LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Νοεμβρίου 2019 15:26

Ρέγκλινγκ: η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα μια αξιόπιστη πολιτική

Ο επικεφαλής του ESM, αποκάλυψε γιατί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, συζητήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Η μείωση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα μία αξιόπιστη πολιτική, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν οι επενδυτές γίνονται πολύ ριψοκίνδυνοι ξανά, καθώς η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο μόνο 1,17% για τα δεκαετή ομόλογα, ο Ρέγκλινγκ απάντησε, «Όχι, αυτό είναι μάλλον ένδειξη ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα μία αξιόπιστη πολιτική. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα πάει ξανά με το ρεύμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ σημείωσε ότι το χαμηλό επασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών ομολόγων - το επιτόκιο των οποίων είναι 156 μονάδες βάσης (1,56 ποσοστιαίες μονάδες) υψηλότερο από των γερμανικών - «αντανακλά το ότι η Ελλάδα θεωρείται ανταγωνιστική από τις αγορές».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε την Ελλάδα ως θετικό παράδειγμα χώρας του Νότου της Ευρωζώνης. Σε σχόλιο των δημοσιογράφων ότι οι διαφορές απόψεων μεταξύ του Βορρά και του Νότου, όσον αφορά τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, φαίνεται δύσκολο να γεφυρωθούν, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι βλέπει διαφορετικά το πράγμα και έφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία έχει σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, καλή ανάπτυξη και χαμηλότερη ανεργία από ό,τι πριν την κρίση, προσθέτοντας.

«Δεν είναι (η Πορτογαλία) το μόνο θετικό παράδειγμα από τον Νότο. Κοιτάξτε την Ελλάδα. Στην Ελλάδα βλέπουμε ανάπτυξη ξανά. Επί τρία χρόνια, βλέπουμε επίσης πλεόνασμα στον συνολικό προϋπολογισμό της. Το ποσοστό της ανεργίας είναι χαμηλότερο περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης στα τέλη του 2013. Ο λαός καταψήφισε μάλιστα μία λαϊκιστική κυβέρνηση και εξέλεξε μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ένας μηχανισμός κρατικής πτώχευσης σε συνδυασμό με την απειλή εξόδου της χρεοκοπημένης χώρας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε μία εναλλακτική λύση για τον ΕΜΣ , ο Ρέγκλινγκ απάντησε, «Στην περίπτωση της Ελλάδας, μία έξοδος από το ευρώ συζητήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Είχαμε εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ, που είχε ήδη συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο, θα μειωνόταν κατά ακόμη ένα τέταρτο. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί έναν στόχο για εμάς. Επιπλέον, αυτό θα άλλαζε τον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης. Κάθε φορά που μία χώρα θα αντιμετώπιζε προβλήματα, θα είχαμε μία μαζική αύξηση της κερδοσκοπίας».

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ τόνισε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, επειδή η Ελλάδα επωφελείται από τη μεγάλη ελάφρυνσή του. «Χορηγήσαμε στην Ελλάδα πολύ φθηνά δάνεια για 50 χρόνια. Στο τέλος της ημέρας, η ελάφρυνση έχει για την Ελλάδα ένα αποτέλεσμα σαν αυτό μίας μείωσης του χρέους. Η προσέγγιση αυτή, όμως, επιτρέπεται εντός της Νομισματικής Ένωσης και δεν προκαλεί κανένα κόστος στα άλλα κράτη - μέλη».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χονγκ Κονγκ: Εννέα μήνες αναμένεται να διαρκέσει η έρευνα για την πυρκαγιά στους ουρανοξύστες 12:26Οι αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Συμβολικός αποκλεισμός (βίντεο)12:11Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Αντικοινοβουλευτική" η συμπεριφορά της Κωνσταντοπούλου, λέει ο πρόεδρος της επιτροπής11:57Αλληλοκατηγορίες Μ. Λαζαρίδη και Μ. Αποστολάκη για προσαγωγή στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην Κρήτη11:43Πάτρα: 89χρονη σκότωσε δύο κουτάβια και επιτέθηκε σε νεαρό11:29Μπλόκα Αγροτών: Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης11:15Χρυσή Αυγή: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση στο Εφετείο - Συγκέντρωση από σωματεία και φορείς (εικόνες)11:01Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:47Θεσσαλονίκη: Απόβαση αγροτών με τα τρακτέρ τους σήμερα στο λιμάνι - Ποια σημεία θα αποκλείσουν10:33ΕΟΔΥ: 104 νέες εισαγωγές COVID-19 και 7 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης10:19Πάτρα: Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Ελλάδας10:05Ηράκλειο: Συνελήφθη 45χρονος για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και απόπειρα ανθρωποκτονίας09:52Μπλόκα Αγροτών: Ανοιχτά τα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης - Οκτάωρος αποκλεισμός σε Προμαχώνα και Εξοχή09:38Μεξικό: Με ποινή φυλάκισης τιμωρείται η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων09:24Λαμία: Συνελήφθη αγρότισσα για βίντεο στο Tik Tok09:10Συμμαχία των Προθύμων - Ουκρανία: "Στο τραπέζι" η αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων08:56Προϋπολογισμός 2026: Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για την ψήφισή του08:42ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη, για παράνομες επιδοτήσεις – 15 προσαγωγές08:28Χανιά: Προσποιήθηκε τον λογιστή, μπήκε στο σπίτι και την λήστεψε08:14Ο Πούτιν ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης Σίβερσκ, στην ανατολική Ουκρανία08:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο