LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Οκτωβρίου 2019 09:31 | Ανανέωση: 12 Οκτωβρίου 2019 09:22

Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1: εφικτή η συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων

Πόσοι είναι οι εν λόγω εκλογείς. Ποια υποχώρηση έκανε η Κυβέρνηση. Τι ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί τον κατηγορεί. Τι λέει για τις προσλήψεις μόνιμων και συμβασιούχων, το νέο σύστημα εκλογής των Δημάρχων και την "βόμβα" με τα σκουπίδια.

Θεοδωρικάκος - Πρωινοί Τύποι - ΑΝΤ1

«Είμαστε πολλοί λίγοι στην χώρα για να είμαστε διχασμένοι», επανέλαβε πολλάκις ο Υπ. Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου στον ΑΝΤ1, «Πρωινοί Τύποι» και ζητώντας να υπάρξει συναίνεση σε ότι αφορά την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος στην ψήφο των αποδήμων, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «η ζητούμενη μεταρρύθμιση αφορά την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό είτε διότι σπουδάζουν είτε διότι εκεί εργάζονται είτε διότι έχουν φύγει πολλά χρόνια από την χώρα. Αφορά δε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Όπως σημείωσε, «χρειάζονται τουλάχιστον 200 ψήφοι στην Βουλή για να ισχύσει η όποια μεταρρύθμιση στο εν λόγω αντικείμενο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ο Πρωθυπουργός, σύμπασα η κυβερνητική πλειοψηφία και νομίζω όλοι μας θέλουμε να την ψηφίσουν και οι 300 της Βουλής, καθώς αφορά όσους βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά έχουν την καρδιά τους, αλλά και τα συμφέροντα τους στην Ελλάδα»

Κάνοντας απολογισμό των συναντήσεων που είχε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, «έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά, διότι διαφαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο συναίνεσης. Στην συζήτηση υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή», στην οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η γραμμή είναι ότι η ψήφος αυτή θα είναι ισότιμη με όσους ψηφίσουν εντός Ελλάδας και όχι, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αυτές τις ψήφους να εκλέγονται πχ. 3 βουλευτές ή άλλος ορισμένος αριθμός βουλευτών Επικρατείας», επισημαίνοντας ότι κάθε άλλο είναι μειωτικό και προσβλητικό για τους εν λόγω ψηφοφόρους, ενώ ακόμη παραβιάζει την αρχή της ισότιμης ψήφου».

Σε ότι αφορά τον αριθμό των εκλογέων αυτών, ο Υπ. Εσωτερικών είπε στον ΑΝΤ1 ότι «δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι αυτοί οι ψηφοφόροι, καθώς δεν γνωρίζουμε τον τόπο κατοικίας καθενός εκ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ιδίως δε βάσει της ευκολίας των μετακινήσεων εντός της ΕΕ». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «έχουμε ένα στοιχείο από την ΑΑΔΕ, το οποίο αναφέρει ότι υπάρχουν 350.000 Έλληνες, που έχουν ΑΦΜ στην χώρα μας, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού. Αυτό είναι ένα μέτρο, δεν ισχυρίζομαι ότι τόσοι ειναι οι ψηφοφόροι».

Απευθυνόμενος στην Κουμουνδούρου, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επανεξετάσει την στάση του. Ήρθε η ώρα να κάνει μια μεγάλη πρωτοτυπία το πολιτικό σύστημα, να ψηφίσει με 300 ψήφους αυτό το νομοσχέδιο. Εμπράκτως ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα, καθώς προσήλθε σε μια συζήτηση ανοιχτός».

Λέγοντας μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός διατίθεται να κάνει υποχωρήσεις από τις θέσεις του, επεσήμανε ότι «Η κυβερνητική πρόταση ήταν για επιστολική ψήφο, όπως ισχύει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Εμείς, ως ένδειξη για την συναίνεση που αποζητούμε, μπορούμε να κάνουμε πίσω και να δεχθούμε να υπάρχει ψηφοφορία στα προξενεία της Ελλάδας. Είναι τόσο σοβαρό το ζήτημα, που τέτοιες παράμετροι δεν μπορεί να εμποδίζουν την επίλυση του».

«Δεν θα αφήσουμε την Αθήνα να βουλιάξει στα σκουπίδια»

Για το φλέγον ζήτημα των σκουπιδιών, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η προηγούμενη διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής δεν έκανε τίποτα σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. Πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα, τα οποία σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, αναμένουμε να μας παρουσιάσει ο κ. Πατούλης. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα αφήσουμε την Αθήνα να βουλιάξει στα σκουπίδια».

Προσέθεσε ότι σε συνεργασία με όλους τους Δήμους ετοιμάζονται προγράμματα ενίσχυσης της ανακύκλωσης, αντικείμενο στο οποίο χρειάζεται όπως είπε, «τεράστια δουλειά, καθώς από το 18% των απορριμμάτων σήμερα, το ποσοστό ανακύκλωσης να φθάσει το 50%».

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι πλέον οι Δήμοι έχουν την αυτονομία και την ευελιξία να συνεργαστούν με ιδιώτες για την διαχείριση τομέων, όπως τα σκουπίδια, η ηλεκτροδότηση και το πράσινο, προς όφελος του Δήμου και των δημοτών. Όπως τόνισε, «κάτι τέτοιο αποκλείεται, με καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, να οδηγήσει έστω σε μία απόλυση εργαζόμενου σε ΟΤΑ».

Για τις προσλήψεις

Ο Υπ. Εσωτερικών ανέφερε ότι με διάταξη του πολυνομοσχεδίου, προβλέπεται να υπάρξει σχεδιασμός με ορίζοντα τετραετίας για την πρόσληψη όχι μόνο του μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο, αλλά και για την στελέχωση κομβικών υπηρεσιών με συμβασιούχους, όπως πχ. στην Πυροσβεστική. Μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα υπάρξει πρόσληψη 3.000 εργαζόμενων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με προβάδισμα στην μοριοδότηση όσων επί χρόνια απασχολούνται σε αυτό, ακόμη 4.500 προσλήψεις για την Ειδική Αγωγή καθώς και σύμφωνα με την βούληση του Πρωθυπυοργού θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πρόσληψη 1.500 Ειδικών Φρουρών.

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Για τις επόμενες εκλογές στους ΟΤΑ, όπως είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, θα καταργηθεί η απλή αναλογική. Για το διάδοχο πλαίσιο είπε ότι θα αναζητηθεί σε συνεργασία με τους Δημάρχους, λέγοντας ότι μια καλή πρακτική ή έστω βάση συζήτησης, είναι η παλαιότερα ισχύουσα διάταξη, σύμφωνα με την οποία υποψήφιος που συγκέντρωνε το 42% στον α΄ γύρο, εκλεγόταν Δήμαρχος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟυκρανία – Μητσοτάκης: Πάγια θέση της Ελλάδας το απαραβίαστο των συνόρωνΧθες 16:39 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός, συμμετείχε στις τηλεδιασκέψεις των ηγετών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Έγκλημα Χαλάνδρι - 28χρονος: Ήθελα να την εκφοβίσω, αλλά θόλωσαΧθες 19:12 | Ειδήσεις

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο κατηγορούμενος για την δολοφονία της 47χρονης έξω από το σπίτι της στο Χαλάνδρι.

Εγνατία Οδός – Κουτσούκος: Το 90% των τροχαίων οφείλεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγονταΧθες 19:15 | Ειδήσεις

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού, για το πολύνεκρο δυστύχημα που έγινε την Δευτέρα, λίγο πριν από σταθμό διοδίων.

Νέα Χαλκηδόνα: Εκτροπή πυροσβεστικού οχήματος (εικόνες)Χθες 16:31 | Ειδήσεις

Το Πυροσβεστικό όχημα, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε τοίχο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από τους 4 πυροσβέστες που έπεσε στο οδόστρωμα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ – Χάρλεμ: Πέντε νεκροί από λεγεωνέλλωση23:59Αφγανιστάν: Τροχαίο με περισσότερους από 70 νεκρούς23:44Αντιμέτωπος με 10 χρόνια φυλάκιση ο Πρίγκιπας της Νορβηγίας23:29Ο Καραλής πήρε την πρώτη του νίκη σε σειρά Diamond League23:13Ιταλία: Λιώνει ραγδαία ο παγετώνας - Αλλάζει μετά από 130 χρόνια ο τρόπος μέτρησης22:58ΝΑΤΟ: Η Σύνοδος Κορυφής του 2026 θα διεξαχθεί στην Άγκυρα22:42Ιστιοφόρο πήρε φωτιά κοντά στην Δήλο22:27Φοιτητική Στέγη: Αναζητούν συγκάτοικο οι φοιτητές, λόγω ακρίβειας ενοικίων22:11Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη21:56Φοροαπαλλαγές για πολύτεκνες οικογένειες στο πακέτο της ΔΕΘ – Στο επίκεντρο το δημογραφικό πρόβλημα21:40ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου21:25Φωτιά στην Κερατέα (βίντεο)21:10Σητεία: Ημιβύθιση φορτηγού πλοίου που είχε πέσει σε ύφαλο20:54Δημογραφικό: Απειλή για το μέλλον της χώρας - 30.000 λιγότερα παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα20:38Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αττική20:23Έγκλημα Χαλάνδρι - 28χρονος: Ήθελα να την εκφοβίσω, αλλά θόλωσα20:07ΠΑΟΚ: Οι φίλαθλοι μας να μην πλησιάσουν το γήπεδο της Ριέκα19:52Εγνατία Οδός – Κουτσούκος: Το 90% των τροχαίων οφείλεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα19:35Χίος: 33χρονος συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της πρώην συντρόφου του19:19Τραγωδία στην Εγνατία - Αυτόπτες μάρτυρες στον ΑΝΤ1: Φώναζαν "σώστε μας"19:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο