LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Οκτωβρίου 2019 16:13 | Ανανέωση: 08 Οκτωβρίου 2019 16:32

Με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο ο δανεισμός του Δημοσίου

Πάνω από 5,4 δισ. ευρώ οι προσφορές των επενδυτών. Πόσα χρήματα άντλησε το ελληνικό Δημόσιο. Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το επανάνοιγμα του 10ετους ομολόγου και η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 1,54%.

Η έκδοση συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 7,6 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα αντλήσει από αυτά 1,5 δισ. ευρώ.

Τα νέα ομόλογα έχουν ίδιους όρους με τα ομόλογα του Μαρτίου (λήγουν στις 12 Μαρτίου 2029 και έχουν κουπόνι 3,875%), αλλά η απόδοσή τους είναι μειωμένη κατά περίπου 61%. Τότε είχαν αντληθεί 2,5 δισεκ. ευρώ με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875%. Οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 11,8 δισ. ευρώ και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την έκδοση από περισσότερους από 380 επενδυτές, με το μερίδιο συμμετοχής των hedge funds να είναι μόλις 11%.

Η σημερινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου είναι η 4η έξοδος στις αγορές από την αρχή του έτους και ήδη το Δημόσιο, μέσω του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους, έχει αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 κατά 500 εκατ. ευρώ. Μετά και τη δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής των 2,9 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, οι δανειακές ανάγκες για το 2020 είναι σχεδόν μηδενικές και τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2023. Ωστόσο, πρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες για συνεχή παρουσία υπό ευνοϊκούς όρους.

Μητσοτάκης: Ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας

«Η ιστορικά χαμηλή απόδοση 1,5% για το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας αποτελεί ακόμα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Θα ήθελα να συγχαρώ την Υπηρεσία Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους και το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιτυχημένες προσπάθειές τους», έγραψε στο Twitter ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης - ιστορικό χαμηλό - ομόλογα δημοσίου

Σταϊκούρας: η Ελλάδα ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές

«Η οικονομία της χώρας κάνει σήμερα, με επιτυχία, ένα ακόμη βήμα σύμφωνα με το σχέδιό μας», σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει πως «η χώρα, με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βγήκε εφέτος, επιτυχώς, για δεύτερη φορά στις αγορές. Άντλησε, με δεκαετές ομόλογο, 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, με επιτόκιο ύψους 1,5%. Θυμίζουμε ότι το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου, στις 12 Μαρτίου 2019, ήταν στο 3,9%».

«Επιπροσθέτως, ως στοιχεία επιτυχίας χαρακτηρίζονται η μεγάλη ζήτηση, η σημαντικά πλεονάζουσα κάλυψη και η διασπορά των επενδυτών. Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική έκδοση», συμπλήρωσε.

«Η επιτυχής αυτή κίνηση αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα – βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το τελευταίο αντίο στο Γιώργο ΠαπαδάκηΣήμερα 18:29 | Ειδήσεις

Συγκινητικός αποχαιρετισμός στον Γιώργο Παπαδάκη. 

Πολιτική αναταραχή στην Κύπρο: Βίντεο "καίει" συνεργάτες του Νίκου ΧριστοδουλίδηΣήμερα 18:59 | Ειδήσεις

Πηγές της προεδρίας θεωρούν το βίντεο «δόλιο» και προϊόν μονταζιέρας.

Κηφισός: Άλλο ένα θανατηφόρο τροχαίο αναδεικνύει τα σοβαρά κενά οδικής ασφάλειαςΣήμερα 18:29 | Ειδήσεις

Ο θάνατος ενός 21χρονου οδηγού φορτηγού αναζωπυρώνει τις έντονες προειδοποιήσεις ειδικών και επαγγελματιών για τις σοβαρές ελλείψεις ασφάλειας στη λεωφόρο.

Θετικοί οι αγρότες για διάλογο μετά τη νέα πρόσκληση της κυβέρνησηςΣήμερα 17:11 | Ειδήσεις

Θετική φαίνεται πως ήταν η ανταπόκριση των αγροτών στη νέα πρόσκληση του Παύλου Μαρινάκη για συνάντηση με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη, στο Μαξίμου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στα λευκά ντύθηκαν οι Ασπράγγελοι Ζαγορίου19:56Κηφισός: Άλλο ένα θανατηφόρο τροχαίο αναδεικνύει τα σοβαρά κενά οδικής ασφάλειας19:42Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το τελευταίο αντίο στο Γιώργο Παπαδάκη19:28Πολιτική αναταραχή στην Κύπρο: Βίντεο "καίει" συνεργάτες του Νίκου Χριστοδουλίδη19:14Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σύνταγμα λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των στρατιωτικών 19:00ΕΛΑΣ για αγροτικές κινητοποιήσεις: Δεν υπάρχει ολική διακοπή κυκλοφορίας - Κανονικά η κίνηση απο παρακαμπήριες18:46Γαλλία: Στους δρόμους του Παρισιού οι αγρότες κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur (εικόνες)18:32Ακυρώνονται δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και Πέλλας λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων18:18Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο "Άγιος Σάββας": "Το ΕΣΥ αλλάζει" (εικόνες)18:04"Αποκαλύψεις" - Καρέ καρέ ο ξυλοδαρμός του 30χρονου μέσα στο μπαρ της Πάτρας (βίντεο)17:50Θετικοί οι αγρότες για διάλογο μετά τη νέα πρόσκληση της κυβέρνησης17:36Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του συτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων17:22Αγρότες: Έκλεισαν Εθνικές Οδοί, σήραγγες, τελωνεία - Κλειστά Τέμπη, Μπράλος, Κάστρο17:08Αποκαλύψεις - Σοκάρει η μητέρα 30χρονου στη Πάτρα: Χτυπούσαν το παιδί μου και οι υπόλοιποι στο μπαρ διασκέδαζαν16:54Σρι Λάνκα: Υπερσύνδεσμος σε σχολικό πρόγραμμα οδηγούσε σε ιστότοπο γνωριμιών για άνδρες16:40Εγκαινιάστηκαν τα ανακαινισμένα χειρουργεία στον "Άγιο Σάββα" (εικόνες)16:26Αναστέλλονται τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ από Βόλο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω των αγροτικών μπλόκων16:08ΕΛΑΣ: Σε λειτουργία η ψηφιοποίηση διαδικασίας συλλογής δικαιολογητικών για την έκδοση διαβατηρίων15:54ΗΠΑ: Συγκεντρώσεις κατά της ICE μετά τη δολοφονία της 37χρονης στη Μινεάπολη15:39ΗΠΑ: Κούγκαρ επιτέθηκε και σκότωσε γυναίκα στο Κολοράντο15:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο