Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου: ταξικός προϋπολογισμός και μνημονιακές “παραισθήσεις”
Διμέτωπη επίθεση εξαπολύουν στην Κυβέρνηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου, μέσω άρθρων και ανακοινώσεων, αναφορικά με τον Προϋπολογισμό τόσο του 2019, όσο και του 2020.
Τσακαλώτος: Η Ταξικότητα του Προϋπολογισμού της ΝΔ
Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γράφει:
«Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που η ΝΔ κατέθεσε στην Commission αποτυπώνεται με τον πιο εμφανή τρόπο η ταξική της μεροληψία.
- 72 ευρώ αύξηση για το φτωχότερο 10%
- 353 ευρώ αύξηση για το πλουσιότερο 10%.
Δηλαδή το εισόδημα των πολύ πλουσίων θα αυξηθεί 5 φορές παραπάνω από όσο των πολύ φτωχών.
- Αντίστροφη εικόνα από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ όπου για το έτος 2019, σύμφωνα με τα πραγματοποιθέντα όπως αυτά αποτυπώνονται στο προσχέδιο του 2020, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
- Μάλιστα η αύξηση στα εισοδήματα των πολιτών το 2019 αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από ότι προβλεπόταν.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται από τα κράτη μέλη πρέπει να περιλαμβάνεται ένας πίνακας με τις αλλαγές που θα επιφέρουν τα μέτρα πολιτικής στους πολίτες ανάλογα με τα εισοδήματα τους. (Σε δεκατημόρια). Έτσι φαίνεται πώς θα επηρεάσουν τα μέτρα το φτωχότερο 10%, το αμέσως επόμενο 10%, και ούτω καθ’ εξής μέχρι το πλουσιότερο 10%. Συνολικά δηλαδή 10 εισοδηματικές κατηγορίες. Ο προϋπολογισμός του 2019 που είχε καταθέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρότι είχε πολύ πιο συντηρητικές προβλέψεις από αυτές που πραγματοποιήθηκαν προέβλεπε σαφώς ότι οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
Έτσι μέσα στο 2019 - την οικονομική πολιτική του οποίου καθόρισαν απόλυτα τα οικονομικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ- όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια παρουσίασαν αύξηση. Αυτή η αύξηση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και ποσοστιαία μειωνόταν όσο υψηλότερο ήταν το εισόδημα. Ενδεικτικά τα εισοδήματα του φτωχότερου 10% αυξήθηκαν κατά 408 ευρώ (16.3%,) του αμέσως επόμενου 10% κατά 472 ευρώ (11.28%) του τρίτου κατά 519 ευρώ (9.7%) και ούτω καθεξής μέχρι τα εισοδήματα του πλουσιότερου 10% που αυξήθηκαν κατά 289 ευρώ (1.3%.)
Μάλιστα ενδεικτική είναι και η πολύ μεγάλη μείωση των ανισοτήτων που καταγράφηκε κατά το 2019 όπως και η μείωση των ατόμων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας. Στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2020 που κατέθεσε η ΝΔ η εικόνα είναι εν πολλοίς αντεστραμμένη. Η ποσοστιαία αύξηση είναι περίπου ίδια για κάθε δεκατημόριο κάτι το οποίο σημαίνει ότι το φτωχότερο 10% ευνοείται μόλις κατά 72 ευρώ, ενώ το πλουσιότερο 10% κατά 353. Και αυτό αν πραγματοποιηθούν οι θαρραλέες προβλέψεις για ανάπτυξη της ΝΔ. Είμαστε σίγουροι ότι σε αντίθετη περίπτωση η ταξικότα θα γίνει ακόμα πιο εμφανής. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς».
Αχτσιόγλου: Οι μνημονιακές παραισθήσεις του υπουργείου Εργασίας
Σε ανακοίνωσή της, η Εφη Αχτσιόγλου αναφέρει «η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόσο επιθυμεί να απαξιώσει την δημόσια κοινωνική ασφάλιση που έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει και τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Με διαρροές φυσικά και όχι επώνυμα. Σε λίγο θα μας πει ότι δεν πιάσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους τα προηγούμενα χρόνια και δεν βγήκαμε από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
- Παρέλκει αλλά επισυνάπτουμε τους πίνακες του Προϋπολογισμού που επιβεβαιώνουν το πλεόνασμα.
- Σχετικά με τον αστείο και παιδιάστικο ισχυρισμό ότι οι επιστροφές στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν προϋπολογίστηκαν. Οι επιστροφές αυτές δεν είναι πάρα η αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να προχωρεί σε εκκαθάριση αφού υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Ασχέτως αν η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε να το εμφανίσει ως επίτευγμα, ενώ το μόνο που πέτυχε είναι να καθυστερήσει την εκκαθάριση για δύο μήνες. Αν το κράτος γνώριζε τα πραγματικά εισοδήματα πριν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων θα υπολόγιζε εξαρχής τις εισφορές επί αυτών. Δεν θα έκανε εκκαθάριση.
- Οι «πηγές» δεν μας ενημέρωσαν γιατί ο ίδιος ο κ. Βρούτσης υπέγραφε στις 30/07/2019 τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ με πλεόνασμα 261 εκατ. ευρώ για φέτος. Έκανε λάθος τότε ή κάνει λάθος τώρα;
- Οι ίδιες «πηγές» δεν μας ενημέρωσαν γιατί στο προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020 διατηρείται η εκτίμηση για πλεόνασμα το 2019. Το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τον κ. Σταϊκούρα και γιατί δεν το κάνει επώνυμα αλλά το κάνει μέσω πηγών;
Αν ψάχνουν αιτία για να δικαιολογήσουν τις τρύπες στον προϋπολογισμό ας ψάξουν αλλού».