LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Οκτωβρίου 2019 15:50 | Ανανέωση: 29 Οκτωβρίου 2019 15:58

Οδηγός για το επίδομα πετρελαίου: τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Τι αναφέρεται στην υπουργική απόφαση. Οι όροι και το αυξημένο σε σχέση ποσό του βοηθήματος.

πετρέλαιο θέρμανσης - ευρώ - λεφτά - κόστος

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των Υφυπουργών Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, εγκρίθηκε η χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2019/2020.

Το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο, σε όλους τους δικαιούχους, πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο "το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος, και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα".

Πιο συγκεκριμένα πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη.

Ωστόσο αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.

Φέτος για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να  πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.

Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.

Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα.

Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην  σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να  πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.  Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.

Ακολουθούν οι σχετικοί πίνακες:

Επίδομα πετρελαίου - επίδομα θέρμανσης - πίνακες

Τι θα ισχύσει  για το επίδομα πετρελαίου

Συνοπτικά, με την φετινή απόφαση για το επίδομα πετρελαίου:

  • Παραμένει ίδιο το επιδοτούμενο ποσό: €0,16/λίτρο
  • Διατηρούνται ως είχαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
  • Υπάρχει προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε παιδί
  • Οι Ζώνες «σπάνε» σε ορεινές και μη ορεινες και προβλέπεται αύξηση του επιδομάτος κατά 20% για τις ορεινές 
  • Η υποβολή τηα αίτησης πρέπει να γίνει ως 20 Δεκεμβρίου, χωρίς να απατείται η προηγούμενη αγορά πετρελαίου (σημ: η προμήθειια πετρελαίου μπορεί να γίνει έως 31 Δεκεμβρίου 2019)

Παράδειγμα για την διαφορά στο επιδομα πετρελαίου φέτος από πέρσι

Για ακίνητο στην Δ΄ Ζώνη, προκειμένου ο ιδιοκτήτης να λάβει επίδομα 64 ευρώ, έπρεπε να αγοράσει συνολικά 400 λίτρα πετρελαίου, δαπανώντας περίπου - με τις τότε τιμές- 400 ευρώ.

Μετά τις αλλαγές και βάσει όσων ισχύουν απο σήμερα, ο εν λόγω ιδιοκτήτης για να λάβει το ίδιο ύψος επιδόματος, ήτοι 64 ευρώ, θα πρέπει να αγοράσει 125 λίτρα πετρελαίου, δαπανώντας περίπου - με τα σημερινά δεδομένα- 128 ευρώ, δηλαδή θα εισπράξει το ίδιο βοήθημα, αλλά για σημαντικά μικρότερη ποσότητα καυσίμου, επομένως και δαπάνη του.

Σε ότι αφορά την αύξηση του επιδόματος πετρελαίου ανά ζώνη, παρατρηρούνται τα εξής:

ΖΩΝΗ Α΄: Αύξηση έως €120 ή 52%

ΖΩΝΗ Β΄: Αύξηση έως €60 ή 31%

ΖΩΝΗ Γ΄: Αύξηση έως €36 ή 30%

ΖΩΝΗ Δ΄: Αύξηση έως €38 ή 51%.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σάλος για διαθήκη που άφησε πάμπλουτη υπερήλικη23:59“Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (εικόνες)23:48Η Ένωση “Μαζί για το Παιδί” βραβεύει τους πρωταγωνιστές της καθημερινής ζωής23:37Boeing 777X: H παρθενική πτήση του γίγαντα των αιθέρων (βίντεο)23:26Δώνης για τη φραστική επίθεση οπαδών: Η βλακεία είναι ανίκητη23:14Αυτοκίνητο… ανατράπηκε στην Εθνική Οδό (εικόνες)23:01Συμπλοκή αστυνομικών με χούλιγκαν έξω από σύνδεσμο φιλάθλων22:48“Χρυσάφι” για διεθνές καρτέλ οι 1,2 τόνοι κοκαΐνης που έφερε στην Ελλάδα (εικόνες)22:36“Food N’ Friends” με την Ελένη Ράντου (εικόνες)22:23“Ο δρόμος προς το Euro 2020" με τον Γιώργο Καραγκούνη22:11Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Εξετάζουμε και το σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής21:57Με… φόρα ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από τη Λάρισα21:45Πυρκαγιά σε διώροφη κατοικία21:33Το παρελθόν των νεκρών στην Βάρη “ξεψαχνίζουν” οι αστυνομικοί (βίντεο)21:23Σταϊκούρας: Βρισκόμαστε σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση21:10Άγρια επεισόδια πριν τον αγώνα Βαλένθια – Μπαρτσελόνα (βίντεο)20:58Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον ΑΝΤ1 για τον σεισμό στην Τουρκία (βίντεο)20:45Ρέτσος: πρόταση στην Λεβερκούζεν για δανεισμό20:33Λέκκας στον ΑΝΤ1: πολύπλοκη η σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία (βίντεο)20:20Συναγερμός για πυρκαγιά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας20:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο