Μητσοτάκης: Ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην διαχείριση των απορριμμάτων
Την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμμάτων παρουσίασε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, καταλόγισε υποκρισία και ανικανότητα στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε την απουσία -εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- όλων των βουλευτών του, σημειώνοντας ότι «κατά τα άλλα ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου».
«Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένες ευθύνες, στα λόγια είχε ρητορική ευαισθησίας, αλλά στην πράξη υπονόμευσε κάθε προσπάθεια για συνεργασία φορέων του δημοσίου με πρωτοπόρες ιδιωτικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως στην οικονομία έτσι και στην διαχείριση του περιβάλλοντος, έχασε το τρένο των επενδύσεων και υπονόμευσε κάθε απόπειρα διαχείρισης των απορριμμάτων».
Οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης αφορούν και στην απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ, που παραμένει –όπως είπε- εξαιρετικά χαμηλή, καθώς μόλις 170 από τα 940 εκατ. είχαν συμβασιοποιηθε. «Θα πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα, καθώς η ΕΕ μετά το 2021 θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τέτοιου είδους κονδύλια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι 24η χώρα στην ΕΕ στην ανακύκλωση και δεύτερη στην Ευρώπη στην ταφή απορριμμάτων, ενώ λειτουργούν 53 παράνομες χωματερές, εκ των οποίων οι 21 στην Πελοπόννησο, όπου και το θέμα είναι πολύ επείγον για την ποιότητα ζωής των πολιτών και για τον τουρισμό.
Σε ότι αφορά στο έργο στην Πελοπόννησο, ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020 και θα ολοκληρωθεί εντός δύο ετών, ενώ αναφέρθηκε και στην Αττική, λέγοντας πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί πριν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. «Ναι, ενθαρρύνουμε τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», είπε και επεσήμανε πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας, ώστε να καταλήγουν στην ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα κι αφού έχουν ανακτηθεί τα χρήσιμα υλικά τους. «Τα οφέλη είναι προφανή», τόνισε για να διευκρινίσει πως με αυτό τον τρόπο «τελειώνουμε με τη βάσανο των παράνομων χωματερών που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στη χώρα σε πρόστιμα».
Την ελπίδα να κοπεί ο γόρδιος δεσμός που κρατούσε μπλοκαρισμένο το έργο στην Πελοπόννησο, εξέφρασε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και κατήγγειλε συγκεκριμένα συμφέροντα. «Όλοι καταλαβαίνουμε ποιοι λειτουργούν με αρχές και αξίες και ποιοι με συμφέροντα, στην Πελοπόννησο λειτουργούσαν συμφέροντα οικογενειοκρατικά που τέμνονταν σε όλα τα επίπεδα με συμφέροντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής. Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Πελοπόννησο ως κατάσταση απόλυτης τρέλας και απόλυτου αδιεξόδου, καθώς μέσα σε 7 χρόνια δεν μπορεί ολοκληρωθεί μια επένδυση που μόνον θετικά έχει για την περιοχή, βοηθώντας οικονομικά, τουριστικά, περιβαλλοντικά τους πολίτες.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τις αναφορές του κ. Κωνσταντινόπουλου στο πάγωμα των αυξήσεων στις προμήθειες των τραπεζών και στη συμβολή όπως είπε του ΚΙΝΑΛ, σχολίασε πως «είναι καλό παράδειγμα να δουλεύουν μαζί τα κόμματα προς όφελος πολιτών». «Εμείς στο ΚΙΝΑΛ με αυτόν τον τρόπο θα αντιπολιτευόμαστε» ανταπάντησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.