LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 13 Οκτωβρίου 2019 23:07

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η πρώτη καταγεγραμμένη αντίδραση της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η επιστολή που έστειλε μια Αυστραλή και η απάντηση του Μπάκιγχαμ, εξ ονόματος της βασίλισσας της Αγγλίας.

Βασίλισσα Ελισάβετ - Γλυπτά του Παρθενώνα

Η πρώτη καταγεγραμμένη αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έστειλαν, εξ ονόματος της βασίλισσας της Αγγλίας, επιστολή σε μία Αυστραλή, η οποία είχε γράψει στην Ελισάβετ ζητώντας της να μεσολαβήσει για να επιστραφούν στην Αθήνα τα Γλυπτά που απέσπασε ο Ελγιν από την Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, την 1η Αυγούστου η Μέρι Ντροστ από τη Μελβούρνη είχε γράψει τη βασίλισσα στης Βρετανίας ζητώντας της να συμβάλλει στον επαναπατρισμό των Γλυπτών.

«Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των "Ελγινείων" Μαρμάρων στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν» σημειώνεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει με ειδική αναφορά στην ελληνική καταγωγή του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ: «Είμαι σίγουρη ότι ο δούκας του Εδιμβούργου θα συμφωνούσε».

Τρεις εβδομάδες αργότερα στις 21 Αυγούστου, το παλάτι του Μπάκιγχαμ απάντησε στην Ντροστ. Η επιστολή υπογράφεται από την αξιωματούχο των ανακτόρων Τζένι Βάιν, υπεύθυνη για την αλληλογραφία της Ελισάβετ.

«Αγαπητή κυρία Ντροστ, η Βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα "Ελγίνεια" Μάρμαρα. Οφείλω να σας εξηγήσω ωστόσο ότι ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα» αναφέρει το παλάτι, καταλήγοντας: «Επομένως αυτό (σ.σ. η επιστροφή των Γλυπτών) δεν αποτελεί ζήτημα στο οποίο μπορεί η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να επέμβει»

«Γνώριζα, ασφαλώς, ότι η βασίλισσα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το ζήτημα αυτό, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Ωστόσο, η επιστολή που έλαβα δείχνει ότι ενδιαφέρεται σίγουρα για το θέμα, όπως είμαι βέβαιη ότι ενδιαφέρεται και ο σύζυγός της» δήλωσε στα «ΝΕΑ» η Ντροστ.

Εξηγώντας γιατί αποφάσισε να στείλει επιστολή στη βασίλισσα, είπε: «Συμπάσχω με τους Έλληνες και την επιθυμία τους να δουν τα Γλυπτά ξανά εκεί που ανήκουν. Ήμουν σίγουρη ότι η Ελισάβετ θα έδειχνε ενδιαφέρον γιατί σύζυγός της έχει ελληνικές ρίζες».

Λίγες μέρες μετά την αποστολή της επιστολής η Ντροστ πήγε στο Λονδίνο και επισκέφθηκε δύο φορές το Βρετανικό Μουσείο. Εκεί, όπως υποστηρίζει, έπιασε κουβέντα με έναν φύλακα ο οποίος της είπε ότι «όταν ο δούκας του Εδιμβούργου επισκέφθηκε το μουσείο, σχολίασε ότι τα Γλυπτά λειτουργούν ως πρεσβευτές της Ελλάδας».

«Οι πρεσβευτές εκπροσωπούν τη χώρα τους στο εξωτερικό. Στο τέλος όμως πάντα γυρνούν στην πατρίδα τους», σχολίασε η Ντροστ.

Το ίδιο αίτημα απηύθυνε και στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Σε αντίθεση όμως με την βασίλισσα Ελισάβετ, ο Τζόνσον – ο οποίος στο παρελθόν έχει ταχθεί κατά της επανένωσης των Γλυπτών – έως σήμερα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: “Ξύπνησε” η χιονισμένη Αίτνα (εικόνες)23:59Globe Soccer Awards: Λάμψη Ντεμπελέ, Γιαμάλ και Παρί Σεν Ζερμέν23:45Σάμος: Σύλληψη 49χρονου κατηγορούμενου για 27 απάτες - Υποδυόταν μέχρι και στέλεχος της... Interpol23:34Ο Χάρι Στάιλς επιστρέφει μετά από δυόμιση χρόνια αποχής23:20Ολυμπιακός: Για συμφωνία με Τάιρικ Τζόουνς κάνουν λόγο οι Σέρβοι23:07Θάνος Μικρούτσικος: Σαν σήμερα “έφυγε” ο σπουδαίος συνθέτης με την παράλληλη πολιτική δράση22:53Φωτιά - Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένη μια γυναίκα με σοβαρά εγκαύματα22:39Μπριζίτ Μπαρντό: Ανήκει πλέον στη συλλογική μνήμη του Σεν Τροπέ, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε, ανακοίνωσε ο δήμος της πόλης22:25Καραμπόλα έξι αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου 22:11Κάραλης στον ΑΝΤ1: Είναι πολύ σημαντικό το ελικόπτερο να μπορεί να φτάσει στο σημείο του συμβάντος το πολύ μέσα σε 20 λεπτά21:57Τραμπ: Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία21:43Τραμπ: "Πολύ παραγωγική" τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν πριν από τη συνάντηση με τον Ζελένσκι21:29Ant1 Sports: Συγκινητικές στιγμές στο Άνφιλντ, στη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα21:15Διασώστης ΕΜΑΚ στον ΑΝΤ1: Εξαιρετικά δύσκολη η επιχείρηση στα Βαρδούσια Όρη21:01Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα – πληροφορίες για εγκλωβισμένους (εικόνες)20:47Κόπα Άφρικα: Σοκ από την κατάρρευση του τερματοφύλακα του Σουδάν την ώρα του αγώνα20:33Ταύρος: Ληστεία σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών20:18Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:03Κριστιάνο Ρονάλντο: Έγραψε το... 40ο του γκολ για το 202519:48Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μπαχράμ Μπεϊζαί19:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο