LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2019 12:14 | Ανανέωση: 15 Νοεμβρίου 2019 12:19

Φρουζής: Νέες αποκαλύψεις για Novartis και πολιτικά πρόσωπα

Μαραθώνια η κατάθεση, την Παρασκευή, του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis. Διαμάχη για ένα email που επικαλέστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. 

Κωνσταντίνος Φρουζής - Προανακριτική - Novartis

Τρίτη, και τελευταία, κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή στην Προανακριτική Επιτροπή, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης Novartis, για πιθανή εμπλοκή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ χθες κατέθετε επί 8 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φρουζής απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε, ότι για τον ίδιο η υπόθεση Novartis δεν αποτελεί σκάνδαλο.

«Με ρωτάτε αν η Novartis είναι σκάνδαλο. Η απάντηση είναι σα να με ρωτάτε αν η ζωή είναι δύσκολη. Για εμένα, δεν είναι σκάνδαλο» φέρεται να είπε ο κ. Φρουζής.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε πώς βγήκε καλύτερος μάνατζερ της χρονιάς με τόσα αρνητικά σε βάρος του, απέφυγε να απαντήσει. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φρουζής αρνήθηκε την ύπαρξη email προς τον Άδωνη Γεωργιάδη, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Δώρας Αυγερή, μέλος της επιτροπής από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. «Μα υπάρχουν δημοσιεύματα και το δηλώνει και ο ίδιος ο Γεωργιάδης. Τα mail είχαν διαρρεύσει και από τη δικογραφία» φέρεται να είπε η κ. Αυγερή. Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να αποδέχτηκε ως αληθή τα mail προς Στουρνάρα και Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε πως ζητούσε δουλειά.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φρουζής υποστήριξε πως πήγε στην Τουλουπάκη με δυο στόχους, να καταθέσει για να μιλήσει και για να ανοίξουν οι λογαριασμοί του. «θέλω να καταθέσω» της ξεκαθάρισα φέρεται να είπε ο κ. Φρουζής. «Όταν κάποιος έχει ζητήσει να καταθέσει κι ο άλλος του προτείνει ευεργετικές διατάξεις λέγονας πως έχουν βρεθεί αδικήματα σημαίνει «έλα καταθέσεις κάτι που πρέπει να καταθέσεις». Δεν κολλάνε τα γεγονότα, έτσι εξέλαβα την στάση Τουλουπάκη» φέρεται να είπε στην Προανακριτική ο κ. Φρουζής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι» η κουβέντα όλη ήταν για να δώσω πολιτικούς. Αυτό κατάλαβα». 

Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τα σχόλια αυτά ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Κ. Καραγκούνης (ΝΔ): Σας διάβασαν καταθέσεις;
Κ. Φρουζής: Όχι.
Κ. Καραγκούνης (ΝΔ): Στις συναντήσεις με πολιτικούς ήσασταν μόνος με ΣΦΕΕ ή και με τον ανταγωνιστικό ΠΕΦ;
Κ. Φρουζής: Πάντα στις συναντήσεις είμαστε περισσότεροι.

Ο κ. Φρουζής σύμφωνα με πληροφορίες απαντώντας σε ερωτήσεις, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως πίσω από τις ενέργειες της Ελένης Τουλουπάκη, «κρύβονται» πολιτικά πρόσωπα που στόχευσαν στην εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ενδεικτικός ο διάλογος που είχε με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μπιάγκη 

Κ. Φρουζής: «Οι πολιτικοί αντίπαλοι των 10 φαίνεται ότι σχεδίασαν και βρήκαν και τους προστατευόμενους. Εργαλειοποιήθηκαν και αυτοί και εγώ για να στήσουν τη σκευωρία. Εγώ ήμουν απαραίτητος στο σενάριο τους»
Δ. Μπιάγκης (ΚΙΝΑΛ): «Θεωρείτε ότι η κ Τουλουπάκη ενεργούσε μόνη της; Για το στήσιμο!»
Κ. Φρουζής: «Δεν είχαμε προηγούμενα για να είναι αποτέλεσμα δικής της εμπάθειας. Σίγουρα πίσω από τις ενέργειες της είναι πολιτικοί που ήθελαν να πλήξουν τους 10 πολιτικούς αντιπάλους»
Στις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε για τη συνάντησή του με την Ελένη Τουλουπάκη, επαναλάμβανε πως είχε αποκλειστικό αντικείμενο τα 10 πολιτικά πρόσωπα

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Τουλουπάκη του είπε: «Θα έχεις ευνοϊκή μεταχείριση αρκεί να μου πεις για αυτά τα πρόσωπα». Εξέφρασε δε, την έκπληξή του πως αυτό δεν του τα είπε ο ανακριτής αλλά η εισαγγελέας.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Ραγκούση, ο Κ. Φρουζής, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε πως έφυγε από τη συνάντηση με την Ελένη Τουλουπάκη στεναχωρημένος επειδή κατάλαβε πως εάν δεν καταθέσει όπως ήθελε εκείνη τότε δεν θα αποδεσμευόταν ποτέ ο λογαριασμός του.

Σλυμφωνα με τις ίδιες πληροφοριες, ο κ. Ραγκούσης ρώτησε τον κ. Φρουζή εάν θεωρεί πως είναι θύμα πλεκτάνης που έστησαν οι τρεις αντιεισαγγελείς, που συνυπέγραψαν το αίτημα της Τουλουπάκη για να αποκτήσουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, και εάν και οι τρεις «είναι μέρος σκευωρίας εναντίον του».

Ο κ. Φρουζής, όπως αναφέρουν πληροφορίες, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, είπε όμως ότι θα ήθελε να είχαν φιλτραριστεί καλύτερα οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Γ. Ραγκούσης: Οι συναντήσεις με τον Τσίπρα ήταν στη βάση παράνομων αιτημάτων που είτε ετέθη σαν είτε έγιναν δεκτά; 
Κ. Φρουζης: Όχι δεν υποβλήθηκε κανένα παράνομο αίτημα. Έγινε στα πλαίσια γνωριμίας και απόκτηση επαφής.

Σχολιάζοντας τον διάλογο αυτό, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως με αυτή την απάντηση του κ. Φρουζή καταρρέει η κατηγορία περί σκευωρίας Παπαγγελόπουλου.

Ο κ. Φρουζής ερωτήθηκε για το περιβόητο Harvard Project που αφορούσε στον επηρεασμό της τιμολογιακής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως το «πρόγραμμα» πήρε σάρκα και οστά επί ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα έθιξε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ο εξής διάλογος:

Κ. Καραγκούνης: Είπατε ότι το Harvard Project είχε δύο βασικούς στόχους: να μην βγαίνει το δελτίο τιμών κάθε 3 μήνες και η τιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης και όχι της ΕΕ. Οι στόχοι σας επιτεύχθηκαν επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ;
Κ. Φρουζής: Όχι.
Κ. Καραγκούνης: Για το Harvard Project πιέσατε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Διαπιστώνουμε ότι μετά το 2015 και οι δύο στόχοι επιτεύχθηκαν.
Κ. Φρουζής: Η λέξη πίεση κατ' εμέ σημαίνει μάχομαι για κάτι. Ως εκ τούτου, πράγματι στην δουλειά του ΣΦΕΕ ήταν να πιέσει και την τότε αντιπολίτευση που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πως τα αιτήματά μας ήταν δίκαια. Ηταν στη δουλειά μας, ως ΔΣ, να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της τιμολόγησης ήταν καυτό θέμα για εμάς. Το Harvard Project πήρε σάρκα και οστά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας που ήταν και στόχοι του Project, δηλαδή η έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η υιοθέτηση των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης ως βάση επετεύχθησαν επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Ραγκούσης, ρώτησε τον κ. Φρουζή αν μετά τις προχθεσινές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα κάνει αίτηση να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός του στην Ελβετία. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες ο κ. Φρουζής απάντησε ότι «σήμερα το πρωί μίλησα με τον δικηγόρο μου και τον ενημέρωσα. Και βεβαίως κύριε Ραγκούση θα κάνω αίτηση να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός μου»

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνιζαν λίγο αργότερα, ότι «ο κ. Μητσοτάκης ήρθε τελικά αντιμέτωπος με το «δώρο» του για τους υπόδικους που ελέγχονται για ξέπλυμα πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόταν», σημειώνοντας ότι «πριν από λίγο, ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Novartis, κ. Φρουζής παραδέχθηκε ότι θα κάνει αίτηση να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του στην Ελβετία με βάση τη διάταξη που ψήφισε προχθές ο κ. Μητσοτάκης». Οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν πως «είχε δίκιο τελικά η κυβέρνηση ότι και εμείς και οι Financial Times κάναμε λάθος. Η διάταξη όντως δεν αφορούσε μόνο «υπόδικους επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές», αφορούσε τελικά και τον βασικό κατηγορούμενο της Novartis κ. Φρουζή! Τόση προσπάθεια έκανε ο άνθρωπος τις τελευταίες μέρες να κατασκευάσει το αφήγημα της σκευωρίας, να μην τον ανταμείψουν κάπως; Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή ο κος Μητσοτάκης να δώσει και αλλά ονόματα και διευθύνσεις των ευνοούμενων του». 

ΣΥΡΙΖΑ: αντιφάσεις και αυτοδιαψεύσεις

"ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήγοροι του κ. Φρουζή και ταυτίζονται με τον κατηγορούμενο ως βασικό ενορχηστρωτή του σκανδάλου Novartis για να κρύψουν τις μνημειώδεις αντιφάσεις και τις αλλεπάλληλες αυτοδιαψεύσεις του. Την ώρα δηλαδή που η ΝΔ έχει δύο πρώην υπουργούς της υπό διερεύνηση και το ΚΙΝΑΛ έναν υπουργό της με ποινική δίωξη για το σκάνδαλο Novartis, ταυτίζονται πλήρως με τον άνθρωπο ο οποίος ως κατηγορούμενος μπορεί να πει ό,τι θέλει για να βελτιώσει τη θέση του στις δικαστικές εκκρεμότητες που έχει" σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

"Ενώ προχθές ο κ. Φρουζής έλεγε πως πιέστηκε για τα 10 πολιτικά πρόσωπα από την κα Τουλουπάκη, χθες έλεγε ότι δεν του έγινε ποτέ αναφορά σε ονόματα πολιτικών από την κα. Τουλουπάκη για να καταλήξει σήμερα είπε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι οι εισαγγελείς έστησαν σκευωρία. Ενώ χθες είπε πως δε γνωρίζει τίποτα για πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο σε εισαγγελικούς λειτουργούς, σήμερα εκτίμησε πως «οι πολιτικοί αντίπαλοι των 10 έστησαν σκευωρία»!

Ενώ αρχικά έλεγε πως ουδέποτε κλήθηκε από τους εισαγγελείς να καταθέσει, χθες παραδέχθηκε ότι έχει καταθέσει τρεις φορές υπόμνημα και έδωσε εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές. Ενώ χθες ισχυριζόταν πως ο κ. Μανιαδάκης δεν ήταν συνεργάτης της Novartis και σήμερα παραδέχθηκε πως υπήρξε έμμισθος σύμβουλος της Novartis. 

Ενώ χθες έδωσε «πάσα» σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα μιλώντας για επαφές του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ, σήμερα αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως ήταν «συναντήσεις γνωριμίας προκειμένου να του θέσουμε θέματα του κλάδου μας», διευκρινίζοντας ότι «δεν υποβλήθηκε κανένα παράνομο αίτημα».

Και βέβαια, όλοι πέρασαν στα «ψιλά» την ομολογία του κ. Φρουζή πως διοργάνωνε δείπνα για τον κ. Μητσοτάκη λίγο πριν τις εκλογές Σεπτεμβρίου του 2015 και του έστελνε mail με το βιογραφικό του, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει ισχυριστεί πως δεν τον γνώριζε καν.

Το μόνο στο οποίο ήταν τελικά ξεκάθαρος και χωρίς αντιφάσεις σήμερα ο κ. Φρουζής, ήταν ότι με τη διάταξη που ψήφισε προχθές η κυβέρνηση, θα  κάνει αίτηση να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του στην Ελβετία!"

Βγαίνοντας από τη σημερινή συνεδρίαση ο κ. Φρουζής βρέθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων οι οποίοι είχαν μαζί του έναν μικρό διάλογο.

Δημοσιογράφος: Κουραστήκατε;
Φρουζής: Ναι, δεν το έχω ξαναζήσει. Στα meeting λειτουργούμε διαφορετικά
Δημοσιογράφος: Ηταν η πρώτη φορά που καταθέσατε;
Φρουζή : Ναι, δεν με είχε καλέσει κανείς. Έπρεπε να γίνει. Ήθελα να πω τις θέσεις μου, πέρασαν 4 χρόνια.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης Φρουζή η Προανακριτική συνεχίζει τις εργασίες της. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν ο Φιλίστωρ Δεσταμπασιδης και η πρώην γραμματέας του κ. Φρουζή, Μαρία Μαραγγέλη.

Κόντρα Χαρίτση - Γεωργιάδη 

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μέσω Twitter, τις πωλήσεις της Novartis την περίοδο 2014 έως 2018. Σύμφωνα με την ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο τζίρος της Novartis όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε σημαντικά.

Facebook - Χαρίτσης - Novartis

Άμεση, ήταν η απάντηση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδης, ο οποίος έγραψε στο Twitter: 

«Επειδή οι του Σύριζα στο ψεύδος είναι ασυναγώνιστοι, ιδού Τα Κέρδη της Novartis επί των ημερών μου και επί των ημερών τους από τους ισολογισμούς της εταιρίας. Στην χρόνια μου ζημίες, στα δικά τους από το καλό στο καλύτερο. Αλλά «εμάς λάδωνε» η εταιρία για να έχει ζημιές...»

Twitter - Γεωργιάδης - Novartis

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Daniel” και “Elias” - Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δις το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εικόνες)Σήμερα 16:49 | Ειδήσεις

Για «κοστολογημένο και καλά μελετημένο σχέδιο ανάταξης των βασικών υποδομών της Θεσσαλίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από το Μουζάκι

Πλημμύρες: Αναστολή πληρωμών για τους πληγέντεςΣήμερα 18:20 | Ειδήσεις

Ποιους αφορά η αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων και παρατάσεις καταβολών, την οποία ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα στους συλληφθέντεςΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Ποιες οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και ανήλικοι. 

Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)Σήμερα 10:47 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται η σταδιακή απομάκρυνση του φαινομένου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μελισσοκόμοι: Τα αντιπυρικά μέτρα βάζουν τέλος στα μελίσσια μας18:36Πλημμύρες: Αναστολή πληρωμών για τους πληγέντες 18:23ΙΕΛΚΑ: Πάσχα με μικρότερα τραπέζια και λιγότερα φαγητά το 202418:18Τουρκία: “Κόλαφος” η έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα18:09Τήλος: Εντοπίστηκαν δεκάδες παράτυποι μετανάστες σε παραλία17:56Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσε κάνναβη… μαζί με τον ανήλικο γιο του (βίντεο)17:43Άγιος Γεώργιος: Ο βίος, τα μαρτύρια και τα θαύματά του17:30ΟΣΕ: Νέο ΔΣ στον Οργανισμό17:16Καναδάς: Φλεγόμενο τρένο περνάει από το κέντρο του Λονδίνου στο Οντάριο (βίντεο)17:03Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία16:51Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος16:38“The 2Night Show”: Βαλαβάνη και Άρχος στην παρέα της Τρίτης (εικόνες)16:25“Daniel” και “Elias” - Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δις το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εικόνες)16:12“Daniel” - ΕΛΓΑ: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ 15:58Δολοφονία Λυγγερίδη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα στους συλληφθέντες 15:45Σεισμός στην Κρήτη15:31Ρέντης: Επεισοδιακή καταδίωξη μέχρι τα Πατήσια - Τραυματίστηκε αστυνομικός15:17“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης προσπαθεί να πλησιάσει την Άννα για τελευταία φορά (εικόνες)15:04Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία όχι η πολιτική σταθερότητα 14:51Άγιος Νικόλαος: Φώναξε τον φίλο του στο σπίτι του και τον μαχαίρωσε14:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο