LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 11 Οκτωβρίου 2019 15:58

Τουσκ σε Αναστασιάδη: Έχετε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ

Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει τουρκικών προκλήσεων εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκροτημένη απάντηση ζήτησε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

AP - Ντόναλντ Τουσκ - Νίκος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε σήμερα την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει των νέων τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων στα ανοιχτά της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη για μια συγκροτημένη απάντηση στις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς».

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησής τους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο κ. Τουσκ είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει έντονα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και ενόψει των νέων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας «επαναβεβαιώνω ότι η Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου».

Ο κ. Τουσκ κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, καθώς, όπως είπε, δεν υπονομεύουν μόνο τις πρόσφατες προσπάθειες γα επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά υπονομεύουν επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ στο σύνολό της και της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ακόμη ότι «η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να σταματήσει» ενώ έκανε και λόγο για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

AP - Ντόναλντ Τουσκ - Νίκος Αναστασιάδης

Απαντώντας στις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για το μεταναστευτικό, ο κ. Τουσκ είπε ότι «δεν θα αποδεχθούμε ότι οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε όπλο και χρησιμοποιούνται για εκβιασμό. Για αυτό τον λόγο θεωρώ τις χθεσινές απειλές που έγιναν από τον Πρόεδρο Ερντογάν εντελώς εκτός τόπου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Λευκωσία στο να έχει στο πλευρό της ενωμένη όλη την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο Τουσκ για τις πρόσφατες εξελίξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νέες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε αδειοδοτημένα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «σε μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Είπε επίσης ότι εξήγησε στον κ. Τουσκ ότι οι νέες παράνομες γεωτρήσεις είναι μέρος μιας σειράς από συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν επίσης τη νεκρή ζώνη, αλλά και τα σχέδια ενός ενδεχόμενου ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να απόσχει από κάθε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

AP - Ντόναλντ Τουσκ - Νίκος Αναστασιάδης

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Ποιοι απεργούν, πώς θα κινηθούν τα μέσαΣήμερα 07:35 | Ειδήσεις

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, με αλλαγές στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό στη ΘεσσαλονίκηΣήμερα 08:43 | Ειδήσεις

Ποιες μέρες θα πραγματοποιηθεί. 

Με την ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026Σήμερα 08:13 | Ειδήσεις

Η πενθήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού, η οποία άρχισε το μεσημέρι της Παρασκευής, 12 Δεκεμβρίου, ενεγράφηκαν και ζήτησαν να τοποθετηθούν 194 βουλευτές από όλα τα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Εκτός λειτουργίας η Γραμμή 3 του Μετρό από Χολαργό μέχρι ΑεροδρόμιοΣήμερα 08:25 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ, υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στη σηματοδότηση και για αυτό έχει τεθεί εκτός λειτουργίας η γραμμή. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στο Αγρίνιο09:42Πάτρα: Νέες κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων της δυτικής Ελλάδας09:2824ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Ποιοι απεργούν, πώς θα κινηθούν τα μέσα09:14Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη09:00Λάρισα: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο μπλόκο της Νίκαιας08:46Εκτός λειτουργίας η Γραμμή 3 του Μετρό από Χολαργό μέχρι Αεροδρόμιο08:32Με την ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 202608:16Miles Davis: Ο άνθρωπος που δεν άφησε ποτέ την τζαζ να μείνει ακίνητη08:02Λαμία: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες07:48Δώρο Χριστουγέννων 2025: Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα - Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, εάν δεν καταβληθεί07:34Απεργία: "Λουκέτο" σήμερα στους δήμους της χώρας07:24Σεισμός 5,2 ρίχτερ στη Ζάκυνθο07:10Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε αγωγή 5 δισ. κατά του BBC07:00Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Δεκεμβρίου06:48Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ουκρανία να βρεθεί ένας συμβιβασμός06:38ΟΠΕΚΑ: Αυξάνεται από το νέο έτος το επίδομα για τους ανασφάλιστους υπερήλικες06:24Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:10Φοινικούντα: Προφυλακίστηκαν ανιψιός και επιχειρηματίας23:59Μερτς για σύνοδο Βερολίνου: Ίσως η μεγαλύτερη διπλωματική δυναμική από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία23:45Η ΚΕΔΕ βάζει “λουκέτο” στους δήμους όλης της χώρας την Τρίτη23:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο