LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Νοεμβρίου 2019 10:33

Ποιοι γλιτώνουν την “παγίδα” φόρου από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Οι αλλαγές που έρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι προτάσεις που εξετάζονται.

POS - πιστωτική κάρτα - πληρωμές - ηλεκτρονικές πληρωμές - πλαστικό χρήμα

Με το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται το 30% των δαπανών με πλαστικό χρήμα, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ έσοδα αναμένεται να φέρουν στον προϋπολογισμό οι διορθωτικές κινήσεις στο μέτρο, ενώ κι άλλα έσοδα αναμένονται με επιπλέον μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσοστό».

Μια λέξη, στο συγκεκριμένο μέτωπο, αρκεί να κάνει τη διαφορά. Εάν το «φορολογητέο» εισόδημα αντικατασταθεί από το «διαθέσιμο», η εικόνα αλλάζει άρδην. Αρμόδια πηγή μεταφέρει εναλλακτικές προσεγγίσεις. Εξηγεί, για παράδειγμα, πως εάν ένας φορολογούμενος δαπανά μεγάλο μέρος του φορολογητέου εισοδήματός του για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων ή καταβάλλει επίσης μεγάλο μέρος του εισοδήματός του για την κάλυψη των φορολογικών υποχρεώσεων, αυτό θα ληφθεί υπόψη.

Μια άλλη πτυχή, σύμφωνα με το euro2day.gr, συναρτάται με το ύψος του πλαφόν των απαιτούμενων αποδείξεων το οποίο αρχικά είχε οριστεί ενιαίο στο ύψος των 20.000 ευρώ.

Με την καθιέρωση πλαφόν 20.000 ευρώ (έναντι 34.000 ευρώ σήμερα), οι παγίδες έξτρα φόρου θα περιορίζονταν για φορολογούμενους με εισόδημα πάνω από 66.700 ευρώ. Ενδέχεται, όμως, να υπάρξει αδυναμία κάλυψης των απαιτούμενων αυξημένων δαπανών με πλαστικό χρήμα και σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια της μεσαίας τάξης, ένα πεδίο στο οποίο επίσης θα πρέπει να αναμένονται διορθωτικές κινήσεις.

Όσον αφορά στο γενικό όριο του 30%, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή, ενώ συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, κάτοικοι μικρών χωριών με πληθυσμό χαμηλότερο από 500 κατοίκους και μικρών νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων οι οποίοι μέχρι σήμερα υποχρεούνται να συλλέγουν χάρτινες αποδείξεις θα απαλλαγούν από αυτό το βάσανο, χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα.

Παράλληλα με τις «ποινές», η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και κίνητρα για την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος.

Στο τραπέζι των υπό εξέταση μέτρων το προηγούμενο διάστημα είχαν πέσει αρκετές ιδέες. Μεταξύ αυτών, το ΙΟΒΕ για παράδειγμα είχε προτείνει αλλαγή στη «φιλοσοφία» της φορολοταρίας, όπου κάθε μήνα κληρώνονται 1.000 ευρώ για 1.000 ΑΦΜ, με την κλήρωση μεγαλύτερων ποσών ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή αυτοκινήτων. Παράλληλα είχε εισηγηθεί η «βαρύτητα» ορισμένων πληρωμών με πλαστικό χρήμα από κλάδους στους οποίους υπάρχει πιστοποιημένη ροπή προς φοροδιαφυγή να είναι αυξημένη και η λήψη τέτοιου είδους αποδείξεων να οδηγεί σε μείωση φόρου.

Η τελευταία αυτή πρόταση ενσωματώνεται εν μέρει στη διάταξη του φορολογικού που θα ορίζει έκπτωση φόρου 40% για τα παραστατικά τα οποία εκδίδονται μετά από ηλεκτρονικές πληρωμές για τις εργασίες αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων (από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κ.λπ.).

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Παρουσιάζει το βιβλίο "Ιθάκη" ο Αλέξης Τσίπρας13:32Γαλλία: Ο Ντομινίκ Πελικό ερευνάται ως ύποπτος για δύο "ανεξιχνίαστες υποθέσεις" βιασμού και φόνου13:18Συνελήφθη 44χρονος για την δολοφονία 50χρονου στην περιοχή Λιθοβούνι13:04Ομιλία του πρωθυπουργού σε πολίτες στο Μαρούσι: Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται σταθερότητα, ασφάλεια και προκοπή στη χώρα12:50Τέλος η αγωνία για τον 70χρονο που αγνοούνταν στο Ηράκλειο12:36Παναθηναϊκός: Το αντίο της Γοδόι Κρουζ στον Αντίνο12:24Πάτρα: Σήμερα η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού12:10Μητσοτάκης: Η έμφασή μας για το 2026 είναι οι μειώσεις στους άμεσους φόρους11:56Στόχος του Ρουβίκωνα ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης11:42Αιτωλοακαρνανία: Σοκάρει τη Μακρυνεία η δολοφονία προέδρου κοινότητας11:28Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα στους αγρότες από αυτά που επιβάλλει ο προϋπολογισμός11:14Λαμία: Συνελήφθη 40χρονος για κλοπές αυτοκινήτων11:00Μητσοτάκης: Ευελπιστούμε ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν θα είναι στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου10:46Ηράκλειο: Νέα άφιξη παράτυπων μεταναστών10:32Greek Basket League: Οι αναμετρήσεις για την 15η αγωνιστική10:18Οι αγρότες προετοιμάζονται για την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη10:04Νόμπελ Ειρήνης: Αιχμές από την Επιτροπή για τη δωρεά της Ματσάδο στον Τραμπ09:50Απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων την ώρα της παρουσίασης του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη09:36Λάρισα: ΙΧ παρέσυρε τρίχρονο κοριτσάκι09:22Γαλλία: Φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πλήθος πεζών - Ένα 8χρονο παιδί τραυματίστηκε σοβαρά 09:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο