LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 09 Οκτωβρίου 2019 10:07

Παμούκ: να λύσουμε το Κουρδικό με διάλογο κι όχι με πόλεμο

Πληθαίνουν οι φωνές από Τούρκους διανοητές που αντιτίθεται στα σχέδια του Ερντογάν για στρατιωτική εισβολή στη Συρία

AP - Ορχάν Παμούκ

Πληθαίνουν οι φωνές από Τούρκους διανοητές, ενάντια στα σχέδια του Προέδρου Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή στο συριακό Κουρδιστάν. Φωνές που όμως δύσκολα βρίσκουν τον δρόμο προς τη δημοσιότητα, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Τούρκος συγγραφέας και Νομπελίστας Λογοτεχνίας το 2006, ο Ορχάν Παμούκ, μίλησε στην ιταλική εφημερίδα Corrriere della Sera από τον τόπο αυτοεξορίας του, τη Νέα Υόρκη.

«Στην Τουρκία πάντοτε θα υπάρχουν διανοούμενοι, πρόσωπα φιλελεύθερα πάντοτε πρόθυμα να διατρανώσουν στην τουρκική κυβέρνηση την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα μαζί με τους Κούρδους κι όχι με πόλεμο. Κι εγώ είμαι ένας από αυτούς» λέει.

Μακριά από την αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη, ο Παμούκ παραδέχεται πως δεν μπορεί να παρακολουθήσει εξονυχιστικά τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Συρία. Υπογραμμίζει όμως «πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκέπτονται όπως εγώ στην Τουρκία και δεν είναι Κούρδοι».

Ωστόσο, ο πολιτικός αναλυτής Αχμέτ Ινσέλ δηλώνει στην ίδια εφημερίδα από το Παρίσι, πως είναι αισιόδοξος, «Δεν πιστεύω πως ο Ερντογάν θα φέρει εις πέρας το σχέδιό του. Είναι ένα απλό εθνικιστικό εύρημα για να συσπειρώσει ξανά την εκλογική του βάση. Πιστεύω πως στο τέλος η Τουρκία θα περιορισθεί σε μία συμβολική ζώνη ασφαλείας βάθους 5-10 χλμ».

Ο ίδιος εκτιμά πως «η ιδέα να επαναπροωθηθούν εκεί δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες είναι ανέφικτη: πρόκειται στην πλειονότητά τους για αραβικούς πληθυσμούς, που προέρχονται από το Χαλέπι, τη Δαμασκό, τη Γούτα. Είναι δύσκολο να αναμιχθούν με τον ντόπιο πληθυσμό».

 Μολαταύτα, για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λυών 2 και ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής, Φαμπρίς Μπαλάνς, ο στόχος της Άγκυρας είναι πολύ πιο φιλόδοξος: στόχος της είναι να δρομολογήσει μια εθνοκάθαρση και να δημιουργήσει μία νέα αμιγή αραβική ζώνη στα κουρδικά εδάφη. «Ο Ερντογάν θέλει να απωθήσει τον κουρδικό πληθυσμό και να κατασκευάσει νέες πόλεις με Άραβες πρόσφυγες. Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί η κουρδική ταυτότητα» υποστηρίζει.

 Ωστόσο, τα σχέδια του Ερντογάν είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα κι ιδίως την Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά κράτη ανησυχούν ιδιαίτερα για τους μαχητές της ISIS με ευρωπαϊκή υπηκοότητα που κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις. Όπως εξηγεί ο Ινσέλ, «η Ευρώπη δεν εννοεί με καμία δύναμη να πάρει πίσω τους τζιχαντιστές αυτούς. Ο Ερντογάν έχει διαβεβαιώσει ότι θα το φροντίσει αυτός. Κι αυτό του προσφέρει χώρο για διαπραγματεύσεις».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητεςΣήμερα 18:48 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι είχαν να δουν τέτοια βροχή 25 χρόνια και περιμένουν η βροχή να σταματήσει εντελώς για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς των καταστροφών.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγέςΣήμερα 21:24 | Ειδήσεις

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας ΚαργάκηΣήμερα 22:35 | Ειδήσεις

Το επεισόδιο χαρακτηρίστηκε σοβαρό και ενδεχομένως, αποτέλεσε έναν από τους καταλύτες για την ευρείας κλίμακας αναδιάταξη.

Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτιαΣήμερα 21:07 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν για το αν θα συνεχιστούν τα φαινόμενα το βράδυ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κατέληξε η γυναίκα που παρασύρθηκε σε τροχαίο στο Παγκράτι23:12Μεσολόγγι: 15χρονος ξυλοκοπήθηκε από δύο ανήλικους – Χειροπέδες και στους γονείς τους22:58Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας Καργάκη22:43Όρμπαν: "Κρίσιμες" οι επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Η συνάντηση κορυφής της Βουδαπέστης πλησιάζει22:28Έδεσσα: Η ανακοίνωση των διασωστών του ΕΚΑΒ για το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια22:14Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές 22:00Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο21:46Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτια21:32ΕΕ: Αύριο συνάντηση ηγετών για την κατάσταση στην Ουκρανία21:18Τραγωδία στη Σαλαμίνα: Νεκρός ηλικιωμένος που έπεσε με το ΙΧ του στη θάλασσα21:04Παναθηναϊκός: Ο Ματίας Λεσόρ στην Πορτογαλία για αρθροσκόπηση20:50Κακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητες20:36Ρωσία: Στα χέρια του Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιο με την Ουκρανία20:22Αττική: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί ταξί που επέδειξαν πλαστές άδειες οδήγησης20:08Tae Kwon Do: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Αριστείδης Ψαρρός, "αργυρές" οι Ασημάκη και Κλακάλα19:54Θεοδωρικάκος: Με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή ενισχύουμε ουσιαστικά την προστασία του καταναλωτή19:40Σαντορίνη: Συνελήφθη 48χρονος που πουλούσε "πειρατικά" συνδρομητικά κανάλια19:26Σοβαρό τροχαίο στο Παγκράτι με παράσυρση πεζής19:12Ολυμπιακός - Μπαρτζώκας: Έκανα 5-6 διαφορετικές προτάσεις που δεν προχώρησαν για διάφορους λόγους18:58Κακοκαιρία: Πάνω από 300 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική - Πού χρειάστηκαν περισσότερο παροχή βοήθειας18:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο