LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 06 Νοεμβρίου 2019 16:35

Έρευνα: οι Έλληνες ζητούν από την Πολιτεία να κάνει περισσότερα για τα ΑμεΑ

Τεράστια ανταπόκριση γνώρισε η πανελλαδική έρευνα ανίχνευσης στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφοράς απέναντι στην αναπηρία.

ΑΜΕΑ - αναπηρικό καρότσι

Διατεθειμένοι ακόμη και να πληρώσουν περισσότερους φόρους, προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στους δημόσιους χώρους, εμφανίζονται οι Έλληνες, αναγνωρίζοντας το χάσμα ως προς την προσβασιμότητα που υπάρχει ανάμεσα στη χώρα μας και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), σε δείγμα 3.273 ατόμων, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (83%) εκτιμά πως η Πολιτεία θα έπρεπε να διαδραματίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο για την άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων απέναντι στα άτομα με αναπηρία, ενώ πιστεύει πως η απουσία σχετικού μαθήματος στα σχολεία διαιωνίζει το πρόβλημα (88%) και ισχυροποιεί τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση (78%).

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Prorata, το ζήτημα αφορά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, αφού το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει πως έχει στο οικογενειακό/φιλικό περιβάλλον άτομο με αναπηρία.

ΑΜΕΑ - αναπηρικό καρότσι

Ειδικότερα:

  • Οι Έλληνες πολίτες συμφωνούν σε ποσοστό 91% πως θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία, το οποίο θα επιδιώκει να αλλάξει το βλέμμα των μαθητών/τριών ως προς τη διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (97%) συμφωνούν απόλυτα ή «μάλλον συμφωνούν» με την άποψη ότι «όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις».
  • Το 91% των πολιτών συμφωνεί με τη θεσμοθέτηση εκπαιδευτικού προγράμματος στα σχολεία για την αποδοχή της διαφορετικότητας.
  • Εννιά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η απουσία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών απέναντι στα άτομα με αναπηρία διαιωνίζει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.
  • Οκτώ στους δέκα πολίτες διατηρούν την άποψη ότι η απουσία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών απέναντι στα άτομα με αναπηρία ισχυροποιεί τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση.
  • Οι πολίτες πιστεύουν ότι τον σημαντικότερο ρόλο στην άρση των προκαταλήψεων και στερεοτύπων απέναντι στην αναπηρία θα έπρεπε να διαδραματίζουν το Κράτος (83%), η οικογένεια (80%) και τα ΜΜΕ (54%).
  • Το 96% συμφωνεί και «μάλλον συμφωνεί» πως η χώρα μας υστερεί σε υποδομές που αφορούν στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
  • Το 81% θα αποδεχόταν «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» μια «μικρή αύξηση της φορολογίας» για κρατικές παρεμβάσεις που θα αφορούσαν στη βελτίωση των υποδομών.

ΣΚΕΠ - ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΣΤΑΣΕΩΝ - ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Από την έρευνα συνάγεται ακόμη πως:

  • Η εξοικείωση με την αναπηρία μειώνει τα επίπεδα της αίσθησης αμηχανίας κατά την επαφή με άτομα με αναπηρία.
  • Οι νεότεροι ηλικιακά πολίτες (18 - 34 ετών) διατηρούν πιο παθητική στάση απέναντι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
  • Οι πολίτες πιστεύουν ότι τα άτομα με αναπηρία βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολα απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα: Σε μια κλίμακα από το 1 (πολύ δύσκολο) έως το 5 (πολύ εύκολο), οι πολίτες απαντούν πως είναι δύσκολο (μέσος όρος 2,03) να βρουν εργασία άτομα με κώφωση, άτομα με τυφλότητα (1,56), άτομα με κινητική αναπηρία (2,78) και άτομα με νοητική αναπηρία (0,74).

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση της έρευνας:

Η ταυτότητα του ΣΚΕΠ:

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:47Θεσσαλονίκη: Απόβαση αγροτών με τα τρακτέρ τους σήμερα στο λιμάνι - Ποια σημεία θα αποκλείσουν10:33ΕΟΔΥ: 104 νέες εισαγωγές COVID-19 και 7 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης10:19Πάτρα: Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Ελλάδας10:05Ηράκλειο: Συνελήφθη 45χρονος για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και απόπειρα ανθρωποκτονίας09:52Μπλόκα Αγροτών: Ανοιχτά τα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης - Οκτάωρος αποκλεισμός σε Προμαχώνα και Εξοχή09:38Μεξικό: Με ποινή φυλάκισης τιμωρείται η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων09:24Λαμία: Συνελήφθη αγρότισσα για βίντεο στο Tik Tok09:10Συμμαχία των Προθύμων - Ουκρανία: "Στο τραπέζι" η αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων08:56Προϋπολογισμός 2026: Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για την ψήφισή του08:42ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη, για παράνομες επιδοτήσεις – 14 προσαγωγές08:28Χανιά: Προσποιήθηκε τον λογιστή, μπήκε στο σπίτι και την λήστεψε08:14Ο Πούτιν ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης Σίβερσκ, στην ανατολική Ουκρανία08:00Στα μπλόκα αγρότες σε Καρδίτσα και Τρίκαλα - Προετοιμασίες για πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια07:47Συνεδρίαση της ΚΟ σήμερα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη07:33Συνελήφθησαν ανήλικοι που διέπρατταν κλοπές εις βάρος υπαλλήλων αρτοποιείων και περιπτέρων (βίντεο)07:18Ασπρόπυργος - Επιχείρηση αστυνομίας: Βρέθηκε κλεμμένη καραμπίνα (Εικόνες)07:04Χριστουγενιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης στον ΑΝΤ106:50Σεισμός 6,7 βαθμών στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι06:36Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Δεκεμβρίου06:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο