LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 11 Νοεμβρίου 2019 13:45

ΕΕ: προσδιορίστηκαν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ ενέκριναν το νομικό πλαίσιο για τα περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες της Τουρκίας...

Ευρώπη - Τουρκία - ΕΕ - σημαίες

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, υιοθέτησε το νομικό πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν το νομικό πλαίσιο για τα περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το νομικό πλαίσιο αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα ή φορείς-εταιρείες που είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κυρώσεις θα συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ και σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για οντότητες.

Το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων καθιστά δυνατή την επιβολή κυρώσεων:

  • Σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνες για δραστηριότητες γεώτρησης που σχετίζονται με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων που δεν έχουν εγκριθεί από την Κύπρο εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ή της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. Αυτές οι δραστηριότητες γεώτρησης περιλαμβάνουν, όταν η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να παρεμποδίσουν την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας οριοθέτησης.
  • Σε πρόσωπα ή οντότητες που παρέχουν χρηματοδοτική, τεχνική ή υλική υποστήριξη για τις προαναφερόμενες δραστηριότητες γεώτρησης.
  • Σε πρόσωπα ή οντότητες που συνδέονται με αυτά.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί άμεση συνέχεια της ομόφωνης απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ της 14ης Οκτωβρίου 2019, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου 2019, όταν η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και κάλεσε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν προτάσεις για ένα πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΧθες 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Χθες 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Χθες 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο