LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 27 Οκτωβρίου 2019 13:56

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Έγινε… “case study” για FBI και Scotland Yard

Οι ξένοι έδειξαν ενδιαφέρον για τις υποθέσεις απαγωγών στη χώρα µας, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έχει ποσοστό εξιχνιάσεων 100%.

Λεμπιδάκης - απελευθέρωση

Τέσσερις Έλληνες αξιωµατικοί, οι οποίοι είναι οι επίλεκτοι για τη διαχείριση καταστάσεων οµηρείας µε δράστες τροµοκράτες ή σκληρούς ποινικούς, έκαναν παρουσίαση της υπόθεσης Λεµπιδάκη σε διαπραγµατευτές που έχουν χειριστεί τα σοβαρότερα περιστατικά κρίσεων παγκοσµίως.

Ένας από αυτούς είναι ο περίφηµος «Πασκάλ», ο Γάλλος διαπραγµατευτής του Μπατακλάν, όπου τον Νοέµβριο του 2015 τζιχαντιστές εισέβαλαν σε συναυλιακό χώρο, κράτησαν οµήρους και τελικά σκότωσαν 89 ανθρώπους.

Οι ξένοι διαπραγµατευτές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τις υποθέσεις απαγωγών στη χώρα µας, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έχει χειριστεί πολλές και σηµαντικές περιπτώσεις, µε ποσοστό εξιχνιάσεων 100%. Οι Ελληνες αξιωµατικοί έκαναν παρουσίαση του «case study» για την υπόθεση Λεµπιδάκη, εξηγώντας αναλυτικά τις ενέργειές τους, µέχρι να φτάσουν τον Οκτώβριο του 2017 στο κρησφύγετο όπου κρατείτο ο επιχειρηµατίας. Όπως είπαν οι διαπραγµατευτές, φρόντιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της απαγωγής να λαµβάνουν µηνύµατα που αποδείκνυαν ότι ο επιχειρηµατίας είναι ζωντανός.

Τακτική για τζιχαντιστές

Με ψυχραιµία και υποµονή προσπαθούσαν για µήνες να πείσουν τους απαγωγείς ότι δεν υπάρχουν τα χρήµατα που ζητούν και ταυτόχρονα κρατούσαν «ισορροπίες» για να µην κάνουν κακό στο θύµα.

Όσο περνούσαν οι µήνες οι απαγωγείς «φθείρονταν», ενώ η Αστυνοµία συγκέντρωνε όλο και περισσότερα στοιχεία. Οι ξένοι διαπραγµατευτές από την πλευρά τους µεταλαµπάδευσαν στους Έλληνες γνώσεις διαχείρισης κρίσεων από τροµοκρατικές επιθέσεις του Ισλαµικού Κράτους.

Όπως εξήγησαν, η διαπραγµάτευση µε έναν τζιχαντιστή διαφέρει απ’ όλες τις άλλες διαπραγµατεύσεις, καθώς είναι ξεκάθαρο εξαρχής ότι ο δράστης δεν θα υποχωρήσει, συνεπώς το µόνο που µπορεί να πράξει κάποιος είναι να κερδίσει χρόνο.

«Αυτό που µας εξήγησαν κορυφαία στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας είναι πώς µπορεί ένας διαπραγµατευτής να ξεπεράσει το σοκ όταν ξέρει ότι ήδη υπάρχουν νεκροί. Πώς να διαχειριστεί συναισθηµατικά την ύπαρξη νεκρών, προκειµένου να µπορέσει να διαπραγµατευτεί µε καθαρό µυαλό µε το άτοµο που προκάλεσε το αιµατοκύλισµα» αναφέρει στο «Έθνος της Κυριακής» πηγή από την ΕΛ.ΑΣ. µε γνώση του σεµιναρίου, το οποίο πραγµατοποιήθηκε µε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αστυνοµικής Ακαδηµίας, µε τη συµµετοχή 29 πιστοποιηµένων διαπραγµατευτών της Ε.Ε.

Την τελευταία ηµέρα της εκπαίδευσης έγινε άσκηση µε προσοµοίωση οµηρείας, µε την κωδική ονοµασία «Μινώταυρος». Το σενάριο ήταν ότι τρεις τροµοκράτες κρατούσαν οµήρους µέσα σε πολυκατάστηµα. Εξω από τον χώρο στήθηκαν κέντρα επιχειρήσεων και οι διαπραγµατεύσεις ξεκίνησαν. Κατά τη διάρκειά τους, οι τροµοκράτες ταµπουρώθηκαν µαζί µε τους οµήρους σε κλειστό χώρο του πολυκαταστήµατος. Η ΕΚΑΜ ήταν σε ετοιµότητα, το ίδιο και οι ειδικοί διαπραγµατευτές.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε µε την απελευθέρωση των οµήρων. Από ελληνικής πλευράς συµµετείχαν τέσσερις Έλληνες εκπαιδευτές, οι οποίοι θα µεταφέρουν τις γνώσεις του σεµιναρίου στην οµάδα διαπραγµατευτών της ΕΛ.ΑΣ. Η άσκηση έγινε σε µια χρονική στιγµή που τα ευρωπαϊκά κράτη φοβούνται την έλευση τζιχαντιστών από την εµπόλεµη ζώνη της Συρίας. Οι φόβοι έχουν ενταθεί ύστερα από την απελευθέρωση µαχητών του ISIS από φυλακές Κούρδων.

Πηγή: ethnos.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝέες προκλητικές δηλώσεις Φιντάν - Η σκληρή απάντηση της ΑθήναςΣήμερα 22:30 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τον Φιντάν, στόχος της Άγκυρας παραμένει η μετατροπή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου «σε περιοχή σταθερότητας και ευημερίας», κάτι που –όπως είπε– αποτελεί «ξεκάθαρη βούληση του Προέδρου» της Τουρκίας.

Ουκρανία: "Έτοιμος για εκλογές" ο Ζελένσκι - Τι ζητάει από τους συμμάχουςΣήμερα 22:07 | Ειδήσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν εντός 60-90 ημερών.

Τροχαίο στην Άρτα: Νεκρός ανασύρθηκε ο 52χρονος οδηγός του φορτηγού (βίντεο)Σήμερα 22:29 | Ειδήσεις

Στο σημείο χρειάστηκε να μεταβεί γερανοφόρο όχημα,  για  να  επαναφέρει σε ορθή θέση το φορτηγό και να ακολουθήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Χολαργός: Παραδόθηκε ο ένας από τους δύο δράστες που μαχαίρωσαν τον 14χρονο - Συνελήφθη και ο δεύτεροςΣήμερα 21:52 | Ειδήσεις

Ο δεύτερος δράστης  εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Missing alert για την εξαφάνιση 62χρονου 23:59Πιερρακάκης: Η αποκατάσταση των πληγέντων στο Μάτι και τη Μάνδρα ενισχύει την αξιοπιστία του κράτους23:48Θεσσαλονίκη: Πτώση άνδρα που πραγματοποιούσε εργασίες σε σκεπή - Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού (βίντεο)23:40Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας της Αλγερίας Αχμέντ Ατάφ την Τετάρτη23:32Διορία "μερικών ημερών" δίνει ο Τραμπ στον Ζελένσκι να απαντήσει στο ειρηνευτικό σχέδιο23:24Λάρισα: Στο νοσοκομείο ανήλικη λόγω μέθης23:16Πηγές ΕΛ.ΑΣ.: Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σφαίρες23:06Δένδιας: Αναγκαιότητα επιβίωσης για την Ελλάδα οι ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις22:56Τροχαίο στην Άρτα: Νεκρός ανασύρθηκε ο 52χρονος οδηγός του φορτηγού (βίντεο)22:48Νέες προκλητικές δηλώσεις Φιντάν - Η σκληρή απάντηση της Αθήνας22:40Ουκρανία: "Έτοιμος για εκλογές" ο Ζελένσκι - Τι ζητάει από τους συμμάχους22:32"Οσμή σκανδάλου" ΟΠΕΚΕΠΕ στην Εύβοια: Ψάχνουν πού πήγαν 6,5 εκατ. ευρώ22:24Σοβαρό τροχαίο στην Άρτα: Φορτηγό ανετράπη σε παράδρομο της Ιονίας Οδού - Εγκλωβισμένος ο οδηγός22:16Μετρό Θεσσαλονίκης: Περισσότερες από 27 εκατ. μετακινήσεις εξυπηρέτησαν οι συρμοί22:08Χολαργός: Παραδόθηκε ο ένας από τους δύο δράστες που μαχαίρωσαν τον 14χρονο - Συνελήφθη και ο δεύτερος21:58Ηλεία: 13χρονος μπήκε σε σχολείο και χτύπησε 12χρονο στο πρόσωπο 21:48Γαλλία: Η χώρα επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό της Eurovision και την αντίθεσή της σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ21:38ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για τους ελέγχους στο Μέτρο 2321:28Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου: Οι αγρότες έχουν δίκιο, αλλά οι επιθέσεις δεν δικαιολογούνται21:18Λαμία: Δύο άνδρες είχαν στήσει ενέδρα έξω από μπαρ - Λήστεψαν και έδειραν έναν 35χρονο21:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο