Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 14 Νοεμβρίου 2019 07:03 | Ανανέωση: 14 Νοεμβρίου 2019 07:06

Συνεργάτης του Τραμπ μπλοκάρει το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ αντιτίθεται στην έγκριση του ψηφίσματος. Το ψήφισμα έριξε βαριά «σκιά» στις σχέσεις Τραμπ - Ερντογάν.

AP - Τραμπ - Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Αρμενία, υπογραμμίζοντας ότι ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις του με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πλάι του, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «συμπαθούντες των τρομοκρατών», οι οποίοι προσπαθούν να «βλάψουν» τη σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη, συμμάχους στο NATO, διασπείρουν «παραπληροφόρηση». «Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα, με συντριπτική πλειοψηφία (405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά)  μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα. Η Άγκυρα απορρίπτει πάγια τον όρο γενοκτονία.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά αρχεία της σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο ζήτημα σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «επονείδιστης απόφασης» από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».

Αργότερα την ίδια μέρα, ο ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος The Hill δήλωσε ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ αντιτίθεται στην έγκριση του ψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκράχαμ δήλωσε ότι οι γερουσιαστές δεν πρέπει "να επικαλύψουν την ιστορία ή να προσπαθήσουν να την ξαναγράψουν". "Μόλις συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρόεδρο Τραμπ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας. Ελπίζω ότι η Τουρκία και η Αρμενία θα μπορέσουν να συναντηθούν και να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα", ανέφερε ο Γκράχαμ.

Ο Ερντογάν ζητεί ξανά την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ελπίζει πως οι αρχές των ΗΠΑ θα απελάσουν τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στη χώρα του. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, «αρχιτρομοκράτη».

Η Άγκυρα ζητεί εδώ και χρόνια την έκδοση του Γκιουλέν, κάτι που δεν έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον. «Ελπίζω ότι θα μας παραδώσουν αυτόν τον τρομοκράτη, όπως παραδίδουμε εμείς τρομοκράτες στις ΗΠΑ όταν μας ζητείται», επέμεινε ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν διατείνεται ότι Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 από μερίδα των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων. Ο τούρκος πρόεδρος λέει πως οι τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει στην αμερικανική κυβέρνηση «ντοκουμέντα» που κατ’ αυτόν αποδεικνύουν τη σχέση του Γκιουλέν με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν, άλλοτε σύμμαχος του Ερντογάν, διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην απόπειρα ανατροπής του τούρκου ηγέτη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: ο Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του σε μια κρίσιμη εθνικά στιγμήΣήμερα 14:07 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όσα επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες, είναι «αγεωγράφητα και ανιστόρητα» και δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα.

Ανακοινώθηκε η απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην ΑθήναΣήμερα 11:22 | Ειδήσεις

Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Σπάνιο βίντεο από την 6η Δεκέμβρη 2008 στα ΕξάρχειαΣήμερα 12:51 | Ειδήσεις

Ένα σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο από τις πρώτες στιγμές που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στον τόπο του εγκλήματος έρχεται στη δημοσιότητα.

Πίτμπουλ ιερέα “κατασπάραξε” ταχυδρόμο στον ΒόλοΣήμερα 11:48 | Ειδήσεις

Ήταν τέτοια η μανία του αγριεμένου σκύλου που πνίγηκε από το σχοινί με το οποίο προσπάθησαν κάποιοι περαστικοί να τον απομακρύνουν...

Βαρουφάκης: “φιλοδωρηματική” η πολιτική της Κυβέρνησης18:41Γιορτή στο Μιλγουόκι για τα γενέθλια του Γιάννη Αντετοκούνμπο (βίντεο)18:33Δένδιας: Δεν θεωρούμε έγκυρο το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης18:25Παπαγγελόπουλος για Μανιαδάκη: “Ας μην διωχθεί ποινικά και ο σκύλος μου”18:16Παναγιωτόπουλος: αναγκαία η αναβάθμιση των F-16 λόγω των υπαρκτών απειλών18:09Τραγωδία με νεαρό εργάτη17:57Ολυμπιακός: βαριά τιμωρία για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ17:46Σλοβακία: Φονική έκρηξη σε 12όροφη πολυκατοικία (βίντεο)17:35Ο καιρός για τους αγρότες17:23Φωτιά σε ξενοδοχείο στη Συγγρού: Τρεις εστίες φωτιάς σε δύο ορόφους17:11Συνέλαβαν Βέλγο στου Παπάγου με εμπρηστικούς μηχανισμούς16:58Τροχαίο με σχολικό λεωφορείο (εικόνες)16:45Ένοπλος άνοιξε πυρ σε ναυτική βάση της Φλόριντα16:33Η Ελισάβετ Μουτάφη για τη ζωή στο “νέο” σπίτι της (βίντεο)16:20Εντοπίστηκε εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης (εικόνες) 16:06Τσίπρας για δολοφονία Γρηγορόπουλου: δεν ξεχνάμε…15:53Η Μέρκελ για πρώτη φορά στο στρατόπεδο Άουσβιτς (βίντεο)15:42Τσαβούσογλου: η Ελλάδα δεν στήριξε την προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού15:29“Άγριες Μέλισσες”: την ίδια γυναίκα διεκδικούν “Παναγιώτης” και “Προκόπης” (βίντεο)15:17Καταγγελία: 18χρονη βιάστηκε μέσα σε ψυχιατρική κλινική15:04