LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2019 19:11

Λίβανος: Οι μεταρρυθμίσεις Χαρίρι στην “σκιά” των αιματηρών διαδηλώσεων

Οι διαδηλωτές διεκδικούν κατά προτεραιότητα την απομάκρυνση του συνόλου της πολιτικής τάξης.

διαδηλώσεις - Λίβανος

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε σήμερα την υιοθέτηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που μέχρι τώρα παρεμποδίζονταν λόγω των διαιρέσεων στον εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης ενώ το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη διευρύνεται μέρα με τη μέρα. Οι διαδηλωτές διεκδικούν κατά προτεραιότητα την απομάκρυνση του συνόλου της πολιτικής τάξης, την οποία θεωρούν διεφθαρμένη και ανίκανη να εξεύρει λύσεις στην οικονομική και κοινωνική κρίση που υπονομεύει τη χώρα.

«Έδωσα προθεσμία στους εταίρους στο πλαίσιο της κυβέρνησης προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ένα ελάχιστο ουσιαστικών και απαραίτητων μέτρων», δήλωσε ο Χαρίρι σε συνέντευξη Τύπου, μερικές ώρες πριν από τη λήξη ενός τελεσιγράφου 72 ωρών που είχε δώσει στα μέλη της κυβέρνησής του προκειμένου να εγκρίνουν το σχέδιό του.

Υποσχέθηκε κυρίως έναν «προϋπολογισμό του 2020 χωρίς επιπλέον φόρους για τον πληθυσμό» που θα συνοδευτεί από έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Ανακοίνωσε επίσης μια μείωση κατά 50% των μισθών του προέδρου και των πρώην προέδρων, των υπουργών και των βουλευτών, καθώς και νέους φόρους στις τράπεζες.

Ο Χαρίρι είπε ότι υποστηρίζει το αίτημα των διαδηλωτών για πρόωρες εκλογές. «Η φωνή σας ακούγεται, και αν ζητάτε πρόωρες εκλογές (...) εγώ, ο Σαάντ Χαρίρι προσωπικά είμαι μαζί σας».

διαδηλώσεις - Λίβανος

Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν τον Μάιο του 2018.

Οι ανακοινώσεις του Χαρίρι, που μεταδόθηκαν απευθείας από τα μεγάφωνα στα σημεία των μεγάλων συγκεντρώσεων στο κέντρο της Βηρυτού, έγιναν δεκτές από τους διαδηλωτές με τα συνθήματα «Επανάσταση, επανάσταση» και «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», εμβληματικά της αμφισβήτησης.

«Ψέματα, είναι ψέματα», δήλωσε η Σαντάλ, μια διαδηλώτρια 40 ετών, με τη σημαία του Λιβάνου ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. Όπως είπε, η ανακοίνωση του Χαρίρι «είναι στάχτη στα μάτια». «Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν;»

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός είπε «Οι αποφάσεις αυτές δεν ελήφθησαν για να σας ζητήσουμε να σταματήσετε να διαδηλώνετε ή να εκφράζετε την οργή σας» και πρόσθεσε: «εσείς θα το αποφασίσετε, κανείς δεν σας επιβάλλει προθεσμία».

«Εσείς είστε η πυξίδα, από εσάς εξαρτάται να κινήσετε το υπουργικό συμβούλιο, είναι το κίνημά σας που οδήγησε στις αποφάσεις», προσέθεσε ο Χαρίρι.

Χαιρέτισε επίσης ένα κίνημα που «έσπασε όλα τα εμπόδια, κίνησε όλα τα κόμματα και όλους τους ηγέτες, και πάνω απ΄όλα διέλυσε το εμπόδιο ενός τυφλού πολιτικού συστήματος» [το σύστημα που ισχύει στον Λίβανο και στο οποίο κατανέμονται αναλογικά οι έδρες του Κοινοβουλίου και τα μεγαλύτερα πολιτικά αξιώματα ανάλογα με τις διαφορετικές θρησκείες και δόγματα (μαρωνίτες, σιίτες, σουνίτες, δρούζοι, ορθόδοξοι...)].

διαδηλώσεις - Λίβανος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο ατύχημα στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα07:18Στις ΗΠΑ η Ματσάδο - Η συνάντηση με τον Τραμπ07:04Μπλόκα Αγροτών: Σταδιακή άρση από σήμερα των αποκλεισμών, ενόψει της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό06:50ΑΑΔΕ: Τα 25 σημαντικότερα έργα του 202506:36ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία αποφάσισαν τα ταξί στην Αττική06:22Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:08Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης - Ο γνωστός "Γιάγκος Δράκος" της σειράς Λάμψη00:00Παναθηναϊκός – Βίρτους Μπολόνια: Νίκη για τους "πράσινους" στη Euroleague23:56Λαμία: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών από τους αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό23:46Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης23:36ΗΠΑ: Η απελευθέρωση κρατουμένων στη Βενεζουέλα είναι ένα παράδειγμα της επιρροής του Τραμπ23:26Missing alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:12Σύνταξη πριν τα 62 χρόνια - Ποιοι έχουν το δικαίωμα;22:58Αγρίνιο: Άνδρας επιτέθηκε στον Δήμαρχο και δάγκωσε υπάλληλο22:44Χαλκιδική: 61χρονος μαχαίρωσε τον 52χρονο συμπέθερό του22:30Τέμπη: Συνεχίζεται αύριο η δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας22:16Θεσσαλονίκη: Εξακολουθεί ο 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης22:02Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια21:48Πάτρα: Στο εισαγγελέα 26χρονος κατηγορούμενος για τον θάνατο 30χρονου έπειτα από ξυλοδαρμό σε κέντρο διασκέδασης21:34Κύπρος: "Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ" βίντεο περί χρηματισμού του Χριστοδουλίδη, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος21:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο