LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 13 Οκτωβρίου 2019 10:18 | Ανανέωση: 13 Οκτωβρίου 2019 10:10

Συρία: εσκεμμένο το χτύπημα των Τούρκων στην αμερικανική βάση

"Οι Τούρκοι μας χτύπησαν ηθελημένα στη Συρία" αναφέρουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στην Washington Post. Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην πόλη Ρας αλ Άιν.

AP - Συρία - βομβαρδισμοί

Σε μια αποκάλυψη «βόμβα» προχώρησε σήμερα η εφημερίδα Washington Post, η οποία επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι η Τουρκία εσκεμμένα επιτέθηκε στην αμερικανική βάση στη Συρία, καθώς γνώριζε επί μήνες την παρουσία των Αμερικανών εκεί.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν να αποφεύγει η Τουρκία ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση», είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο τους Αμερικανούς, αλλά ήταν στο πλαίσιο «αυτοάμυνας» μετά από επίθεση που δέχθηκε ένα συνοριακό φυλάκιό τους.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Washington Post. Ένας εξ’ αυτών αποκάλυψε μάλιστα ότι τα βλήματα των 155 χλ. έπεσαν από την τουρκική πλευρά των συνόρων και ουσιαστικά δημιούργησαν μια «αγκύλη» γύρω από το αμερικανικό φυλάκιο καθώς έπεσαν μπροστά και πίσω του, κάτι που δεν θα έκανε κάποιος σε σύμμαχό του και το οποίο πρέπει να ήταν εσκεμμένο…

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΤΑΝΚΣ - ΣΥΡΙΑ

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη ΣυρίαΠεριοχές γύρω από δύο πόλεις της συριακής μεθορίου έθεσαν σήμερα στο στόχαστρο τους με νέα πυρά οι τουρκικές δυνάμεις, στην πέμπτη ημέρα της στρατιωτικής τους επιχείρησης κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Νωρίς σήμερα το πρωί ακούστηκαν πυρά γύρω από την Ρας αλ Άιν, μια από τις δύο συριακές πόλεις που είναι στο επίκεντρο της επιχείρησης, ενώ η περιοχή συνέχισε να αποτελεί στόχο του τουρκικού πυροβολικού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην τουρκική πόλη Τσεϊλανπινάρ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη Συρία κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της πόλης Σουλούκ στη βόρεια Συρία, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, στα νοτιοανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 480 μαχητές του YPG έχουν «εξουδετερωθεί» από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση. Το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 74 μαχητές υπό τις κουρδικές δυνάμεις, 48 μαχητές από τις ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και 30 άμαχοι.

Εν τω μεταξύ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) υποστήριξαν ότι σε επίθεσή τους εναντίον μονάδων του τουρκικού στρατού στην πόλη Ρας αλ Άιν της Συρίας σκοτώθηκαν 75 τούρκοι στρατιωτικοί και καταστράφηκαν επτά άρματα μάχης, μεταδίδουν κουρδικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Firat, άλλοι 19 τούρκοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή των ΣΔΔ.

Συρία - βομβαρδισμοί

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι πάνω από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από περιοχές γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν λόγω των συγκρούσεων. Σε ανακοίνωση, το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) ανέφερε ότι το ίδιο και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν πως έως 400.000 άμαχοι στη ζώνη συγκρούσεων στη Συρία μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και προστασία το επόμενο διάστημα.

Το Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαβεβαίωσε ότι ο τουρκικός στρατός με την υποστήριξη μελών του Εθνικού Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, κυρίευσαν την Ρας αλ Άιν, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας που άρχισαν την Τετάρτη. Όμως σύμφωνα με μια ΜΚΟ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς κι έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται μέσα στην πόλη, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απλώς μπήκαν σε αυτήν, δεν την έχουν καταλάβει ακόμη, κι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.

Εξάλλου οι ΣΔΔ, αραβοκουρδική συμμαχία με βασική συνιστώσα την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), απηύθυναν έκκληση στην Ουάσινγκτον να «κλείσει τον εναέριο χώρο» στα τουρκικά αεροσκάφη. Οι Κούρδοι, που έκαναν λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά», κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι τους «εγκατέλειψαν», αποσύροντας τους στρατιωτικούς τους από τις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας στις οποίες εισέβαλε κατόπιν ο τουρκικός στρατός και οι σύροι αντικαθεστωτικοί του ΕΣΣ που τον υποστηρίζουν.

Συρία - βομβαρδισμοί

Το Σάββατο εννέα άμαχοι «εκτελέστηκαν» νότια της παραμεθόριας πόλης Ταλ Αμπιάντ από φιλοτούρκους αντάρτες που συμμετέχουν στην επίθεση της Τουρκίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με τους θανάτους αυτούς ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης έφθασε τους 38, κατά την ίδια πηγή, που κάνει επίσης λόγο για 81 νεκρούς κούρδους πολιτοφύλακες. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε από την πλευρά του χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 415 κούρδους μαχητές.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις προειδοποίησε χθες Σάββατο ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν έχει ηττηθεί οριστικά και θα αναγεννηθεί εάν η Ουάσινγκτον δεν συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Το ΙΚΙΛ δεν έχει ηττηθεί και πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο ΙΚΙΛ ώστε να μην ανανήψει», επισήμανε ο Μάτις κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Σε περίπτωση που δεν συνεχίσουμε την πίεση, το ΙΚΙΛ θα ορθωθεί ξανά. Είναι απόλυτα δεδομένο ότι θα επανακάμψει», προειδοποίησε ο Μάτις, που χρησιμοποίησε το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που ήταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

AP - Συρία - βομβαρδισμοί

Η τοποθέτηση αυτή του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου και στρατηγού των Πεζοναυτών εν αποστρατεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κέρδισε τον πόλεμο με το ΙΚ.

Ο Μάτις παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο Τραμπ ανήγγειλε ότι θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από περιοχές της Συρίας όπου δρούσαν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντως αποφάσισε να διατηρήσει κάποιες δυνάμεις στη χώρα, μετά την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου σε εγχώριο επίπεδο και μεταξύ πολλών συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)Σήμερα 09:47 | Τοπικά Νέα

Ασυνήθιστες εικόνες για τέτοια εποχή, με την περιοχή "ντυμένη στα λευκά", είδαν το πρωί του Σαββάτου, κάτοικοι και επισκέπτες στο Πετρούλι. Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”.

“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρεςΣήμερα 10:49 | Ειδήσεις

Δυναμικά και με ισχυρό ενδιαφέρον ξεκίνησε το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” του Yπ. Κοινωνικής Συνοχής. Οδηγός για τους δικαιούχους και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!Σήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε εξώδικο που έστειλε η χήρα του άτυχου εθελοντή, που πέθανε ενώ μαινόταν η μεγάλη φωτιά στην Ρόδο. "Απίθανη" είναι η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Χώρισαν μετά απο 14 χρόνια γάμου13:01Κακοκαιρία - Σκόπελος: Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα (εικόνες)12:48Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07Κρήτη: Επιτέθηκε στους γονείς του και τους ανάγκασε να κοιμηθούν σε εκκλησία11:54Δίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε11:41Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο