LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 26 Οκτωβρίου 2019 11:12 | Ανανέωση: 26 Οκτωβρίου 2019 11:39

Νέο “σινιάλο” Μητσοτάκη στους επενδυτές

Τι αναφέρει ο Πρωθυπουργός, για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Μητσοτάκης - Μαξίμου

«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor's αποδεικνύει ότι η οικονομία μας γίνεται όλο και ισχυρότερη. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην περαιτέρω αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter o Πρωθυπουργός, στον απόηχο της βελτίωσης της αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας μας από τον οίκο S&P.

Μάλιστα, το μήνυμα είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, προφανώς καθώς το περιεχόμενο του κυρίως απευθύνεται σε διεθνείς επενδυτές, τους οποίους προσπαθεί να προσελκύσει η Κυβέρνηση για να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα.

Κυρ. Μητσοτάκης- tweet - αναβάθμιση -  Standard & Poor

Σταϊκούρας: ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της οικονομίας στην πλήρη κανονικότητα

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα. Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και προσθέτει:

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις. Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της».  

Τι αναφέρει ο οίκος Standard & Poor’s 

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β+. Μάλιστα, η προοπτική είναι θετική, υποδηλώνοντας ότι ο οίκος μπορεί να αναβαθμίσει ξανά το αξιόχρεο της Ελλάδας στους επόμενους 12 μήνες, «αν η κυβέρνηση συνεχίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

Ο οίκος σημειώνει ότι βελτιώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί φέτος περίπου στο 2% και θα επιταχύνεται σταδιακά την περίοδο 2020-2022, με τον μέσο ρυθμό να είναι λίγο υψηλότερος από το 2,5% την τετραετία 2019-2022. «Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση εστιάζει στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος, που έχει ως στόχο τη μείωση του φορολογικού βάρους και την ενίσχυση των επενδύσεων», αναφέρει. Η ανάπτυξη αναμένεται να τροφοδοτηθεί κυρίως από την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Ο S&P αναφέρει, επίσης, ως λόγους για την αναβάθμιση της Ελλάδας την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) φέτος, η οποία δεν είχε καμία αρνητική επίπτωση, καθώς και τη μείωση των δημοσιονομικών κινδύνων μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις.

Ο S&P αναφέρει ότι θα μπορούσε να εξετάσει μία αναβάθμιση της Ελλάδας «στο πλαίσιο μίας συνεχούς εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις απομείνασες διαρθρωτικές προκλήσεις στην οικονομία. Ένας άλλος λόγος για μία αναβάθμιση θα ήταν μία σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας που έχει προβλήματα, η οποία, κατά την άποψή μας, θα ωφελούσε τον μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης που αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα». Αντίθετα, ο οίκος θα μπορούσε να αναθεωρήσει την προοπτική σε σταθερή «αν η οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντικά πιο αδύναμη από ότι αναμένουμε ή ανακοπεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εμποδίζοντας τη μείωση του δημόσιου χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού κινδύνου, ο S&P σημειώνει ότι το ΣτΕ απεφάνθη φέτος τον Μάιο ότι δεν ήταν αντισυνταγματική η κατάργηση το 2013 των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων. Στη συνέχεια, φέτος τον Οκτώβριο, το ΣτΕ απεφάνθη ότι η μεταρρύθμιση του 2016 που μείωσε κάποιες συντάξεις ήταν αντισυνταγματική, αλλά η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ. «Αν και ως συνέπεια της τελευταίας απόφασης, η συνολική δαπάνη για τις δημόσιες συντάξεις θα αυξηθεί, αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νέο συνταξιοδοτικό νόμο που θα αντιμετωπίζει πλήρως τις σχετικές δημοσιονομικές συνέπειες», αναφέρει ο S&P.

«Η Νέα Δημοκρατία έκανε προεκλογική εκστρατεία με μία ατζέντα οικονομικής πολιτικής που περιλαμβάνει σχέδια για τη μείωση του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών και των εταιρειών, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της μείωσης των υψηλών NPEs. Πιστεύουμε, ότι αν υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, η έως τώρα σχετικά περιορισμένη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδα μπορεί να επιταχυνθεί», σημειώνει ο οίκος που εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

«Αναμένουμε ακόμη ότι οι οικονομικές επιδόσεις θα παραμείνουν ισορροπημένες, τροφοδοτούμενες κυρίως από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε μία σταθερή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης εν μέσω της υψηλότερης απασχόλησης και της αύξησης κατά σχεδόν 11% του κατώτατου ελάχιστου μηνιαίου μισθού. Τα σχεδιαζόμενα δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το αναθεωρημένο πλαίσιο για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών αναμένεται να στηρίξουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών». Ο οίκος προσθέτει ότι ο παράγοντας - κλειδί για μία ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας είναι η μείωση των τραπεζικών NPEs.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣαλαμίνα: Ληστές μπήκαν σε σπίτι και σκότωσαν μία 75χρονηΧθες 20:06 | Ειδήσεις

Αιματηρή ληστεία με έναν νεκρό σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής σε σπίτι στη Σαλαμίνα.

Φωτιά σε σπίτι στο Ηράκλειο: Νάιλον σακούλα στο κεφάλι φέρεται να είχε ο 55χρονος που βρέθηκε απανθρακωμένοςΧθες 22:58 | Ειδήσεις

Στον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας έσπευσε και ιατροδικαστής καθώς και αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου, που έκαναν αυτοψία στον χώρο και αξιολογούν τα ευρήματα της σοκαριστικής αυτής υπόθεσης.

Έτρεχε μεθυσμένος με 156 χιλιόμετρα στην Περιφερειακή Υμηττού - Συνελήφθη μετά από καταδίωξηΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Σε σήμα των αστυνομικών για τροχονομικό έλεγχο, ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα παραβιάζοντας ερυθρό σηματοδότη, ενώ μετά από καταδίωξη ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς

ΕΛΤΑ: Θύελλα αντιδράσεων για το "λουκέτο" σε 204 καταστήματαΧθες 12:11 | Ειδήσεις

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση να κλείσουν 204 υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι ΗΠΑ θα δεχθούν μόνο 7.500 πρόσφυγες το 202623:59Ολυμπιακός: Νίκη μόνο με άμυνα στο ΣΕΦ23:45Συνελήφθη προπονητής για κακοποίηση ανήλικης αθλήτριας23:30Φωτιά σε σπίτι στο Ηράκλειο: Νάιλον σακούλα στο κεφάλι φέρεται να είχε ο 55χρονος που βρέθηκε απανθρακωμένος23:15Περού: Η Φουχιμόρι θα διεκδικήσει για τέταρτη φορά την προεδρία 23:01Ηράκλειο: Φωτιά σε σπίτι - Απανθρακωμένοι βρέθηκαν μια ηλικιωμένη και ο γιος της (εικόνες)22:47Πορεία αναρχικών στην Αθήνα -Ένταση στα Εξάρχεια (βίντεο)22:33Παναθηναϊκός: Ήττα από την Μονακό του Βασίλη Σπανούλη στο Πριγκιπάτο22:18Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο22:04Νίκη Κεραμέως: Τα ΚΕΠΑ γίνονται, όπως πρέπει να είναι: ανθρώπινα, σύγχρονα, δίπλα σε κάθε πολίτη21:49Έτρεχε μεθυσμένος με 156 χιλιόμετρα στην Περιφερειακή Υμηττού - Συνελήφθη μετά από καταδίωξη21:35Παναθηναϊκός: Οι πράσινοι πλησιάζουν στη μεταγραφή του Σωτήρη Κοντούρη από τον Παναιτωλικό21:21Παύλος Μαρινάκης: Οι μόνοι που ξεβολεύονται είναι οι μπαταχτσήδες, οι απατεώνες, αυτοί οι οποίοι έπαιρναν χρήματα που δεν έπρεπε να πάρουν 21:07Αλβανία: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Φάτος Νάνο 20:53Δίκη Χρυσής Αυγής: Πότε θα ανακοινωθεί η πρόταση της εισαγγελέως 20:39Τραμπ: Αποκλείεται πλήγμα σε στόχους στην Βενεζουέλα σχετικά με το εμπόριο ναρκωτικών20:24Σαλαμίνα: Ληστές μπήκαν σε σπίτι και σκότωσαν μία 75χρονη 20:10Ισπανία: 40χρονος σκότωσε τρία άτομα, επειδή του χρωστούσαν χρήματα19:56Δελφοί: Τουρίστες έκλεψαν αντικείμενο που έμοιαζε με αρχαία πέτρα αφού μπήκαν παράνομα στον χώρο19:42Τραμπ: Σύντομα θα μάθετε αν οι ΗΠΑ θα κάνουν υπόγειες δοκιμές πυρηνικών όπλων19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο