LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 18 Οκτωβρίου 2019 17:03

Ελληνικά ομόλογα: νέα ρεκόρ στις αποδόσεις

Συνεχίζεται ο καλπασμός των ελληνικών τιτλών, αφήνοντας πεδίο ακόμη και για νέα εξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

Νέα ορμή αποκτά το ράλι των ελληνικών ομολόγων ύστερα από μία περίοδο κατά την οποία η επιστροφή των επενδυτών στο ρίσκο είχε διατηρήσει εν πολλοίς στάσιμες ή και είχε ασκήσει πιέσεις στις τιμές των τίτλων πυρήνα και περιφέρειας.

Σήμερα η τιμή του ελληνικού κρατικού ομολόγου 10ετους διάρκειας απογειώθηκε, ενώ η απόδοση έκανε βουτιά έως και 8% ή 9,5 μονάδες βάσης, σπάζοντας προς τα κάτω το φράγμα του 1,3%, στο 1,296%. Καταρρίφθηκε έτσι ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ. Θα πρέπει δε να θυμίσουμε ότι στις αρχές του έτους η απόδοση ήταν κοντά στο ...4%.

Η απόδοση του ομολόγου 5ετους διάρκειας με μία βουτιά της τάξης του 10% προσγειώθηκε στο 0,596%, ενώ στους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας έχουμε επίσης μεγάλη πτώση του επιτοκίου. Εκείνος του 20ετους ομολόγου είναι στο 2,09%.

Η εντυπωσιακή συρρίκνωση των αποδόσεων έχει να κάνει βεβαίως με τους φόβους για νέα παγκόσμια ύφεση, που στρέφει μαζικά τους επενδυτές στο καταφύγιο του κρατικού χρέους, αλλά δεν θα ήταν δυνατή εάν δεν είχε αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να σκεφτεί και νέα έξοδο στις αγορές, μετά και την άκρως επιτυχημένη επανέκδοση του 10ετους ομολόγου, στην οποία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,5%, προκειμένου να περιοριστεί και η εξάρτηση από τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμων εντόκων. Έρχεται δε να βελτιώσει την εικόνα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και να προσφέρει στήριγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει το «ναι» των θεσμών σε χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι άκρως ευνοϊκές εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, σε συνδυασμό με τα ταχύτερα βήματα στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (που σήμερα λειτουργούν ως βαρίδι για τράπεζες και πραγματική οικονομία) θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο και για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, οδηγώντας το στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Κάτι τέτοιο με τη σειρά του θα οδηγούσε σε ακόμη χαμηλότερο κόστος δανεισμού του δημοσίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚυριάκος Μητσοτάκης: Συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την ΟυκρανίαΣήμερα 22:01 | Ειδήσεις

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά στο σχέδιο (των ΗΠΑ) για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφέςΣήμερα 18:51 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσε ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στον ΑΝΤ1 για την αλλαγή συνόρων της Ουκρανίας.

Καρδίτσα: 12χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος - Υπέστη σοβαρό έγκαυμα προσπαθώντας να ανάψει το τζάκιΣήμερα 18:29 | Ειδήσεις

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ο 12χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σο νοσοκομείο "Παίδων" της Αθήνας.

Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ στο Κρεμλίνο για συνομιλίες με τον ΠούτινΣήμερα 22:34 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «απομένουν λίγα σημεία διαφωνίας» και η συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία είναι κοντά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Επείγουσα αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου λόγω…απείθαρχου επιβάτη23:59Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί θετικά το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 202623:44Πάπας Λέων: Ταξιδεύει στην Τουρκία – θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο23:29Παναθηναϊκός: «Πάτησε» την Παρτιζάν κι έπιασε κορυφή 23:14Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ στο Κρεμλίνο για συνομιλίες με τον Πούτιν23:00Παραμένει στην ΑΕΚ ο Ρότα μέχρι το 203022:46Ηράκλειο: Φωτιά σε εργοστάσιο - Σοβαρές υλικές ζημιές, μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής22:32Champions League: Εκτός έδρας νίκες για Μπενφίκα και Ούνιον Σεν Ζιλουάζ22:18Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την Ουκρανία22:04ΤΑΞΙ: Νέα 48ωρη απεργία21:50Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Προσευχόταν τα τελευταία της λεπτά η 75χρονη - Υποψήφια με την Χρυσή Αυγή η 46χρονη21:36ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 28 Νοεμβρίου21:22Τέλλογλου - Αισθητήρες σε γέφυρες: Αγώνας δρόμου για ελέγχους στατικότητας21:08Ενδοοικογενειακή βία – ΕΛ.ΑΣ: 47 συλλήψεις καθημερινά μέσα στο 202520:54Κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Άρη Μουγκοπέτρου20:40ANT1 sports: O Παναθηναϊκός υποδέχεται την Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς20:26Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές20:12Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο μετάβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ - Οι τρεις μεγάλες αλλαγές19:58Καρδίτσα: Λύκος μπήκε σε ποιμνιοστάσιο και σκότωσε 20 πρόβατα και αρνιά (εικόνες)19:30Αγροτικές επιδοτήσεις: Τα βασικά χαρακτηριστικά του μεταβατικού συστήματος πληρωμών και ελέγχων για το 202519:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο