LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 18 Οκτωβρίου 2019 15:58

Γερμανικό “όχι” για τις αποζημιώσεις

Αρνητική απάντηση από την γερμανική κυβέρνηση στη ρηματική διακοίνωση που είχε κοινοποιήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Πολεμικές επανορθώσεις

Αρνητική είναι η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στη ρηματική διακοίνωση που είχε κοινοποιήσει το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την καταβολή από την Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Με τη ρηματική διακοίνωσή της, η οποία επιδόθηκε στις 4 Ιουνίου 2019, η ελληνική κυβέρνηση καλούσε την γερμανική σε διαπραγματεύσεις, για την έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το Βερολίνο δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για τις ζημίες που προκάλεσε η Γερμανία στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε σήμερα διπλωματική διακοίνωση στον πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο, Θεόδωρο Δασκαρόλη, με την οποία απορρίπτει επισήμως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η νομική άποψη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό παραμένει αμετάβλητη: το θέμα των επανορθώσεων έχει οριστικά ρυθμιστεί. Ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτε», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο dpa. Το γερμανικό τηλεγράφημα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το ζήτημα έχει νομικά και πολιτικά διευθετηθεί με την Συνθήκη «2+4», σχετικά με τις συνέπειες σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της γερμανικής ενοποίησης του 1990.

Ωστόσο, σημειώνει το dpa, στη συνθήκη μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και των τεσσάρων πρώην δυνάμεων κατοχής, ΗΠΑ, Σοβιετικής Ένωσης, Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, οι επανορθώσεις δεν αναφέρονται ρητά, ενώ πολλά κράτη, στα οποία επιτέθηκε και τα οποία κατέλαβε η ναζιστική Γερμανία, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία, δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της Συνθήκης.

Σε δήλωσή της η αν. τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Αναγνωστοπούλου, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε το χρέος της όπως αυτό το επιτάσσει η ιστορία του τόπου και η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής (Απρίλιος 2015) και επέδωσε για πρώτη φορά μετά το 1995 Ρηματική Διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και μετά την αρνητική απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του μαζί με τους δημοκράτες πολίτες και τα προοδευτικά κόμματα της Γερμανίας. Ωστόσο αναμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης της ΝΔ στη γερμανική απόρριψη της Ρηματικής Διακοίνωσης καθώς και τις προτάσεις της για τις περαιτέρω ενέργειες που οφείλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση» 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ας είμαστε ειλικρινείς, αποτύχαμε -Όποιος πήρε αποζημιώσεις που δεν δικαιούται θα τις επιστρέψειΣήμερα 10:32 | Ειδήσεις

Όλα όσα αναφέρει στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη ΔευτέραΣήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά τόπους τη Δευτέρα (30/06), λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Αναλυτικά οι περιοχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21Formula 1 - GP Αυστρίας: Νικητής ο Νόρι - "1-2" η McLaren19:07Κικίλιας για την ασφάλεια στην ακτοπλοΐα: Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα18:51Τη Δευτέρα στις 10 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης – Στις 12 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο18:37Μυτιλήνη: 35χρονος δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές σε πανηγύρι - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση18:22Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα18:08Παναθηναϊκός: Η 33μελής αποστολή για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία17:53Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσα17:39Κρήτη: Διανομέας τραυματίστηκε μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο (εικόνες)17:24Φωτιά στο Τατόι κοντά στο αεροδρόμιο17:10Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)16:54Καβάλα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι16:40Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα16:26Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:11Αγία Βαρβάρα: Εξάρθρωση συμμορίας για διακίνηση ναρκωτικών με τη μέθοδο του βρασμού εντός οικίας15:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο