LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 18 Οκτωβρίου 2019 17:03

Ελληνικά ομόλογα: νέα ρεκόρ στις αποδόσεις

Συνεχίζεται ο καλπασμός των ελληνικών τιτλών, αφήνοντας πεδίο ακόμη και για νέα εξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

Νέα ορμή αποκτά το ράλι των ελληνικών ομολόγων ύστερα από μία περίοδο κατά την οποία η επιστροφή των επενδυτών στο ρίσκο είχε διατηρήσει εν πολλοίς στάσιμες ή και είχε ασκήσει πιέσεις στις τιμές των τίτλων πυρήνα και περιφέρειας.

Σήμερα η τιμή του ελληνικού κρατικού ομολόγου 10ετους διάρκειας απογειώθηκε, ενώ η απόδοση έκανε βουτιά έως και 8% ή 9,5 μονάδες βάσης, σπάζοντας προς τα κάτω το φράγμα του 1,3%, στο 1,296%. Καταρρίφθηκε έτσι ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ. Θα πρέπει δε να θυμίσουμε ότι στις αρχές του έτους η απόδοση ήταν κοντά στο ...4%.

Η απόδοση του ομολόγου 5ετους διάρκειας με μία βουτιά της τάξης του 10% προσγειώθηκε στο 0,596%, ενώ στους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας έχουμε επίσης μεγάλη πτώση του επιτοκίου. Εκείνος του 20ετους ομολόγου είναι στο 2,09%.

Η εντυπωσιακή συρρίκνωση των αποδόσεων έχει να κάνει βεβαίως με τους φόβους για νέα παγκόσμια ύφεση, που στρέφει μαζικά τους επενδυτές στο καταφύγιο του κρατικού χρέους, αλλά δεν θα ήταν δυνατή εάν δεν είχε αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να σκεφτεί και νέα έξοδο στις αγορές, μετά και την άκρως επιτυχημένη επανέκδοση του 10ετους ομολόγου, στην οποία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,5%, προκειμένου να περιοριστεί και η εξάρτηση από τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμων εντόκων. Έρχεται δε να βελτιώσει την εικόνα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και να προσφέρει στήριγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει το «ναι» των θεσμών σε χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι άκρως ευνοϊκές εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, σε συνδυασμό με τα ταχύτερα βήματα στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (που σήμερα λειτουργούν ως βαρίδι για τράπεζες και πραγματική οικονομία) θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο και για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, οδηγώντας το στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Κάτι τέτοιο με τη σειρά του θα οδηγούσε σε ακόμη χαμηλότερο κόστος δανεισμού του δημοσίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜαρινάκης σε αγρότες: Όταν προβάλεις τα αιτήματα σου χωρίς να θες να τα συζητήσεις, τότε ο διάλογος είναι προσχηματικόςΧθες 17:52 | Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η θέση της Κυβέρνησης, είναι «Ναι στο διάλογο, όχι στους κλειστούς δρόμους, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων».

ΟΠΕΚΕΠΕ - Κύκλωμα Κρήτης: Δηλώνονταν βοσκότοποι "βράχια της Νορμανδίας"Χθες 18:55 | Ειδήσεις

Οι άνθρωποι των ΚΥΔ, όπως φαίνεται απο τα ποσά που βρέθηκαν σε μετρητά που παίρναν μέρος, εισέπρατταν μέρος της επιδοτήσης.

Αγρότες: “Όχι” στην πρόσκληση Μητσοτάκη για ραντεβού στο Μαξίμου – κλιμακώνουν τις κινητοποιήσειςΧθες 16:22 | Ειδήσεις

Θα στείλουν γραπτώς τα αιτήματα τους στον Πρωθυπουργό. Τι διεκδικούν και τι αποφασίστηκε στη σημερινή Πανελλαδική Σύσκεψη στην Νίκαια της Λάρισας.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Οι διεθνείς προτεραιότητες του Τραμπ την νέα χρονιάΧθες 20:01 | Ειδήσεις

Η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών, προς όφελος των ΗΠΑ, είναι μια από τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Θα ανταποδώσουμε το χτύπημα στο Ισλαμικό Κράτος23:59Παναθηναϊκός: Εκτός αποστολής για τον αγώνα με τον Βόλο ο Τσέριν 23:45Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση για την πρόσκληση σε αγρότες για διάλογο λέγοντας ότι είναι προσχηματικός23:31Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν τέσσερα κινητά τηλέφωνα23:17ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οδοστρωτήρας… οι “πράσινοι”23:03Αυτοκίνητο έπιασε φωτιά στην Ιόνια Οδό στο ύψος της Αμφιλοχίας22:49Κηφισιά – Αστέρας Τρίπολης: Τα δοκάρια σταμάτησαν τους γηπεδούχους22:35Τροχαίο δυστύχημα στη Χίο: Νεκρός οδηγός μηχανής που παρέσυρε πεζό22:21Πανιώνιος – Προμηθέας: Οι Αχαιοί “βύθισαν” κι άλλο τους γηπεδούχους22:07Ηράκλειο: Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών με έναν τραυματία21:53Μύκονος – Καρδίτσα: Σπουδαία νίκη για τους γηπεδούχους21:39Τράκαρε με τον Ελ Κααμπί και έβγαλε σέλφι μαζί του21:26Ηρακλής – Άρης: Θρίλερ… στο Ιβανώφειο21:12Ο ΑΝΤ1 στα Παιδικά Χωριά SOS για τον μεγάλο Τηλεμαραθώνιο του 202520:59ΟΦΗ – Πανσερραϊκός: Καθάρισαν… από το ημίχρονο οι νησιώτες20:45Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Οι διεθνείς προτεραιότητες του Τραμπ την νέα χρονιά20:32ANT1 Sports: Προελαύνει ο Λεβαδειακός στο πρωτάθλημα της Super League20:18Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:05Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα φέτος η καταβολή του19:51ΟΠΕΚΕΠΕ - Κύκλωμα Κρήτης: Δηλώνονταν βοσκότοποι "βράχια της Νορμανδίας"19:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο