“Ενώπιος Ενωπίω”: ο “διαφορετικός” Κυριάκος Μητσοτάκης... μίλησε για όλα στον Νίκο Χατζηνικολάου (εικόνες)
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η οποία επέστρεψε ανανεωμένη, για να συνεχίσει, κάθε Δευτέρα στις 23:45, από την συχνότητα του ΑΝΤ1 πλέον, να «γράφει Ιστορία στην τηλεόραση», με τις ξεχωριστές συνεντεύξεις και τα αφιερώματα της.
Σε μια συνέντευξη με πυκνές αναφορές στην προσωπική και την οικογενειακή του ζωή, την Μαρέβα και τα παιδιά τους, τους γονείς του Κωνσταντίνο και Μαρίκα, την ζωή στο Παρίσι και το «μικρόβιο της πολιτικής», ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, από το κυβερνητικό έργο και την Novartis, 'εως την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και μέχρι φυσικά τις τουρκικές προκλήσεις και την Συρία, για την οποία επιτέθηκε στην Τουρκία λέγοντας ότι με την δράση της "δίνει οξυγόνο στον ISIS".
Για την ενασχόληση με την πολιτική
«Ίσως το μικρόβιο για την πολιτική να υπήρχε πάντα, αλλά να υπήρχε για πολλά χρόνια σε καταστολή. Είχα πάντοτε ένα ενδιαφέρον για την πολιτική και τον ενεργό πολίτη, αλλά κάποια στιγμή στα 22-23 μου, ίσως και λόγω ότι είχε χάσει ο πατέρας μου στις εκλογές του 1993, είπα ότι “δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική”», είπε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «μετά το 1997 όμως “με έτρωγε” η ενασχόληση με την πολιτική» και «το 2003 πήρα την απόφαση και πολιτεύτηκα, με απόλυτη αφοσίωση, λέγοντας όμως στον εαυτό μου ότι αυτή η επιλογή δεν είναι μονόδρομος».
Σε ότι αφορά τον χρόνο παραμονής του στην πολιτική σκηνή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «μεθαύριο θα συμπληρώσω 100 μέρες στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και έτσι είναι πρόωρο το ερώτημα για το πόσο θα μείνω στην ενεργό πολιτική», συμπληρώνοντας ότι «όλοι θα φύγουμε κάποτε, άλλωστε η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Υπάρχει ζωή και μετά την πολιτική, αλλά τώρα αυτό που σκέφτομαι είναι ότι έχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα, αλλά έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας».
Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
«Όταν έγραφα την δήλωση για την εκλογική μας νίκη -ειρήσθω εν παρόδω, γράφει κάποιος πάντα δύο δηλώσεις, εν προκειμένω μια δήλωση για μια μεγάλη νίκη και μία για μια “μικρότερη” νίκη-, αισθάνθηκα την ανάγκη να αναφερθώ στους γονείς μου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε «είχα την χαρά να τον έχω μαζί μου μέχρι τα 99 του χρόνια, με πλήρη διαύγεια (…). Ο πατέρας μου ήταν ένας άνθρωπος με πολύ δυνατή προσωπικότητα, πιο καλός στην επικοινωνία με το μυαλό», προσθέτοντας ότι «η σχέση μας έγινε πιο καλή όσο περνούσε ο χρόνος. Πιστεύω είχε δει όσα ήθελε να δει, εγώ του είπα αυτά που είχα να του πω κι αυτό αφήνει μια ικανοποίηση ότι ζήσαμε μια γεμάτη σχέση».
«Ήμουν ο μικρότερος πολιτικός πρόσφυγας»
Επεσήμανε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αρκετά παρών στα πρώτα χρόνια της ζωής μου, στο Παρίσι όπου βρισκόταν η οικογένεια μας ως εξόριστη», ενώ σε ότι αφορά την φράση που είχε πει και στην Βουλή «ήμουν ο μικρότερος πολιτικός πρόσφυγας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ότι «αυτή ήταν μια ιστορική αλήθεια. Ήταν μια φράση που την άκουγα μέσα στο σπίτι μου. Ο πατέρας την είχε χρησιμοποιήσει και δεν χρησιμοποιήθηκε υποτιμητικά, εις βάρος των ανθρώπων οι οποίοι υπέφεραν τα χρόνια της χούντας, η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει: η οικογένεια μου έφυγε εξόριστη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το έργο του πατέρα του ως Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι είναι μεν μια συναισθηματική συνέχεια η ανάληψη από εκείνον των καθηκόντων του Πρωθυπουργού, σημειώνοντας όμως συγκρίνεται όμως μόνο με τον πήχη που βάζω ο ίδιος για τον εαυτό μου, διότι από την στιγμή που μπήκα σε αυτό το γραφείο είπα ότι είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε και δεν θα αποτύχουμε».
Για την Μαρίκα Μητσοτάκη και τις αδελφές του
Αναφερόμενος στην μητέρα του, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η μητέρα του έκανε πίσω για να στηρίξει τον άνδρα της και την οικογένεια, λέγοντας ότι είχε αδυναμία στον μόνο γιό της οικογένειας μετά από τρεις κόρες, «κάτι που ήταν αναμενόμενο», όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός χαμογελώντας.
Της οφείλω πολλά, κυρίως το μάθημα ζωής με την στάση της και την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας της. Έκανε τέσσερα παιδιά, όταν οι γιατροί στην Αμερική της είπαν να μην κάνει ούτε ένα επειδή είχε κάνει βαριές επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη. Ευτυχώς έκανε παιδιά και ευτυχώς δεν σταμάτησε στα τρία (σημ: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το τέταρτο παιδί της οικογένειας). Της αναγνωρίζω ότι ήταν ένα παράδειγμα ανθρώπου με μεγάλα ψυχικά αποθέματα και κυρίως είχε πάντα το θάρρος της γνώμης της. Αυτό που έβλεπες, αυτό ήταν η Μαρίκα Μητσοτάκη. Αν είχε κακή άποψη για εσένα θα στο έλεγε κατάμουτρα και δεν θα είχε καμία δυσκολία».
Σε ότι αφορά την ζωή στο σπίτι με τρεις μεγαλύτερες αδελφές, ο Πρωθυπουργός είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι «η συμβίωση ήταν εύκολη. Ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά που ουσιαστικά μεγάλωσα μόνος μου. Είχα πολύ καλή σχέση με τις αδελφές μου, ίσα-ίσα όταν ήμουν μικρός υπήρχε παραπάνω φροντίδα στο σπίτι».
Για την Μαρέβα και τα παιδιά τους
Στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για την δική του οικογένεια και την πατρική σχέση με τα τρία παιδιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «Η πολιτική είναι βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα ως προς την οικογενειακή ηρεμία. Το ξέρω καλά κι η οικογένεια μου το έχει βιώσει αυτό. Όμως είμαι ένας πατέρας που από την πρώτη στιγμή είπα ότι τα παιδιά είναι πρώτη προτεραιότητα μου. Αφιέρωσα και χρόνο και ποιότητα στα παιδιά μου και τώρα κι εγώ και η Μαρέβα βλέπουμε τους καρπούς των κόπων μας. Θα μιλήσω με τα παιδιά μου… όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν υπάρχει λόγος να διακόψω μια σύσκεψη, αυτό είναι διότι υπάρχει ένα τηλεφώνημα από την οικογένεια και δη από τα παιδιά».
Σε ότι αφορά την σχέση του με την Μαρέβα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο και έκτοτε έχτισαν μια σχέση με βαθιά αγάπη και εκτίμηση, σεβασμό και θαυμασμό για όσα κάνει ο άλλος, σημειώνοντας ότι πρώτη προτεραιότητα τους, όπως σε κάθε κανονική οικογένεια, είναι το καλό των παιδιών τους. Ευτυχώς, είπε ο Πρωθυπουργός, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, λέγοντας ότι «αξίζει κανείς να κάνει την επιπρόσθετη προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή μια σχέση, αν υπάρχει αγάπη και σεβασμός κι όχι “για τα παιδιά”, όπως ακούω συχνά. Την δύσκολη στιγμή δεν αρκεί να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και να ρίχνεις την ευθύνη στον άλλον, πρέπει να βλέπεις και τα δικά σου λάθη. Χρειάζεται αυτοκριτική και στην προσωπική μας ζωή».
Η γραβάτα και ο Τσίπρας
Αναφερόμενος στην εμφάνιση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μέρος της ευθύνης του Πρωθυπουργού είναι και η διαχείριση της εικόνας του, λέγοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να εμφανιστεί στην Βουλή ή σε επίσημες συναντήσεις χωρίς γραβάτα, σημειώνοντας ότι έτσι θα ήταν ασεβής όχι προς τους Έλληνες πολίτες, αλλά προς τους πολίτες της χώρας τον ηγέτη της οποίας συναντά, αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι αλλαγές στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και η ξενάγηση στο Μαξίμου
Ο Πρωθυπουργός ξενάγησε τον Νίκο Χατζηνικολάου και την κάμερα του ΑΝΤ1 στους χώρους του Μεγάρου Μαξίμου: από το πρωθυπουργικό γραφείο μέχρι το περιβόητο «τζάκι» μπροστά από το οποίο γίνονται οι δηλώσεις με τους επίσημους καλεσμένους και από την αίθουσα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι το «χαλαρό σαλόνι» με θέα στην Ηρώδου Αττικού και τον Εθνικό Κήπο, στο οποίο πολλές φορές γίνονται συναντήσεις και συσκέψεις με επιτελικά στελέχη.
Σε ότι αφορά τις αλλαγές στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, στο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου ό,τι έχουν γίνει «λελογισμένες αλλαγές. Κυρίως, στους πίνακες», λέγοντας χαρακτηριστικά «έχω έναν πολύ όμορφο γαλάζιο πίνακα, του Γιάννη Αδαμάκου, ο οποίος είναι προσωπικός μου φίλος και τον τοποθέτησα επί τη ευκαιρία της εκλογικής μου νίκης. Έχω κάποια έργα τα οποία προέρχονται από την συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης: μια πολύ ωραία εικόνα του Παρθένη, έναν πίνακα του Μώραλη - ο οποίος υπήρχε σε ένα γραφείο και τον «αναβάθμισα» - έναν πίνακα του Στάμου, οικογενειακές φωτογραφίες και τρεις πολύ ωραίες φωτογραφίες από το Μουσείο Μπενάκη που παραπέμπουν στο «θαύμα» της μεταπολεμικής Ελλάδας».
«Η επίπλωση έμεινε η ίδια, εκτός από δύο καρέκλες οι οποίες αντικαταστάθηκαν. Δεν έγιναν ουσιαστικές αλλαγές. Δεν είχα ως προτεραιότητα να αφήσω χρόνο σε ζητήματα διακόσμησης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι κάθε χώρος πρέπει να δίνει μια ωραία αύρα και συμπληρώνοντας «εγώ αισθάνομαι πολύ ωραία σε αυτό το γραφείο. Έρχομαι γύρω στις 08:00-08:30 και κάθομαι όσο χρειαστεί τα βράδια. Είναι πάντως ένας χώρος με βαθιά ιστορία».
Ο καφές και τα δελτία ειδήσεων
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την αγάπη του στην γυμναστική και τα σπορ, «φροντίζω και το μυαλό μου και το σώμα μου. Όσο μπορώ γυμνάζομαι στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχω, συνήθως ή πάρα πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Είναι η απαραίτητη εκτόνωση, για να μπορέσει και το μυαλό να λειτουργήσει».
Σε ότι αφορά τις αθλητικές του προτιμήσεις είπε ότι είναι φίλαθλος του Ολυμπιακού, δήλωσε λάτρης του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του τένις, στα οποία επιδίδεται, λέγοντας ωστόσο ότι πλέον δεν μπορεί να αθλείται τακτικά, λόγω έλλειψης χρόνου.
«Τον πρώτο, πολύ πρωινό καφέ της ημέρας τον πίνω στο σπίτι. Αυτός που πίνω στο Μαξίμου είναι ο δεύτερος, προσπαθώ συχνά να συμμετέχω στον λεγόμενο «πρωινό καφέ», όπου γίνεται ο σχεδιασμός της ημέρας και για να ενημερωθώ καλύτερα, αλλά και για να δώσω το στίγμα μου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τις καθημερινές του συνήθειες.
Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι σπανίως βλέπει τηλεόραση στο Μέγαρο Μαξίμου και πως συνήθως δεν βλέπει δελτία ειδήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ενημερώνομαι από τους συνεργάτες μου για όσα συμβαίνουν και μάλιστα μόνο για τα «άσχημα», για όσα χρειάζεται κάτι να γίνει. Έτσι, αν δεν με ενημερώνουν, έχω την αίσθηση ότι όλα πάνε καλά και ότι μπορώ να συνεχίσω ήσυχος».