LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 11 Οκτωβρίου 2019 15:58

Τουσκ σε Αναστασιάδη: Έχετε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ

Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει τουρκικών προκλήσεων εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκροτημένη απάντηση ζήτησε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

AP - Ντόναλντ Τουσκ - Νίκος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε σήμερα την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει των νέων τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων στα ανοιχτά της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη για μια συγκροτημένη απάντηση στις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς».

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησής τους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο κ. Τουσκ είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει έντονα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και ενόψει των νέων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας «επαναβεβαιώνω ότι η Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου».

Ο κ. Τουσκ κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, καθώς, όπως είπε, δεν υπονομεύουν μόνο τις πρόσφατες προσπάθειες γα επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά υπονομεύουν επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ στο σύνολό της και της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ακόμη ότι «η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να σταματήσει» ενώ έκανε και λόγο για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

AP - Ντόναλντ Τουσκ - Νίκος Αναστασιάδης

Απαντώντας στις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για το μεταναστευτικό, ο κ. Τουσκ είπε ότι «δεν θα αποδεχθούμε ότι οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε όπλο και χρησιμοποιούνται για εκβιασμό. Για αυτό τον λόγο θεωρώ τις χθεσινές απειλές που έγιναν από τον Πρόεδρο Ερντογάν εντελώς εκτός τόπου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Λευκωσία στο να έχει στο πλευρό της ενωμένη όλη την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο Τουσκ για τις πρόσφατες εξελίξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νέες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε αδειοδοτημένα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «σε μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Είπε επίσης ότι εξήγησε στον κ. Τουσκ ότι οι νέες παράνομες γεωτρήσεις είναι μέρος μιας σειράς από συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν επίσης τη νεκρή ζώνη, αλλά και τα σχέδια ενός ενδεχόμενου ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να απόσχει από κάθε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

AP - Ντόναλντ Τουσκ - Νίκος Αναστασιάδης

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝίκος Παππάς: Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γρονθοκόπησε δημοσιογράφοΧθες 17:06 | Ειδήσεις

Διαγράφηκε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση Φάμελλου.

Αλεξανδρούπολη: Καρδιακή ανακοπή λόγω ασιτίας η αιτία θανάτου του 3χρονουΧθες 21:46 | Ειδήσεις

Η μητέρα του συνελήφθη άμεσα από τις αστυνομικές Αρχές. Η εικόνα που παρουσίαζε το άψυχο παιδικό σώμα φέρεται να είναι σοκαριστική.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά κατηγορούμενοι στην ΚρήτηΧθες 22:55 | Ειδήσεις

 Μεταξύ των τριών τελευταίων κατηγορουμένων που απολογήθηκαν σήμερα ήταν και η σύζυγος του λογιστή, φερόμενου ως ηγετικού στελέχους της οργάνωσης. 

Αμοργός: Αγρότης έστησε μόνος του το πρώτο μπλόκο στο νησίΧθες 14:20 | Ειδήσεις

Με το τρακτέρ του να γίνεται σύμβολο αγώνα, ο αγρότης κατάφερε να τραβήξει την προσοχή της τοπικής κοινωνίας και των αρχών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Erasmus+: Συμφωνία με την ΕΕ για την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα07:12Ο Τραμπ υποσχέθηκε στους Αμερικανούς "οικονομικό μπουμ που δεν ξαναείδε ποτέ ο κόσμος"06:58Σαουδική Αραβία: Εξερευνήτρια διέσχισε όλη τη χώρα περπατώντας!06:44Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Δεκεμβρίου06:30Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:15Αμοργός: Αγρότης έστησε μόνος του το πρώτο μπλόκο στο νησί23:59Δένδιας: Εκπλήρωση της εθνικής μας υποχρέωσης η μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή23:46Παππάς: Είχα λάθος αντίδραση απέναντι σε δράση – πρόκληση23:32ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά κατηγορούμενοι στην Κρήτη23:18Βόλος: Καθηγητής κλείδωσε μαθητές στην τάξη για να κάνει μάθημα23:03Μητσοτάκης: Προσωπικό μου στοίχημα η Ακρινή Κοζάνης - Μετατρέπεται σε πρότυπο πράσινο οικισμό22:50Τροχαίο δυστύχημα στην Χαλκιδική22:35Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης (βίντεο)22:21Αλεξανδρούπολη: Καρδιακή ανακοπή λόγω ασιτίας η αιτία θανάτου του 3χρονου22:07Κύπελλο Ελλάδας: Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Ηρακλή21:39ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες21:25Ονδούρα: Οκτώ τραυματίες σε διαδηλώσεις για την δημοσίευση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων21:11Κύπελλο Ελλάδας: Ο Παναθηναϊκός πέρασε από την Καβάλα20:57Πούτιν: Η Μόσχα θα επιτύχει τους πολεμικούς στόχους της στην Ουκρανία20:43Ant1 Sports: Η μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη της ΑΕΚ θα μεταδοθεί από τον ΑΝΤ120:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο