LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Νοεμβρίου 2019 12:31

Ο Σι Τζινπίνγκ προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα

Ο Κινέζος Πρόεδρο χαρακτήρισε τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «παλαιό φίλο της Κίνας». 

ΧΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Κατά τη θητεία σας ως πρωθυπουργός, η Ελλάδα βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά εσείς προωθήσατε πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οδηγήσατε την Ελλάδα να βγει έξω από το πρόγραμμα διάσωσης», είπε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχαν στο ξενοδοχείο Caravel, όπου συνομίλησαν για τις εξελίξεις στις ελληνοκινεζικές σχέσεις και την προοπτική τους για το μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Κίνας δήλωσε πραγματικά ικανοποιημένος από την επίσκεψή του στην Αθήνα -«πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία»- και τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε νέα ανάπτυξη. Επιπλέον, χαρακτήρισε τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «παλαιό φίλο της Κίνας», μιλώντας για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας επί πρωθυπουργίας του, ενώ, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Τσίπρα για επίσκεψη στο Πεκίνο. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόσκληση του Κινέζου Προέδρου και τόνισε την σταθερή στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με όρους αμοιβαίου οφέλους. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου καταφέραμε σε δύσκολες στιγμές να οικοδομήσουμε μια στρατηγική συνεργασία, η οποία έχει συνέχεια», είπε ο κ. Τσίπρας.

ΧΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Αναλυτικότερα, στον διάλογο που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε τη χαρά του που συναντάται ξανά με τον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. «Είστε παλαιός φίλος της Κίνας, κατά τη θητεία σας ως πρωθυπουργός, πάνω στη βάση που είχαμε, προωθήσατε σημαντικά την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών μας». Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, η αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών ενισχυόταν σημαντικά και επίσης πως προώθησε ιδιαίτερα τη συνεργασία των δυο χωρών με τη συμμετοχή του δύο φορές στο Φόρουμ One Belt One Road για τη διεθνή συνεργασία, αλλά και την ένταξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «17+1».

«Κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως πρωθυπουργός η Ελλάδα βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομική ανάπτυξη αλλά εσείς προωθήσατε πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οδηγήσατε την Ελλάδα να βγει έξω από το πρόγραμμα διάσωσης. Εκτιμάμε πολύ τις μεγάλες προσπάθειές σας», είπε. Ο Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι η επίσκεψή του τελειώνει σήμερα και αναχωρεί το μεσημέρι, για να υπογραμμίσει ότι «η επίσκεψη αυτή έχει πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας έχει σημειώσει νέα ανάπτυξη». «Χαίρομαι πολύ», τόνισε, «που βλέπω ότι η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ελλάδας, πάνω στη βάση που προωθήσατε και εσείς ως πρωθυπουργός, έχει εντατικοποιηθεί περαιτέρω. Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος για την επίσκεψη αυτή».

ΧΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε από την πλευρά του τον Πρόεδρο της Κίνας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι η πέμπτη κατά σειρά φορά που συναντώνται μεταξύ τους. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου καταφέραμε σε δύσκολες στιγμές να οικοδομήσουμε μια στρατηγική συνεργασία, η οποία έχει συνέχεια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι με την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το καλοκαίρι του 2016, «Ελλάδα και Κίνα έκλεισαν έναν δεκαετή κύκλο σημαντικής συνεργασίας, κυρίως όπως στον τομέα της Ναυτιλίας με βασικό άξονα το λιμάνι του Πειραιά» και ότι «από το '16 και μετά, ανοίξαμε έναν νέο δεκαετή κύκλο ευρύτερης συνεργασίας, σε μια σειρά από τομείς».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι επίσκεψή του το 2016 σηματοδότησε την αναβάθμιση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με την καθιέρωση μιας στρατηγικής πολυεπίπεδης συνεργασίας που εστιάστηκε στην επέκταση της αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά με όρους αμοιβαίου οφέλους, στην ενεργοποίηση κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα, στην επανέναρξη απευθείας πτήσεων, στην επέκταση του κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και του τουρισμού, στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε περισσότερα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στη συνεργασία σε διπλωματικό επίπεδο (Σύνοδος Αρχαίων Πολιτισμών, Σύνοδοι του Δρόμου του Μεταξιού, «17+1», η Ελλάδα ως γέφυρα σε ευρωκινεζικές σχέσεις).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σι Τζινπίνγκ καλωσόρισε τη συνεργασία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Κακοκαιρία BYRON”: Μήνυμα του 112 σε Μέγαρα και Μάνδρα – Απομακρυνθείτε από υπόγεια και ισόγειαΣήμερα 06:21 | Ειδήσεις

Τα προβλήματα στα Μέγαρα, εντοπίζονται ειδικά στις περιοχές Λάκκα Καλογήρου και Αλμυρές.

“Κακοκαιρία BYRON”: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απουσιάσουν σήμερα από τις υπηρεσίες τουςΣήμερα 06:48 | Ειδήσεις

Ποιες υπηρεσίες εξαιρούνται και κατά συνέπεια οι υπάλληλοι που τις στελεχώνουν πρέπει να εργαστούν κανονικά.

“Κακοκαιρία BYRON”: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμεραΧθες 12:56 | Ειδήσεις

Πολλές περιφέρειες της χώρας, έχουν τεθεί σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code).

“Κακοκαιρία BYRON”: Ποιο δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική – Πρόβλημα και στην Εθνική Οδό Αθηνών – ΚορίνθουΣήμερα 07:43 | Ειδήσεις

Στις 12.00 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για να αξιολογήσει τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπό εξέλιξη κακοκαιρία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Κακοκαιρία BYRON”: Αναβλήθηκε η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας08:36Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εταιρεία με ανακυκλώσιμα υλικά στα Διαβατά (βίντεο)08:22“Κακοκαιρία BYRON”: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική – Πρόβλημα και στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου08:08F1: Ο πιο συναρπαστικός τελικός έρχεται την Κυριακή στις 15:00 ζωντανά σε ANT1 και ΑΝΤ1+07:54“Κακοκαιρία BYRON”: Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική σε Αττική και Πελοπόννησο07:40Νέλσον Μαντέλα: Tο σύμβολο της καταπίεσης και του αγώνα για ισότητα που “έφυγε” σαν σήμερα07:25“Κακοκαιρία BYRON”: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα 07:11“Κακοκαιρία BYRON”: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απουσιάσουν σήμερα από τις υπηρεσίες τους06:57Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Δεκεμβρίου06:42“Κακοκαιρία BYRON”: Μήνυμα του 112 σε Μέγαρα και Μάνδρα – Απομακρυνθείτε από υπόγεια και ισόγεια06:28Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:14Πάτρα: Ανήλικη βρέθηκε αναίσθητη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ - Δύο συλλήψεις23:59Χαλκιδική: Στο εδώλιο 6 άτομα για τον θάνατο 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης23:46Μονακό: Η ομάδα του Σπανούλη κατέγραψε τους περισσότερους πόντους σε αγώνα στην ιστορία της Euroleague23:33ΗΠΑ: Αναστέλλονται τα αιτήματα για μετανάστευση από 19 χώρες 23:23ΚΑΕ Άρης: "Παραδοσιακή" νίκη της Κλούζ23:14Κακοκαιρία Byron: Προειδοποιητικά μηνύματα 112 σε δέκα περιοχές - Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας23:04“Κακοκαιρία BYRON” - Αττική: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Μήνυμα του 11222:54Eurovision 2026: Κανονικά η συμμετοχή του Ισραήλ – Τέσσερις χώρες αποχωρούν μετά από την απόφαση22:44Αγρότες- Μπλόκα: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου22:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο