LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 18 Οκτωβρίου 2019 17:03

Ελληνικά ομόλογα: νέα ρεκόρ στις αποδόσεις

Συνεχίζεται ο καλπασμός των ελληνικών τιτλών, αφήνοντας πεδίο ακόμη και για νέα εξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

Νέα ορμή αποκτά το ράλι των ελληνικών ομολόγων ύστερα από μία περίοδο κατά την οποία η επιστροφή των επενδυτών στο ρίσκο είχε διατηρήσει εν πολλοίς στάσιμες ή και είχε ασκήσει πιέσεις στις τιμές των τίτλων πυρήνα και περιφέρειας.

Σήμερα η τιμή του ελληνικού κρατικού ομολόγου 10ετους διάρκειας απογειώθηκε, ενώ η απόδοση έκανε βουτιά έως και 8% ή 9,5 μονάδες βάσης, σπάζοντας προς τα κάτω το φράγμα του 1,3%, στο 1,296%. Καταρρίφθηκε έτσι ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ. Θα πρέπει δε να θυμίσουμε ότι στις αρχές του έτους η απόδοση ήταν κοντά στο ...4%.

Η απόδοση του ομολόγου 5ετους διάρκειας με μία βουτιά της τάξης του 10% προσγειώθηκε στο 0,596%, ενώ στους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας έχουμε επίσης μεγάλη πτώση του επιτοκίου. Εκείνος του 20ετους ομολόγου είναι στο 2,09%.

Η εντυπωσιακή συρρίκνωση των αποδόσεων έχει να κάνει βεβαίως με τους φόβους για νέα παγκόσμια ύφεση, που στρέφει μαζικά τους επενδυτές στο καταφύγιο του κρατικού χρέους, αλλά δεν θα ήταν δυνατή εάν δεν είχε αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να σκεφτεί και νέα έξοδο στις αγορές, μετά και την άκρως επιτυχημένη επανέκδοση του 10ετους ομολόγου, στην οποία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,5%, προκειμένου να περιοριστεί και η εξάρτηση από τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμων εντόκων. Έρχεται δε να βελτιώσει την εικόνα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και να προσφέρει στήριγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει το «ναι» των θεσμών σε χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι άκρως ευνοϊκές εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, σε συνδυασμό με τα ταχύτερα βήματα στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (που σήμερα λειτουργούν ως βαρίδι για τράπεζες και πραγματική οικονομία) θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο και για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, οδηγώντας το στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Κάτι τέτοιο με τη σειρά του θα οδηγούσε σε ακόμη χαμηλότερο κόστος δανεισμού του δημοσίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους, ασφαλές περιβάλλον -Τέλος οι μνημονιακοί περιορισμοίΣήμερα 11:54 | Ειδήσεις

Νέα εποχή με την Κοινωνική Συμφωνία – Καταργούνται μνημονιακοί περιορισμοί, τι αλλάζει

Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥΣήμερα 06:57 | Ειδήσεις

Σε κατάσταση ετοιμότητας RED CODE έθεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και τους δήμους αυτών των Περιφερειών, από σήμερα.

Τραγωδία στη Ρόδο: Νεκρός 19χρονος πυροτεχνουργός – "Έσκασε" χειροβομβίδαΣήμερα 11:25 | Ειδήσεις

Έχει διαταχθεί έρευνα για το περιστατικό

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη κληρικός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκωνΣήμερα 09:56 | Ειδήσεις

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές, τα οποία εστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους, ασφαλές περιβάλλον -Τέλος οι μνημονιακοί περιορισμοί12:00Μητσοτάκης: Πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε στρατηγική για το δημογραφικό 11:52Εργατικό δυστύχημα για τεχνίτη της ΣΤΑΣΥ στον Πειραιά - Στάση εργασίας από τους εργαζομένους11:37Τραγωδία στη Ρόδο: Νεκρός 19χρονος πυροτεχνουργός – "Έσκασε" χειροβομβίδα11:25Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη κληρικός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων11:10Βρετανία: Έκθεση "καίει" τον Μπόρις Τζόνσον για την πανδημία – "Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πάνω από 20.000 ζωές"10:56Νεαροί μπήκαν ανενόχλητοι στο Νοσοκομείο Βόλου και άρπαξαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό10:43Ζωντανά οι ανακοινώσεις Κεραμέως - κοινωνικών εταίρων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας10:42Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες και σε 16χρονο για τον ξυλοδαρμό 15χρονου στη Νεοχωρούδα 10:29ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 28 Νοεμβρίου10:14Πάτρα: Συνελήφθη επιδειξίας στο κέντρο της πόλης 10:00Σοβαρό τροχαίο στην Αλίαρτο : Ι.Χ. καρφώθηκε σε καρότσα τρακτέρ09:46Μέγαρα: Συνελήφθησαν ανήλικοι οι οποίοι αφαιρούσαν δίκυκλα09:32Με όπλο τη δύναμη της έδρας ο Ολυμπιακός απέναντι στη Ρεάλ09:18Δωρεές - κληρονομιές: Οι αλλαγές και οι κρίσιμες ημερομηνίες για την εφορία09:04Εκτεταμένο μπλακ άουτ στη Λάρισα08:50ΓΓ του ΝΑΤΟ για Ουκρανία: Χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις και επεξεργασία του σχεδίου των ΗΠΑ08:36Formula 1: Σε ποια περίπτωση κερδίζει το πρωτάθλημα οδηγών κάθε ένας από τους διεκδικητές του08:22Θεσσαλονίκη: Έκρηξη από γκαζάκια σε είσοδο πολυκατοικίας στην Καλαμαριά08:08Μουντιάλ για αποκλεισμένους θέλει να διοργανώσει η Ρωσία το 202607:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο