LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 27 Οκτωβρίου 2019 22:29 | Ανανέωση: 27 Οκτωβρίου 2019 22:39

Επιμένει στις προκλήσεις η Άγκυρα: Η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα απωθεί δια της βίας μετανάστες στην Τουρκία. Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στον Τσαβούσογλου. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Λιμενικό - Μετανάστες - Πρόσφυγες - διάσωση - βάρκα - λέμβος

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία, αφού μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα απωθεί δια της βίας μετανάστες πίσω στην Τουρκία.

«Αν και η Ελλάδα αρνείται ότι οι παράνομοι μετανάστες ωθούνται στη χώρα μας από τις ελληνικές αρχές, η απόρριψη των παράνομων μεταναστών που απομακρύνονται από Έλληνες αξιωματούχους στα σύνορά μας συνεχίζεται και στην θάλασσα και στην ξηρά» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Το 2018, 11.867 παράνομοι μετανάστες απωθήθηκαν στη χώρα μας από την Ελλάδα και τους πρώτους 10 μήνες του 2019 άλλοι 25.404 . Από συνεντεύξεις με τους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι κατέσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις και απωθήθηκαν στα σύνορά μας συνοδευόμενα από Έλληνες αξιωματούχους.

Έχουμε όλα τα είδη ντοκουμέντων, φωτογραφιών, εγγράφων και δηλώσεων απωθημένων ατόμων σχετικά με τις πρακτικές των Ελλήνων αξιωματούχων. Οι δραστηριότητες της Ελλάδας για την απόρριψη που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο καταγράφονται και στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Δεν αλλάζει όμως την πραγματικότητα το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται τις απωθήσεις που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, όπως καθορίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Καλούμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για τη διόρθωση αυτής της πολιτικής, αντί να αρνείται τις απωθήσεις που είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου κι έχουν διαπιστωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα πυροβολούσε πρόσφυγες για να επιστρέψουν στην Τουρκία

Στις χθεσινές του δηλώσεις ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα. Όπως ισχυρίστηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στην Άγκυρα, «η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία».

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα

Το ελληνικό ΥΠΕΞ στην απάντησή του κάνει λόγο για ισχυρισμούς «περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων», οι οποίοι «εκθέτουν όσους τους προβάλλουν, ενώ προσβάλλουν τόσο τα στελέχη των εμπλεκόμενων ελληνικών Αρχών όσο και τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να σώζουν ζωές». Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών «η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού». Τέλος, καταλήγει πως «περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις».

Απάντηση στις ανυπόστατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ότι «οι Έλληνες πυροβολούν τις βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες», έδωσε μέσω του ΑΝΤ1 και της εκπομπής «Πρωινοί Τύποι», και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Όπως είπε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, «κάποιοι διακινδυνεύουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα και μάλιστα ζητούν και τα ρέστα, την ώρα που τα δικά μας στελέχη του Λιμενικού δίνουν αγώνα για να την προστατεύσουν. Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα». «Καλό θα ήταν η Τουρκία αντί να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Την ώρα που οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού σώζουν ζωές, κάποιοι “παίζουν” με τις ζωές», επεσήμανε ο κ. Πλακιωτάκης.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, χαρακτήρισε ψεύτικη τη δήλωση Τσαβούσογλου ότι «η Ελλάδα πυροβολεί και βυθίζει βάρκες με πρόσφυγες στο Αιγαίο και εξαναγκάζει πολλούς από αυτούς να επιστρέψουν τραυματισμένοι στην Τουρκία». «Είναι ψεύτικη, δήλωση δεν υπάρχει τίποτα που να τη στηρίζει. Αν ενοχλεί κάποιους ότι φυλάσσουμε τα σύνορα μας, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» διεμήνυσε ο κ. Πέτσας.

Κόντρα Χαρίτση - Πέτσα 

«Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι απόλυτα καταδικαστέες τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική ηγεσία εργαλειοποιεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές για να απειλήσει την Ευρώπη», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης προσθέτει ότι «ο κ. Πέτσας έχει απόλυτο δίκιο ότι τα τελευταία 4μησι χρόνια σώζαμε και περιθάλπαμε κόσμο και το Λιμενικό Σώμα έχει καταβάλει απίστευτες προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση. Το θέμα είναι τώρα τι οδηγίες υπάρχουν στη θάλασσα».

Και καταλήγει: «Τι εννοεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν λέει ότι "Ζητάμε παντού και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό την κατανόηση όλων, ότι όταν αυξάνουμε τις περιπολίες.... αυξάνει στατιστικά και η πιθανότητα να έχουμε, δυστυχώς, θέματα, όπως αυτό το τραγικό περιστατικό τις προηγούμενες ημέρες."; Έχουν ή δεν έχουν τα στελέχη του λιμενικού- τα οποία μάλιστα πραγματοποιούν αυξημένες περιπολίες - τις διαταγές να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για έρευνα και διάσωση βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου; Γιατί ανεβαίνει στατιστικά η πιθανότητα για θανάτους αντί να ανεβαίνει για διασώσεις, όταν αυξάνονται οι περιπολίες;».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξύπνησε» και μετά από 24 ώρες θυμήθηκε να «καταδικάσει» τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών... Αλλά με τα ερωτήματα του στην ουσία δικαιολογεί τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που δήθεν «καταδικάζει»» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Αφήνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρικυμία του και συνεχίζουμε, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, να φυλάσσουμε τα σύνορά μας και να σώζουμε ζωές» προσθέτει.

Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση του Αλέξη Χαρίτση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Κατά την πάγια τακτική της, η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει να εξηγήσει τις δηλώσεις του: γιατί τελικά περισσότερες περιπολίες  οδηγούν σε περισσότερα "τραγικά συμβάντα" και όχι σε περισσότερες διασώσεις;», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι δηλώσεις αυτές υποδηλώνουν το σχέδιο της Τουρκίας, να εφαρμόσει στην Ελλάδα ό,τι εφάρμοσε στη Συρία! Στόχος των προκλητικών δηλώσεων είναι η προετοιμασία για δημιουργία "ουδέτερης ζώνης", ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού! Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση της ΝΔ πιάστηκε απροετοίμαστη, όπως συνηθίζει πάντα άλλωστε, και βάφτισε τις δηλώσεις αυτές "ανυπόστατες", δίχως να δει την ουσία των δηλώσεων και τους πραγματικούς σκοπούς αυτών. Στηριζόμαστε στους λυτρωτές "φίλους" , δίχως να ακούμε τις φωνές που λένε ότι σε μία πιθανή Ελληνοτουρκική κρίση θα είμαστε τελείως μόνοι! Αυτό πότε θα το καταλάβει η ΝΔ ;»


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: 60 νέα κρούσματα στην ΕλλάδαΣήμερα 17:52 | Ειδήσεις

Πώς εξελίσσεται η πορεία της επιδημίας. Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Πόσοι ασθενείς παραμένουν στην Εντατική.

Αγία Σοφία: μπορεί να γίνει τζαμί, λέει το ΣτΕ της ΤουρκίαςΣήμερα 16:14 | Ειδήσεις

Διάταγμα του Ερντογάν που επιτρέπει την προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία. Στα χέρια του Τούρκου Προέδρου βρίσκεται πλέον η τύχη του Μνημείου. Εντονες αντιδράσεις στην Αθήνα.

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και κόντρες για τα επεισόδιαΣήμερα 18:38 | Ειδήσεις

Κακουργήματα και πλημμελήματα βαρύνουν τους συλληφθέντες. Μετωπική σύγκρουση ΕΛ.ΑΣ. – Χρυσοχοϊδη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δολοφονία Μακρή: Ξέσπασε η Βικτώρια Καρύδα στο δικαστήριοΣήμερα 17:48 | Ειδήσεις

Η χήρα του επιχειρηματία επιτέθηκε φραστικά στους κατηγορούμενους για τον φόνο του συζύγου της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αρχαιοκάπηλος αναζητούσε αγοραστή για “θησαυρό” ανεκτίμητης αξίας (εικόνες)19:55Ανοίγει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας (εικόνες)19:42Europa League - Ολυμπιακός: Η ημερομηνία της ρεβάνς με τη Γουλβς19:30Μεγάλος Περίπατος: παρεμβάσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα19:17Ποιος είναι ο δάσκαλος που κατηγορείται για αποπλάνηση μαθήτριας (εικόνες)19:05Αύξηση της ανεργίας καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ18:52Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και κόντρες για τα επεισόδια18:40Δολοφονία Μακρή: Ξέσπασε η Βικτώρια Καρύδα στο δικαστήριο18:27Κορονοϊός: 60 νέα κρούσματα στην Ελλάδα18:14Κατρούγκαλος για Αγία Σοφία: Η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη διεθνή κοινότητα18:02Κινητά τηλέφωνα: Εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη μέσω e-mail17:50Προανακριτική: Αίτηση ακυρότητας κατέθεσε ο Παπαγγελόπουλος17:37ΚΙΝΑΛ για Αγία Σοφία: προκλητική και ανιστόρητη η μετατροπή της σε τζαμί17:25Ο καιρός για τους αγρότες17:12“Φως” στα αίτια του θανάτου του δημάρχου της Σεούλ17:00Τσίπρας από Νάξο: Η κυβερνητική πολιτική μεγιστοποιεί την κρίση (εικόνες)16:47“Travel + Leisure”: Πάρος, το καλύτερο νησί της Ευρώπης16:35Πανελλαδικές 2020: η συνταγή της επιτυχίας από κορίτσια που ξεχώρισαν! 16:24Αγία Σοφία: μπορεί να γίνει τζαμί, λέει το ΣτΕ της Τουρκίας16:11Φώφη Γεννηματά: Όποιος δεν σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων, θέτει εαυτόν εκτός ΚΟ15:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο