LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 20 Οκτωβρίου 2019 18:57

Βαρθολομαίος: Η υποκρισία η μεγαλύτερη πληγή του εκκλησιαστικού βιώματος

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον Άγιον Όρος.

Άγιον Όρος - Οικουμενικός Πατριάρχης - Βαρθολομαίος

Η υποκρισία, ο σύγχρονος φαρισαϊσμός, αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή του εκκλησιαστικού βιώματος, της θεωρίας και της πράξεως, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Ο κ. Βαρθολομαίος υπέμνησε, ότι στα χρόνια του Ιησού ορισμένες «διατάξεις του Μωσαϊκού νόμου είχαν κυριαρχήσει περισσότερων από των βαρύτερων σημείων του νόμου» και κατά συνέπεια είχαν οδηγήσει «εις τίνα υποκρισία στους τηρητές του γράμματος του νόμου», εμποδίζοντας τον πνευματικό αγώνα του ανθρώπου να κερδίσει την επουράνια ζωή.

«Αυτή την υποκρισία συνέτριβε εις πάσαν παρόμοια περίπτωση του επί γης βίου Του, ως τροχοπέδη της προς ουρανόν πορείας του ανθρώπου» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:

«Ο άνθρωπος, ο χριστιανός, μονό με ελευθερία και αλήθεια δύναται να ανέλθει στον ουρανό. Μόνον με αυθεντικότητα.

Η υποκρισία, ο σύγχρονος φαρισαϊσμός., ο οποίος επερίσσεψε στην εποχή μας, αποτελεί την μεγαλυτέραν πληγήν του εκκλησιαστικού βιώματος, της θεωρίας και της πράξεως».

Άγιον Όρος - Οικουμενικός Πατριάρχης - Βαρθολομαίος

«Το έλεος του Θεού απαλλάσσει, από την υποκρισία και την πολυπροσωπία, τον ελεούμενον και τον μεταβιβάζει εις μετανοημένον αμαρτωλόν, εις κατά χάρην άγιο" προσέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την κτίση του νέου Καθολικού της μονής χαρακτήρισε τον ναό «εργοστάσιο αγιότητας» και «γεννήτρια μετανοίας και επιστροφής».

«Ζωή δίχως τον προορισμό τής κατά χάρην αγιότητος είναι οδυνηρή, είναι σκληρή, είναι ανυπόφορος» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και προσέθεσε: «Οι άγιοι δεν εγεννήθησαν υπό ειδικάς συνθήκας αλλά εντός κοινωνιών, ομοίων με τη σημερινή. Και για τούτο είναι ίδια και κοινή η ευθύνη ημών προς κατά χάρην και μετοχήν αγιασμόν και την εν Κυρίω Θεώσιν».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε τη στάση του ηγουμένου Αλεξίου της αδελφότητος της μονής Ξενοφώντος και αναφερόμενος στην πνευματική ζωή των πιστών, προσέθεσε: «Ο πνευματικός αγών έχει πολύ σιωπή και πολύ πάλη, εντός αυτής της εκουσείου σιωπής».

Άγιον Όρος - Οικουμενικός Πατριάρχης - Βαρθολομαίος

O κ. Βαρθολομαίος φύτεψε συμβολικά ένα ελαιόδενδρο στον περίβολο του νέου Καθολικού και του νέου συνοδικού.

Στους εορτασμούς την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαμαντάρης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές Άγγελος Συρίγος, Τάσος Χατζηβασιλείου και Λευτέρης Αβραμάκης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Κωστής Αλεξανδρής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο πρώην υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, μητροπολίτες, ιερείς, μοναχοί, διπλωμάτες ξένων χωρών, επισκέπτες, προσωπικότητες από το χώρο του επιχειρείν, του αθλητισμού, κ.ά.

 

 

 

 

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χανιά: 11χρονος δίνει μάχη για τη ζωή του, μετά από πτώση με πατίνι14:49Γκάζι: Ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του κλαμπ στις "Αποκαλύψεις" - Είναι συντετριμμένος14:34Formula 1: Απόλυτη κυριαρχία του Λάντο Νόρις στο 20ο Grand Prix του Μεξικού14:18Ανακοίνωση ΣΤΑΣΥ: Πραγματοποιούνται τεχνικές λύσεις για τον περιορισμό του κενού μεταξύ συρμού και αποβάθρας στον ΗΣΑΠ "Μοναστηράκι"14:04Παναθηναϊκος: Οι «πράσινοι» ζήτησαν και πήραν 7.000 εισιτήρια για το ματς με τον Βόλο στο «Πανθεσσαλικό»13:50Θανατηφόρο τροχαίο στην Θεσσαλονίκη - Νεκρός 22χρονος δικυκλιστής13:36Τραγωδία στην Κρήτη: Ταράτσα κατέρρευσε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 67χρονο13:22ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενδέκατη προσωρινή κράτηση - Στην ομάδα που απολογείται σήμερα και ο λογιστής 13:08ΗΠΑ: Ο Τραμπ δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία12:5428η Οκτωβρίου: Πώς θα λειτουργήσουν Μετρό και Τραμ 12:40Θεσσαλονίκη: Έβαζαν τα ανήλικα παιδιά τους να επαιτούν στην πλατεία Ναυαρίνου12:26Τένις-ATP: Στο Νο 26 του κόσμου ο Στέφανος Τσιτσιπάς12:12Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 19χρονου οδηγού για τροχαίο με εγκατάλειψη11:58ΕΔΕ και προσωρινή απομάκρυνση του λιμενάρχη Χανίων μετά το περιστατικό βιαιοπραγίας στο πλοίο «Αριάδνη»11:44Ενώπιος Ενωπίω: Πρεμιέρα 30 Οκτωβρίου, στις 24:00 - Καλεσμένος ο Αχιλλέας Μπέος11:30Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός οδηγός που έπεσε με το αυτοκίνητό του σε γκρεμό βάθους 300 μέτρων11:16Φωτιά στον Πύργο των Αθηνών - Εκκενώθηκαν γραφεία11:02Δευτέρα 27 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:55Ο Πάνος Ρούτσι στο Πρωινό: Θα παραμείνω εδώ στο Σύνταγμα, θα έρχομαι κάθε βράδυ10:41Σουδάν: Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελ Φάσερ10:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο