LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 07 Νοεμβρίου 2019 14:27

Μητσοτάκης – Ζάεφ συζητούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τα μηνύματα του Υπουργείου Εξωτερικών για τη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Μητσοτάκης - Ζάεφ

Οι διπλωματικοί συντάκτες ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Γεννηματά, σε μια διαδικασία που επαναλήφθηκε σήμερα μετά από 7 χρόνια

Σε ότι αφορά το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Γεννηματάς δήλωσε ότι «στηρίζουμε διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων ήμασταν εξάλλου οι πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδια, θα έχει αύριο Παρασκευή, συνάντηση με τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ για τα δυτικά Βαλκάνια που θα διεξαχθεί στη Γενεύη.

Επίσης, την επόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της διάσκεψης Thessaloniki Summit 2019. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Βούλγαρο ομόλογο του Μπόικο Μπορίσοφ.

«Η ελληνική πλευρά θα επισημάνει πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τους στηρίξουμε στην προσπάθεια τους αυτή και πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να τηρείται ορθώς και απαρεγκλίτως, κάτι εξάλλου που είναι και προαπαιτούμενο της ευρωπαϊκής τους πορεία», είπε ο κ. Γεννηματάς.

«Σύντομα θα συναντηθούν τα μέλη της επιτροπής που έχει συσταθεί για τα σχολικά βιβλία. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα συστήσει την επιτροπή με νέα σύνθεση όμως θα διατηρηθεί το κεκτημένο των διαβουλεύσεων που έγιναν και με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η δε επιτροπή για τα εμπορικά σήματα θα κινηθεί στην κατεύθυνση στήριξης της επωνυμίας της πραγματικής και αυθεντικής Μακεδονίας ενώ μιλάμε  με τους Ιταλούς και με τους Γάλλους αλλά και με άλλους εταίρους ώστε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας να ξανατεθεί υπό κατάλληλες συνθήκες», συμπλήρωσε ο κ. Γεννηματάς.

Σε ότι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου τόνισε ότι «το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και η χώρα μας καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ».

Νίκος Δένδιας - Υπουργός Εξωτερικών

Δένδιας: δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6», επεσήμανε πως μετά το γαλλικό βέτο έχει δημιουργηθεί ένα κενό πολιτικής απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία και ότι το «περίμενε δεν είναι πολιτική, πρέπει να γίνει διαχείριση ακριβώς αυτού του περίμενε, είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί δεν θέλουμε αποτυχίες, ξέρετε το να βάλεις ένα θέμα σε ένα συμβούλιο, το βάζεις οποιαδήποτε στιγμή θέλεις, δεν σε εμποδίζει κανείς, το ερώτημα είναι τι θα γίνει γιατί αν τα όχι είναι αλλεπάλληλα, αυτό δεν σε επαναφέρει στο σημείο έναρξης της συζήτησης, σε επαναφέρει σε ένα πολύ προηγούμενο και πολύ χειρότερο σημείο, άρα εγώ λοιπόν θέλω να κουβεντιάσω και με τους δύο να δω ποια είναι η εσωτερική κατάσταση, πως είναι η χώρα τους μετά από αυτό το όχι».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών απάντησε πως, «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, καμία μα καμία να υπάρχει ζήτημα αλλαγής του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, οτιδήποτε άλλο ισχυριστεί οποιοσδήποτε από τη γειτονική χώρα νομίζω είναι εκ του πονηρού και δεν είναι και παραδεκτό ούτε και ως βάση συζήτησης».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χρυσή απάτη στον Άγιο Παντελεήμονα: Χειροπέδες σε 4 μέλη σπείρας με χιλιάδες ευρώ και κοσμήματα09:36Αυστρία: 8 νεκροί από χιονοστιβάδες 09:22Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Ηλικιωμένος βρέθηκε απανθρακωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του09:08Ανοικτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα08:54Φωτιά στην περιοχή Καζάνια στο Πέραμα - Ήχησε το 11208:40Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:26Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Ιανουαρίου 08:12Γενιτσάγ: Το τουρκικό ΥΠΕΞ σιωπά στις δηλώσεις Γεραπετρίτη - Σκληρή προειδοποίηση γκιουρντενίζ23:59Ε.Ε: Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 μελών της μετά τους δασμούς Τράμπ23:46Αστυνομικός φιλοξένησε σπίτι της, μητέρα που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, μαζί με τα παιδιά της23:32Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης και σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και επίσημα το πατρινό καρναβάλι23:18Μητσοτάκης: Η ερώτηση που τον έφερε σε αμηχανία– “Μη με τρομάζετε έτσι”23:04Η Δανία "εξεπλάγη" από τις δασμολογικές απειλές του Τραμπ22:50Σέρρες: Στο μικροσκόπιο δεύτερη επίθεση στον 17χρονο - Μαρτυρία της αδελφής του στον ΑΝΤ1 για ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου22:36Γροιλανδία: Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιβολή νέων δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν στα σχέδια του22:22Θύελλα αντιδράσεων, μετά τις ανθελληνικές δηλώσεις του Έντι Ράμα - Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη22:08Ποπάι: ο γκρινιάρης ναυτικός έχει... γενέθλια!21:54Καρδίτσα – ΑΕΚ: Πέμπτη συνεχόμενη νίκη για την “Ένωση”21:40Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης του ΑΝΤ1 χάρισε ελπίδα σε Παιδικά Χωριά SOS και Φλόγα21:26Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Τι αναφέρει το πόρισμα για τη φονική φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη κι έφτασε στο Χαλάνδρι20:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο