Μητσοτάκης – Ζάεφ συζητούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Οι διπλωματικοί συντάκτες ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Γεννηματά, σε μια διαδικασία που επαναλήφθηκε σήμερα μετά από 7 χρόνια
Σε ότι αφορά το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Γεννηματάς δήλωσε ότι «στηρίζουμε διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων ήμασταν εξάλλου οι πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδια, θα έχει αύριο Παρασκευή, συνάντηση με τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ για τα δυτικά Βαλκάνια που θα διεξαχθεί στη Γενεύη.
Επίσης, την επόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της διάσκεψης Thessaloniki Summit 2019. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Βούλγαρο ομόλογο του Μπόικο Μπορίσοφ.
«Η ελληνική πλευρά θα επισημάνει πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τους στηρίξουμε στην προσπάθεια τους αυτή και πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να τηρείται ορθώς και απαρεγκλίτως, κάτι εξάλλου που είναι και προαπαιτούμενο της ευρωπαϊκής τους πορεία», είπε ο κ. Γεννηματάς.
«Σύντομα θα συναντηθούν τα μέλη της επιτροπής που έχει συσταθεί για τα σχολικά βιβλία. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα συστήσει την επιτροπή με νέα σύνθεση όμως θα διατηρηθεί το κεκτημένο των διαβουλεύσεων που έγιναν και με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η δε επιτροπή για τα εμπορικά σήματα θα κινηθεί στην κατεύθυνση στήριξης της επωνυμίας της πραγματικής και αυθεντικής Μακεδονίας ενώ μιλάμε με τους Ιταλούς και με τους Γάλλους αλλά και με άλλους εταίρους ώστε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας να ξανατεθεί υπό κατάλληλες συνθήκες», συμπλήρωσε ο κ. Γεννηματάς.
Σε ότι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου τόνισε ότι «το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και η χώρα μας καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ».
Δένδιας: δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6», επεσήμανε πως μετά το γαλλικό βέτο έχει δημιουργηθεί ένα κενό πολιτικής απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία και ότι το «περίμενε δεν είναι πολιτική, πρέπει να γίνει διαχείριση ακριβώς αυτού του περίμενε, είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί δεν θέλουμε αποτυχίες, ξέρετε το να βάλεις ένα θέμα σε ένα συμβούλιο, το βάζεις οποιαδήποτε στιγμή θέλεις, δεν σε εμποδίζει κανείς, το ερώτημα είναι τι θα γίνει γιατί αν τα όχι είναι αλλεπάλληλα, αυτό δεν σε επαναφέρει στο σημείο έναρξης της συζήτησης, σε επαναφέρει σε ένα πολύ προηγούμενο και πολύ χειρότερο σημείο, άρα εγώ λοιπόν θέλω να κουβεντιάσω και με τους δύο να δω ποια είναι η εσωτερική κατάσταση, πως είναι η χώρα τους μετά από αυτό το όχι».
Σε ερώτηση αν ανησυχεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών απάντησε πως, «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, καμία μα καμία να υπάρχει ζήτημα αλλαγής του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, οτιδήποτε άλλο ισχυριστεί οποιοσδήποτε από τη γειτονική χώρα νομίζω είναι εκ του πονηρού και δεν είναι και παραδεκτό ούτε και ως βάση συζήτησης».