“Βουβό” το τελευταίο “αντίο” στην Σοφία Κοκοσαλάκη (εικόνες)
Ανείπωτος πόνος και "βουβά" πρόσωπα στο τελευταίο «αντίο» στην Σοφία Κοκοσαλάκη.
Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και πλήθος κόσμου αποχαιρέτησαν με δάκρυα στα μάτια τη διεθνούς φήμης σχεδιάστρια μόδας.Τραγικές φιγούρες οι γονείς και τα αδέλφια της που δεν μπορούν να πιστέψουν πως δεν θα την ξαναδούν, ενώ συγκλονιστικός ήταν ο επικείδιος που εκφώνησε ο θείος και νονός της.
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία της Κηφισιάς, ενώ η ταφή της θα γίνει στο κοιμητήριο του Χαλανδρίου.
Μεταξύ αυτών που έχουν στείλει στεφάνι στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας στην Πολιτεία της Κηφισιάς προς τιμήν της Σοφίας Κοκοσαλάκη είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
Συγκλονίζει ο επικείδιος του νονού της
Συγκινητικά ήταν τα λόγια που επέλεξε για τον επικήδειό της ο θείος αλλά και νονός της Σοφίας Κοκοσαλάκη. «Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε ότι έφυγες από κοντά μας. Αυτά τα λόγια είναι βγαλμένα από τα βάθη της καρδιά μου. Εδώ μαζευτήκαμε όλοι για να σε συνοδεύσουμε στην τελευταία σου κατοικία.
Ήρθε στη ζωή και πέρασες στην μακαριότητα και την αιωνιότητα με το έργο σου. Σοφία τίμησες την Ελλάδα και έκανες περήφανη όλη την οικογένεια και είμαι περήφανος που σε είχα ανίψια και βαφτιστήρα.
Η παρακαταθήκη που αφήνεις είναι πλούσια και μοναδική όμως το κυριότερο για εμάς είναι η διάδοχος σου. Το κενό είναι τεράστιο και αβάσταχτο. Η επάρατη αγιάτρευτη αρρώστια δεν σε βασάνισε για πολύ καιρό όπως θα μπορούσε. Καλό ταξίδι Σοφία μας».
Πατήρ Νικόλαος: «Η Σοφία μας μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει το καμάρι μας»
Ο πατήρ Νικόλαος μίλησε επίσης για τη Σοφία Κοκοσαλάκη με συγκινητικά λόγια.
«Η απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα του Χέμινγουεϊ "για ποιον χτυπάει η καμπάνα" είναι ότι κάποια στιγμή αυτή η καμπάνα θα χτύπησει για όλους εμάς. Σήμερα όμως χτύπησε για την αξιολάτρευτη φίλη και αδελφή, για την Σοφία Κοκοσαλάκη, για να την αποχαιρετήσουμε στην τελευταία της κατοικία.
Πριν από σαράντα εφτά περίπου χρόνια η Σοφία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πρώτο παίδι του Βασίλη και της Στέλλας Κοκοσαλάκη. Τον Λονδίνο την κράτησε κοντά του αλλά δεν την κέρδισε αφού η καρδιά της χτύπαγε σε ρυθμούς ελληνικούς.
Έτσι ήταν η Σοφία, έτσι παρέμεινε μέχρι το τέλος. Κατάφερε να κυριαρχήσει στον χώρο του ενδύματος και αργότερα του κοσμήματος, εμπνευσμένη από τα αρχαιοελληνικά της πρότυπα. Όλοι μας ενθυμούμεθα τους διθυράμβους που απέσπασε η εργασία της. Η Σοφία μας μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει το καμάρι μας και η ναυαρχίδα.
Το σπουδαιότερο όμως απ' όλα, αδελφοί, είναι ότι η Σοφία, παρ' όλη τη λάμψη και τα φώτα, παραμείνει ένα παιδί, δεμένη με την οικογένειά της με την οποία ήθελε να περνάει όλο της τον χρόνο. Πριν συμπληρωθεί ένας μήνας, τελείωσε την επίγεια ζωή της. Βρίσκεται εκεί με την αγαπημένη της γιαγιά, με τον αγαπημένο της θείο, τον Παπασταύρο. Με τα ξαδέλφια της που -νέα παλικάρια και αυτά- έφυγαν νωρίς και αυτά», είπε.
Η Σοφία Κοκοσαλάκη άφησε την τελευταία της πνοή στις 14 Οκτωβρίου σε ηλικία 47 ετών, ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Δύο σχεδόν μήνες μετά τη διάγνωσή της έφυγε από τη ζωή, με την είδηση να σοκάρει τον κόσμο της μόδας, καθώς κανείς δεν γνώριζε το πρόβλημα υγείας της.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αρχικά, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1998. Ενδιάμεσα είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό Γυναίκα σε θέματα μόδας ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν καταστήματα μόδας της Ελλάδας.
Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες. Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE, και την ίδια χρονιά της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το 2004 κέρδισε το βραβείο New Generation Designer.
Tα ρούχα της Κοκοσαλάκη χαρακτηρίζονται από το διεθνή κυρίως τύπο ως βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονη στοιχεία αλλά ταυτόχρονα διατηρούν ένα διαχρονικό στιλ αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ράβονται χειρωνακτικά.
Μεδώνη: Η απουσία της θα είναι αισθητή
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε για την απώλεια της σχεδιάστριας μόδας Σοφίας Κοκοσαλάκη:
«Είναι εξαιρετικά λυπηρό όταν φεύγει από τη ζωή ένας νέος άνθρωπος, ένα δημιουργικό πνεύμα, μια γυναίκα δυναμική, αυτοδημιούργητη, που για μια εικοσαετία πρωταγωνίστησε στον σκληρό και ανταγωνιστικό χώρο της διεθνούς μόδας. Η Σοφία Κοκοσαλάκη, εμπνεύστηκε από την Κρήτη που λάτρευε, από τον ενδυματολογικό θησαυρό της αρχαιοελληνικής και λαϊκής παράδοσης. Μετουσίωσε αυτές τις επιρροές, σε σύγχρονες δημιουργίες, ρούχα με πτυχώσεις και κοσμήματα, ως γλυπτά που δανείστηκαν στοιχεία της αρχαίας μικρογλυπτικής. Η Σοφία κατέκτησε τον κόσμο της μόδας, προβάλλοντας την Ελλάδα και τον διαχρονικό πολιτισμό της. Η συμβολή της, με το σχεδιασμό των κουστουμιών, στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, υπήρξε καθοριστική για την παγκόσμια απήχησή τους. Το ταλέντο και η ακτινοβολία της Σοφίας Κοκοσαλάκη τίμησαν την ελληνική δημιουργία διεθνώς. Η απουσία της θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της».