LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 14 Οκτωβρίου 2019 09:44

Τσαβούσογλου: πάρτε τους πρόσφυγες στις χώρες σας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις Ερντογάν ότι "θα ανοίξουν οι πόρτες" και θα έρθουν στην Ευρώπη εκατομμύρια πρόσφυγες.

Τσαβούσογλου - S400 - ΕΕ - πρόσφυγες

Επιμένει στην προειδοποίηση που είχε διατυπώσει προ ημερών ο πρόεδρος Ερντογάν για τους πρόσφυγες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του προς το τουρκικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, τονίζει: «Φροντίστε τους Σύρους στη δική σας χώρα. Δεν είναι απειλή και δεν είναι μπλόφα. Είναι απλώς μία απάντηση στην ΕΕ».

«Εδώ και χρόνια φιλοξενούμε στην Τουρκία Σύρους πρόσφυγες. Είμαστε εγγυητές για τη σταθερότητα της Ευρώπης από κάθε άποψη. Γιατί τώρα αυτή η αντίδραση από την Ευρώπη; Λένε: “Αν δεν επιστρέψουν οι Σύροι, δεν θα βοηθήσουμε”. Μα ήδη έχουν επιστρέψει εθελοντικά πάνω από 370.000 Σύροι στις περιοχές των στρατιωτικών επιχειρήσεων “Ασπίδα του Ευφράτη” και “Πηγή Ειρήνης”. (...) Η ΕΕ λέει στους ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν σπίτι ότι “εγώ δεν πρόκειται να βοηθήσω”. Τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία λένε δικαίως το εξής: “Τους έχω στη χώρα μου 8-9 χρόνια, το 90% θέλει να πάει σε ευρωπαϊκές χώρες. Αν δεν θέλετε να πάνε σε αυτές τις περιοχές, ορίστε, ας τους αναλάβετε εσείς. Έχουμε το δικαίωμα να το πούμε αυτό”».

Σε νέα ερώτηση της Deutsche Welle, εάν η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί στο τραπέζι αυτή την επιλογή, ο Τσαβούσογλου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής για τους πρόσφυγες που σήμερα διαμένουν στην Τουρκία:  «Τώρα θέλουν να γυρίσουν. “Εμείς όμως δεν θέλουμε να βοηθήσουμε όταν γυρίσουν”, λένε οι Βρυξέλλες. Ορίστε λοιπόν, φιλοξενήστε τους στις χώρες σας. Είναι 3,6 εκατομμύρια Σύροι, συνολικά πάνω από 4 εκ. πρόσφυγες. Ως τώρα το τουρκικό κράτος έχει δαπανήσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια και η ΕΕ δεν μας έδωσε ούτε καν την απαραίτητη στήριξη. Και τώρα δεν θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν. Έτσι κι αλλιώς οι Σύροι στην Ευρώπη θέλουν να πάνε. Οπότε έχουμε το δικαίωμα να λέμε: ‘Φροντίστε τους Σύρους στη δική σας χώρα’. Δεν είναι απειλή και δεν είναι μπλόφα. Είναι απλώς μία απάντηση στην ΕΕ».

Μετά την επανέναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, αποφάσισαν να επιβάλλουν σημαντικούς περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο της Συρίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δηλώνει: «Για εμάς είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, είναι ζήτημα επιβίωσης. Ό,τι κι αν κάνουν, είτε πρόκειται για εμπάργκο όπλων, είτε για κάτι άλλο, απλώς μας κάνει πιο δυνατούς. Πριν 15 χρόνια η παραγωγή μας κάλυπτε μόλις το 20% των (εξοπλιστικών) προϊόντων που χρειαζόμαστε, τώρα είμαστε στο 70%. Όλα αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς».

Συνοψίζοντας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στρέφεται κατά της τρομοκρατίας και ξεκαθαρίζει: «Ακόμη κι αν οι αντίπαλοί μας υποστηρίξουν την τρομοκρατική οργάνωση, ακόμη κι αν μείνουμε μόνοι μας, ακόμη κι αν επιβληθεί εμπάργκο, ό,τι κι αν κάνουν, ο αγώνας μας έχει στόχο την τρομοκρατική οργάνωση. Και στον αγώνα απέναντι στην τρομοκρατική οργάνωση δεν θα υποχωρήσουμε σε καμία περίπτωση».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚεραμέως στον ΑΝΤ1: Είμαστε στα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων 17 ετώνΧθες 19:59 | Ειδήσεις

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Μακελειό στα Βορίζια: Πώς το κινητό τηλέφωνο του 19χρονου "πρόδωσε" τους καταζητούμενουςΧθες 19:48 | Ειδήσεις

Ο 19χρονος σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο μόνο για να συνομιλήσει με την σύντροφό του.

Χαλκίδα: Επτά άτομα συνελήφθησαν για την οπαδική συμπλοκή στην οποία έχασε τη ζωή του ένας 20χρονοςΧθες 21:05 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί αναζητούν το μαχαίρι με το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο 20χρονος.

Hellenic Championship: Εντυπωσιακό ντεμπούτο του Τζόκοβιτς (βίντεο)Χθες 22:08 | Ειδήσεις

Η πρεμιέρα είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Σέρβο, καθώς ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκε στην Ελλάδα ως κάτοικος Αθήνας. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο - Καταγγελία σοκ: Μαθητής απείλησε και παρενόχλησε σεξουαλικά συμμαθήτρια του23:59ΕΕ: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει προς την ένταξή της στην Ένωση23:44ΑΑΔΕ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης23:29Το Ισραήλ παρέλαβε τη σορό ενός ομήρου από τη Γάζα23:15Champions League: «Τρένο» η Άρσεναλ23:01Έκλεισε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών – Εθεάθη drone στον εναέριο χώρο22:46Χαλκίδα: Επτά άτομα συνελήφθησαν για την οπαδική συμπλοκή στην οποία έχασε τη ζωή του ένας 20χρονος22:31Hellenic Championship: Εντυπωσιακό ντεμπούτο του Τζόκοβιτς (βίντεο)22:16Μεταβατικός CEO των ΕΛΤΑ αναλαμβάνει ο Μάριος Καλογεράς - Τέμπος22:02ΟΠΕΚΕΠΕ: Συμφωνία με την ΕΕ για νέο action plan – Τι προβλέπει21:48Βορίζια: Ο σπαραγμός της χήρας του 39χρονου στις "Αποκαλύψεις" - Δεν ερχόταν κανείς να μου τον σώσει21:34Άνδρας έπεσε από πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά – Τον έσωσε λιμενικός21:20Αλέξης Τσίπρας: Στη δημοσιότητα το εξώφυλλο του βιβλίου του "Ιθάκη"21:06Βορίζια: "Υπάρχουν κι άλλα άτομα που εμπλέκονται" λέει ο συνήγορος των αδελφών που παραδόθηκαν20:52Κεραμέως στον ΑΝΤ1: Είμαστε στα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων 17 ετών20:38Μακελειό στα Βορίζια: Πώς το κινητό τηλέφωνο του 19χρονου "πρόδωσε" τους καταζητούμενους20:24Φιλιππίνες: Στους 40 οι νεκροί από τον τυφώνα Καλμάγκι - Συνετρίβη ελικόπτερο που μετέφερε βοήθεια (βίντεο)20:10Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:56Βορίζια: Η στιγμή που οι τρεις συλληφθέντες φτάνουν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου (εικόνες)19:42Αταμάν: Έχουμε πολλά προβλήματα στη θέση 5, φορμαρισμένος ο Ερυθρός Αστέρας19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο