LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 17 Νοεμβρίου 2019 18:21

Πολυτεχνείο: Πορείες σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα (εικόνες)

Με τις καθιερωμένες πορείες κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Επί ποδός ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 

ΠΟΡΕΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι πορείες με τις οποίες κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε και φέτος η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου από νωρίς εκπρόσωποι φορέων, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και απλοί πολίτες κατέθεσαν στεφάνια κι άφησαν λουλούδια στο μνημείο των ηρώων που βρίσκεται στο προαύλιο της Σχολής.

Μπροστά από το Πολυτεχνείο επί της Εγνατίας Οδού ξεκίνησαν μετά τις 6.00 το απόγευμα τρεις διαφορετικές πορείες που κινούνται μέσω κεντρικών δρόμων προς το αμερικανικό προξενείο στην Τσιμισκή.

Στην πρώτη πορεία συμμετέχουν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές ενώ στην κεφαλή της βρίσκονται μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που κρατούν πανό.

Με δική του ξεχωριστή πορεία συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές του κόμματος και μέλη της Νεολαίας.

Από στιγμή σε στιγμή, αναμένεται να ξεκινήσει και η τρίτη πορεία, στην οποία συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και κινήσεων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και η Τροχαία διέκοψε από νωρίς το απόγευμα την κυκλοφορία των οχημάτων.

ΠΟΡΕΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΠΟΡΕΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Εκδήλωση τιμής για τους νεκρούς και τους άλλους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος στην Πολυτεχνική Σχολή   

Αναμνήσεις από την εποχή των αγώνων κατά της χούντας των συνταγματαρχών μοιράστηκαν οι ομιλητές στην εκδήλωση τιμής για τους νεκρούς και τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ, στην Πολυτεχνική Σχολή, ενώ επισήμαναν την αξία της συνέχισης των αγώνων και στη σημερινή εποχή. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής.

Το σύνθημα του Πολυτεχνείου για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» είναι διαχρονικό και συνεχίζει να εμπνέει τους νέους υπογράμμισε στην τοποθέτησή της το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, Ρία Καλφακάκου και πρόσθεσε ότι το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί τότε και τώρα τους αγώνες για δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Αναφερόμενη στα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τόνισε ότι η είσοδος των ΜΑΤ δεν στρέφονταν ενάντια στην μειοψηφία που παραβίασε τον νόμο, αλλά στην πλειοψηφία των φοιτητών που θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια.

Μια σειρά μύθων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θέλησε, όπως είπε, να καταρρίψει με την ομιλία του το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών και της Συντονιστικής Επιτροπής Πολυτεχνείου Ιωαννίνων, Δανιήλ Σπαρτιάτης. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο αγώνας των φοιτητών έριξε τη χούντα του Παπαδόπουλου και εκτίμησε ότι αν δεν είχε γίνει η εισβολή στην Κύπρο θα είχε την ίδια τύχη και το καθεστώς του Ιωαννίδη.

Επισήμανε ότι η εξέγερση και η καταστολή της θρυμμάτισε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο την εικόνα της μη αιματοβαμμένης δικτατορίας, ενώ το φοιτητικό κίνημα γκρέμισε τον φόβο που διακατείχε τον ελληνικό λαό ότι η χούντα ήταν ανίκητη.

Από την πλευρά του, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης, Παύλος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι το φοιτητικό κίνημα το διαπερνούσε η πεποίθηση ότι μόνο με δημοκρατία και αυτοπειθαρχία μπορούν να προοδεύσουν οι κοινωνίες. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος από τη συμμετοχή του κέρδισε τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη, ενώ εκτίμησε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο στις μέρες μας όπου, όπως είπε, αναδεικνύονται αυταρχικά χαρακτηριστικά στον τρόπο που ασκείται η πολιτική.

Για την ανάγκη υπεράσπισης των ανοιχτών πανεπιστημίων μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ενώ έκανε λόγο για επικοινωνιακή τρομοκρατία από τα κυρίαρχα ΜΜΕ που οδήγησε σε μείωση της συμμετοχής του κόσμου στις εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο.

Επισήμανε ότι σήμερα οι αγώνες πρέπει να γειωθούν σε πράξη καθημερινή, ενώ για τη νέα γενιά είπε ότι έχει διεκδικήσεις αλλά δεν τις συνολικοποιεί σε επαναστατικό αφήγημα.

Για το Κίνημα του Ναυτικού και τη συμμετοχή σε αυτό του αντιτορπιλικού «Βέλος», όπου και ο ίδιος υπηρέτησε, μίλησε ο αντιναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Γκορτζής. Υπογράμμισε ότι λίγες μέρες μετά την καταστολή του Κινήματος του Ναυτικού, κυβερνήτης και πλήρωμα του «Βέλους» αποχώρησαν από την άσκηση του ΝΑΤΟ, στα ανοιχτά της Σαρδηνίας και ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ιταλία. Με τις δηλώσεις τους σε εκατοντάδες δημοσιογράφους, προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή για τη χούντα και απομυθοποίησαν τον ισχυρισμό της ότι στηρίζεται στις ένοπλες δυνάμεις.

Σημείωσε, τέλος, ότι όταν τον ρωτούν αν είναι ευχαριστημένος με τη σημερινή κατάσταση, απαντά ότι η ανάγκη και η αξία των αγώνων μένει άφθαρτη, άσχετα με το αποτέλεσμά τους.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, Παντελής Σαββίδης. Προβλήθηκαν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, «Τα άλλα Πολυτεχνεία».

ΠΟΡΕΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Πορεία στην Πάτρα με την μαζική συμμετοχή πολιτών

Με την παρουσία εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε η πορεία μνήμης και τιμής για το Πολυτεχνείο στην Πάτρα.

Έξω από το παράρτημα της οδού Κορίνθου υπήρχε αρκετός κόσμος, κυρίως νέοι.

Πάτρα - Πολυτεχνείο - πορεία

Ο δρόμος στο σημείο είναι κλειστός και η προσέλευση έφτασε τους 1.000 πολίτες. Εκεί βρέθηκαν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής που με ανακοινώσεις τους καλούσαν του Πατρινούς και όχι μόνο να δώσουν δυναμικό παρόν.

Φωτογραφία: thebest

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυλλήψεις και προσαγωγές μετά τις πορείες για τον ΓρηγορόπουλοΣήμερα 07:23 | Ειδήσεις

Συλλήψεις και προσαγωγές τόσο στα Εξάρχεια, όσο και στην Πάτρα και την Θεσσαλονίκη. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: απομονωμένη διεθνώς η Τουρκία (βίντεο)Σήμερα 09:31 | Ειδήσεις

Ο υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία ζημιώνεται από την ίδια της την προκλητικότητα. Τι είπε για τη συμφωνία Άγκυρας – Λιβύης και για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στις 7/1.

Μπαράζ επιθέσεων σε καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίεςΣήμερα 07:56 | Ειδήσεις

ΑΤΜ, καταστήματα και κτίρια δημόσιων υπηρεσιών βρέθηκαν στο στόχαστρο αγνώστων, οι οποίοι προκάλεσαν φθορές μετά από επιθέσεις.

Στον “χορό” των Ρίχτερ τα ΧανιάΣήμερα 09:48 | Τοπικά Νέα

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Δυτική Κρήτη. Τρεις σεισμοί μέσα σε έξι λεπτά ταρακούνησαν την περιοχή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Άγιος Βασίλης από το Ροβανιέμι στο στούντιο του ΑΝΤ1 (βίντεο)12:08Μηχανάκι χτύπησε σε νταλίκα και εκσφενδονίστηκε 50 μέτρα μακριά! (βίντεο)11:54“Σκίστηκε στα δυο” η Ελασσόνα: Που αποδίδεται το φαινόμενο (βίντεο)11:41Θεοδωρικάκος: έρχονται 20.000 προσλήψεις στο Δημόσιο11:27Φουντοπούλου στον ΑΝΤ1: Ο “Ρουβίκωνας” καλεί τους φοιτητές να κάνουν τα Πανεπιστήμια “εστίες αγώνα” (βίντεο)11:14Αφαιρέθηκε από τους γονείς η επιμέλεια του βρέφους που δαγκώθηκε από ποντίκια11:00Καθηγητής Γρηγορόπουλου στον ΑΝΤ1: Ο Αλέξανδρος ήταν το πιο σεμνό παιδί (βίντεο)10:47Κινηματογραφική καταδίωξη διακινητή μεταναστών στην Αλεξανδρούπολη (βίντεο)10:35Φαίδρος Παναγόπουλος: ο μοναδικός τεχνίτης χειροποίητων αναπηρικών αμαξιδίων στην Ελλάδα (βίντεο)10:22Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ: 78 χρόνια από τον βομβαρδισμό της ναυτικής βάσης10:10Στον “χορό” των Ρίχτερ τα Χανιά09:58Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: απομονωμένη διεθνώς η Τουρκία (βίντεο)09:45Επίθεση στη Φλόριντα: Ο δράστης έγραφε στο Twitter απειλητικά μηνύματα για τις ΗΠΑ09:31Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε “πάρτι” στα γενέθλιά του (βίντεο)09:17Κούσιος στον ΑΝΤ1: Έχουμε νέα τουρκική “εισβολή” στην Κύπρο (βίντεο)09:04Πέθανε η 23χρονη που βιάστηκε και πυρπολήθηκε από συμμορία08:50Μητέρα Γιακουμάκη στον ΑΝΤ1: να πληρώσουν όσοι έκαναν κακό στο παιδί μας (βίντεο)08:37Κοινωνικό μέρισμα: πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις08:24Η Βοζνιάκι αιφνιδίασε ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση!08:11Μπαράζ επιθέσεων σε καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες07:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο