Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 14 Νοεμβρίου 2019 07:03 | Ανανέωση: 14 Νοεμβρίου 2019 07:06

Συνεργάτης του Τραμπ μπλοκάρει το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ αντιτίθεται στην έγκριση του ψηφίσματος. Το ψήφισμα έριξε βαριά «σκιά» στις σχέσεις Τραμπ - Ερντογάν.

AP - Τραμπ - Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Αρμενία, υπογραμμίζοντας ότι ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις του με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πλάι του, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «συμπαθούντες των τρομοκρατών», οι οποίοι προσπαθούν να «βλάψουν» τη σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη, συμμάχους στο NATO, διασπείρουν «παραπληροφόρηση». «Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα, με συντριπτική πλειοψηφία (405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά)  μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα. Η Άγκυρα απορρίπτει πάγια τον όρο γενοκτονία.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά αρχεία της σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο ζήτημα σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «επονείδιστης απόφασης» από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».

Αργότερα την ίδια μέρα, ο ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος The Hill δήλωσε ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ αντιτίθεται στην έγκριση του ψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκράχαμ δήλωσε ότι οι γερουσιαστές δεν πρέπει "να επικαλύψουν την ιστορία ή να προσπαθήσουν να την ξαναγράψουν". "Μόλις συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρόεδρο Τραμπ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας. Ελπίζω ότι η Τουρκία και η Αρμενία θα μπορέσουν να συναντηθούν και να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα", ανέφερε ο Γκράχαμ.

Ο Ερντογάν ζητεί ξανά την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ελπίζει πως οι αρχές των ΗΠΑ θα απελάσουν τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στη χώρα του. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, «αρχιτρομοκράτη».

Η Άγκυρα ζητεί εδώ και χρόνια την έκδοση του Γκιουλέν, κάτι που δεν έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον. «Ελπίζω ότι θα μας παραδώσουν αυτόν τον τρομοκράτη, όπως παραδίδουμε εμείς τρομοκράτες στις ΗΠΑ όταν μας ζητείται», επέμεινε ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν διατείνεται ότι Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 από μερίδα των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων. Ο τούρκος πρόεδρος λέει πως οι τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει στην αμερικανική κυβέρνηση «ντοκουμέντα» που κατ’ αυτόν αποδεικνύουν τη σχέση του Γκιουλέν με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν, άλλοτε σύμμαχος του Ερντογάν, διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην απόπειρα ανατροπής του τούρκου ηγέτη.

Μιχαηλίδου: Ένα νοσοκομείο αναφοράς για την παιδική κακοποίηση σε κάθε Περιφέρεια της χώρας19:31 Στέφαν Γέλοβατς: Θρήνος στην κηδεία του (εικόνες)19:16Πάτρα - ΕΠΑΛ: τραυματίας μαθητής, ξύλο και φωτιές (εικόνες)19:02Ecofin - Συντελεστές ΦΠΑ: Οι αλλαγές και οι εξαιρέσεις 18:49“The 2Night Show”: αντρική υπόθεση η Τρίτη (εικόνες)18:35Τσίπρας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνο αριθμοί18:22Στέφαν Γέλοβατς - Basket League: Η 10η αγωνιστική αφιερωμένη στη μνήμη του 18:08Κορονοϊός - Λύματα: Πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο17:55Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Τρίτης17:42Κορονοϊός: Δεκάδες θάνατοι και 7009 νέα κρούσματα στην Ελλάδα17:30ΚΕΠ: Σκότωσε εν ψυχρώ δύο ανθρώπους γιατί του ζήτησαν να φορέσει μάσκα (βίντεο)17:17Καιρός: τοπικές βροχές, ισχυροί άνεμοι και κρύο την Τετάρτη17:04Λαμία - Τροχαίο: Ντελιβεράς παρασύρθηκε από μπετονιέρα (εικόνες)16:53“Θεματοφύλακες του Συντάγματος”: Λουκέτο στο “Υπουργείο Θεραπειών” (βίντεο)16:40Κορονοϊός - Λαμία: θρήνος στην κηδεία της 14χρονης (εικόνες)16:26ΚΙΝΑΛ - Λοβέρδος: στηρίζω Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο16:13“Η Φάρμα”: τι θα δούμε την Τρίτη16:00Τσίπρας: Τραγική η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς15:48ΑΝΤ1: πρωτιά στην τηλεθέαση την Δευτέρα15:35Κικίλιας - Τουρισμός: διπλάσια έσοδα φέτος, αισιοδοξία για το 202215:21