LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Νοεμβρίου 2019 16:01

Νομοσχέδιο ΔΕΗ: τι προβλέπει για μονιμότητα και μετακινήσεις εργαζομένων

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση ρυθμίζεται το πλαίσιο για την τιτλοποίηση οφειλών. Αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ, αποφασίζει για κινητοποιήσεις.

Οφειλές - ΔΕΗ - λογαριασμός

Με βάση τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα και κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού θα απασχολούνται οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο, όπως επεσήμανε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, καταργείται η μονιμότητα για όσους θα προσληφθούν στο εξής στην επιχείρηση ενώ δεν θίγονται οι νυν εργαζόμενοι.

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει μεταξύ άλλων ότι νέες συμβάσεις θα διέπονται «από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης».

Ακόμη, οι νέες συμβάσεις «μπορούν να καταγγέλλονται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας» ενώ τα θέματα μισθών, επιδομάτων, αδειών κλπ. θα ρυθμίζονται επίσης με βάση την εργατική νομοθεσία και τις διατάξεις της προκήρυξης.

Η εξέταση των αιτήσεων θα γίνεται από επιτροπή της ΔΕΗ ενώ ο πίνακας των επιτυχόντων θα αποστέλλεται για έλεγχο στο ΑΣΕΠ.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Ρυθμίζεται το πλαίσιο για τιτλοποίηση και προβλέπεται δυνατότητα πώλησης των απαιτήσεων της ΔΕΗ (κατ΄ αναλογία με τα δάνεια των τραπεζών) από πελάτες με οφειλές.
  • Περιορίζεται η έκπτωση στα τιμολόγια εργαζομένων και συνταξιούχων από 75% στο σύνολο του λογαριασμού σε 30% στην αξία της ενέργειας.
  • Προβλέπεται δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου «με επιβάρυνση της εταιρείας».
  • Απελευθερώνεται η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών του ομίλου ΔΕΗ και προς το Δημόσιο.
  • Εξαιρείται η ΔΕΗ από τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και παραμένει στο κοινοτικό πλαίσιο για το θέμα.
  • Προβλέπεται ότι οι Δήμοι ευθύνονται για οφειλές οποιασδήποτε επιχείρησης Ο.Τ.Α. (οι οποίες διαμορφώνονται κοντά στα 140 εκατ. ευρώ)
  • Μειώνονται οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο.
  • Προβλέπεται η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε εταιρίες εμπορίας και υποδομών και η ιδιωτικοποίηση έως και του συνόλου των μετοχών του Δημοσίου (65%) στην πρώτη.

Αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ

Την αντίθεσή της με τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου η ΓΕΝΟΠ, κάνοντας λόγο για δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων ενώ ζήτησε ακόμη και την αποπομπή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.

Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιώργο Αδαμίδη, κινητοποιήσεις. Η ΓΕΝΟΠ εκφράζει ακόμη επιφυλάξεις για την απολιγνιτοποίηση, ενώ δηλώνει σύμφωνη με τις ρυθμίσεις για κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις προμήθειες.

Επίσης θεωρεί ότι είναι νωρίς για εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου ζητώντας να προσδιοριστούν πρώτα οι ανάγκες της εταιρείας.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου στις 11 μ.μ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Aστυνομική επιχείρηση σε οικισμό της Περαίας - Διαπιστώθηκαν περιπτώσεις ρευματοκλοπής21:40Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία 310 Κιάτο – Αίγιο λόγω βλάβης21:26Εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 76 μετανάστες νότια της Γαύδου από το Λιμενικό21:12Η Χαμάς θα παραδώσει σήμερα τις σορούς δύο ισραηλινών ομήρων20:58Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή 20:45Κατέληξε ο διασώστης του ΕΚΑΒ που τραυματίστηκε σε τροχαίο τον Σεπτέμβριο20:31Η Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί τον τερματισμό των πολέμων ύψιστη προτεραιότητα (βίντεο)20:17Νετανιάχου – Γάζα: Το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας20:03Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Απορρίφθηκε η έφεση του Ισραήλ για το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου19:49Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:34Ο Ολυμπιακός πέρασε από τη Λάρισα με ηγέτη τον Ελ Κααμπί19:19ΠΑΕ Ατρόμητος: Η σύλληψη του προέδρου μας οφείλεται αποκλειστικά σε τυπικούς λόγους19:05Διεκόπη το Σταντάρ Λιέγης - Αντβέρπ, επειδή πέταξαν ποτήρι στον διαιτητή18:51Μπαγκλαντές: Μεγάλη πυρκαγιά στο διεθνές αεροδρόμιο – Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις (εικόνες)18:36Πεντέλη: Εξαρθρώθηκε συμμορία που "άδειαζε" σπίτια18:23Συνελήφθη πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας της Αττικής – Βρέθηκαν φωτοβολίδες, κροτίδες και κοντάρια στο γήπεδο18:08Λασίθι: Συνελήφθη 18χρονος με ποσότητα κάνναβης και ζυγαριά ακριβείας17:54Η Νότιγχαμ απέλυσε τον Ποστέκογλου έπειτα από μόλις 39 ημέρες17:39Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε τις επενδύσεις στη ναυπηγική βιομηχανία και τη νησιωτική Ελλάδα17:25Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη (εικόνες)17:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο