LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 08 Οκτωβρίου 2019 22:33

Πρωτοβουλία Ελλάδας-Κύπρου-Βουλγαρίας για το Μεταναστευτικό

Η κοινή παρέμβαση παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Μετανάστες - πρόσφυγες - κέντρο υποδοχής

Παρουσιάστηκε επίσημα η Κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας στην ΕΕ με τίτλο «Eastern Mediterranean Migration Route Initiative (EMMRI)», κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Mladen Marinov.

Η πρωτοβουλία αυτή συνιστά παρέμβαση – συνεισφορά στις υπό διαμόρφωση προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των κρατών-μελών πρώτης γραμμής στο κρίσιμο μεταναστευτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σκοπός της παρούσας πρωτοβουλίας είναι:

  • Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης της μεγάλης μεταναστευτικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των λοιπών ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τις αυξανόμενες, συνεχιζόμενες και σαφώς δυσανάλογες μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Μεσογείου και της ΕΕ.
  • Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η δίκαιη κατανομή των βαρών, μέσω μετεγκαταστάσεων, η ισχυρή πολιτική επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και η γενικότερη ενίσχυση των άμεσα πληττόμενων κρατών.

Επιπλέον, οι τρεις χώρες υποστηρίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας 2016 μέσω:

  • της εκρίζωσης των δικτύων που διακινούν μετανάστες προς την ΕΕ,
  • της αποτροπής της εκτροπής των ροών και της εγκαθίδρυσης νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών από θάλασσα, στεριά και αέρα, προς όλη την Ευρώπη και τα Κράτη-Μέλη της,
  • της διασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις χώρες ενθαρρύνουν την ΕΕ και τα λοιπά Κράτη-Μέλη να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση κοινώς συμφωνημένων δεσμεύσεων.

ΕΕ - ΠΕΤΡΙΔΗΣ - ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ - ΜΑΡΙΝΟΦ

Επίσης, Αθήνα, Λευκωσία και Σόφια ζητούν να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος στον υπό διαμόρφωση Κοινοτικό Προϋπολογισμό (ΠΔΠ 2021-2026).

Σχετικά με την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα οι 3 χώρες, στη βάση κοινού κειμένου, ασκούμε πίεση μέσα στην ΕΕ, ώστε οι εταίροι και οι αρμόδιοι θεσμοί, προεξαρχούσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να δώσουν λόγω και πράξει τη μέγιστη δυνατή προσοχή στη μεταναστευτική-προσφυγική πρόκληση, που τα 3 κράτη μας αντιμετωπίζουν στην Ανατολική Μεσόγειο - το βασικό μέτωπο του μεταναστευτικού ζητήματος. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας μέχρις ότου υπάρξουν απτά αποτελέσματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υπευθυνότητας προς τις χώρες πρώτης γραμμής, τις χώρες - σύνορο, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Κύπρος».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔΝΤ: οι “μαύρες” προβλέψεις για την Ελλάδα, ο “εμφύλιος” και οι υπερβολέςΣήμερα 15:24 | Ειδήσεις

Μεταρρυθμιστικές αποτυχίες, αστερίσκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους και χαμηλές προβλέψεις για την ανάπτυξη. Πίεση για συντάξεις και αφορολόγητο. Διαφορετικές γνώμες μέσα στο Ταμείο. Πώς αντιδρά η ελληνική πλευρά.

Φρουζής: Νέες αποκαλύψεις για Novartis και πολιτικά πρόσωπαΣήμερα 12:14 | Ειδήσεις

Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis. Διαμάχη για ένα email που επικαλέστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. 

Οργή στην Λευκωσία για την νέα γεώτρηση από τον “Πορθητή”Σήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Η καινούρια έρευνα στην Κυπριακή ΑΟΖ, η συγκυρία των κυρώσεων της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.

Πολυτεχνείο: Άνοιξαν οι πύλες για τις επετειακές εκδηλώσεις (εικόνες)Σήμερα 12:33 | Ειδήσεις

Ξεκίνησε ο επίσημος εορτασμός της επετείου της 17ης Νοεμβρίου 1973. Δρακόντια τα μέτρα ασφαλείας. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επιστροφή του ΕΦΚ στο κρασί και δάνεια σε οινοποιούς15:39ΔΝΤ: οι “μαύρες” προβλέψεις για την Ελλάδα, ο “εμφύλιος” και οι υπερβολές15:27Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1: Η Emma Shapplin και τα…ελληνικά της λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία (βίντεο)15:14Οργή στην Λευκωσία για την νέα γεώτρηση από τον “Πορθητή”15:03Ρύθμιση για ταχεία μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες14:50Αυλαία για την Εθνική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα14:38Επίθεση σε 9χρονο από σκυλιά: ελεύθεροι οι ιδιοκτήτες των ζώων14:25Μητσοτάκης: Στηρίζουμε έμπρακτα την επιχειρηματικότητα 14:11Βελουτέ κολοκύθας και τυρόψωμο από τον Βασίλη Καλλίδη14:00Μόνο νίκη κόντρα στην Ζαλγκίρις θέλει ο Ολυμπιακός13:47Τουρίστας σκοτώθηκε βγάζοντας selfie σε καταρράκτη13:35Φωτιά σε διαμέρισμα στην Κυψέλη13:24Δωρεάν ξενοδοχειακά σεμινάρια και ευκαιρίες εργασίας στα ξενοδοχεία στο 100% Hotel Show13:13Μητσοτάκης – Μέρκελ: Τηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό13:01Μηχανή παρέσυρε πεζούς στη Λεωφόρο Συγγρού12:50Πολυτεχνείο: Άνοιξαν οι πύλες για τις επετειακές εκδηλώσεις (εικόνες)12:41Οκτάι: ο “Πορθητής” ξεκίνησε επιχειρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου12:30Φρουζής: Νέες αποκαλύψεις για Novartis και πολιτικά πρόσωπα12:19Ζώδια: οι προβλέψεις από την Λίτσα Πατέρα12:07Τζαβάρας: στους μετανάστες δεν άρεσαν οι συνθήκες στη Μονή Πορετσού11:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο