LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Οκτωβρίου 2019 16:13 | Ανανέωση: 08 Οκτωβρίου 2019 16:32

Με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο ο δανεισμός του Δημοσίου

Πάνω από 5,4 δισ. ευρώ οι προσφορές των επενδυτών. Πόσα χρήματα άντλησε το ελληνικό Δημόσιο. Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το επανάνοιγμα του 10ετους ομολόγου και η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 1,54%.

Η έκδοση συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 7,6 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα αντλήσει από αυτά 1,5 δισ. ευρώ.

Τα νέα ομόλογα έχουν ίδιους όρους με τα ομόλογα του Μαρτίου (λήγουν στις 12 Μαρτίου 2029 και έχουν κουπόνι 3,875%), αλλά η απόδοσή τους είναι μειωμένη κατά περίπου 61%. Τότε είχαν αντληθεί 2,5 δισεκ. ευρώ με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875%. Οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 11,8 δισ. ευρώ και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την έκδοση από περισσότερους από 380 επενδυτές, με το μερίδιο συμμετοχής των hedge funds να είναι μόλις 11%.

Η σημερινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου είναι η 4η έξοδος στις αγορές από την αρχή του έτους και ήδη το Δημόσιο, μέσω του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους, έχει αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 κατά 500 εκατ. ευρώ. Μετά και τη δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής των 2,9 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, οι δανειακές ανάγκες για το 2020 είναι σχεδόν μηδενικές και τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2023. Ωστόσο, πρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες για συνεχή παρουσία υπό ευνοϊκούς όρους.

Μητσοτάκης: Ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας

«Η ιστορικά χαμηλή απόδοση 1,5% για το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας αποτελεί ακόμα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Θα ήθελα να συγχαρώ την Υπηρεσία Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους και το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιτυχημένες προσπάθειές τους», έγραψε στο Twitter ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης - ιστορικό χαμηλό - ομόλογα δημοσίου

Σταϊκούρας: η Ελλάδα ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές

«Η οικονομία της χώρας κάνει σήμερα, με επιτυχία, ένα ακόμη βήμα σύμφωνα με το σχέδιό μας», σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει πως «η χώρα, με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βγήκε εφέτος, επιτυχώς, για δεύτερη φορά στις αγορές. Άντλησε, με δεκαετές ομόλογο, 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, με επιτόκιο ύψους 1,5%. Θυμίζουμε ότι το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου, στις 12 Μαρτίου 2019, ήταν στο 3,9%».

«Επιπροσθέτως, ως στοιχεία επιτυχίας χαρακτηρίζονται η μεγάλη ζήτηση, η σημαντικά πλεονάζουσα κάλυψη και η διασπορά των επενδυτών. Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική έκδοση», συμπλήρωσε.

«Η επιτυχής αυτή κίνηση αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα – βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία"Μαύρη" επέτειος στη Μάνδρα - Οι συγγενείς των θυμάτων, άφησαν 25 μαύρα μπαλόνια στον ουρανόΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Συμπληρώνονται οχτώ χρόνια, από την φονική πλημμύρα.

Τέλλογλου για εκταφές: Δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες εξετάσεις στην ΕλλάδαΧθες 17:41 | Ειδήσεις

Όλα όσα ανέφερε ο Τάσος Τελλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ως προς την αδυναμία εκταφής των θυμάτων των Τεμπών και τη διενέργεια εξετάσεων. 

Τα ατίθασα νιάτα της εθνικής έριξαν στο...καναβάτσο τη ΣκωτίαΧθες 23:49 | Ειδήσεις

Η Εθνική ομάδα επιβλήθηκε 3-2 απέναντι στην Σκωτία με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο να πραγματοποιεί μεγάλες αποκρούσεις.

Πώς η Τουρκία καλύπτει το 20% των πολεμικών δαπανών της Ρωσίας με εισαγωγές ορυκτών καυσίμωνΧθες 10:59 | Ειδήσεις

Από την αρχή του πολέμου έως τις αρχές Νοεμβρίου 2025 η Τουρκία έχει αγοράσει ρωσικά ορυκτά καύσιμα αξίας 118 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τα ατίθασα νιάτα της εθνικής έριξαν στο...καναβάτσο τη Σκωτία23:59Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά23:45Εθνική Ελλάδος: Το περήφανο μήνυμα της Κηφισιάς για το "γαλανόλευκο" ντεμπούτο του Ανδρέα Τεττέη23:31Euroleague: Χωρίς τον Λάρκιν η Αναντολού Εφές για 8 εβδομάδες23:17Εντοπίστηκε βλήμα πλησίον του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών23:03Επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα: Κλειστός και ο Εθνικός Κήπος Κυριακή και Δευτέρα22:49Φόροι και Ακριβεία: Οι Έλληνες δυσκολεύονται να "βγάλουν" το μήνα22:36Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στην ιδέα της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν22:22"Μαύρη" επέτειος στη Μάνδρα - Οι συγγενείς των θυμάτων, άφησαν 25 μαύρα μπαλόνια στον ουρανό22:08Ιταλία: Κακοκαιρία σάρωσε τη Γένοβα – Κατέρρευσε τείχος, ξεριζώθηκαν δέντρα και πλημμύρισαν σπίτια (βίντεο)21:54Ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή στα 23 μέλη του Ρουβίκωνα για την παραβίαση του νέου νόμου για τον Άγνωστο Στρατιώτη21:40Μαγνησία: Θρίλερ με εξαφάνιση τουρίστα που αγνοείται 40 μέρες - Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του21:26Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Απαλάσσεται η Ευρώπη από την ενεργειακή εξάρτηση Ρωσίας - Τουρκίας21:12Τέλλογλου για εκταφές: Δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες εξετάσεις στην Ελλάδα20:58Διακοπή δρομολογίων προαστιακού λόγω πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο20:44Καταιγίδα Κλαούντια: Τρεις νεκροί στην Πορτογαλία – Εκκενώσεις σε Ουαλία και Αγγλία εξαιτίας πλημμυρών (βίντεο)20:30Φυλάκιση 13 μηνών σε 49χρονο που έκλεψε ένα έργο του Banksy από γκαλερί του Λονδίνου20:16Ο πρόεδρος Τραμπ προσφεύγει στα δικαστήρια κατά του BBC 20:02Θεσσαλονίκη: Νέα εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη19:48Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο