LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2019 15:38

Σύγκρουση Μαξίμου-ΣΥΡΙΖΑ για τους FT και τον Ποινικό Κώδικα

Η απάντηση της Κυβέρνησης στα “πυρά” της Κουμουνδούρου περί διαφάνειας. Η εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο και οι δικλείδες ασφαλείας.

Μέγαρο Μαξίμου - γραφεία ΣΥΡΙΖΑ

Αγριεύει η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, σε ότι αφορά την ψήφιση ορισμένων διατάξεων.

Θρυαλλίδα της αντιπαράθεσης στάθηκε άρθρο στην εφημερίδα Financial Times, στο οποίο αναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Πέμπτης κι έλαβε απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον Στέλιο Πέτσα 

Την διαμάχη συντήρησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην Φλώρινα, όπου μεταξύ άλλων, ανέλυσε το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι επιχειρηματίες, εφοπλιστές, πρώην τραπεζίτες και πρόσωπα που ελέγχονται από έρευνα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, θα επωφεληθούν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης. 

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας «οι πολίτες που δεν ενημερώνονται σφαιρικά σωστά δεν θα μπορούν να έχουν άποψη για το τι ακριβώς συμβαίνει», συμπληρώνοντας ότι κατατέθηκε ερώτηση στην ώρα του πρωθυπουργού όπου σύμφωνα με το κανονισμό «θα έπρεπε αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός να απαντήσει σε ειδική συζήτηση εντός του κοινοβουλίου, αλλά πριν από λίγο μας ενημέρωσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προσέλθει στην Βουλή. Δεν μας ξαφνιάζει η παραπάνω εξέλιξη». 

Πέτσας: Εναρμονίσαμε τη νομοθεσία με το διεθνές δίκαιο

«Ό,τι ισχύει για το ποινικό σκέλος, θα ισχύει και για το οικονομικό. Εναρμονίσαμε τη νομοθεσία μας με αυτά που ισχύουν στη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Χάρτη της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα», τόνισε στον  ΣΚΑΪ 100,3, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μετά από το δημοσίευμα των Financial Times.

Εξηγώντας τι ακριβώς ίσχυε μέχρι σήμερα, ο κ. Πέτσας είπε ότι «αν ένας πολίτης κατηγορηθεί σήμερα για κάποιο ποινικό αδίκημα, τότε μπορεί να προφυλακιστεί, ενδεχομένως, αλλά μέχρι 18 μήνες. Εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία της ποινικής δίωξης, θα αφεθεί ελεύθερος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνει η δίκη, στην οποία μπορεί να αθωωθεί ή να καταδικαστεί. Δεν μπορεί ένα κράτος δικαίου να συνεχίζει την κράτηση ενός προσώπου πάνω από 18 μήνες, χωρίς να του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Η χώρα μας όμως είχε κάτι διαφορετικό για τα ποινικά αδικήματα, απ' ό,τι είχε για τα οικονομικά. Δηλαδή, μπορούσε να δεσμεύει την περιουσία -π.χ. έναν τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο- ακόμα και μετά τους 18 μήνες, για απεριόριστο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι η δίκη μπορεί να γινόταν μετά από 5-6 χρόνια και να αθωωθεί. Εν τω μεταξύ, μπορεί να είχε καταστραφεί».

«Ήρθαμε και εναρμονίσαμε τα δύο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για τις παλιές υποθέσεις η διάταξη που έχει ψηφιστεί στη Βουλή λέει ότι υπάρχει ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών, στο οποίο ο αρμόδιος ανακριτής ή το δικαστικό συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί ποιες μπορεί να έχουν "ψωμί". Αν θεωρήσει ότι η υπόθεση δεν έχει "ψωμί", τότε θα την αφήσει, να περάσει άπρακτο το τρίμηνο. Άρα, δεν είναι ότι ερχόμαστε και χαρίζουμε χρήματα σε κάποιον, ο οποίος έχει μπει σε διαδικασία έρευνας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το δημοσίευμα των Financial Times δεν λάμβανε καθόλου υπόψη τη μεταβατική διάταξη, γι' αυτό και δεν αναφέρει τίποτα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στείλει επιστολή στην εφημερίδα εξηγώντας τι ακριβώς ισχύει. «Όλοι θέλουμε να απονέμεται Δικαιοσύνη. Όλοι, επίσης, θέλουμε σε ένα σοβαρό κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα, να μην κρατούνται όμηροι άνθρωποι, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα» υπογράμμισε.

ΣΥΡΙΖΑ: οι αστείες δικαιολογίες επιβεβαιώνουν το εξόφθαλμο σκάνδαλο

Σχολιάζοντας όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, «οι αστείες δικαιολογίες του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά το διεθνή διασυρμό της κυβέρνησης και της χώρας για τα δώρα σε υπόδικους τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το εξόφθαλμο σκάνδαλο: μέχρι προχθές κανείς ελεγχόμενος για ξέπλυμα δεν μπορούσε να πάρει τα χρήματά του εάν δεν είχε τελεσίδικη αθώωση, ενώ τώρα η κυβέρνηση τους δίνει τη δυνατότητα να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους πριν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση, ακόμα και αν εν συνεχεία καταδικαστούν». 

Ακόμη, στρεφόμενη κατά του Πρωθυπουργού, η Κουμουνδούρου αναφέρει «ο κ. Μητσοτάκης ας ετοιμαστεί να δώσει εξηγήσεις με διευθύνσεις και ονόματα. 

  • Ποιοι είναι οι τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες που ευνοούνται από την αποδέσμευση πάνω από 1 δις. ευρώ, σύμφωνα με την αποκάλυψη των Financial Times; 
  • Έναντι ποιου ανταλλάγματος προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή τη σκανδαλώδη ρύθμιση;
  • Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κουραστεί να επανακαταθέτει την ερώτηση και να περιμένει τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για να απαντήσει».

KKE: δεν πείθει κανέναν η Κυβέρνηση

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει «Η σημερινή προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να συμμαζέψει τα αμάζευτα, μετά και το δημοσίευμα των Financial Times, όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά και δεν αναιρεί και το γεγονός της απαράδεκτης “διάταξης – δώρο” σε επιχειρηματικά συμφέροντα, που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος “βρώμικου” χρήματος. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται πως το σύστημα και οι κυβερνήσεις του πάντα βρίσκουν τρόπο να ευνοούν εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες, ενώ την ίδια ώρα τσακίζουν το λαό».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Τι ζητά με υπόμνημα η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Νωρίτερα ο πατέρας της έκανε μήνυση αλλά ''δεν έγινε τίποτα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο