LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 04 Νοεμβρίου 2019 11:44

Καρκίνος του μαστού: Νέα εξέταση διάγνωσης... πριν από την εμφάνισή του!

Πως και πόσο έγκαιρα, αλλά και πόσο εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.

καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού θα μπορεί να ανιχνευτεί έως και πέντε χρόνια πριν την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων, χάρη σε εξέταση αίματος που θα ταυτοποιεί την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος στις ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που διεξήχθη από τη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Γλασκόβη, επικεντρώθηκε στη μελέτη χημικών πρωτεϊνών που είναι γνωστές ως αντιγόνα. Αυτά παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα και ενεργοποιούν την ανοσολογική απόκριση του σώματος. Συγκεκριμένα, τα καρκινικά κύτταρα προκαλούν τη δημιουργία αυτοαντισωμάτων που προσπαθούν να εμποδίσουν τα αντιγόνα.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τα δείγματα αίματος 90 ατόμων που έπασχαν από καρκίνο του μαστού με εκείνα 90 υγιών ατόμων (ομάδα ελέγχου). Στη συνέχεια ερεύνησε σε αυτά την ύπαρξη αυτοαντισωμάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αντιγόνων που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές κατάφεραν να διαπιστώσουν την ύπαρξη καρκίνου του μαστού στο 37% των πασχόντων και τη μη ύπαρξη του στο 79% των υγιών ατόμων.

Η Ντανίγια Αλφατάνι, από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, εξήγησε ότι με τη βελτίωση της ακρίβειας της εξέτασης αυτής θα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε και να διαγνώσουμε την ασθένεια απλά και μόνο με μια εξέταση αίματος.

Δεν είναι λίγοι πάντως οι ερευνητές που τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ακόμη πρώιμα. Πιο συγκεκριμένα, ο Πολ Φαρόα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υπογραμμίζει την επιτακτικότητα της διεξαγωγής περαιτέρω μελετών που θα επιβεβαιώνουν τα ευρήματα και ο μοριακός ογκολόγος του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, Λόρενς Γιάνγκ, συμφώνησε, λέγοντας: "Αν και η συγκεκριμένη μελέτη είναι ενθαρρυντική, είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε ότι αυτή η εξέταση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού.

Η Αλφατάνι τονίζει και την οικονομική ωφέλεια αυτής της εξέτασης, η οποία θα είναι πολύ λιγότερο κοστοβόρα συγκριτικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται τώρα, όπως η μαστογραφία. Αυτή θα αποτελέσει σημαντικό έρεισμα στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού για τις αναπτυσσόμενες και τις μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Σήμερα, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ επιχειρεί να επιβεβαιώσει τα παρόντα αποτελέσματα σε μεγαλύτερη κλίμακα χρησιμοποιώντας ως δείγμα 800 άτομα.

Η εξέταση αυτή θα καταστεί διαθέσιμη σε περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια από τώρα και οι επιστήμονες επιχειρούν να δημιουργήσουν αντίστοιχες εξετάσεις διάγνωσης και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως για τον πνεύμονα, το έντερο, το συκώτι και το πάγκρεας.

Ο καρκίνος του μαστού και του πνεύμονα αποτελούν πάνω 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες με 55.000 διαγνώσεις ετησίως και 11.500 θανάτους.

Αυτή τη στιγμή στην Σκωτία διενεργείται έρευνα σε 12.000 άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, γιατί καπνίζουν. Οι συμμετέχοντες που έχουν πράγματι αυτοαντισώματα υποβάλλονται κάθε δύο χρόνια σε αξονική τομογραφία προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο καρκίνος του πνεύμονα θα εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο που είναι πιο εύκολο να θεραπευτεί.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”Σήμερα 20:37 | Ειδήσεις

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση. Πακέτο θετικών  μέτρων ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός.

Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγήΣήμερα 22:33 | Ειδήσεις

«Για μια Ελλάδα που δε θα μας πληγώνει και δε θα μας προσβάλει, για μια Ελλάδα που θα μας αξίζει, διότι αυτό είναι το μήνυμα της ‘Ιθάκης'", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

"Αποκαλύψεις": Η Μαρία Καρυστιανού για τη δημιουργία κινήματος - Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτηςΣήμερα 16:20 | Ειδήσεις

«Μόνο του το κίνημα θα δείξει ποιον θέλει για αρχηγό. Δεν θέλουμε καμία συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα».

ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδαςΣήμερα 22:13 | Ειδήσεις

Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να απολογηθούν τα πρόσωπα που φέρονται να είχαν ηγετικό ρόλο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι δημοσιογράφοι του ANT1 Sports μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Μαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου23:59Ολυμπιακός – Βαλένθια: Κατάρρευση στην τελευταία περίοδο23:46Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:32Αγρότες: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων23:18Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή23:05ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδας22:51Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι… άνθισε στην Πόλη22:37Ακινητοποιήθηκε τρένο στον Δομοκό - Τεχνικό πρόβλημα στο Intercity 5722:23Τράμπ: Ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος το βράδυ της Τετάρτης22:09Ηλεκτρικός: Χωρίς στάση θα διέρχονται οι συρμοί από τον σταθμό "Βικτώρια" μετά τις 22:0021:56Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη21:42Τέλλογλου για αγρότες: "Παζάρι" με την κυβέρνηση για λύση έως το Σαββατοκύριακο21:29Κυψέλη: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος της 16χρονης που μαχαίρωσε τη 14χρονη σε σχολείο21:15Προϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”21:01Προϋπολογισμός 2026 – Πιερρακάκης: Οι αγρότες αξίζουν τον σεβασμό μας20:48Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ANT1 στηρίζει το Σωματείο ΕΛΙΖΑ20:34ANT1 Sports: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, για την ανάκαμψη στη “διαβολοβδομάδα” της Euroleague20:20Προϋπολογισμός 2026 - Μητσοτάκης: Επιστροφή δύο ενοικίων σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές20:06Προϋπολογισμός 2026 - Χατζηδάκης: Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους αγρότες19:54Σε εξέλιξη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο