LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 25 Νοεμβρίου 2019 14:28 | Ανανέωση: 25 Νοεμβρίου 2019 14:38

Μητσοτάκης για Συνταγματική Αναθεώρηση: έγινε ακόμη ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία. Ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός, για το ύφος του και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βουλή

Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί 49 συνολικά προτάσεων που έχουν καταθέσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν 28 διατάξεις του συντάγματος.

Θετικό χαρακτήρισε τον συνολικό απολογισμό της αναθεώρησης του Συντάγματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως παρά τις επιμέρους ενστάσεις, έγινε ακόμη ένα ακόμη μεγάλο βήμα Δημοκρατίας και Κοινοβουλευτισμού. Μιλώντας στη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία, ο Πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν τις απέρριψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο ελληνικός λαός, καθώς -όπως είπε- μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία του Ιουλίου.

«Ήταν αντικείμενο των εκλογών και η συνταγματική αναθεώρηση», είπε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την αναθεώρηση του Συντάγματος ως την  σημαντικότερη στιγμή της Βουλής. «Σήμερα ολοκληρώνεται μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Από αύριο η χώρα θα έχει νέο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα του 2019.  Θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αλλά θα είναι και προϊόν διακομματικής συναίνεσης, όπως το ίδιο το Σύνταγμα επιτάσσει», είπε ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας παράλληλα τον τόνο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο είπε πως ήταν εκτός κλίματος συζήτησης.

«Δεν ακούσατε κανέναν πολιτικό αρχηγό. Ήρθατε να κάνετε την ομιλία σας και να ακούσετε εμένα», είπε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως στο επίπεδο της διαδικασίας, για έναν σχετικά μικρό αριθμό διατάξεων, μεσολάβησαν περίπου 80 ώρες πλούσιου διαλόγου. «Έγιναν 168 παρεμβάσεις βουλευτών από όλες τις πτέρυγες και η αντιπαράθεση των επιχειρημάτων αποδείχθηκε γόνιμη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγχαίροντας τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Γενικό Εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, αλλά και τους Γενικούς Εισηγητές της αντιπολίτευσης.

«‘Όπως είχαμε δεσμευτεί, προσεγγίσαμε το Σύνταγμα με τρόπο εντελώς διαφορετικό από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προηγούμενη περίοδο. Η διαδικασία αναθεώρησης εκκίνησε στο φυσικό της χώρο, δηλαδή στην Βουλή και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στον προαύλιό της.  Ευτυχώς, ξεχάστηκαν αυτά που έλεγε ο εισηγητή σας, η ρητορική περί συντακτικής συνέλευσης, όπως και οι εξαγγελίες περί συνταγματικού δημοψηφίσματος, που αποδείχθηκαν αντεπιστημονικοί και δημαγωγικοί ελιγμοί» τόνισε ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, το Κοινοβούλιο εργάστηκε παραγωγικά και μέσα σε προσδιορισμένο χρόνο, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως ως κυβέρνηση έμεινε αδρανής επί 31 μήνες, για να θυμηθεί προσχηματικά το Σύνταγμα λίγο πριν από τις εκλογές.  «Η πλειοψηφία δεν αγνόησε τις θέσεις της μειοψηφίας, όπως τότε. Και, με την αναθεωρητική της σύνθεση, εξέτασε -χωρίς δεσμεύσεις- τις διατάξεις που έφτασαν σε αυτήν από την απελθούσα, προτείνουσα Βουλή. Δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει κάτι διαφορετικό. Θυμίζω ότι διατάξεις, όπως το άρθρο 16, δεν μπορούσαν να συζητηθούν. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι οι κανόνες επέστρεψαν: Η αναθεωρητική διαδικασία ακολουθήθηκε και  τα βήματα που ορίζει το ίδιο το  Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής αποτέλεσαν τον οδηγό μας» είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η διαδικασία  πυροδότησε τον αναγκαίο παραγωγικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και πως με ελάχιστες εξαιρέσεις απέφυγε να μετατραπεί σε φτηνό εργαλείο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βουλή

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την πρόταση αναθεώρησης της ΝΔ ως συρραφή διατάξεων, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ευρεία και γενναία πρόταση διατάξεων που στηριζόταν σε 4 άξονες. «Απαντώντας στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, προβλέπαμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και την οριζόντια περιβαλλοντική προστασία που θα ενέτασσε την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία και την ανάπτυξη της χώρας σε ένα σύγχρονο πλαίσιο περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Σας είχα ρωτήσει, κ. Τσίπρα και στην προηγούμενη Βουλή. Δεν κρίνατε πως θα έπρεπε να υπάρξει μια αναφορά στην κλιματική αλλαγή; Εσείς που είστε φίλος του Περιβάλλοντος, κρίνατε ό,τι καλυπτόμαστε από ένα άρθρο του 1975;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αναζητώντας εντονότερη κοινοβουλευτική λειτουργία και βελτίωση του νομοθετικού έργου, ζητούσαμε πιο έγκυρο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. Την σύμμετρη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά κυρίως, την καθιέρωση σταθερών εκλογικών κύκλων. Διεκδικώντας ευέλικτο κράτος, δημοσιονομική συνέπεια αλλά και οικονομική ανάπτυξη, προτείναμε μία ευρεία δέσμη προβλέψεων. Από κανόνες αξιοκρατίας στο Δημόσιο και πόρους στην Αυτοδιοίκηση, μέχρι συνθήκες ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος και απαγόρευση της αναδρομικής φορολογίας. Και, τέλος, ενισχύοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, προτείναμε, δεν ήμασταν μόνοι, και άλλα κόμματα συμφώνησαν,  την αποσύνδεση της επιλογής των ανωτάτων δικαστικών από την κυβέρνηση. Ενώ, για μεγαλύτερη ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, προκρίναμε ειδικά δικαστικά τμήματα για σημαντικές υποθέσεις».

«Αντίθετα με τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε μια διαφορετική κατεύθυνση: με συνταγματικούς βερμπαλισμούς, για δικαιώματα που είναι ήδη κατοχυρωμένα, με επικίνδυνες διατάξεις κομματικού καιροσκοπισμού, όπως της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για μόνιμη ακυβερνησία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε και στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί στήριξης κατά το παρελθόν από τη ΝΔ στην απλή αναλογική. « Που ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση απλού συστήματος, άλλο η απλή αναλογική. Σας γράφουν την ομιλία σας, αλλά βάλτε και αξιολογική κρίση», είπε ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα. 

«Στη μεταπολίτευση, εκδηλώθηκαν οι σοβαρότερες θεσμικές αρρυθμίες αλλά στην πρότασή σας δεν υπήρξε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, λέξη για την Εκπαίδευση, λέξη για την Δικαιοσύνη, λέξη για την Οικονομία» συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα ήταν ότι από τις 154 προτάσεις αλλαγών που είχαν τεθεί αρχικά, η προτείνουσα Βουλή να φέρει προς αναθεώρηση μόνον 40 στην παρούσα Βουλή. « Και αυτό ήταν δική σας απόφαση. Που και αυτές, κατά βάση, αφορούν είτε εισηγήσεις της προηγούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είτε καταργήσεις παρωχημένων διατάξεων. Γίνεται, έτσι,  προφανές ότι όταν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για αναθεώρηση, σκοπό δεν είχε τον  εκσυγχρονισμό του Συντάγματος. Αλλά την ματαίωση για μια 10ετία μιας ριζικής αλλαγής. Μιας «νεοφιλελεύθερης», όπως την αποκαλούσε, αναθεώρησης η οποία «θα άνοιγε την πόρτα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».  Αυτά ήταν, άλλωστε, λέξη προς λέξη, και τα λόγια της κυνικής ομολογίας του σημερινού Εισηγητή της μειοψηφίας, του κ. Κατρούγκαλου.  Για να προσθέσετε σήμερα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, την οποία εσείς περιορίσατε με δική σας απόφαση, ότι είναι μία «τζούφια μεταρρύθμιση». Τι να πω; Για μια ακόμη φορά, είστε κατώτερος των περιστάσεων. Και μικρότερος ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βουλή

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός είπε πως παρά την περιορισμένη αυτή «κληρονομιά», η παρούσα αναθεωρητική Βουλή «πέτυχε την συμφωνία σε 9 κρίσιμα κεφάλαια του συνταγματικού μας χάρτη. Από τις 9 αυτές διατάξεις, οι 2 ήταν προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας στην προηγούμενη Βουλή και αφορούν η πρώτη την ισοτιμία των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές, ώστε να εξασφαλίζεται  η πλήρης ανεξαρτησία τους και η δεύτερη παρέχει, πλέον, και στην μειοψηφία της Βουλής τη δυνατότητα συγκρότησης Εξεταστικών Επιτροπών». 

«Θέλω να επιμείνω ιδιαιτέρως στην δεύτερη αυτή διάταξη, καθώς την θεωρώ εξαιρετικά σημαντική για το πολίτευμα. Αποκαθιστά , επιτέλους, την Εξεταστική Επιτροπή ως γνήσιο μέσο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όπως άλλωστε τη θέλησε και ο συντακτικός νομοθέτης, το 1975. Δυστυχώς, στην εξέλιξη του χρόνου, η ερμηνεία που δόθηκε γύρω από τις επιτροπές αυτές ήταν πως μπορούσε να τις συγκροτήσει μόνο η πλειοψηφία.  Έτσι, από όργανο επίκαιρου ελέγχου από την αντιπολίτευση, κατέληξε εύκολο όπλο των κατά καιρούς κυβερνητικών πλειοψηφιών εναντίον των αντιπάλων τους» είπε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας «ότι φέρνουμε την συγκεκριμένη  διάταξη, ενόσω διαθέτουμε την ισχύ της αυτοδυναμίας στη Βουλή. Κάτι που βεβαιώνει την προσήλωσή μας στο Σύνταγμα, ανεξάρτητα από πρόσκαιρα κομματικά οφέλη», προσθέτοντας πως θεωρεί τομή και την πρόταση της ΝΔ για την συνταγματική κατοχύρωση του μέσου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λέγοντας «είναι μια  την σταθερή δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση του κάθε πολίτη. Τα ερώτημα αντιστρέφεται κύριε Τσίπρα γιατί δεν το ψηφίζετε από τη στιγμή που και οι δυο συμφωνούμε ότι είναι το μόνο εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην περιστολή των προνομίων βουλευτών και υπουργών που περιέχονται στις πιο ώριμες διατάξεις προς αναθεώρηση, με τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, μόνο σε πράξεις που αφορούν την πολιτική δράση των βουλευτών, αλλά και στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για την ευθύνη των υπουργών, ώστε η Βουλή, όπως είπε, να μπορεί να ασκεί δίωξη εντός των χρονικών ορίων της κοινής παραγραφής για κάθε αδίκημα. «Με άλλα λόγια, ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον πολίτη. Ας χειροκροτήσουμε επιτέλους ότι το άρθρο 86 αλλάζει με διακομματική συναίνεση» τόνισε, ενώ ως ξεχωριστό κεφάλαιο χαρακτήρισε την διάταξη που διευκολύνει την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από τους εκτός επικράτειας εκλογείς, μία πρωτοβουλία για την οποία, τόνισε ότι στη ΝΔ είναι «υπερήφανοι τόσο για την ουσία της, όσο και για τον τρόπο που διαβουλεύτηκε  για αυτήν με τα άλλα κόμματα. Εξαρχής είχα δηλώσει ότι πρόθεση της ΝΔ ήταν η σύνθεση των απόψεων ώστε, τελικά, να καταστεί δυνατή η συνταγματική διασφάλιση αυτού του δικαιώματος και για τους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός συνόρων.  Έτσι, αν κι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι εκλογείς του εξωτερικού -χωρίς προϋποθέσεις και μέσω της επιστολικής ψήφου- φανήκαμε ευέλικτοι. Και, έστω και με υποχωρήσεις, ανταποκριθήκαμε, στο τέλος, στην κατεύθυνση συναίνεσης που μας δίνει το Σύνταγμα.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα προβλέπει για να αλλάξει η διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές. Έπρεπε να κάνουμε παραχωρήσεις για να κλείσει μια μεγάλη πληγή που μένει ανοιχτή. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ τον παγκόσμιο ελληνισμό, τα παιδιά που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, τους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.  Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα, το βήμα αυτό θα γίνει άλμα. Γιατί ενωμένοι οι Έλληνες μεγαλουργούν. Η ΝΔ θα καταθέσει άμεσα σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο με στόχο να ψηφιστεί άμεσα.  Καταλήξαμε σε μια πρόταση αρκούντος ικανοποιητική. Εύχομαι και ελπίζω αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές .Κάθε υπεκφυγή συνιστά προσβολή προς τους ομογενείς μας. Αλλά και στερεί από την ίδια τη χώρα ισχύ και επιρροή. Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε ένα βήμα που αύριο θα γίνει άλμα. Γιατί ενωμένοι οι Έλληνες παντού στον κόσμο, πάντα μεγαλουργούν» δήλωσε χαρακτηριστικά».


Κυριάκος Μητσοτάκης - Βουλή


Μιλώντας για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως   περιορίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία από τα 4/5 στα 3/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και προβλέπει την επέκταση της θητείας των υφιστάμενων μελών για όσο χρόνο δεν είναι δυνατή η νέα συγκρότηση, ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη και νόμιμη λειτουργία τους. Αναφέρθηκε δε και στο γεγονός  ότι η ΝΔ ενσωμάτωσε στην τελική της πρόταση και την «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία» που πρότεινε η Αντιπολίτευση έτσι ώστε οι υπογραφές 500.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, να οδηγούν στην  κατάθεση προτάσεων νόμων, οι οποίοι θα συζητούνται υποχρεωτικά στην Βουλή. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμη συνταγματικά τη διάταξη για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως είπε η αρχική πρόβλεψη του Συντάγματος του 1975 κατέτεινε στην αναζήτηση πολιτικών συναινέσεων μεταξύ των κομμάτων, στην ουσία ,  λειτούργησε τα τελευταία χρόνια ως προνόμιο της εκάστοτε αντιπολίτευσης για την πρόκληση εκλογών και τη διακοπή του εκλογικού κύκλου. « Αναθεωρούμε τη διάταξη που συνδέει την διάλυση της Βουλής . Δεν αναθεωρούμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.  Η πρόταση που υποβάλαμε είναι σαφής και καθαρή: Θα ισχύσει η υφιστάμενη διάταξη,  που αρχικά αναζητεί μεγάλες  συνθέσεις» είπε απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα. «Μας μέμφεται, βέβαια, η αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσχωρήσαμε στη θέση αυτήν αντίθετα με παλαιότερες προτάσεις μας. Καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μην μιλάνε για σχοινί.  Διότι από εκείνη την πρόταση μας το 2014 μεσολάβησε μία δραματική εμπειρία που προσέφερε διδάγματα και αναθεώρησε οπτικές. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την ωμή καταστρατήγηση του νοήματος του Συντάγματος από εσάς προσωπικά  το 2014.  Όταν αρνηθήκατε προκλητικά  τότε, την εκλογή οποιουδήποτε  προσώπου προτεινόταν για την θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Και εσάς αν προτείναμε πάλι αντίθετοι θα ήσασταν. Με δηλωμένο τον προκλητικό σας  στόχο να προκαλέσετε εκλογές οι οποίες διέκοψαν την ανάκαμψη της χώρας. Κι οδήγησαν αμέσως στο εθνικά ολέθριο πρώτο εξάμηνο του 2015» είπε ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας την κριτική του. «Κάνατε αναφορές στον Κωσταντίνο Καραμανλή και τον Κωσταντίνο Τσάτσο . Πάλι αδιάβαστος είστε κ. Τσίπρα γιατί εκλέχθηκε με 151 βουλευτές Πρόεδρος ο Κωσταντίνος Καραμανλής. Και δεν γνωρίζατε ότι αυτή ήταν η συνταγματική διάταξη που γράφτηκε από τον Κωσταντίνο Καραμανλή και τον Κωσταντίνο Τσάτσο. Πάλι αδιάβαστος κ. Τσίπρα» είπε προσθέτοντας πως πρόκειται  για πρόταση που παραπέμπει σε προεδρικά συστήματα διακυβέρνησης με ισχυρό Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Όπως είπε μάλιστα μπορεί να υπάρξουν τριβές στο πολιτικό σύστημα γιατί με τον τρόπο αυτόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθίσταται πρόσωπο με κομματική ταυτότητα, αφού η εκλογή δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της πολιτικής ατζέντας αυτών που τον προτείνουν και  έτσι από σύμβολο ενότητας, ο αρχηγός του Κράτους μετατρέπεται σε παραταξιακό εκπρόσωπο. «Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία στην Βουλή δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα διασφαλίζει  την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.  Άλλωστε και αυτή η επιλογή της θα είναι ανοιχτή και πάλι στην κρίση των πολιτών» τόνισε.


Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε  στην οικονομική κρίση για την οποία είπε πως πρόσθεσε μεγάλες προκλήσεις στο συνταγματικό μας οπλοστάσιο και κλόνισε την παράσταση καταλληλόλητας των θεσμών μας προσθέτοντας πως ασφαλώς  το Σύνταγμα από μόνο του δεν ευθύνεται για την οικονομική περιπέτεια ούτε μπορεί, με οποιοδήποτε τρόπο ένα σύνταγμα να εξασφαλίσει ευημερία. «Εντούτοις, το Σύνταγμα, που θα ισχύσει από αύριο, έστω και χωρίς την έκταση που εμείς θα επιθυμούσαμε, εκπέμπει μήνυμα εκσυγχρονισμού.  Δεν μπορεί κανένα σύνταγμα να υποκαταστήσει τη διαδικασία ωρίμανσης της ίδιας της κοινωνίας. Καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της την Ελλάδα της κρίσης πλαισιώνει αυτό το Σύνταγμα για μια Ελλάδα που μας αξίζει. Με επίγνωση, λοιπόν, της ιστορικότητας των στιγμών και της ευθύνης μας  απέναντι στις επόμενες γενιές, παραδίδουμε σήμερα το νέο κείμενο Συντάγματος. Για μια νέα εποχή και μια νέα Ελλάδα» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας - Βουλή

Τσίπρας: άτολμη συρραφή διατάξεων η πρόταση της ΝΔ

Η πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2018, αποτυπώνει ένα συνολικό σχέδιο που ξεκινά από τη θεμελιώδη παραδοχή ότι το Σύνταγμα ανήκει σε όλους τους πολίτες, είπε, μιλώντας πριν απο τον Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτή η παραδοχή είναι και η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι αυτό το σχέδιο «βρήκε απέναντί του τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, τις πολιτικές δυνάμεις που έβαλαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα για να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους, που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης στο Σύνταγμα, για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, που η θεώρησή τους είναι ο λαός να ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος ν' αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό το».

ΣΥΡΙΖΑ: Αμήχανος και πάλι ψευδόμενος ο κ. Μητσοτάκης

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Βουλή, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: 

  1. Ο κ. Μητσοτάκης δε βρήκε ούτε μισό επιχείρημα για την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει την ερμηνευτική διάταξη που αποσαφηνίζει ότι η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού αλλά επ' ευκαιρία αυτών και άρα δεν μπορεί να έχει σύντομη παραγραφή. Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνιστά ομολογία ενοχής για την πολιτική σκοπιμότητα του να καλύψει μελλοντικά μέσω παραγραφής υπουργούς της ΝΔ που ενδεχομένως να διερευνώνται ή να διερευνηθούν δικαστικά για δωροδοκία.
  2. Ισχυρίστηκε, για ακόμη μία φορά ψευδώς προκειμένου να αντικρούσει τα επιχειρήματα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ουδέποτε η ΝΔ πρότεινε την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα. Διαψεύδεται από την ίδια την πρόταση της ΝΔ του 2014 που υπογράμμιζε επί λέξει "την ανάγκη ρητής καθιέρωσης μίας μορφής αναλογικού συστήματος, με δεδομένο το γεγονός ότι η ως τώρα κοινοβουλευτική μας εμπειρία έχει καταδείξει πως το αναλογικό σύστημα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες διεύρυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Βουλής".
  3. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ούτε μισό επιχείρημα για την αδιανόητη επιλογή του να ευτελίσει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνοντας επιλογή του ακόμα και με σχετική πλειοψηφία. Μόνο διαδικαστικές δικαιολογίες και εξυπνακισμούς, όπως ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1990, στη δεύτερη θητεία του, εξελέγη με 153 ψήφους - και όχι με 145 ή 120. Μόνο που ξέχασε, σκόπιμα, ότι αυτό έγινε μετά από τη διάλυση της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, το οποίο σήμερα αναθεωρήσαμε".

Φώφη Γεννηματά - Βουλή

Γεννηματά: άτολμη, αλλά αναγκαία η μεταρρύθμιση

Άτολμη, όχι αρκετή, αλλά αναγκαία, χαρακτήρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, παρά -όπως είπε- τον συνταγματικό λαϊκισμό στον οποίο επιδόθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Γεννηματά ανέφερε πώς δεν έγιναν όσα χρειάζεται η χώρα και αναδείχθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, καθώς η συνταγματική αναθεώρηση δεν απάντησε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η αλλαγή του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της βιοποικιλότητας, ούτε για τη ανάγκη δίκαιης κατανομής του πλούτου στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης κ. α.

Δήλωσε ότι "δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην πρόταση που υποβαθμίζει το κύρος και την υπερκομματική αποστολή του ανώτατου άρχοντα. Ούτε φυσικά σε λύσεις που απειλούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του προεδρευομένου πολιτεύματός μας". Εξήγησε ότι σωστά μεν αποσυνδέεται από τη διάλυση της Βουλής αλλά συνιστά υποβάθμιση του θεσμού να εκλέγεται σε έσχατη περίπτωση με σχετική πλειοψηφία, γιατί ευτελίζεται ο θεσμός. Επίσης, διαφώνησε με τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται ο ΠτΔ ακόμη και από το λαό, γιατί αυτό θα προκαλούσε δυισμό.

Κυριάκος Βελόπουλος - Βουλή

Για ατολμία κατηγόρησε την κυβέρνηση, μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Θλίβομαι κ. πρωθυπουργέ, αλλά οι προτάσεις των μικρών κομμάτων δεν ακούστηκαν καθόλου. Φέρατε μόνο τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και τις δικές σας. Τότε γιατί κάναμε τον περιβόητο διάλογο; Πιστεύω ότι είστε άνθρωπος με μεταρρυθμιστική αντίληψη και πιστεύετε στις συναινέσεις. Γιατί πρέπει σώνει και καλά το δίπολο να ανατροφοδοτείται συνεχώς από τις επιλογές σας. Πόσο δημοκρατικό και συνταγματικό είναι αυτό; Καμία πρόταση της Ελληνικής Λύσης δεν σας άρεσε; Διακατέχεστε από αβδηριτισμό» είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε «μιλάμε για το Σύνταγμά μας, μια κορυφαία μεταρρύθμιση όταν το κράτος είναι υπό επιτροπεία και οι νόμοι οι ελληνικοί υποκαθίστανται από τους ευρωπαϊκούς και την επιτροπεία. Δεν είναι αβδηριτισμός αυτός πρωθυπουργέ μου; Κάνετε ωραίες κρήνες στην πόλη, αλλά η πόλη δεν έχει νερό. Πάτε να φτιάξετε ένα σύνταγμα καλό κατά την άποψή σας, κακό κατά την δική μας αλλά, ξέρετε, δεν είναι κακό να ακούτε. Κακό είναι να μην ακούτε. Στη ΝΔ νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα. Αν τα ξέρατε όλα δεν θα οδηγούμαστε στην πτώχευση».

Αναφερόμενος στις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για την συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Βελόπουλος, ζήτησε να θεσπιστεί το ασυμβίβαστο της συνδικαλιστικής ιδιότητας με την ιδιότητα του συνδικαλιστικού στελέχους, ενώ είπε ακόμη ότι ειναι «δειλή» η πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ. «Δεν τολμήσατε να προτείνετε την εκλογή του από τον λαό. Γιατί φοβάστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Κοιτάτε μόνο την καρέκλα. Εμείς ζητάμε ο ΠτΔ, να εκλέγεται άμεσα από τον ελληνικό λαό. Να το αλλάξουμε. Μπορούμε να το αλλάξουμε το σύνταγμα. Γιατί το σύνταγμα λέει επίσης ότι δεν μπορείς να μου κόβεις τον μισθό και το δικαστήριο με δικαιώνει, αλλά εσύ συνεχίζεις να μου κόβεις τον μισθό».

Πρότεινε επίσης να προβλεφθεί ανώτατο όριο στην επανεκλογή βουλευτών, το οποίο να μην υπερβαίνει τις τρεις τετραετίες και να μπορούν 30.000 πολίτες να κάνουν πρόταση νόμου. 

Γιάνης Βαρουφάκης - Βουλή

Σειρά ενστάσεων για το περιεχόμενο των προτάσεων σχετικά την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, με την ομιλία του στη Βουλή σήμερα το πρωί. Ο κ . Βαρουφάκης παρατήρησε ότι τα άλλα κόμματα δεν είχαν κάποια μεγάλη φιλοδοξία να αλλάξουν άρθρα του Συντάγματος που τροποποιούσαν σοβαρά τον καταστατικό χάρτη και έκανε λόγο για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία. Σημείωσε, επίσης, ότι τα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση εξακολουθούν να τελούν υπό την επίδραση των μνημονίων και τις απαιτήσεις των δανειστών και στο θέμα της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το ελληνικό κράτος και τα υπουργεία εξακολουθούν να είναι παραδομένα στους δανειστές, ενώ δήλωσε ότι το ΜέΡΑ 25 θα ξεκινήσει από αύριο αγώνες για τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Ο κ. Βαρουφάκης επανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του σχετικά με την ριζοσπαστική ισότητα των πολιτικών δικαιωμάτων, την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, τάχθηκε υπέρ του ουδετερόθρησκου κράτους και τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, ζήτησε την κατάργηση του «αναχρονιστικού θεσμού» του όρκου. Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είπε ότι είναι φτιαγμένος για να ξεπλύνει τη διαπλοκή και πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 πρότεινε επίσης την «επιστροφή του Δήμου στη Δημοκρατία» με την συμμετοχή των πολλών στη λήψη των αποφάσεων. Πρότεινε, ειδικότερα, τη θεσμοθέτηση των κληρωτών αντιπροσώπων που θα λειτουργούν παράλληλα με το κοινοβούλιο σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από τις Ανεξάρτητες Αρχές μέχρι και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της «μεγιστοποίησης των ελευθεριών», με ενίσχυση των υφιστάμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών και την επέκτασή τους σε τομείς όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κοινωνική ασφάλιση, δίνοντας, όπως σημείωσε, μια νέα έννοια στα δικαιώματα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Τι ζητά με υπόμνημα η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Νωρίτερα ο πατέρας της έκανε μήνυση αλλά ''δεν έγινε τίποτα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο