LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 09 Οκτωβρίου 2019 12:45 | Ανανέωση: 09 Οκτωβρίου 2019 12:56

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: κόντρα και για τις διαρροές

Τι λέει ο Αντώνης Σαμαράς για τον πρών Αν. Υπ. Δικαιοσύνης. Μετά την μάχη από το βήμα της Βουλής, ήρθε η ανταλλαγή πυρών για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Νοβάρτις - Παπαγγελόπουλος

Μετά τις φορτισμένες τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν από την ψηφοφορία για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ξέσπασε νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης, αυτήν την φορά για τις διαρροές που υπήρξαν κατά την μυστική ψηφοφορία. Η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων, καθώς στην ανακοίνωση υπήρξε απόκλιση μιας ψήφου (σημ: έγινε επανακαταμέτρηση τα ξημερώματα, οπότε και έγινε γνωστό το αποτέλεσμα. Δεν ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια, αλλά «πέρασε» στα πρακτικά), προέκυψε ότι στη μυστική ψηφοφορία, για όλα τα αδικήματα «ναι» ψήφισαν 173 βουλευτές (αντί 172 όπως είχε ανακοινωθεί), «όχι» ψήφισαν 83 βουλευτές (αντί 84, όπως είχε ανακοινωθεί), σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών. Στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Στην μυστική ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25. Από τη ΝΔ απουσίαζε ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη, που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και οι Νίκος Φίλης και Νεκτάριος Σαντορινιός για λόγους υγείας.

Η Επιτροπή συγκροτείται για τέσσερα αδικήματα:

  • Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών,
  • πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος,
  • ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος
  • ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της. Σε αυτήν δεν θα μετέχει εκπρόσωπος του Μέρα25, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Βουλή - Παπαγγελόπουλος - Novartis

Σύγκρουση για τις διαρροές

Οι έξι διαρροές θεωρείται βέβαιο ότι προέρχονται είτε από τη ΝΔ είτε από το ΚΙΝΑΛ, καθώς τα «όχι» είναι περισσότερα από την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις 4 δικαιολογημένες απουσίες.

Τόσο η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ «μπήκαν» σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων και σχολίων, σε ότι αφορά τις διαρροές στην ψηφοφορία. «Η ΚΟ της ΝΔ είναι μπετόν», αναφέρουν στη ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ να απαντά ότι «στο τέλος θα μας πουν ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι ΠΑΣΟΚ».

Σχολιάζοντας την απουσία υπουργών στα κυβερνητικά έδρανα στην συζήτηση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι είναι η δεύτερη συμβολική κίνηση που κάνει η Κυβέρνηση, προχωρώντας στην διάκριση των λειτουργιών Κυβέρνησης και Βουλής, με την πρώτη όπως ανέφερε να είναι η μεταφορά των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου από το κτήριο της Βουλής στο Μέγαρο Μαξίμου . Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «καθώς η Βουλή αποφάσιζε, επελέγη οι υπουργοί να καθίσουν στα βουλευτικά έδρανα και να εκφράσουν την άποψη τους».

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει και να ταυτιστεί με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί όταν θα έχει προχωρήσει η διαδικασία», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας. Όπως είπε, σχολιάζοντας την «διαρροή» σημείωσε ό,τι «αν είχαμε ζητήσει κομματική πειθαρχία από τα στελέχη μας, θα μπορούσαν να συναχθούν συμπεράσματα, όχι όμως τώρα. Όταν φθάσουμε στην πρόταση της επιτροπής, θα είναι άλλο πράγμα. Η παραπομπή ενός ανθρώπου είναι καθαρά θέμα συνείδησης». 

Βουλή - Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Μητσοτάκης: μιλάνε αυτοί που με θράσους έστηναν κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους

«Για εμάς, η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης. Δεν εντάσσεται στη λειτουργία της. Την πλαισιώνει. Δεν την υπηρετεί. Αλλά συνομιλεί μαζί της!», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ κι αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Αυτή ακριβώς η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες. Αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας. Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό για να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis», πρόσθεσε. «Η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε περιφρόνηση των αντιπάλων μας αλλά σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα αλλά με τη βουλευτική τους και όχι την υπουργική τους ιδιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λάβρος κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου εμφανίστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε μια λακωνική, πλην εξόχως αιχμηρή δήλωση του για τον πρώην Αν. Υπουργό Δικαιοσύνης, είπε "για το παραλήρημά του έχει την πλήρη κατανόησή μου... Αλλα σχεδίαζαν κι αλλιώς τους βγήκε".

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την ψηφοφορία σημείωναν ότι «δεν ήταν μόνο τα άδεια υπουργικά έδρανα που απαξίωσαν τη χθεσινή συζήτηση για Προανακριτική και επιβεβαίωσαν την δειλία του Πρωθυπουργού. Φρόντισαν για αυτό και έξι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έσπασαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν κατά της προανακριτικής παρωδίας. Καλά ξεμπερδέματα...».

«Αποδείχτηκε περίτρανα χτες στη Βουλή ποιος λέει κάτι και το εννοεί και ποιος υπεκφεύγει και απουσιάζει. Η εικόνα αυτή, με άδεια τα υπουργικά έδρανα, δεν τιμά ούτε το κοινοβούλιο ούτε την κυβέρνηση της ΝΔ», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον Alpha 98.9.

Το ΚΙΝΑΛ, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η χθεσινή ομιλία του κυρίου Παπαγγελόπουλου δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τους στενούς δεσμούς του με την καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Όλη η ομιλία του απευθύνθηκε πολιτικά και συναισθηματικά σε αυτούς και από ότι φαίνεται από την ψηφοφορία με τα έξι λευκά και άκυρα, βρήκε ανταπόκριση. Πάλι καλά που περιορίστηκαν στους 6 πιο πρόθυμους, γιατί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να βρεθούν και περισσότεροι. Εξάλλου τα κενά υπουργικά έδρανα χθες αποδεικνύουν τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας στην συγκεκριμένη υπόθεση. Στο τέλος βέβαια κάποιοι καλοθελητές θα μας πουν ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν ΠΑΣΟΚ».
Για «δεδομένο οικονομικό σκάνδαλο» σε ότι αφορά την Novartis έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στον ΑΝΤ1 κι εξηγώντας την αποχώρηση του ΚΚΕ από την ψηφοφορία στην Βουλή, λέγοντας ότι το βασικό ζήτημα δεν ετέθη ούτε τίθεται τώρα, λέγοντας ότι δεν λένε τίποτα για την ταμπακιέρα «για την τιμή του φαρμάκου και την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του Δημοσίου, την ώρα που η λαϊκή οικογένεια πλήρωνε αυξημένα ποσά για φάρμακα».

Σε δήλωση του, ο Γιώργος Καμίνης αναφέρει «Δυστυχώς με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή, κορυφαία διαδικασία στη Βουλή εξελίχθηκε σε κωμωδία. Ο μισός θίασος κρύφτηκε στην κουίντα ο άλλος μισός, με προεξάρχονται τον κ. Παπαγγελόπουλο, θεώρησε σκόπιμο να διανθίσει τη διαδικασία με σχόλια για τα φυσικά προσοντα του Ρασπούτιν.  Αυτή είναι η σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν ένα τεράστιο πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο που έχει βλάψει τον ελληνικό λαό και έχει σπιλώσει με αναίσχυντο τρόπο μέλη της παράταξης μας. Σύσσωμη η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής ψήφισε υπερ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου.  Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να μας κάνει να ξεχάσουμε το παρελθόν του κ. Παπαγγελόπουλου, είναι καταγέλαστη. Ο ίδιος άλλωστε αναφέρθηκε εκτενώς χτες σε εξυπηρετήσεις που έχει κάνει κατά κόρον στο παρελθόν που φθάνουν μέχρι την  υπόθεση της Mayo. Δυστυχώς εκτός από τον Ρασπούτιν, έχουμε και επίδοξους γαλάζιους Μυνχάουζεν στην υπόθεση Νοβάρτις».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ζήτησε την αποσαφήνιση του ζητήματος περί ευθύνης υπουργών, ζητώντας κατάργηση του και προσθέτοντας ότι ο κάθε υπουργός πρέπει να αντιμετωπίζεται ποινικά όπως ο κάθε πολίτης και να μην εμπλέκεται η Βουλή και η κυβερνητική πλειοψηφία, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και να μην γίνεται αυτό από την Κυβέρνηση, η οποία βάζει τους εκλεκτούς τους, στους οποίους μπορεί να παρεμβαίνει, όπως δεδομένα για εμάς έκανε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Τη Δευτέρα η πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής

Τον κατάλογο των βουλευτών τους που θα μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis προετοιμάζουν τα κόμματα και μέχρι το Σάββατο πρέπει να τον έχουν αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής.

Η Προανακριτική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα για πρώτη φορά, ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει για να εκλέξει το Προεδρείο της.

Εντός δύο μηνών οφείλει να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να παραδώσει το πόρισμά της στην Ολομέλεια.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦρουζής: η “καυτή” κατάθεση για την Novartis και τα πολιτικά πρόσωπαΧθες 12:15 | Ειδήσεις

Ο πρώην ισχυρός άντρας της Novartis, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις επαφές που είχε με πολιτικούς αλλά και για την "Αικατερίνη Κελέση".

Παναγιώτης-Ραφαήλ: ξεκίνησε το ταξίδι ζωής για τη Βοστώνη (εικόνες)Χθες 09:36 | Ειδήσεις

Μετά από έναν μαραθώνιο αγάπης ο μικρός ήρωας από την Εύβοια πετάει σήμερα για το πολυπόθητο ταξίδι στην Αμερική! Η ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Σε κρίσιμη κατάσταση 9χρονος μετά από επίθεση σκύλων Χθες 15:41 | Τοπικά Νέα

Του επιτέθηκαν την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο. Σωτήρια η επέμβαση της μητέρας του. 

Independent: δώστε πίσω τα κλεμμένα Γλυπτά του ΠαρθενώναΧθες 22:02 | Ειδήσεις

“Ντροπή” χαρακτηρίζει αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας την άρνηση του Μπόρις Τζόνσον να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέες είσοδοι στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες (βίντεο)23:59Εντοπίστηκε 1,2 τόνος κοκαΐνης μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μπανάνες23:48“Η Παριζιάνα”: Οι πρωταγωνιστές της παράστασης μίλησαν στο “Πρωινό” (βίντεο)23:37Ήθελε αλλά δεν... μπορούσε ο Παναθηναϊκός23:30Αργύρης Κουμτζής: Ο τυφλός φοιτητής που πήρε το πτυχίο του με άριστα (εικόνες)23:18Μητσοτάκης σε Ζάεφ και Ράμα: οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους23:06Δύο βραβεία απέσπασε η ταινία “Καζαντζάκης” του Γιάννη Σμαραγδή (βίντεο)22:54Επέτειος Πολυτεχνείου: κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα22:41Τάκης Διαμαντόπουλος: Οι ιστορίες πίσω από τα πορτρέτα του κορυφαίου Έλληνα φωτογράφου (βίντεο)22:28Independent: δώστε πίσω τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα22:15Δολοφονία Τοπαλούδη: Θα καταθέσουν κοπέλες που είχαν προσεγγίσει οι κατηγορούμενοι (βίντεο)22:03Άγγελος Αναστασιάδης: Έπεσε με το αυτοκίνητό του σε χαράδρα τριών μέτρων21:52Μητσοτάκης: “καταλύτης” η Συμφωνία των Πρεσπών για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας21:40Φονικό στα Μέγαρα: Την παραδειγματική τιμωρία του δράστη ζήτησε η σύζυγός του (βίντεο)21:27“Φυγάδευε” αλλοδαπούς με πλαστά έγγραφα 21:14Κουτσούμπας; Αγωνιστική απάντηση στον αυταρχισμό και την καταστολή21:01Έρευνα ΑΝΤ1: Οι πιάτσες των ναρκωτικών στο Μενίδι (βίντεο)20:48“Ξεπαγώνουν” 96000 άδειες οδήγησης20:35“Καμπανάκι κινδύνου” για τα ετοιμόρροπα κτήρια στην Αθήνα (βίντεο)20:22Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και μετά την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα20:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο