LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 18 Οκτωβρίου 2019 17:03

Ελληνικά ομόλογα: νέα ρεκόρ στις αποδόσεις

Συνεχίζεται ο καλπασμός των ελληνικών τιτλών, αφήνοντας πεδίο ακόμη και για νέα εξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

Νέα ορμή αποκτά το ράλι των ελληνικών ομολόγων ύστερα από μία περίοδο κατά την οποία η επιστροφή των επενδυτών στο ρίσκο είχε διατηρήσει εν πολλοίς στάσιμες ή και είχε ασκήσει πιέσεις στις τιμές των τίτλων πυρήνα και περιφέρειας.

Σήμερα η τιμή του ελληνικού κρατικού ομολόγου 10ετους διάρκειας απογειώθηκε, ενώ η απόδοση έκανε βουτιά έως και 8% ή 9,5 μονάδες βάσης, σπάζοντας προς τα κάτω το φράγμα του 1,3%, στο 1,296%. Καταρρίφθηκε έτσι ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ. Θα πρέπει δε να θυμίσουμε ότι στις αρχές του έτους η απόδοση ήταν κοντά στο ...4%.

Η απόδοση του ομολόγου 5ετους διάρκειας με μία βουτιά της τάξης του 10% προσγειώθηκε στο 0,596%, ενώ στους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας έχουμε επίσης μεγάλη πτώση του επιτοκίου. Εκείνος του 20ετους ομολόγου είναι στο 2,09%.

Η εντυπωσιακή συρρίκνωση των αποδόσεων έχει να κάνει βεβαίως με τους φόβους για νέα παγκόσμια ύφεση, που στρέφει μαζικά τους επενδυτές στο καταφύγιο του κρατικού χρέους, αλλά δεν θα ήταν δυνατή εάν δεν είχε αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να σκεφτεί και νέα έξοδο στις αγορές, μετά και την άκρως επιτυχημένη επανέκδοση του 10ετους ομολόγου, στην οποία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,5%, προκειμένου να περιοριστεί και η εξάρτηση από τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμων εντόκων. Έρχεται δε να βελτιώσει την εικόνα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και να προσφέρει στήριγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει το «ναι» των θεσμών σε χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι άκρως ευνοϊκές εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, σε συνδυασμό με τα ταχύτερα βήματα στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (που σήμερα λειτουργούν ως βαρίδι για τράπεζες και πραγματική οικονομία) θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο και για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, οδηγώντας το στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Κάτι τέτοιο με τη σειρά του θα οδηγούσε σε ακόμη χαμηλότερο κόστος δανεισμού του δημοσίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Τρίτη - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούνΣήμερα 12:18 | Ειδήσεις

Οι βροχοπτώσεις εκτός της μεγάλης έντασης θα έχουν και μεγάλη διάρκεια.

Πέτρος Κουσουλός για θάνατο Παντελή Παντελίδης - Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη μοιραία νύχταΣήμερα 18:56 | Ειδήσεις

Η μαρτυρία «φωτιά» στην εκπομπή του, για την νύχτα που σκοτώθηκε ο δημοφιλής τραγουδιστής.

Κουτσούμπας για την “Ιθάκη” του Τσίπρα: Πολιτικό κουτσομπολιό και δήλωση νομιμοφροσύνης στο σύστημαΣήμερα 21:47 | Ειδήσεις

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, άσκησε σκληρή κριτική στον πρώην Πρωθυπουργό, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του.

Σκληρό "παζάρι" για το σχέδιο ειρήνευσης στην ΟυκρανίαΣήμερα 18:57 | Ειδήσεις

Πως σχολιάζει η Μαρία Σαράφογλου την αδυναμία της Ε,Ε να βρει κοινό βηματισμό απέναντι στην πρόταση των ΗΠΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο Π/Ε Πέλλας22:52Ταυτοποιήθηκε 79χρονος για τις απειλές στο διαδίκτυο σε βάρος πολιτικού προσώπου22:39Super League: “Κουρσάροι” από την Κρήτη έκαναν ρεσάλτο… στο κάμπο22:25Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας από αύριο22:11Κουτσούμπας για την “Ιθάκη” του Τσίπρα: Πολιτικό κουτσομπολιό και δήλωση νομιμοφροσύνης στο σύστημα21:57Θεσσαλονίκη: Θύμα επίθεσης κατήγγειλε ότι έπεσε 15χρονος21:43Super League: Το εξπρές… από την Λιβαδιά πέρασε χωρίς στάση κι από τον Βόλο21:29Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη21:16Πέτρος Κουσουλός για θάνατο Παντελή Παντελίδης - Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη μοιραία νύχτα21:02“Παρέλαση” διαδοχικών και επικίνδυνων κυμάτων κακοκαιρίας20:48ANT1 sports: Νίκες για τους 4 «μεγάλους» πριν τα κρίσιμα ευρωπαϊκά τους ραντεβού (βίντεο)20:35Νέα Δημοκρατία – εσωκομματικές εκλογές: Ανανέωση πάνω από 70% στα συμβούλια20:21Σκληρό "παζάρι" για το σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία20:07Πύργος: Σοβαρό εργατικό ατύχημα - Στο νοσοκομείο εργάτης που καταπλακώθηκε από σίδερα (εικόνες)19:53Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτόματης απόδοσης Προσωπικού Αριθμού19:39Παναθηναϊκός: Καλάμπρια, Κώτσιρας και Ντέσερς επέστρεψαν στις προπονήσεις19:25Επίδομα 250 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι19:11Ουκρανία: Νέο σχέδιο 19 σημείων από τις ΗΠΑ18:57Επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη στην Κύπρο18:43Άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία στην Αγκόλα18:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο