LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 20 Οκτωβρίου 2019 18:57

Βαρθολομαίος: Η υποκρισία η μεγαλύτερη πληγή του εκκλησιαστικού βιώματος

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον Άγιον Όρος.

Άγιον Όρος - Οικουμενικός Πατριάρχης - Βαρθολομαίος

Η υποκρισία, ο σύγχρονος φαρισαϊσμός, αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή του εκκλησιαστικού βιώματος, της θεωρίας και της πράξεως, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Ο κ. Βαρθολομαίος υπέμνησε, ότι στα χρόνια του Ιησού ορισμένες «διατάξεις του Μωσαϊκού νόμου είχαν κυριαρχήσει περισσότερων από των βαρύτερων σημείων του νόμου» και κατά συνέπεια είχαν οδηγήσει «εις τίνα υποκρισία στους τηρητές του γράμματος του νόμου», εμποδίζοντας τον πνευματικό αγώνα του ανθρώπου να κερδίσει την επουράνια ζωή.

«Αυτή την υποκρισία συνέτριβε εις πάσαν παρόμοια περίπτωση του επί γης βίου Του, ως τροχοπέδη της προς ουρανόν πορείας του ανθρώπου» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:

«Ο άνθρωπος, ο χριστιανός, μονό με ελευθερία και αλήθεια δύναται να ανέλθει στον ουρανό. Μόνον με αυθεντικότητα.

Η υποκρισία, ο σύγχρονος φαρισαϊσμός., ο οποίος επερίσσεψε στην εποχή μας, αποτελεί την μεγαλυτέραν πληγήν του εκκλησιαστικού βιώματος, της θεωρίας και της πράξεως».

Άγιον Όρος - Οικουμενικός Πατριάρχης - Βαρθολομαίος

«Το έλεος του Θεού απαλλάσσει, από την υποκρισία και την πολυπροσωπία, τον ελεούμενον και τον μεταβιβάζει εις μετανοημένον αμαρτωλόν, εις κατά χάρην άγιο" προσέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την κτίση του νέου Καθολικού της μονής χαρακτήρισε τον ναό «εργοστάσιο αγιότητας» και «γεννήτρια μετανοίας και επιστροφής».

«Ζωή δίχως τον προορισμό τής κατά χάρην αγιότητος είναι οδυνηρή, είναι σκληρή, είναι ανυπόφορος» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και προσέθεσε: «Οι άγιοι δεν εγεννήθησαν υπό ειδικάς συνθήκας αλλά εντός κοινωνιών, ομοίων με τη σημερινή. Και για τούτο είναι ίδια και κοινή η ευθύνη ημών προς κατά χάρην και μετοχήν αγιασμόν και την εν Κυρίω Θεώσιν».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε τη στάση του ηγουμένου Αλεξίου της αδελφότητος της μονής Ξενοφώντος και αναφερόμενος στην πνευματική ζωή των πιστών, προσέθεσε: «Ο πνευματικός αγών έχει πολύ σιωπή και πολύ πάλη, εντός αυτής της εκουσείου σιωπής».

Άγιον Όρος - Οικουμενικός Πατριάρχης - Βαρθολομαίος

O κ. Βαρθολομαίος φύτεψε συμβολικά ένα ελαιόδενδρο στον περίβολο του νέου Καθολικού και του νέου συνοδικού.

Στους εορτασμούς την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαμαντάρης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές Άγγελος Συρίγος, Τάσος Χατζηβασιλείου και Λευτέρης Αβραμάκης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Κωστής Αλεξανδρής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο πρώην υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, μητροπολίτες, ιερείς, μοναχοί, διπλωμάτες ξένων χωρών, επισκέπτες, προσωπικότητες από το χώρο του επιχειρείν, του αθλητισμού, κ.ά.

 

 

 

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕξελίξεις στη διπλή δολοφονία της ΦοινικούνταςΣήμερα 20:31 | Ειδήσεις

Ο ρόλος του 22χρονου που είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως στις Αρχές στα μέσα Οκτωβρίου και είχε αρχικά δηλώσει συνεργός.

Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνιαΣήμερα 21:00 | Ειδήσεις

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματικός πληροφοριών, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Τζέικ Σωτηριάδης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την σπουδαιότητα της χώρας αυτής.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη ΓροιλανδίαΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν να διατηρήσουν αυτή την παγκόσμια τάξη για πολλούς λόγους και προσεγγίζουν θέματα όπως η Γροιλανδία».

Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)Σήμερα 22:17 | Ειδήσεις

Δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν κι έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα. Στο λιμάνι της πόλης αναποδογύρισαν σκάφη!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέροια: Νεκρή γυναίκα από φωτιά στο σπίτι της23:59Ντέιβιντ Μπόουι: Η ζωή και η καριέρα του ροκ σταρ23:48Missing Alert για την εξαφάνιση 28χρονης23:36Τραμπ: Το Ιράν λαχταρά την ελευθερία - Oι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν23:22Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)23:08ΠΑΟΚ: Ο «Ντέλιας» έφερε την... τέλεια βραδιά 22:54Κύπρος: Νέες αποκαλύψεις για το επίμαχο βίντεο που παραπέμπει σε διαφθορά22:40Ατρόμητος – Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους Πειραιώτες22:26Θεσσαλονίκη: Αποκολλήθηκε κομμάτι οροφής σε εμπορικό κέντρο και τραυματίστηκε γυναίκα (βίντεο)22:12Πανιώνιος – Κολοσσός Ρόδου: Νίκη “οξυγόνο” για τους γηπεδούχους21:58Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία21:44Κηφισιά –ΑΕΛ: Στο τέλος δεν (Χ)αμογέλασε κανείς21:30Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνια21:16Άρης – Ηρακλής: Έγινε θρίλερ… στο φινάλε21:02Εξελίξεις στη διπλή δολοφονία της Φοινικούντας 20:48ΑΝΤ1 Sports: “Πικρή” νίκη για τον Ολυμπιακό λόγω του τραυματισμού του Μόρις20:34Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ20:20Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:06Ροδόπη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο αγρότη19:52Ισχυροί άνεμοι: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο19:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο