LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 11 Νοεμβρίου 2019 22:53

Εργατικό ατύχημα το έμφραγμα λόγω εργασιακού στρες

Πρωτοποριακή απόφαση που αλλάζει τα μέχρι τώρα νομολογιακά δεδομένα για τα εργατικά ατυχήματα... 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ

Πρωτόδικη μεν, σημαντική δε, η δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει ως εργατικό ατύχημα το θάνατο, από έμφραγμα λόγω εργασιακού στρες, εργαζόμενου και μάλιστα στο σπίτι του. 

Η απόφαση δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου νομικού περιοδικού «Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 8/2019 σελ. 962) και κοινοποιήθηκε σήμερα στον Τύπο από την Ένωση για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) η οποία μάλιστα κάνει λόγο για πρωτοποριακή απόφαση που αλλάζει όλα τα μέχρι τώρα νομολογιακά δεδομένα της χώρας αναφορικά με τον χαρακτηρισμό των εργατικών ατυχημάτων. Την απόφαση εξέδωσε πρόσφατα το Πρωτοδικείο Αθηνών (Πρόεδρος Μιχάλης Γιαννακάκος, δικηγόρος Παναγιώτης Μπουμπουχερόπουλος). 

H απόφαση συνδέει το έντονο στρες με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης της εταιρείας και τις αλλαγές που επιβάλλονται στην ανακατανομή της εργασίας· διαδικασία πολύ γνώριμη για χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι εξαναγκάστηκαν σε μεγάλους συμβιβασμούς σε σχέση με την προστασία της υγείας τους για να διατηρήσουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκειας της κρίσης... κι όχι μόνο. Ομως, ας παρακολουθήσουμε το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου το οποίο είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει και το Εφετείο: 

«Η αιτία θανάτου του συζύγου της πρώτης ενάγουσας και πατέρα του δευτέρου ενάγοντος συνδέεται αιτιωδώς με το έντονο εργασιακό άγχος το οποίο αυτός βίωσε λόγω της ανασφάλειας και αβεβαιότητας ως προς την εργασιακή του σχέση ενόψει της επικείμενης αναδιοργάνωσης της εργοδότριας εναγομένης, η οποία αφενός μεν δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ούτε παρείχε εκ των προτέρων τις κατάλληλες διευκρινήσεις, με στόχο την προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της ανακατανομής της εργασίας στην ψυχική και σωματική τους υγεία και αφετέρου δεν έλαβε κανένα μέτρο εξουδετέρωσης της πηγής του εργασιακού άγχους του ανωτέρω εργαζομένου, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό στους προστιθέντες από αυτήν προϊσταμένους του ότι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σε σχέση με την εργασία του, βίωνε έντονο εργασιακό στρες που τον είχε φανερά οδηγήσει στα όρια της κατάρρευσης. 

Από υπαιτιότητα δηλαδή των οργάνων της εναγομένης και των προστιθέντων της, ο θανών υποχρεώθηκε να προσφέρει την εργασία του αλλά και να διάγει διαρκώς υπό εξαιρετικές και έκτακτες συνθήκες εργασιακού άγχους το οποίο προκάλεσε την ασυνήθη εξασθένηση του οργανισμού του και εν τέλει τον θάνατό του λόγω εμφράγματος παρά το γεγονός ότι θα αρκούσε η αποσαφήνιση των νέων καθηκόντων του ή του μέλλοντος της εργασιακής του σχέσης για να αποτρέψει το μοιραίο αποτέλεσμα. 

Εξάλλου, όπως γίνεται δεκτό από την ιατρική επιστήμη, το έντονο εργασιακό άγχος συνδέεται αιτιωδώς με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων με συχνά μοιραία για τους εργαζομένους κατάληξη.» 

Και καταλήγει ότι: «Από όλα τα ανωτέρω το Δικαστήριο κρίνει ότι ο θάνατος του συζύγου της πρώτης ενάγουσας και πατέρα του δευτέρου ενάγοντος συνιστά εργατικό ατύχημα υπό την έννοια του ν. 551/1914.».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαHellenic Train: Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της έκρηξηςΧθες 23:34 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της Hellenic Train για την έκρηξη αλλά και για υλικές ζημιές που προκλήθηκαν.

Διπλή δολοφονία – Αίγιο: Το παρελθόν του 23χρονου δράστη και τα ερωτήματα που προκύπτουνΧθες 17:37 | Ειδήσεις

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με την διπλή δολοφονία των 2 ανδρών στο Αίγιο από έναν 23χρονο.

Τέμπη: Ποινική Δίωξη σε Τριαντόπουλο για παράβαση καθήκοντος - Με 190 “ναι” παραπέμπεται στο Δικαστικό ΣυμβούλιοΧθες 20:18 | Ειδήσεις

Την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στον Χρήστο Τριαντόπουλο αποφάσισε η Βουλή με ευρεία πλειοψηφία 190 βουλευτών, έναντι 10 που καταψήφισαν.

Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας: Νίκη για το “Τριφύλλι” στην παράταση (εικόνες)Σήμερα 00:00 | Ειδήσεις

Αρνούμενος να ηττηθεί ακόμη και σε αδιάφορη αναμέτρηση, καθώς είχε “κλειδώσει” την τρίτη θέση της κανονικής περιόδου της Euroleague, ο Παναθηναϊκός πήρε στην παράταση την 22η νίκη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας: Νίκη για το “Τριφύλλι” στην παράταση (εικόνες) 23:59Hellenic Train: Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της έκρηξης 23:48Ο Ναν έγινε ο πρώτος παίκτης του Παναθηναϊκού που βγαίνει πρώτος σκόρερ στη Euroleague23:34Το 1ο Athens Pizza Festival έρχεται τον Σεπτέμβριο23:20Θεσσαλονίκη: Ανάγκαζαν 17χρονο να διακινεί ναρκωτικά και πλαστά χρήματα23:07Χανιά: Ανήλικη κατηγορεί τη μητέρα της ότι την εξέδιδε22:53Ροζ Φεγγάρι 2025: Πότε θα δούμε την πανσέληνο του Απριλίου 22:40ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά από το Κογκρέσο να καταργήσει την αλλαγή της ώρας22:26Χανιά: Παρασύρθηκε 40χρονος από διερχόμενο όχημα - Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ22:11Placebo και Nocebo στον Καρκίνο του Μαστού: Η Δύναμη του Μυαλού στην ογκολογική Θεραπεία21:57Πάλη: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μαρία Πρεβολαράκη - Δάκρυσε στον Εθνικό Ύμνο (βίντεο)21:41Hellenic Train: Έσκασε η βόμβα στα γραφεία της εταιρείας μετά το απειλητικό τηλεφώνημα21:27ΗΠΑ: Νέα φονική πτώση αεροπλάνου στη Φλόριντα (εικόνες) 21:14Δημόσιο χρέος: Δέκα χρόνια νωρίτερα ξεχρεώνει το πρώτο μνημόνιο η Ελλάδα21:00Παρί Σεν Ζερμέν – Μπαπέ: Στα άκρα οδηγείται η κόντρα τους20:47Βόρεια Μακεδονία: Εξιτήριο για την 25χρονη από το Κότσανι που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου20:32Τέμπη: Ποινική Δίωξη σε Τριαντόπουλο για παράβαση καθήκοντος - Με 190 “ναι” παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο20:18Αλμυρός: Μαχαίρωσε τον γείτονα για τρεις ελιές και πέντε μέτρα περίφραξης20:04Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας το Σάββατο19:49Ποταμός Χάντσον: Πώς έγινε η συντριβή του ελικοπτέρου - Η εταιρία ενοικίασης έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ερευνών άλλες 2 φορές 19:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο