LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 08 Οκτωβρίου 2019 22:33

Πρωτοβουλία Ελλάδας-Κύπρου-Βουλγαρίας για το Μεταναστευτικό

Η κοινή παρέμβαση παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Μετανάστες - πρόσφυγες - κέντρο υποδοχής

Παρουσιάστηκε επίσημα η Κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας στην ΕΕ με τίτλο «Eastern Mediterranean Migration Route Initiative (EMMRI)», κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Mladen Marinov.

Η πρωτοβουλία αυτή συνιστά παρέμβαση – συνεισφορά στις υπό διαμόρφωση προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των κρατών-μελών πρώτης γραμμής στο κρίσιμο μεταναστευτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σκοπός της παρούσας πρωτοβουλίας είναι:

  • Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης της μεγάλης μεταναστευτικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των λοιπών ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τις αυξανόμενες, συνεχιζόμενες και σαφώς δυσανάλογες μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Μεσογείου και της ΕΕ.
  • Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η δίκαιη κατανομή των βαρών, μέσω μετεγκαταστάσεων, η ισχυρή πολιτική επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και η γενικότερη ενίσχυση των άμεσα πληττόμενων κρατών.

Επιπλέον, οι τρεις χώρες υποστηρίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας 2016 μέσω:

  • της εκρίζωσης των δικτύων που διακινούν μετανάστες προς την ΕΕ,
  • της αποτροπής της εκτροπής των ροών και της εγκαθίδρυσης νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών από θάλασσα, στεριά και αέρα, προς όλη την Ευρώπη και τα Κράτη-Μέλη της,
  • της διασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις χώρες ενθαρρύνουν την ΕΕ και τα λοιπά Κράτη-Μέλη να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση κοινώς συμφωνημένων δεσμεύσεων.

ΕΕ - ΠΕΤΡΙΔΗΣ - ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ - ΜΑΡΙΝΟΦ

Επίσης, Αθήνα, Λευκωσία και Σόφια ζητούν να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος στον υπό διαμόρφωση Κοινοτικό Προϋπολογισμό (ΠΔΠ 2021-2026).

Σχετικά με την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα οι 3 χώρες, στη βάση κοινού κειμένου, ασκούμε πίεση μέσα στην ΕΕ, ώστε οι εταίροι και οι αρμόδιοι θεσμοί, προεξαρχούσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να δώσουν λόγω και πράξει τη μέγιστη δυνατή προσοχή στη μεταναστευτική-προσφυγική πρόκληση, που τα 3 κράτη μας αντιμετωπίζουν στην Ανατολική Μεσόγειο - το βασικό μέτωπο του μεταναστευτικού ζητήματος. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας μέχρις ότου υπάρξουν απτά αποτελέσματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υπευθυνότητας προς τις χώρες πρώτης γραμμής, τις χώρες - σύνορο, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Κύπρος».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΧθες 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…Σήμερα 07:51 | Ειδήσεις

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις από οπαδικούς στρατούς», υπογράμμισε ο Πάκος.

Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…Σήμερα 06:31 | Ειδήσεις

Το άκρως ειρωνικό σχόλιο του Τούρκου Υπουργού Άμυνας για τον Πρόεδρο της Γερμανίας που θα συναντηθεί σήμερα με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδώνΣήμερα 06:08 | Ειδήσεις

Οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν κάνει κάλεσμα για συγκέντρωση όμως τελικά απαγορεύτηκαν από την αστυνομία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου07:42Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)07:40Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15ΗΠΑ: Συντριβή αεροσκάφους στην Αλάσκα07:01Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:48Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…06:34ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδών06:21Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία06:01Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο