LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Νοεμβρίου 2019 09:29

ΔΝΤ: Επιμένει σε μείωση συντάξεων και αφορολόγητου

Στις 13 Νοεμβρίου συζητείται η έκθεση του άρθρου 4 στο Δ.Σ του Ταμείου. Πού εστιάζεται η κριτική για την οικονομία.

ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - IMF

Στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου ορίου, κατάργηση της 13ης σύνταξης που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τις συστάσεις αυτές αναμένεται να τις επαναλαμβάνει προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω της έκθεσης του άρθρου 4, προσχέδιο της οποίας έχει ήδη στείλει σε κυβερνητικά στελέχη.

Η έκθεση του ΔΝΤ έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Δ.Σ του Ταμείου στις 13 Νοεμβρίου και μια-δυο μέρες αργότερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Σε περιβάλλον μεταμνημονιακής εποπτείας στην οποία το Ταμείο έχει ρόλο «παρατηρητή» οι συστάσεις του δεν έχουν πια τον παρεμβατικό χαρακτήρα των μνημονιακών ετών όταν υπήρχε πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Δεν σημαίνει όμως πως περνούν απαρατήρητες.

Χωρίς να γίνονται συγκρίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της ΝΔ , αλλά με σαφή διαχωρισμό των δύο περιόδων το Ταμείο σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει τα πρώτα θετικά κατά την άποψή του δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων με ειδική αναφορά στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια η οποία συνοδεύεται με την υπενθύμιση των προκλήσεων που παραμένουν.

Στο μέτωπο του χρέους, το Ταμείο όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπογραμμίζει τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου εκτιμώντας ότι το outlook παραμένει ομαλό έως και το 2032 χρονικό σημείο μετά το οποίο επανέρχεται η αβεβαιότητα αναφορικά με τις συνθήκες αναχρηματοδότησής του. Τότε όμως, η ευρωζώνη έχει δώσει την υπόσχεση ενδεχόμενης νέας διευθέτησης, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Όσον αφορά στα πλεονάσματα, το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εμφανιστεί αισιόδοξη για μείωση των στόχων από το 2021. Οι σχετικές συζητήσεις αναμένονται εντός του 2020, χρόνος κατά τον οποίο θα ληφθούν τελικά και οι αποφάσεις για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από ANFA’s και SMP’s.

Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε χθες κοινοτικός αξιωματούχος αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών από ελληνικά ομόλογα εφόσον έχει προηγηθεί μια θετική- όπως αναμένεται- έκθεση αξιολόγησης από την Κομισιόν.

Οι αποφάσεις για το εάν έστω και με έμμεσο τρόπο τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα θα αυξήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών από την πλευρά της κυβέρνησης όμως, πάνε για το επόμενο έτος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο