LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 27 Οκτωβρίου 2019 13:56

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Έγινε… “case study” για FBI και Scotland Yard

Οι ξένοι έδειξαν ενδιαφέρον για τις υποθέσεις απαγωγών στη χώρα µας, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έχει ποσοστό εξιχνιάσεων 100%.

Λεμπιδάκης - απελευθέρωση

Τέσσερις Έλληνες αξιωµατικοί, οι οποίοι είναι οι επίλεκτοι για τη διαχείριση καταστάσεων οµηρείας µε δράστες τροµοκράτες ή σκληρούς ποινικούς, έκαναν παρουσίαση της υπόθεσης Λεµπιδάκη σε διαπραγµατευτές που έχουν χειριστεί τα σοβαρότερα περιστατικά κρίσεων παγκοσµίως.

Ένας από αυτούς είναι ο περίφηµος «Πασκάλ», ο Γάλλος διαπραγµατευτής του Μπατακλάν, όπου τον Νοέµβριο του 2015 τζιχαντιστές εισέβαλαν σε συναυλιακό χώρο, κράτησαν οµήρους και τελικά σκότωσαν 89 ανθρώπους.

Οι ξένοι διαπραγµατευτές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τις υποθέσεις απαγωγών στη χώρα µας, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έχει χειριστεί πολλές και σηµαντικές περιπτώσεις, µε ποσοστό εξιχνιάσεων 100%. Οι Ελληνες αξιωµατικοί έκαναν παρουσίαση του «case study» για την υπόθεση Λεµπιδάκη, εξηγώντας αναλυτικά τις ενέργειές τους, µέχρι να φτάσουν τον Οκτώβριο του 2017 στο κρησφύγετο όπου κρατείτο ο επιχειρηµατίας. Όπως είπαν οι διαπραγµατευτές, φρόντιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της απαγωγής να λαµβάνουν µηνύµατα που αποδείκνυαν ότι ο επιχειρηµατίας είναι ζωντανός.

Τακτική για τζιχαντιστές

Με ψυχραιµία και υποµονή προσπαθούσαν για µήνες να πείσουν τους απαγωγείς ότι δεν υπάρχουν τα χρήµατα που ζητούν και ταυτόχρονα κρατούσαν «ισορροπίες» για να µην κάνουν κακό στο θύµα.

Όσο περνούσαν οι µήνες οι απαγωγείς «φθείρονταν», ενώ η Αστυνοµία συγκέντρωνε όλο και περισσότερα στοιχεία. Οι ξένοι διαπραγµατευτές από την πλευρά τους µεταλαµπάδευσαν στους Έλληνες γνώσεις διαχείρισης κρίσεων από τροµοκρατικές επιθέσεις του Ισλαµικού Κράτους.

Όπως εξήγησαν, η διαπραγµάτευση µε έναν τζιχαντιστή διαφέρει απ’ όλες τις άλλες διαπραγµατεύσεις, καθώς είναι ξεκάθαρο εξαρχής ότι ο δράστης δεν θα υποχωρήσει, συνεπώς το µόνο που µπορεί να πράξει κάποιος είναι να κερδίσει χρόνο.

«Αυτό που µας εξήγησαν κορυφαία στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας είναι πώς µπορεί ένας διαπραγµατευτής να ξεπεράσει το σοκ όταν ξέρει ότι ήδη υπάρχουν νεκροί. Πώς να διαχειριστεί συναισθηµατικά την ύπαρξη νεκρών, προκειµένου να µπορέσει να διαπραγµατευτεί µε καθαρό µυαλό µε το άτοµο που προκάλεσε το αιµατοκύλισµα» αναφέρει στο «Έθνος της Κυριακής» πηγή από την ΕΛ.ΑΣ. µε γνώση του σεµιναρίου, το οποίο πραγµατοποιήθηκε µε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αστυνοµικής Ακαδηµίας, µε τη συµµετοχή 29 πιστοποιηµένων διαπραγµατευτών της Ε.Ε.

Την τελευταία ηµέρα της εκπαίδευσης έγινε άσκηση µε προσοµοίωση οµηρείας, µε την κωδική ονοµασία «Μινώταυρος». Το σενάριο ήταν ότι τρεις τροµοκράτες κρατούσαν οµήρους µέσα σε πολυκατάστηµα. Εξω από τον χώρο στήθηκαν κέντρα επιχειρήσεων και οι διαπραγµατεύσεις ξεκίνησαν. Κατά τη διάρκειά τους, οι τροµοκράτες ταµπουρώθηκαν µαζί µε τους οµήρους σε κλειστό χώρο του πολυκαταστήµατος. Η ΕΚΑΜ ήταν σε ετοιµότητα, το ίδιο και οι ειδικοί διαπραγµατευτές.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε µε την απελευθέρωση των οµήρων. Από ελληνικής πλευράς συµµετείχαν τέσσερις Έλληνες εκπαιδευτές, οι οποίοι θα µεταφέρουν τις γνώσεις του σεµιναρίου στην οµάδα διαπραγµατευτών της ΕΛ.ΑΣ. Η άσκηση έγινε σε µια χρονική στιγµή που τα ευρωπαϊκά κράτη φοβούνται την έλευση τζιχαντιστών από την εµπόλεµη ζώνη της Συρίας. Οι φόβοι έχουν ενταθεί ύστερα από την απελευθέρωση µαχητών του ISIS από φυλακές Κούρδων.

Πηγή: ethnos.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤι καιρό θα κάνει την ΠέμπτηΧθες 18:04 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού την Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου.

Στα μπλόκα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι - Δηλώνουν ανυποχώρητοι στην διεκδίκηση των αιτημάτων τουςΧθες 21:16 | Ειδήσεις

Σκηνές έντασης, αποκλεισμοί δρόμων και μαζικές κινητοποιήσεις συνθέτουν το σκηνικό που διαμορφώνεται σε όλη τη χώρα από τις διαμαρτυρίες αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογέςΧθες 22:51 | Ειδήσεις

«Για όσα ως κυβέρνηση προσπαθήσαμε και καταφέραμε, δεν είμαι απλώς αμετανόητος. Είμαι υπερήφανος», δήλωσε για την εποχή της προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Η πολιτική σταθερότητα από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμόςΧθες 20:54 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος τόσο στη δύσκολη μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, μίλησε για αναγκαίες τομές με κόστος αλλά και για πολιτικές ευθύνες του παρελθόντος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:14Στο φινάλε ο ΠΑΟΚ στέρησε από τον Άρη την 4άδα23:59Γιάννης Αντετοκούνμπο: Άρχισαν οι συζητήσεις με τους Μπακς για το μέλλον του σταρ στην ομάδα23:44Πεσκόφ: Ο Πούτιν αποδέχθηκε ορισμένες αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία23:28Τραγωδία στην Κέρκυρα: Αυτοκίνητο με μάνα και κόρη έπεσε σε ποτάμι 23:14Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές23:00Στα μπλόκα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι - Δηλώνουν ανυποχώρητοι στην διεκδίκηση των αιτημάτων τους 22:46Χωρίς ταξί αύριο η Αττική - Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία μετά τα επεισόδια 22:32Τροχαίο στη Λούτσα: Ο 29χρονος είχε κάνει και χρήση κοκαΐνης πριν πιάσει μεθυσμένος το τιμόνι22:18Μητσοτάκης: Η πολιτική σταθερότητα από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός22:04Κύπελλο Ελλάδας: Έκανε το "3 στα 3" ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Κηφισιά21:50ΥΠΑΑΤ: Οι πληρωμές προς τους αγρότες φέτος θα φτάσουν τα 3,7 δισ. ευρώ21:36Σε 24ωρη επιφυλακή, λόγω κακοκαιρίας, ο δήμος Αθηναίων21:22Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Το αστυνομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα μπλόκα των αγροτών 21:08Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό20:54Η ΑΕΚ νίκησε 2-0 τον ΟΦΗ και... περιμένει για να δει αν θα «μείνει» στην πρώτη τετράδα20:34Αλέξης Τσίπρας – Ιθάκη: Κατάμεστο το Παλλάς για την παρουσίαση του βιβλίου του (βίντεο)20:24ANT1 Sports: "Μάχες" στη League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας20:10Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κλειστό το τελωνείο Ευζώνων19:56Σέρρες: Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας με Βουλγαρία έφτασαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες19:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο