LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Νοεμβρίου 2019 12:31

Ο Σι Τζινπίνγκ προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα

Ο Κινέζος Πρόεδρο χαρακτήρισε τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «παλαιό φίλο της Κίνας». 

ΧΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Κατά τη θητεία σας ως πρωθυπουργός, η Ελλάδα βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά εσείς προωθήσατε πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οδηγήσατε την Ελλάδα να βγει έξω από το πρόγραμμα διάσωσης», είπε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχαν στο ξενοδοχείο Caravel, όπου συνομίλησαν για τις εξελίξεις στις ελληνοκινεζικές σχέσεις και την προοπτική τους για το μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Κίνας δήλωσε πραγματικά ικανοποιημένος από την επίσκεψή του στην Αθήνα -«πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία»- και τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε νέα ανάπτυξη. Επιπλέον, χαρακτήρισε τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «παλαιό φίλο της Κίνας», μιλώντας για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας επί πρωθυπουργίας του, ενώ, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Τσίπρα για επίσκεψη στο Πεκίνο. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόσκληση του Κινέζου Προέδρου και τόνισε την σταθερή στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με όρους αμοιβαίου οφέλους. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου καταφέραμε σε δύσκολες στιγμές να οικοδομήσουμε μια στρατηγική συνεργασία, η οποία έχει συνέχεια», είπε ο κ. Τσίπρας.

ΧΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Αναλυτικότερα, στον διάλογο που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε τη χαρά του που συναντάται ξανά με τον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. «Είστε παλαιός φίλος της Κίνας, κατά τη θητεία σας ως πρωθυπουργός, πάνω στη βάση που είχαμε, προωθήσατε σημαντικά την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών μας». Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, η αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών ενισχυόταν σημαντικά και επίσης πως προώθησε ιδιαίτερα τη συνεργασία των δυο χωρών με τη συμμετοχή του δύο φορές στο Φόρουμ One Belt One Road για τη διεθνή συνεργασία, αλλά και την ένταξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «17+1».

«Κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως πρωθυπουργός η Ελλάδα βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομική ανάπτυξη αλλά εσείς προωθήσατε πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οδηγήσατε την Ελλάδα να βγει έξω από το πρόγραμμα διάσωσης. Εκτιμάμε πολύ τις μεγάλες προσπάθειές σας», είπε. Ο Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι η επίσκεψή του τελειώνει σήμερα και αναχωρεί το μεσημέρι, για να υπογραμμίσει ότι «η επίσκεψη αυτή έχει πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας έχει σημειώσει νέα ανάπτυξη». «Χαίρομαι πολύ», τόνισε, «που βλέπω ότι η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ελλάδας, πάνω στη βάση που προωθήσατε και εσείς ως πρωθυπουργός, έχει εντατικοποιηθεί περαιτέρω. Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος για την επίσκεψη αυτή».

ΧΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε από την πλευρά του τον Πρόεδρο της Κίνας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι η πέμπτη κατά σειρά φορά που συναντώνται μεταξύ τους. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου καταφέραμε σε δύσκολες στιγμές να οικοδομήσουμε μια στρατηγική συνεργασία, η οποία έχει συνέχεια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι με την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το καλοκαίρι του 2016, «Ελλάδα και Κίνα έκλεισαν έναν δεκαετή κύκλο σημαντικής συνεργασίας, κυρίως όπως στον τομέα της Ναυτιλίας με βασικό άξονα το λιμάνι του Πειραιά» και ότι «από το '16 και μετά, ανοίξαμε έναν νέο δεκαετή κύκλο ευρύτερης συνεργασίας, σε μια σειρά από τομείς».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι επίσκεψή του το 2016 σηματοδότησε την αναβάθμιση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με την καθιέρωση μιας στρατηγικής πολυεπίπεδης συνεργασίας που εστιάστηκε στην επέκταση της αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά με όρους αμοιβαίου οφέλους, στην ενεργοποίηση κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα, στην επανέναρξη απευθείας πτήσεων, στην επέκταση του κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και του τουρισμού, στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε περισσότερα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στη συνεργασία σε διπλωματικό επίπεδο (Σύνοδος Αρχαίων Πολιτισμών, Σύνοδοι του Δρόμου του Μεταξιού, «17+1», η Ελλάδα ως γέφυρα σε ευρωκινεζικές σχέσεις).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σι Τζινπίνγκ καλωσόρισε τη συνεργασία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στην Ελβετία: Η εξομολόγηση του φίλου της 15χρονης Αλίκης στον ΑΝΤ1, για όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ (βίντεο)Σήμερα 21:29 | Ειδήσεις

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται και οι φίλοι της 15χρονης Αλίκης που αγνοείται. Τι αποκαλύπτουν, στον ΑΝΤ1. 

Μητσοτάκης - Βενεζουέλα: Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να σχολιάσουμε τη νομιμότητα των πρόσφατων ενεργειώνΣήμερα 22:33 | Ειδήσεις

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σχολίασε και αυτός με πρόσφατη ανάρτηση του την επέμβαση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα.

Βενεζουέλα- ΗΠΑ: Ο Τραμπ δημοσίευσε φωτογραφία του Μαδούρο με χειροπέδες και μάσκα στα μάτιαΣήμερα 18:38 | Ειδήσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε στο Truth Social φωτογραφία του προέδρου της Βενεζουέλας.

O ANT1 στην Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν 4 ακόμη σοροίΣήμερα 20:30 | Ειδήσεις

Έχει συνταχθεί μια επιστημονική ομάδα που απαρτίζεται από 40 άτομα τα οποία δουλεύουν μέρα και νύχτα για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Eκτακτη συνεδρίαση ΣΑ ΟΗΕ, για την κατάσταση στη Βενεζουέλα22:56Μητσοτάκης - Βενεζουέλα: Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να σχολιάσουμε τη νομιμότητα των πρόσφατων ενεργειών22:42Τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε ελληνικό, εντός ελληνικών υδάτων22:28Γαλλία: Άλλη μια χώρα κατακρίνει την βίαιη παρέμβαση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα22:14Ο Τραμπ προειδοποιεί Κολομβία και Κούβα, μετά τη σύλληψη Μαδούρο22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η εξομολόγηση του φίλου της 15χρονης Αλίκης στον ΑΝΤ1, για όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ (βίντεο)21:46Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή21:32Υγειονομική βόμβα στο Μενίδι: Οι εργαζόμενοι αρνούνται να καθαρίσουν, λόγω φόβου21:18Βενεζουέλα - Ματσάδο: Βενεζουελάνοι, ήρθε η ώρα της ελευθερίας21:04O ANT1 στην Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν 4 ακόμη σοροί20:50ANT1 Sports: Super Cup για τον Ολυμπιακό, μεταγραφές Παναθηναϊκού και ανησυχία για Ντέσερς20:36Μπλόκα- Αγρότες: Κλειστός για τα φορτηγά ο δρόμος σε Ευζώνους και Προμαχώνα20:22Αθήνα: Διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ για την επέμβαση στην Βενεζουέλα (Βίντεο)20:08Ολυμπιακός - Όφη: Ποδαρικό με Super Cup για τους Ερυθρόλευκους19:54Συναγερμός στην Εύβοια: Φωτιά σε μαγαζί εστίασης19:40Τραμπ: Θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της Βενεζουέλας μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε μια ασφαλή μετάβαση19:26Ιωάννινα: Ανήλικος κατέληξε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης 19:12Βενεζουέλα- ΗΠΑ: Ο Τραμπ δημοσίευσε φωτογραφία του Μαδούρο με χειροπέδες και μάσκα στα μάτια18:58Επεισόδια οπαδών στην παραλιακή Ηρακλείου λίγες ώρες πριν τον αγώνα Ολυμπιακός - ΟΦΗ18:44Λάρισα: Δεν τα κατάφερε ο άνδρας που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ανήμερα Πρωτοχρονιάς18:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο