Το Facebook εξάρθρωσε ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης
Το Facebook εξάρθρωσε μια επιχείρηση παραπληροφόρησης σε χώρες της Αφρικής (συγκεκριμένα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Καμερούν) που πραγματοποιείτο από τη Ρωσία μέσω του δικτύου ενός προσώπου του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, που αποκαλύπτει νέες τεχνικές διαφυγής από τον εντοπισμό.
Οι εν λόγω λογαριασμοί, σελίδες και ομάδες, που είχαν παρουσία στο Facebook αλλά και στο Instagram, είχαν σχέση με "οντότητες συνδεδεμένες με ένα πρόσωπο του περιβάλλοντος του προέδρου της Ρωσίας, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ήδη κατηγορείται ότι ενίσχυσε την εκστρατεία κατά της Χίλαρι Κλίντον και υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ το 2016 από την Internet Research Agency που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη.
Ο Πριγκόζιν χρηματοδοτεί επίσης τον όμιλο Wagner, μια εταιρία υπηρεσιών ασφαλείας που αναπτύσσει μισθοφόρους στην Αφρική και της οποίας το όνομα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον φόνο τριών Ρώσων δημοσιογράφων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Η ανακοίνωση της διαγραφής αυτών των λογαριασμών που έχουν σχέση με την εξουσία στη Μόσχα γίνεται μόλις μερικές ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι, και που επιβεβαίωσε τις υψηλές φιλοδοξίες του Βλαντίμιρ Πουτιν σε μια ήπειρο όπου οι Κινέζοι και οι Δυτικοί φλερτάρουν τους ηγέτες της εδώ και πολύ καιρό.
Εκτός από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Καμερούν, η Μαδαγασκάρη, η Μοζαμβίκη, το Σουδάν και η Λιβύη αποτελούσαν επίσης στόχο των ρωσικών επιχειρήσεων, διευκρίνισε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο έδρασε μετά την προειδοποίηση που έλαβε από το αμερικανικό μέσο Daily Beast και το Cyber Policy Center του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Συνολικά το Facebook διέγραψε 35 λογαριασμούς στο δίκτυό του, 53 σελίδες, επτά ομάδες και πέντε λογαριασμούς στο Instagram.
Η επιχείρηση αυτή "φαίνεται να βασίστηκε σε υπεργολάβους που είχαν μητρική γλώσσα, τη γλώσσα της εν λόγω χώρας και/ή κατάγονταν από την περιοχή. Μια μέθοδος απόκρυψης που καθιστά δυσκολότερο να γίνει γνωστό από πού προέρχονται αυτές οι εκστρατείες παραπληροφόρησης", υπογραμμίζει το Cyber Policy Center.
Τα περιεχόμενα, τα οποία προσαρμόζονταν ανάλογα σε κάθε χώρα, επικεντρώνονταν σε διεθνείς και τοπικές ειδήσεις, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η πολιτική της Μόσχας στην αφρικανική ήπειρο, αλλά και οι εκλογές στη Μαδαγασκάρη και τη Μοζαμβίκη ή κριτική της πολιτικής των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην περιοχή, διευκρίνισε το Facebook. Οι διαχειριστές δεν χρησιμοποιούσαν μόνο το Facebook ή το Instagram. Δραστηριοποιούνταν και στο Twitter, σε ομάδες στο WhatsApp (ανήκει στο Facebook), και στο Telegram (εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων). Το Cyber Policy Center διεξάγει την έρευνα για να διαπιστώσει εάν αυτές οι εκστρατείες διεξήχθησαν επίσης σε δίκτυα που ήταν απαρατήρητα.