Προς μείωση οι τραπεζικές χρεώσεις
Την αναθεώρηση των τραπεζικών χρεώσεων ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους τραπεζίτες στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν ότι θα επαναξιολογήσουν τις χρεώσεις και ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις ή ακόμη και κατάργηση κάποιων εξ αυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες από την πλευρά τους αναμένεται να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους στο θέμα των χρεώσεων το απόγευμα της Παρασκευής, ώστε να έχουν το περιθώριο το επόμενο τριήμερο (μεσολαβεί η αργία της 28ης Οκτωβρίου) να προχωρήσουν στις αναπροσαρμογές. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές το βασικό σημείο συζήτησης του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες ήταν οι μεγάλες χρεώσεις στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών.
Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση
Στην συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης, και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.
Από την κυβέρνηση στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Aδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Aκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Που επιβάλλονται χρεώσεις
Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι και μετά στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από την τράπεζα που έχει εκδοθεί η κάρτα τους διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για στους Έλληνες. Οι συναλλαγές σε ΑΤΜ της τράπεζας τους παραμένουν χωρίς προμήθεια.
Επίσης, τραπεζικές χρεώσεις επιβάλλονται πλέον και σε συναλλαγές, όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών μέχρι και 5-6 ευρώ είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (απώλεια κάρτας), είτε όχι, όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή, απλώς, έληξε για αλλαγή/απεμπλοκή pin, με την νέα χρέωση να έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, οι μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού καθώς και οι πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ από κάποιες τράπεζες που κυμαίνονται μέχρι και 50 λεπτά. Προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες επίσης συναλλαγές μέσω ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην τιμολογιακή τους πολιτική που είναι προσβάσιμη στην πελατεία τους.
Επίσης, ανάλογα με την τράπεζα οι πιστωτικές κάρτες επιβαρύνονται με ετήσια προμήθεια-συνδρομή που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ και παραπάνω, κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια.
Τι συμβαίνει στο εξωτερικό
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη με εμπειρία και προϋπηρεσία σε ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς και πίνακες χρεώσεων και προμηθειών που δημοσιεύουν ξένες τράπεζες επιβάλλονται προμήθειες και χρεώσεις σε ανάλογες συναλλαγές.
Σε κάθε περίπτωση και στο εξωτερικό η κάθε τράπεζα ακολουθεί αυτόνομα την δική της τιμολογιακή πολιτική και οι όποιες χρεώσεις πηγαίνουν τελικά στους καταναλωτές παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις τόσο στο εύρος όσο και στο ύψος της επιβάρυνσης, ανάλογα με την τράπεζα.
Σε πολλές τράπεζες του εξωτερικού οι χρεώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την συνολική σχέση του πελάτη με την τράπεζα τους, τα προϊόντα που διατηρεί και την χρήση που κάνει (με κριτήριο την συχνότητα και το ποσό αναφορικά με τις κάρτες), τις καταθέσεις κλπ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες πελατειακές τους κατηγορίες, τράπεζες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές δεν επιβάλλουν χρεώσεις στις βασικές συναλλαγές. Σε αντιστάθμισμα όμως επιβάλλουν μια ετήσια προμήθεια-συνδρομή στο πελάτη, στην οποία ενσωματώνονται οι επιμέρους χρεώσεις και προμήθειες που επιβάλλονται ανά συναλλαγή στη διάρκεια του χρόνου. Η ετήσια αυτή προμήθεια συνδέεται με την συχνότητα χρήσης καρτών, το ύψος των συναλλαγών κλπ.
Επίσης, οι χρεώσεις για την χρήση ΑΤΜ άλλων τραπεζών διαφοροποιούνται ανά τράπεζα. Μερικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες ώστε να μην υπάρχει χρέωση εάν χρησιμοποιεί ο καταναλωτής το δίκτυο ΑΤΜ άλλης τράπεζας με την οποία έχει συμφωνία. Για το λόγο αυτό μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες συστήνουν στην πελατεία τους να ενημερώνεται για τις συμφωνίες που έχει συνάψει η τράπεζα τους με άλλες τράπεζες, ώστε να αποφεύγουν επιπλέον χρεώσεις και προμήθειες όταν χρησιμοποιούν ΑΤΜ για διάφορες συναλλαγές.
Οι νέες τραπεζικές προμήθειες για χρήση καρτών
Σε ισχύ ειναι οι εξής τραπεζικές προμήθειες:
- Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10/2019
- Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10/2019
- Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10/2019
- Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10/2019
- Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10/2019
- Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12/2019
Από τις 22 Ιουλίου 2019 έχουν επιβληθεί αυξήσεις για ανάληψη μετρητών και ισχύουν νέες χρεώσεις όταν κάποιος «σηκώσει» λεφτά από τον λογαριασμό του, αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζες, από αυτή που έχει εκδώσει την κάρτα, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Πρόσφατα, συστημική τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιβαρύνει από τις αρχές του μήνα με 0,15 ευρώ την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες.