LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 16 Οκτωβρίου 2019 21:08

Ψήφος αποδήμων: Σημεία σύγκλισης στη Διακομματική Επιτροπή (βίντεο)

Η συνεδρίαση στο Υπουργείο Εσωτερικών διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες. Θα επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Ψήφος αποδήμων

Ο δημόσιος διάλογος σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που είναι σε εξέλιξη για την ψήφο των αποδήμων, οδήγησε την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος να αποφασίσει κατά πλειοψηφία, την αναβολή της αυριανής συζήτησης για το άρθρο 54 που αφορά το εκλογικό σύστημα και τις εκλογικές περιφέρειες.

Σχετική πρόταση έκανε η κυβερνητική πλειοψηφία διά του προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, και του παρόντα υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, με το σκεπτικό ότι από το δημόσιο διάλογο που είναι σε εξέλιξη ενδεχομένως να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις για την ψήφο των αποδήμων και η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα μπορέσει καλύτερα να διαμορφώσει την τελική εισήγησή της και δεν θα προκαταλάβει τη συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στο δημόσιο διάλογο «με εντελώς ανοιχτό πνεύμα και με τη γνήσια διάθεση να γίνουν αναγκαίες συνεννοήσεις και να βρεθούν οι αναγκαίες συναινέσεις που θα απηχούν τις απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι για να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος πρέπει η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της, να είναι όλα στο φως και να μην υποκρύπτει μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Ο πρωθυπουργός έχει διατυπώσει τη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διάλογος για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου για τους εκτός επικρατείας εκλογείς. Η μετάθεση του χρόνου έχει στόχο να δώσει το έρεισμα να έχουμε μια εξαιρετικά συναινετική λύση γιατί η ψήφος των αποδήμων ζητεί ευρύτερη συναίνεση. Η σκέψη της κυβέρνησης για αναβολή είναι πράξη ευθυκρισίας για να μη θεωρηθεί ότι ο διάλογος που γίνεται είναι υποκριτικός. Παράλληλα, στηρίζεται αποκλειστικά στο σεβασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και το θεσμικό ρόλο των κομμάτων και όχι στη λογική της υπονόμευσης της διαβούλευσης που γίνεται», διαβεβαίωσε ο Γ. Γεραπετρίτης και κατέληξε:

«Με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία, επιχειρούμε να υπάρξει βάση κατανόησης. Και στο πλαίσιο αυτό προσερχόμαστε στο δημόσιο διάλογο με εντελώς ανοιχτό πνεύμα για να υπάρξει συναίνεση σε ευρύτατο και υψηλό επίπεδο που είναι και απαραίτητο και αναγκαίο».

«Υπάρχει σε εξέλιξη ο διάλογος που γίνεται σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των αρχηγών. Γιατί να σπεύσουμε να τον προκαταλάβουμε; Δεν θα προσφέρει τίποτα θετικό. Όλοι περιμένουμε κάτι θετικό για αυτό το μείζον θέμα. Πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθεί ο διάλογος και να κρίνουμε πώς πρέπει να διαμορφωθεί η διάταξη», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

«Με καλό μάτι βλέπουμε στον ΣΥΡΙΖΑ το ξεκίνημα του δημόσιου διαλόγου για να βρεθεί λύση στο θέμα των απόδημων Ελλήνων, με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται με όρους διαφάνειας και δεν θα στηρίζεται σε “fake news”», σχολίασε από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε:

«Ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με όρους δημοσιότητας, με θέσεις αρχής και όχι εν κρυπτώ να συζητούνται “ντιλς” μεταξύ κομμάτων για να επιδιωχθούν άλλοι σκοποί, όπως αυτό που ακούστηκε για απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα στο φως, τίποτα σε κρυφούς διαδρόμους. Εμείς δεν φοβόμαστε το διάλογο αλλά και θέλουμε να δούμε ποιοι τον φοβούνται. Γι’ αυτό ή ΝΔ πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της, διαφορετικά θα αποδείξει ότι δεν θέλει λύση για την ψήφο των αποδήμων αλλά έχει άλλους σκοπούς».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, συμφώνησε ότι η αναβολή διευκολύνει, καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται συναινετικό κλίμα, ωστόσο, όπως είπε, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν πρέπει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της για να διευκολύνει το διάλογο.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής, σημείωσε ότι το κόμμα του έγκαιρα έχει τοποθετηθεί για την ψήφο των αποδήμων, ενώ πρότεινε να συνεχιστεί κανονικά η αυριανή συζήτηση και, αν προκύψουν νέα δεδομένα από το διάλογο που είναι σε εξέλιξη, να γίνει άλλη μία στην τελευταία συνεδρίαση.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνταντίνος Χήτας τόνισε «δεν πρέπει να γίνει θέμα ούτε κομματικής αντιπαράθεσης ούτε εκμετάλλευσης η ψήφος των αποδήμων τους οποίους πρέπει όλοι να σεβαστούμε», ενώ σημείωσε ότι «δεν θα γίνει τίποτα αν δεν το κουβεντιάσουμε σήμερα αλλά σε δύο εβδομάδες».

Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου ανέφερε ότι το κόμμα της έχει καταθέσει την πρότασή του για την ψήφο των αποδήμων και τόνισε ότι δεν πρέπει να περιορίζεται ο δημόσιος διάλογος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)Χθες 21:51 | Ειδήσεις

Εντοπίστηκε και συνελήφθη σε χωριό του ορεινού όγκου της Ροδόπης

Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην ΑίγυπτοΧθες 20:24 | Ειδήσεις

Τι είχαν συμφωνήσει Ελλάδα - Αίγυπτος τον Δεκέμβριο του 2024

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του ΤραμπΧθες 19:54 | Ειδήσεις

«Από τα τέλη Μαΐου του 2025 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας έχουν επιδείξει σπουδαία σημάδια προόδου».

Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία τηςΧθες 23:34 | Ειδήσεις

Η γαλλική ομάδα διέλυσε την Ίντερ με το εντυπωσιακό 5-0, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη σε τελικό Champions League.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή23:59Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία της23:49Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Σπάτα και Ασπρόπυργο23:39Βάλερι Μαχάφεϊ: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός του "Desperate Housewives"23:24Βουλή: Την Τρίτη αρχίζει η επεξεργασία του νέου ΚΟΚ23:10Κυλλήνη: Πολυτελές αυτοκίνητο τράκαρε με τρακτέρ (εικόνες)22:55Στον Λευκό Οίκο ο Μερτς την Πέμπτη – Πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως καγκελάριος22:41Πύργος: Καταδίωξη και προσαγωγές μετά από άγριο καβγά ανηλίκων 22:25Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας του Γουίτκοφ22:11Αυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)21:56Υγεία - ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ21:40Βέλγιο: Οδοντίατρος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 55 ασθενών του21:26Ασπρόπυργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά21:12Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο 20:58Champions League: Άγρια συμπλοκή στο μετρό του Μονάχου μεταξύ οπαδών της Ίντερ και της Παρί (βίντεο) 20:41Βόλος: Καθάρα τα νερά σε όλες τις πολυσύχναστες ακτές20:27Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του Τραμπ20:11ΗΠΑ: Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν πλανήτη νάνο στα όρια του ηλιακού μας συστήματος19:57ΝΒΑ: Ο Γουίλιαμσον αρνείται την κατηγορία για βιασμό19:40Νιγηρία: Στους 151 ο αριθμός των νεκρών από τις ξαφνικές πλημμύρες19:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο