LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Νοεμβρίου 2019 15:26

Ρέγκλινγκ: η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα μια αξιόπιστη πολιτική

Ο επικεφαλής του ESM, αποκάλυψε γιατί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, συζητήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Η μείωση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα μία αξιόπιστη πολιτική, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν οι επενδυτές γίνονται πολύ ριψοκίνδυνοι ξανά, καθώς η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο μόνο 1,17% για τα δεκαετή ομόλογα, ο Ρέγκλινγκ απάντησε, «Όχι, αυτό είναι μάλλον ένδειξη ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα μία αξιόπιστη πολιτική. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα πάει ξανά με το ρεύμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ σημείωσε ότι το χαμηλό επασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών ομολόγων - το επιτόκιο των οποίων είναι 156 μονάδες βάσης (1,56 ποσοστιαίες μονάδες) υψηλότερο από των γερμανικών - «αντανακλά το ότι η Ελλάδα θεωρείται ανταγωνιστική από τις αγορές».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε την Ελλάδα ως θετικό παράδειγμα χώρας του Νότου της Ευρωζώνης. Σε σχόλιο των δημοσιογράφων ότι οι διαφορές απόψεων μεταξύ του Βορρά και του Νότου, όσον αφορά τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, φαίνεται δύσκολο να γεφυρωθούν, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι βλέπει διαφορετικά το πράγμα και έφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία έχει σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, καλή ανάπτυξη και χαμηλότερη ανεργία από ό,τι πριν την κρίση, προσθέτοντας.

«Δεν είναι (η Πορτογαλία) το μόνο θετικό παράδειγμα από τον Νότο. Κοιτάξτε την Ελλάδα. Στην Ελλάδα βλέπουμε ανάπτυξη ξανά. Επί τρία χρόνια, βλέπουμε επίσης πλεόνασμα στον συνολικό προϋπολογισμό της. Το ποσοστό της ανεργίας είναι χαμηλότερο περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης στα τέλη του 2013. Ο λαός καταψήφισε μάλιστα μία λαϊκιστική κυβέρνηση και εξέλεξε μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ένας μηχανισμός κρατικής πτώχευσης σε συνδυασμό με την απειλή εξόδου της χρεοκοπημένης χώρας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε μία εναλλακτική λύση για τον ΕΜΣ , ο Ρέγκλινγκ απάντησε, «Στην περίπτωση της Ελλάδας, μία έξοδος από το ευρώ συζητήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Είχαμε εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ, που είχε ήδη συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο, θα μειωνόταν κατά ακόμη ένα τέταρτο. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί έναν στόχο για εμάς. Επιπλέον, αυτό θα άλλαζε τον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης. Κάθε φορά που μία χώρα θα αντιμετώπιζε προβλήματα, θα είχαμε μία μαζική αύξηση της κερδοσκοπίας».

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ τόνισε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, επειδή η Ελλάδα επωφελείται από τη μεγάλη ελάφρυνσή του. «Χορηγήσαμε στην Ελλάδα πολύ φθηνά δάνεια για 50 χρόνια. Στο τέλος της ημέρας, η ελάφρυνση έχει για την Ελλάδα ένα αποτέλεσμα σαν αυτό μίας μείωσης του χρέους. Η προσέγγιση αυτή, όμως, επιτρέπεται εντός της Νομισματικής Ένωσης και δεν προκαλεί κανένα κόστος στα άλλα κράτη - μέλη».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτά είναι όλα τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων προς την κυβέρνησηΧθες 20:26 | Ειδήσεις

Κεντρικό σημείο των αιτημάτων αποτελεί η κατηγορηματική αντίθεση στη μεταφορά της διαχείρισης και του ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

Σίδνεϊ: Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου στον ΑΝΤ1 για την τρομοκρατική επίθεσηΧθες 20:36 | Ειδήσεις

Από την τρομοκρατική επίθεση έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ένας από τους δύο δράστες.

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτωνΧθες 21:39 | Ειδήσεις

Πολλά παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πατέρας και γιός οι δράστες της επίθεσης.

Μητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα - Οι λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτησηΧθες 10:13 | Ειδήσεις

"Με έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση του μπλόκου της Νίκαιας να αρνηθεί την πρόσκλησή μου για συνάντηση με μία πανελλαδική αντιπροσωπεία αγροτών, τη Δευτέρα¨" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καβάλα: Κυνηγός πυροβόλησε τον φίλο του23:59Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε εορταστικές εκδηλώσεις για το Χάνουκα σε όλο τον κόσμο μετά τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ 23:45Κομισιόν: Πρωταθλητής η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής: Κάτω από 10% το "κενό" ΦΠΑ το 202423:30Παναθηναϊκός: 2-1 τον Βόλο με "σφραγίδα" Ντέσερς και "σωτήρα" Λαφόν23:14Η ΟΛΜΕ συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ23:00Show Παυλίδη και 4-0 η Μπενφίκα 22:46Χανιά: Αιματηρή ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της πόλης22:32Άρης – Ολυμπιακός: Το ντέρμπι τα είχε όλα εκτός από γκολ22:18Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου22:04Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων21:50Ο ΑΝΤ1 στηρίζει τη "Φλόγα" για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης 21:36Ατρόμητος – ΠΑΟΚ: Τον γκρέμισε… από τη δεύτερη θέση21:22Σίδνεϊ: Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου στον ΑΝΤ1 για την τρομοκρατική επίθεση21:09Παναιτωλικός – ΑΕΚ: Σαν… σίφουνας πέρασε η “Ένωση” από το Αγρίνιο20:55Αυτά είναι όλα τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων προς την κυβέρνηση20:41ANT1 Sports: Εκτός έδρας δοκιμασία για τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό κόντρα στον φιλόδοξο Άρη20:27Άρης Μουγκοπέτρος: Τροχαίο ατύχημα για τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου - Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο20:13Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα19:59Σοκαρισμένη η Αυστραλία από την «τρομοκρατική» και «αντισημιτική» επίθεση στο Σίδνεϊ που άφησε 12 νεκρούς19:42Το “τουρκικό πλυντήριο” ρωσικού αερίου και ο Κάθετος Διάδρομος19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο