LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 12 Οκτωβρίου 2019 13:54

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας

Η απόφαση πάρθηκε στην Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ύστερα από συζήτηση έξι ωρών και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Επιφάνιος - Ουκρανική Εκκλησία

Το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρεί το Αυτοκέφαλο, «καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», αναγνώρισε, σήμερα, η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ύστερα από συζήτηση έξι ωρών και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Αναλυτικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέπτυξε την εισήγησή του, με τίτλο «Αυτοκεφαλία Εκκλησίας Ουκρανίας». Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων, έκανε σύντομη αναφορά στον συνοδικό θεσμό και τη διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας, καθώς και στον θεσμό της Αυτοκεφαλίας. Σημείωσε μάλιστα ότι «η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό». Τέλος, αφού χαρακτήρισε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας, εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».

Ακολούθησαν διάλογος και τοποθετήσεις πολλών ιεραρχών και τέλος η Ιεραρχία απεφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ επτά μητροπολίτες ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ιερώνυμου - Βαρθολομαίου

Στην συνέχεια, Δέκτης ευχαριστιών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη στάση που τήρησε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο ίδιος προσωπικά σχετικά με την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας, έγινε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με το Ορθοδοξία info και πηγές από την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔιπλό φονικό στη Φοινικούντα: Συνελήφθησαν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ και ένας άλλος άνδραςΣήμερα 16:10 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν ήδη προφυλακισθεί δύο 22χρονοι.

Μπλόκα Αγροτών: Live ο χάρτης των κινητοποιήσεωνΣήμερα 13:08 | Ειδήσεις

Τα μπλόκα των αγροτών να απλώνονται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές.

Πάτρα: Οι αγρότες αποχώρησαν από την γέφυρα Ρίου- ΑντιρρίουΣήμερα 15:42 | Ειδήσεις

Στην πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας έχουν ανοίξει τα διόδια.

Δένδιας: Όποιος μετατίθεται σε τόπο που δεν επιθυμεί, δικαιούται από το κράτος την παροχή δωρεάν αξιοπρεπούς και επαρκούς κατοικίαςΣήμερα 15:05 | Ειδήσεις

Τα νέα οικήματα που παραδόθηκαν σήμερα σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αττική, όπως και αυτά που κατασκευάζονται, εντάσσονται στην πρώτη φάση του νέου στεγαστικού προγράμματος που υλοποιείται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φοινικούντα: Συνελήφθησαν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ και ο επιχειρηματίας φίλος του 16:16"Νύχτα Αποκαλύψεων" με τον Πέτρο Κουσουλό, απόψε στις 24:00 στον ΑΝΤ116:06Πάτρα: Οι αγρότες αποχώρησαν από την γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου15:56Στο ΔΙΚΕΠΑΖ ο σκύλος που σκότωσε το αγοράκι στη Ζάκυνθο15:46Together We Shine: Η επίσημη έναρξη της συνεργασίας Athens City Events & Δειπνοσοφιστήριον15:40Ζωγράφου: Άγρια επίθεση σε οδηγό λεωφορείου - Τον χτύπησε οδηγός Ι.Χ. για μια προσπέραση15:36Δένδιας: Όποιος μετατίθεται σε τόπο που δεν επιθυμεί, δικαιούται από το κράτος την παροχή δωρεάν αξιοπρεπούς και επαρκούς κατοικίας 15:26Πανελλαδικό συλλαλητήριο από τους αγροτοκτηνοτρόφους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης15:12Εύβοια: Οδηγός τσιμπήθηκε από σφήκα και καρφώθηκε σε κολώνα με το ΙΧ του14:58Πεσκόφ: Η Ρωσία συμφωνεί με πολλές από τις απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ14:44Μπλόκα Αγροτών: Live ο χάρτης των κινητοποιήσεων14:30Πιερρακάκης: Στόχος μας είναι πολύ σύντομα να μην είμαστε η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη14:16Έληξε ο αποκλεισμός στο λιμάνι του Βόλου - Επιστροφή των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας14:02Μπλόκο της αστυνομίας στους αγρότες - Δεν τους αφήνουν να πλησιάσουν τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου13:48Υπόθεση Novartis - Γεωργιάδης: Οι δύο κατηγορούμενοι έπαιξαν, ως όργανα, βασικούς ρόλους σε μια σκευωρία13:34ΕΕ: Η κομισιόν ενέκρινε νέο κλιματικό στόχο μέχρι το 204013:20Ηράκλειο - Αγρότες: Προχώρησαν σε κατάληψη κτιρίου της ΑΑΔΕ13:06Υπουργείο Ανάπτυξης: Διακινείται ψευδεπίγραφο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για δωρεάν πακέτο γιορτών12:52Συνάντηση Μητσοτάκη με Αλγερινό ΥΠΕΞ: Αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Αλγερίας12:38Θεσσαλονίκη: Σύλληψη οπαδού ομάδας - Στην κατοχή του βρέθηκαν όπλο και φωτοβολίδες12:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο