LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Οκτωβρίου 2019 09:37 | Ανανέωση: 22 Οκτωβρίου 2019 10:15

Novartis: απαλλακτικό βούλευμα για τον Φρουζή

Ο επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα, μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, αλλά και δυο γιατροί του ΕΣΥ, απαλλάχθηκαν οριστικά για υπόθεση δωροδοκίας.

Κων. Φρουζής - Ευελπίδων - Novartis

Απαλλακτικό βούλευμα υπέρ του Κωνσταντίνου Φρουζή και δύο γιατρών του ΕΣΥ εξέδωσε το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αδίκημα που σχετιζόταν με υπόθεση φερόμενης δωροδοκίας από την φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Το απαλλακτικό βούλευμα αποτελεί την δεύτερη πράξη μιας υποτιθέμενης – όπως αποδείχθηκε – δωροδοκίας γιατρών του ΕΣΥ Σερρών, οι οποίοι οδηγήθηκαν μαζί με τον Κωνσνταντίνο Φρουζή και τρία ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη της μητρική εταιρείας , δύο φορές στο εδώλιο για να αθωωθούν πανηγυρικά τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό από το αδίκημα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας αντίστοιχα.

Κατόπιν αυτού και εν τω μέσω του κουρνιαχτού των τελευταίων μηνών για τις παράλληλες έρευνες που «τρέχουν» για την υπόθεση Novartis, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης δέχθηκαν ότι «νομιμοποίηση εσόδων (ξέπλυμα) δε στοιχειοθετείται σε περίπτωση που το αξιόποινο του βασικού αδικήματος από το οποίο προήλθε η περιουσία εξαλείφθηκε» και έτσι απήλλαξε όλους τους κατηγορούμενους.

Δηλαδή αφού αθωώθηκαν από το βασικό αδίκημα της δωροδοκία (ενεργητικής και παθητικής) τότε αίρεται το αξιόποινο του ξεπλύματος και οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σε απαλλαγή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikastiko.gr.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι δύο γιατροί φέρονταν κατά τη διετία 2010- 2011 να έλαβαν παράνομα χρήματα από τη φαρμακευτική εταιρεία κατά παράβαση των αρχών της ιατρικής επιστήμης προκειμένου να συνταγογραφούν υπέρ της Novartis.

Συγκατηγορούμενοι των δύο γιατρών για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ήταν όλα τα υψηλά στελέχη μαζί με το Κωνσταντίνο Φρουζή καθώς τα χρήματα εμβάστηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης απήλλαξαν τους κατηγορούμενους και για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα), με το σκεπτικό ότι οι αμοιβές ήταν καθ’ όλα νόμιμες καθώς δόθηκαν από την Novartis για την παροχή προς αυτήν συγγραφικού έργου για μεταβίβαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό οι δικηγόροι υπεράσπισης των δύο γιατρών Ιωάννα Μπάτζιου και Γιώργος Παπανίκος, προσκόμισαν στο δικαστήριο την συνολική συνταγογράφηση των κατηγορουμένων το επίμαχο διάστημα από την οποία προέκυπτε ότι από τα φάρμακα που είχαν γράψει στους ασθενείς τους μόλις το 7% ανήκε σε σκευάσματα της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας. Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά στοιχεία από τα οποία προέκυπτε ο ισχυρισμός της μεταβίβασης των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς οι δύο γιατροί είχαν πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Μάλιστα ο εισαγγελέας της έδρας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε προτείνει την απαλλαγή τους κάνοντας λόγο για «υποσυνταγογράφιση».

Μετά την αθώωση τους από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών, στο οποίο ήταν παρόντες τόσο οι Έλληνες γιατροί όσο και το στέλεχος της Novartis εν Ελλάδι Κωνσταντίνος Φρουζής, η υπόθεση οδηγήθηκε και πάλι στο ακροατήριο μετά από έφεση του εισαγγελέα της έδρας που είχε κάνει αντίθετη εισήγηση. Ωστόσο η υπόθεση αποδείχθηκε «φούσκα» – όπως την αποκάλεσε ένας εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων στην αγόρευση του – και αθωώθηκαν και πάλι.

Το επίδικο ποσό και για τους δύο γιατρούς ήταν περίπου 12.000 ευρώ τα οποία δηλώθηκαν στις φορολογικές τους δηλώσεις και οι δικαστικές αρχές πίστεψαν τότε ότι χρησιμοποίησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους προσέδωσαν νομιμοφάνεια.

Η εκ των συνηγόρων των δύο γιατρών του ΕΣΥ, Ιωάννα Μπάτζιου, δήλωσε στο «dikastiko.gr» ότι η «δικογραφία σε βάρος των κατηγορουμένων δυστυχώς σχηματίστηκε χωρίς στοιχεία, χωρίς έρευνα και με βιασύνη, τόσο των εισαγγελικών λειτουργών όσο και του πειθαρχικού Συμβουλίου, στο οποίο παραπέμφθηκαν οι εντολείς μου επί ποινή απολύσεως και απηλλάγησαν και σε αυτό».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣτη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσειςΣήμερα 07:29 | Ειδήσεις

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής το "μνημόνιο" Τουρκίας - Λιβύης. Τι αναφέρει το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου. Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Ντονμέζ: καμία γεώτρηση χωρίς την άδεια της ΤουρκίαςΣήμερα 10:05 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας διαμηνύει ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει έρευνες στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία με τη Λιβύη...

Δώρο Χριστουγέννων: υπολογίστε online το ποσό που θα πάρετεΣήμερα 09:54 | Ειδήσεις

Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται και πως υπολογίζεται το τελικό ποσό. Μπείτε στην εφαρμογή για να δείτε τα χρήματα που θα πάρετε.

Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων στην ΑττικήΣήμερα 06:58 | Ειδήσεις

Επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε πυλωτή, σε καφετέρια και σε είσοδο πολυκατοικίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το “έστρωσε” με... χαλάζι στην Κρήτη (βίντεο)11:45Τουρκία: κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη11:33Νίκος Σταυρίδης: Η απόπειρα αυτοκτονίας και ο δρόμος προς την επιτυχία11:20Παπαδόπουλος: αποσταθεροποιείται το ελληνικό σεισμικό τόξο11:08Κοντονής: υπάρχει ευθύνη στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές10:55“‘Άγριες Μέλισσες”: οι αντιδράσεις των ηρώων για την εκταφή του “Γιάννου” (βίντεο)10:43Αυτοκίνητο ανατράπηκε και κατέληξε μέσα σε κατάστημα10:31Ντονμέζ: καμία γεώτρηση χωρίς την άδεια της Τουρκίας10:18Λεωνίδας Κακούρης: Ο “Δούκας Σεβαστός”, οι “Άγριες Μέλισσες” και η…εξομολόγηση καρδιάς (βίντεο)10:05Ταξί αναποδογύρισε στην μέση του δρόμου (βίντεο)09:52Δώρο Χριστουγέννων: υπολογίστε online το ποσό που θα πάρετε09:39Βρετανία: κρίσιμες εκλογές για το Brexit και το μέλλον της χώρας09:39Δραματική διάσωση εναερίτη που καταπλακώθηκε μετά από κατολίσθηση (βίντεο)09:28Σάλος με την ανάρτηση της Νίνας Κασιμάτη: “μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι”09:15Σιώρας στον ΑΝΤ1: Με τις συμπράξεις θα ιδιωτικοποιηθούν τα νοσοκομεία (βίντεο)09:03Εντοπίστηκαν συντρίμμια του C-130 που είχε εξαφανιστεί (εικόνες)08:51Βίντεο από την τεράστια χασισοφυτεία στην Αττική08:38Πέτσας στον ΑΝΤ1: θέλουμε ευρύτερη ευρωπαϊκή “ομπρέλα” μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις (βίντεο)08:25Νέα Ζηλανδία: ξεκινά επιχείρηση για ανάσυρση σορών08:13“Μην ψαρώνεις”: Η Νικολέτα Καρρά αναστατώνει τη ζωή του Λεωνίδα (εικόνες)08:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο