LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Νοεμβρίου 2019 12:39 | Ανανέωση: 07 Νοεμβρίου 2019 12:41

Κομισιόν για Ελλάδα: εντός δημοσιονομικών στόχων, αλλά με μικρότερη ανάπτυξη

Η Ελλάδα θα επιτύχει και θα ξεπεράσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέρει η ΕΕ στις «φθινοπωρινές προβλέψεις», αλλά «βλέπει» επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Κομισιον

Της Μαρία Αρώνη

Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων την περίοδο 2019-2021, αλλά επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2019 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για τις «φθινοπωρινές προβλέψεις» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της η Επιτροπή αναθεωρεί επί τα χείρω την ανάπτυξη για το 2019 στο 1,8% του ΑΕΠ (έναντι 2,1% του ΑΕΠ τον Ιούνιο). Επίσης προβλέπεται ανάπτυξη για το 2020 στο 2,3% του ΑΕΠ (έναντι 2,8% που είναι η ελληνική πρόβλεψη)  και το 2021 στο 2% του ΑΕΠ.

Η Επιτροπή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει και θα ξεπεράσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019, το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ και πως ο στόχος θα ικανοποιηθεί και για το 2020 και 2021.

Σε ό,τι αφορά το γενικό ισοζύγιο της κυβέρνησης, η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ρεκόρ δημοσιονομικού πλεονάσματος το 2019 στο 1,3% του ΑΕΠ. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχή χρονιά που η Ελλάδα καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα. Το 2020 προβλέπεται πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ και το 2021 1,1% του ΑΕΠ.  

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, προβλέπεται να μειωθεί στο 17,3% το 2019, στο 15,4% το 2020 και στο 14% το 2021.  

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, θα ανέλθει στο 175,2%  του ΑΕΠ το 2019, ενώ για το 2020 προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 169,3% και το 2021 στο 163,1%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,5% το 2019, στο 0,6% το 2020 και στο 0,9% το 2021.

Τέλος, αναφορικά με τις επενδύσεις η Επιτροπή κάνει λόγο για αύξηση 10,1% το 2019 και περαιτέρω ενίσχυσή τους κατά 12,5% και 8,1% αντίστοιχα, το 2020 και το 2021.

H αναθεώρηση προς το κάτω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος, αποδίδεται από την Κομισιόν στην επιβράδυνση της οικονομίας που καταγράφηκε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο και στη μείωση των δημόσιων δαπανών.  

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερες από εκείνες για το σύνολο της ΕΕ και της ευρωζώνης, όπου η Κομισιόν προχώρησε σήμερα σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω για φέτος και του χρόνου.   

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2017 ήταν της τάξης του 2,5% ενώ φέτος δεν θα ξεπεράσει το 1,1% εξέλιξη που αποδίδεται στις σημαντικές αβεβαιότητες σε σχέση με το διεθνές εμπόριο και το brexit. Πάντως, προς το παρόν η ανεργία δεν επηρεάζεται αρνητικά δεδομένου ότι η Κομισιόν προβλέπει συνέχιση της υποχώρηση στην Ευρώπη και τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά με πιο βραδύ ρυθμό.

ΚΙΝΑΛ: η ΕΕ αμφισβητεί τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για παροχές

«Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ε.Ε. επιβεβαιώνουν ότι οι βαριές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει πιστά η Ν.Δ., φτάνουν στα όρια τους, καθηλώνουν επικίνδυνα την οικονομία και διαλύουν την κοινωνική συνοχή.Δυστυχώς, όπως έχει συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια, η Ε.Ε. προσγειώνει ανώμαλα την κυβερνητική πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 2,8% του ΑΕΠ, προβλέποντας 2,3% για το 2020.Το ζήτημα που επιπλέον δημιουργείται, είναι ότι παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ από την Ε.Ε. η υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για παροχές στο τέλος του έτους που αφορούν τους οικονομικά ασθενέστερους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Η ανατροπή των δεσμεύσεων για τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα αποδεικνύεται μονόδρομος», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης σε αγρότες: Τη Δευτέρα στις 5 περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία οριστείΣήμερα 12:56 | Ειδήσεις

«Το σχέδιο μας προδιαγράφει την εθνική στρατηγική μέχρι το 2030, σε μία χώρα διαφορετική από αυτήν που παραλάβαμε».

Χολαργός: Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο νεαροί που μαχαίρωσαν τον 14χρονοΣήμερα 18:24 | Ειδήσεις

Οι δύο νεαροί κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Για ψευδή κατάθεση ελέγχεται ο Γιώργος ΞυλούρηςΣήμερα 15:05 | Ειδήσεις

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχει διαπράξει το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης, τότε θα εκκινήσει η αυτόφωρη διαδικασία.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα θα συνεχίσει την αγόρευση της η εισαγγελέαςΣήμερα 15:42 | Ειδήσεις

Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε εξαρχής πως η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε για τριάντα χρόνια και μετεξελίχθηκε σε κόμμα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΕ- Κόστα: Πρέπει να μετατρέψουμε τη δέσμευση κάλυψης των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας σε πραγματικότητα19:02Γαλλία: Αποφασίστηκε η θανάτωση κάθε βοειδούς σε μονάδες με κρούσμα οζώδης δερματίτιδας - Αντιδράσεις αγροτών18:45Χολαργός: Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο νεαροί που μαχαίρωσαν τον 14χρονο 18:30Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν: Η Τουρκία πρότεινε να εφαρμοστεί μια περιορισμένη εκεχειρία για τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και τα λιμάνια18:16Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 54χρονη οικιακή βοηθός για κλοπή κοσμημάτων από σπίτι ηλικιωμένων18:02Χατζηδάκης : Η Ελλάδα έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα, πολιτική σταθερότητα και ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό17:48Κύπρος: Η Λάρνακα ορίζεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 203017:34Κόρινθος: Φωτιά σε συρόμενο νταλίκας στην Εθνική Οδό Πατρών – Αθηνών17:20Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε πόλη που ανακατέλαβαν οι δυνάμεις της χώρας (Βίντεο)17:06Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στον εορτασμό των 157 χρόνων από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς16:52Φοινικούντα - "Αποκαλύψεις": Τα στοιχεία που οδήγησαν στις νέες συλλήψεις για το διπλό φονικό16:38ΗΠΑ: Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία16:24e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 202616:10Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα θα συνεχίσει την αγόρευση της η εισαγγελέας15:56Ισραήλ: Απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα στα δημοτικά σχολεία της χώρας15:42ΟΠΕΚΕΠΕ: Για ψευδή κατάθεση ελέγχεται ο Γιώργος Ξυλούρης15:28Και αυτά τα Χριστούγεννα η ΔΕΗ γίνεται "Ένα με τα Παιδιά"15:14Ρωσία: Το Κρεμλίνο λέει ότι πιθανόν να μην δει ευνοϊκά τις νέες ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία15:00Θεσσαλονίκη: Αποχώρησαν από το λιμάνι οι αγρότες – "Δεν θα παιδέψουμε άλλο την πόλη"14:46Κικίλιας: Δίνουμε ακόμα 22,16 εκ. ευρώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο14:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο