LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Νοεμβρίου 2019 07:17 | Ανανέωση: 26 Νοεμβρίου 2019 07:13

Αναστασιάδης: Θετικό βήμα για την επανέναρξη του διαλόγου η συνάντηση με Ακιντζί

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση με τον Ακιντζί, υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ποιές ειναι οι εκτιμήσεις της Αθήνας.

Αναστασιάδης - Γκουτέρες - Ακιντζι

Για ένα «πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου» για την επίλυση του Κυπριακού μίλησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος της άτυπης τριμερούς συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κατά την διάρκεια όλης της ημέρας υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια, διαβουλεύσεις, εκ μέρους των διαπραγματευτών και της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία οδήγησε, με την συναίνεση τόσο του Γενικού Γραμματέα όσο και των δύο ηγετών, στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εξεδόθη από τα Ηνωμένα Έθνη ως δήλωση του Γενικού Γραμματέα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, το αποτέλεσμα της συνάντησης αποτιμάται ως «ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου».

«Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει, σε συνεργασία πάντα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις, την προσπάθεια για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης. Μιας συνάντησης με εντολή την συμφωνία των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου, δημιουργικού διαλόγου, ο οποίος θα οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα θετικά σημεία του Κοινού Ανακοινωθέντος συμπεριέλαβε ακόμη την «καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων των δύο ηγετών για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση, οι οποίες, όπως καταγράφεται και στο ανακοινωθέν, περιλαμβάνουν την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και βεβαίως το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ακόμη ότι θεωρεί αυτονόητο πως για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων «θα πρέπει, πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στην νεκρή ζώνη».

Σε δήλωση του, ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι «η Συνάντηση του Βερολίνου αποτελεί ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος, που παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η συνάντηση επιβεβαίωσε την προσήλωση στην ανάγκη επίλυσης στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Κατέγραψε την ανάγκη ταχείας επίλυσης του ζητήματος και την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή. Η Ελλάδα, όπως πάντα, θα είναι αδιαλείπτως έτοιμη και διαθέσιμη να συνδράμει τον ΓΓΗΕ κ. Gutteres στις προσπάθειές του».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑπειλές Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας: Η Ρωσία θα απαντήσει στην κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία – Η απάντηση της ΑθήναςΧθες 23:10 | Ειδήσεις

«Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών αυτοδικαίως απορρίπτονται» αντέτειναν διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Ο Ζελένσκι έλαβε το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Θα συνομιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρεςΧθες 19:37 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ουκρανού Προέδρου.

Κύκλωμα Ρομά με τηλεφωνικές απάτες: Εκβίασαν 10χρονο παιδί - "Η μαμά σου μου χρωστάει"Χθες 19:50 | Ειδήσεις

Ένας από τους κακοποιούς φέρεται να εκβίασε τηλεφωνικά 10χρονο παιδί, προκειμένου να του παραδώσει χρήματα και κοσμήματα που υπήρχαν στο σπίτι.   

Δολοφονία Γιάννη Λάλα: Προσωρινά κρατούμενοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοιΧθες 19:55 | Ειδήσεις

Σε βάρος των τεσσάρων κατηγορουμένων, έχει ασκηθεί βαρυτατη ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σοκ στην Πορτογαλία: Εννιάχρονο αγόρι ακρωτηριάστηκε από συμμαθητές του σε τουαλέτα σχολείου23:59Ολυμπιακός: Τραυματίας ο Πασχαλάκης23:46Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 49χρονος που πέταξε πέτρα σε λεωφορείο23:32«Κατάπιε» και την Ντουμπάι ο Παναθηναϊκός με 103-8223:18Απειλές Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας: Η Ρωσία θα απαντήσει στην κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία – Η απάντηση της Αθήνας23:04Πιερρακάκης: Η ελληνική οικονομία κατατάσσεται σε εκείνες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη22:50Έκλεβαν ρούχα από καταστήματα στην Αττική και τα μεταπωλούσαν στην Αλβανία - Οκτώ συλλήψεις 22:36Η Ρωσία παρέδωσε 1.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών22:22Παναθηναϊκός: Τραυματίστηκε ο Οσμάν στο πρώτο δεκάλεπτο με την Ντουμπάι22:08Δήμος Αθηναίων: Νέος κανονισμός κυκλοφορίας και στάθμευσης για τα πατίνια – Τι αλλάζει21:54Συνελήφθη ένας άνδρας για κατοχή αρχαίων αντικειμένων και θρησκευτικών εικόνων21:40Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί και προκάλεσε ζημιές στο όχημα21:26Αποκλειστικό ΑΝΤ1: "Σπάει" τη σιωπή του ο υπαρχηγός του κυκλώματος καζίνο21:12Ο Ζελένσκι έλαβε το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Θα συνομιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρες20:58ΟΠΕΚΕΠΕ - Η Ρίτσα Μπιζόγλη στον ΑΝΤ1 για τον "Φραπέ" και τον "Χασάπη"20:48Δολοφονία Γιάννη Λάλα: Προσωρινά κρατούμενοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι20:38Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:24Κύκλωμα Ρομά με τηλεφωνικές απάτες: Εκβίασαν 10χρονο παιδί - "Η μαμά σου μου χρωστάει"20:10Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε από τους πρώτους οδηγούς που δέχονται ψηφιακό πρόστιμο 19:56Βορίζια: Την Παρασκευή η απόφαση για το αν θα προφυλακιστεί ο 23χρονος19:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο