LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 26 Οκτωβρίου 2019 11:12 | Ανανέωση: 26 Οκτωβρίου 2019 11:39

Νέο “σινιάλο” Μητσοτάκη στους επενδυτές

Τι αναφέρει ο Πρωθυπουργός, για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Μητσοτάκης - Μαξίμου

«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor's αποδεικνύει ότι η οικονομία μας γίνεται όλο και ισχυρότερη. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην περαιτέρω αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter o Πρωθυπουργός, στον απόηχο της βελτίωσης της αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας μας από τον οίκο S&P.

Μάλιστα, το μήνυμα είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, προφανώς καθώς το περιεχόμενο του κυρίως απευθύνεται σε διεθνείς επενδυτές, τους οποίους προσπαθεί να προσελκύσει η Κυβέρνηση για να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα.

Κυρ. Μητσοτάκης- tweet - αναβάθμιση -  Standard & Poor

Σταϊκούρας: ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της οικονομίας στην πλήρη κανονικότητα

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα. Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και προσθέτει:

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις. Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της».  

Τι αναφέρει ο οίκος Standard & Poor’s 

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β+. Μάλιστα, η προοπτική είναι θετική, υποδηλώνοντας ότι ο οίκος μπορεί να αναβαθμίσει ξανά το αξιόχρεο της Ελλάδας στους επόμενους 12 μήνες, «αν η κυβέρνηση συνεχίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

Ο οίκος σημειώνει ότι βελτιώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί φέτος περίπου στο 2% και θα επιταχύνεται σταδιακά την περίοδο 2020-2022, με τον μέσο ρυθμό να είναι λίγο υψηλότερος από το 2,5% την τετραετία 2019-2022. «Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση εστιάζει στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος, που έχει ως στόχο τη μείωση του φορολογικού βάρους και την ενίσχυση των επενδύσεων», αναφέρει. Η ανάπτυξη αναμένεται να τροφοδοτηθεί κυρίως από την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Ο S&P αναφέρει, επίσης, ως λόγους για την αναβάθμιση της Ελλάδας την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) φέτος, η οποία δεν είχε καμία αρνητική επίπτωση, καθώς και τη μείωση των δημοσιονομικών κινδύνων μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις.

Ο S&P αναφέρει ότι θα μπορούσε να εξετάσει μία αναβάθμιση της Ελλάδας «στο πλαίσιο μίας συνεχούς εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις απομείνασες διαρθρωτικές προκλήσεις στην οικονομία. Ένας άλλος λόγος για μία αναβάθμιση θα ήταν μία σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας που έχει προβλήματα, η οποία, κατά την άποψή μας, θα ωφελούσε τον μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης που αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα». Αντίθετα, ο οίκος θα μπορούσε να αναθεωρήσει την προοπτική σε σταθερή «αν η οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντικά πιο αδύναμη από ότι αναμένουμε ή ανακοπεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εμποδίζοντας τη μείωση του δημόσιου χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού κινδύνου, ο S&P σημειώνει ότι το ΣτΕ απεφάνθη φέτος τον Μάιο ότι δεν ήταν αντισυνταγματική η κατάργηση το 2013 των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων. Στη συνέχεια, φέτος τον Οκτώβριο, το ΣτΕ απεφάνθη ότι η μεταρρύθμιση του 2016 που μείωσε κάποιες συντάξεις ήταν αντισυνταγματική, αλλά η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ. «Αν και ως συνέπεια της τελευταίας απόφασης, η συνολική δαπάνη για τις δημόσιες συντάξεις θα αυξηθεί, αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νέο συνταξιοδοτικό νόμο που θα αντιμετωπίζει πλήρως τις σχετικές δημοσιονομικές συνέπειες», αναφέρει ο S&P.

«Η Νέα Δημοκρατία έκανε προεκλογική εκστρατεία με μία ατζέντα οικονομικής πολιτικής που περιλαμβάνει σχέδια για τη μείωση του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών και των εταιρειών, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της μείωσης των υψηλών NPEs. Πιστεύουμε, ότι αν υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, η έως τώρα σχετικά περιορισμένη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδα μπορεί να επιταχυνθεί», σημειώνει ο οίκος που εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

«Αναμένουμε ακόμη ότι οι οικονομικές επιδόσεις θα παραμείνουν ισορροπημένες, τροφοδοτούμενες κυρίως από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε μία σταθερή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης εν μέσω της υψηλότερης απασχόλησης και της αύξησης κατά σχεδόν 11% του κατώτατου ελάχιστου μηνιαίου μισθού. Τα σχεδιαζόμενα δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το αναθεωρημένο πλαίσιο για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών αναμένεται να στηρίξουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών». Ο οίκος προσθέτει ότι ο παράγοντας - κλειδί για μία ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας είναι η μείωση των τραπεζικών NPEs.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓρίπη: Ασυνήθιστα πρώιμη αύξηση των κρουσμάτων στην ΕυρώπηΣήμερα 08:16 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί εξετάζουν τη σημασία των νέων μεταλλάξεων του υποστελέχους Κ και τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων.

Βάνς: Αποκύημα φαντασίας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο με περισσότερη βοήθειαΣήμερα 08:19 | Ειδήσεις

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, υπεραμύνθηκε του σχεδίου ειρήνευσης, που ετοίμασαν οι ΗΠΑ, για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας.

Χαμόγελο του Παιδιού: 8χρονος βρέθηκε να περιπλανιέται μόνος του στο κέντρο της ΑθήναςΣήμερα 08:28 | Ειδήσεις

Ο εντοπισμός του παιδιού έγινε από διερχόμενους πολίτες και αναζητούνται οι γονείς του, οι άλλοι συγγενείς.

F1: Ο Λάντο Νόρις την pole position στο Λας ΒέγκαςΣήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Την τρίτη διαδοχική "pole position" του και 16η στην καριέρα του πανηγύρισε ο Λάντο Νόρις, στα δοκιμαστικά που διεξήχθησαν υπό βροχή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
F1: Ο Λάντο Νόρις την pole position στο Λας Βέγκας10:30Κυρανάκης - ΟΣΥ: Δεν τιμωρούμε αλλά σεβόμαστε τους ανθρώπους που περιμένουν το λεωφορείο10:16Χαμόγελο του Παιδιού: 8χρονος βρέθηκε να περιπλανιέται μόνος του στο κέντρο της Αθήνας10:02Διαρρήκτες για κλάματα - Τραυματίστηκαν πηδώντας από το μπαλκόνι09:49Βάνς: Αποκύημα φαντασίας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο με περισσότερη βοήθεια09:35Στις 20.000 οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις το 202609:22Γρίπη: Ασυνήθιστα πρώιμη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη09:08ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 28 Νοεμβρίου08:55Δολοφονία Κένεντι: Ποιος σκότωσε τον JFK;08:41Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Νοεμβρίου08:28Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:14Δύσκολη η νύχτα στα Βόρεια Τζουμέρκα - Εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο23:59Λαμία: Δικυκλιστής έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο για να μην πατήσει πεζή - Πήρε φωτιά η μηχανή (βίντεο)23:46Ολυμπιακός: Άφησε πίσω του την ήττα από την Αρμάνι και "έτρεξε" την Παρί23:38Βόνιτσα - Κακοκαιρία: Μαθητές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σπίτι τους με Πυροσβεστικό όχημα23:26Κατέληξε η γυναίκα που παρασύρθηκε σε τροχαίο στο Παγκράτι23:12Μεσολόγγι: 15χρονος ξυλοκοπήθηκε από δύο ανήλικους – Χειροπέδες και στους γονείς τους22:58Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας Καργάκη22:43Όρμπαν: "Κρίσιμες" οι επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Η συνάντηση κορυφής της Βουδαπέστης πλησιάζει22:28Έδεσσα: Η ανακοίνωση των διασωστών του ΕΚΑΒ για το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια22:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο