LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Νοεμβρίου 2019 16:49

Εξαγωγές: σημαντική άνοδος τον Σεπτέμβριο

Δείτε την πορεία των ελληνικών εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή και ανά κλάδο.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

«Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο του 2019, ύστερα από την κάμψη που εμφάνισαν τον Αύγουστο» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων όπου υπογραμμίζεται ότι «παρά την έντονη αβεβαιότητα και τα εμπόδια που αναδύονται διαρκώς στο παγκόσμιο εμπόριο (BREXIΤ, δασμοί Τραμπ), οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουν την προσπάθεια να επεκτείνουν το διεθνές αποτύπωμά τους και να διεισδύσουν σε νέες αγορές».

Όπως έχει ήδη επισημάνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, η μείωση της φορολογίας και των εισφορών, η άρση της γραφειοκρατίας και η αποκατάσταση της χρηματοδότησης, κυρίως προς τις μικρομεσαίες εταιρείες, αναμένεται να δώσουν νέα δυναμική στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, το Σεπτέμβριο του 2019 αυξήθηκαν κατά 164,1 εκατ. ευρώ ή κατά 6,1% και διαμορφώθηκαν στα 2,84 δισ. ευρώ από 2,67 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Αντίστοιχα, ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς τα πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν κατά 8,4% ή κατά 147,8 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ έναντι 1,75 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των εξαγωγών κατά το μήνα Σεπτέμβριο, ενίσχυσε την ανοδική τάση που καταγράφεται για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2019, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται συνολικά κατά 600 εκατ. ευρώ ή κατά 2,4% και ανήλθαν σε 25,27 δισ. ευρώ από 24,67 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 17,14 δισ. ευρώ από 16,33 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 809,1 εκατ. ευρώ ή κατά 5%.

Αυξητικά κινήθηκαν όμως και οι εισαγωγές τον Αύγουστο του 2019, καθώς ενισχύθηκαν κατά 206,9 εκατ. ευρώ ή κατά 4,6% και διαμορφώθηκαν σε 4,72 δισ. ευρώ, έναντι 4,51 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 3,48 δισ. ευρώ από 3,11 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 376 εκατ. ευρώ ή κατά 12,1%.

Οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 αυξήθηκαν κατά περίπου 1,71 δισ. ευρώ ή κατά 4,3%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 41,77 δισ. ευρώ, περίπου, έναντι 40,06 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 30,66 δισ. ευρώ από 28,57 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,1 δισ. ευρώ ή κατά 7,3%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε ελαφρά τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά περίπου 42,8 εκατ. ευρώ ή κατά 2,3%, στα -1,88 δισ. ευρώ από -1,84 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε στα -1,59 δισ. ευρώ από -1,36 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 228,2 εκατ. ευρώ, ή κατά 16,8%.

Στο πρώτο 9μηνο του 2019 το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1,11 δισ. ευρώ ή κατά 7,2%, στα -16,5 δισ. ευρώ από -15,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα -13,5 δισ. ευρώ από -12,2 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,29 δισ. ευρώ ή κατά 10,5%. 

Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή

Όσον αφορά την πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές, τον Σεπτέμβριο του 2019 παρατηρείται άνοδος προς τις χώρες της ΕΕ και μικρή ποσοστιαία μείωση προς τις τρίτες χώρες. Έτσι, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι αυξημένη προς τις χώρες της ΕΕ κατά 13,2%, ενώ προς τις τρίτες χώρες μειωμένη κατά -1,8%. Όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν λίγο μεγαλύτερη αύξηση προς τις χώρες της ΕΕ (15,1%) και ακόμα μεγαλύτερη μείωση προς τις τρίτες χώρες (-5,1%).

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Σεπτέμβριο του 2019 διαμορφώθηκε στο 56,3%, από 52,8% τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες υποχώρησε σε 43,7%, από 47,2% τον Σεπτέμβριο του 2018. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 71% και των τρίτων χωρών στο 29%.

Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2019, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι αυξημένη προς τις χώρες της ΕΕ (8,4%) και μειωμένη προς τις τρίτες χώρες (-4,2%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο προς τις χώρες της ΕΕ κατά 1,9% αλλά αξιοσημείωτη πτώση προς τις τρίτες χώρες κατά -9,8%. 

Η πορεία ανά κλάδο                       

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Σεπτέμβριο του 2019 καταγράφονται ανοδικές τάσεις για τους περισσότερους κλάδους, με εξαίρεση τέσσερις κατηγορίες προϊόντων που σημειώνουν υποχώρηση, τα Λάδια (-47,1%), οι Πρώτες Ύλες (-14,3%), τα Ποτά και Καπνός (-10,2%) και τα Βιομηχανικά Προϊόντα (-4,9%). Τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών για τον Σεπτέμβριο του 2019 παρουσιάζουν τα Χημικά (+37%), τα Μηχανήματα (+27,5%), τα Διάφορα Βιομηχανικά προϊόντα (+18,6%), τα Τρόφιμα και Ζώα ζώντα (+12%) και τέλος τα Εμπιστευτικά Προϊόντα (+7,4%). Η πρώτη σε αξία εξαγωγών και για τον Σεπτέμβριο του 2019 κατηγορία προϊόντων, τα Πετρελαιοειδή/Καύσιμα, καταγράφουν οριακή αύξηση της τάξης του 0,7%.

Κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2019 άνοδο καταγράφουν οι κλάδοι των Διαφόρων Βιομηχανικών προϊόντων (+25%), των Χημικών (+18,9%), των Πρώτων Υλών (+8,1%), των Μηχανημάτων (+6%), των Ποτών & Καπνού (+3,9%) και των Τροφίμων και Ζώων ζώντων (+2,1%).

Στον αντίποδα, πτώση σε σχέση με τις εξαγωγές του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2018, σημείωσαν οι κλάδοι των Λαδιών (-45,5%), των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-9,3%), των Πετρελαιοειδών/Καυσίμων (-2,9%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,9%).

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΛευκός Οίκος: Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ντόναλντ Τραμπ (βίντεο)Σήμερα 21:21 | Ειδήσεις

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν και η  επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Antenna Group – Atlantic Council: Συνεργασία με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων Ευρώπης και Μέσης ΑνατολήςΣήμερα 20:35 | Ειδήσεις

Η νέα συμμαχία ενισχύει το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Συνελήφθη 32χρονος για σεξουαλική παρενόχληση τριών γυναικών στο Αιγάλεω καθώς και για εμπρησμό στον ΥμηττόΣήμερα 18:53 | Ειδήσεις

Ο αλλοδαπός κατηγορείται ως υπαίτιος της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο δάσος του Υμηττού, στην περιοχή του Βύρωνα, πλησίον της Λεωφόρου Αγίου Ιωάννη Καρέα.

Ηράκλειο: Επιβάτης υπέστη ανακοπή σε πτήση κατά τη διάρκεια της προσγείωσηςΣήμερα 21:39 | Ειδήσεις

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στο εσωτερικό του αεροπλάνου, με το πλήρωμα να παρεμβαίνει παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ανακοίνωση των παικτών του Παναθηναϊκού: Η εικόνα μας δεν ήταν αυτή που αρμόζει ως ποδοσφαιριστές του συλλόγου23:05Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε την ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Καινοτομίας και Υποδομών22:48Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Παλαιόπολη Άνδρου - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις22:31Champions League-Ολυμπιακός: Η αποστολή για την πρεμιέρα του με την Πάφο – «Μέσα» κι ο Ροντινέι22:14Ηράκλειο: Επιβάτης υπέστη ανακοπή σε πτήση κατά τη διάρκεια της προσγείωσης21:57Τραμπ: Δηλώνει έτοιμος να καταθέσει αγωγή 15 δις στους New York Times21:43Λευκός Οίκος: Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ντόναλντ Τραμπ (βίντεο)21:29Αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στο λιμάνι του Μώλου (εικόνες)21:15Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη21:01Antenna Group – Atlantic Council: Συνεργασία με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων Ευρώπης και Μέσης Ανατολής20:47Παναθηναϊκός: Πάει με Κοροπούλη στον πάγκο στο ματς Κυπέλλου με την Athens Kallithea20:33Υπόθεση Novartis: Οι πολιτικοί που στοιχοποιήθηκαν στρέφονται στην αποκάλυψη των ηθικών αυτουργών20:16Βασιλιάς Κάρολος: Έγινε ο πρώτος βρετανός μονάρχης εδώ και τέσσερις αιώνες που παρέστη σε Καθολική κηδεία19:59Γιάννης Αντετοκούνμπο: Αντιδράσεις στα τουρκικά σόσιαλ μίντια εναντίον του19:42Ηράκλειο: Συνελήφθη 44χρονος για κλοπές – Έκανε διαρρήξεις σε εκκλησίες19:25Συνελήφθη 32χρονος για σεξουαλική παρενόχληση τριών γυναικών στο Αιγάλεω καθώς και για εμπρησμό στον Υμηττό19:08Λαμία: Σταμάτησε αυτοκίνητο του Δήμου και επιτέθηκε στον οδηγό - Τον πέταξε κάτω και τον χτυπούσε μέσα στο δρόμο18:51Λαμία: Εντοπίστηκε φυτεία με 567 δενδρύλλια κάνναβης που φτάνουν μέχρι και τα τρία μέτρα (εικόνες)18:34Φωκίδα: Έσκαβαν τούνελ δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο – Δύο συλλήψεις (εικόνες)18:20Αγρίνιο: Γυναίκα που αγνοούνταν εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της σε χωράφι - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ18:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο