LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Οκτωβρίου 2019 10:11 | Ανανέωση: 08 Οκτωβρίου 2019 10:15

“Σαφάρι” κατασχέσεων μετά το τέλος των 120 δόσεων

Τα αναγκαστικά μέτρα που ενεργοποιούνται μετά τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση. Πόσες οφειλές διακανονίστηκαν...

Κατασχέσεις

Ιδιαίτερα θετικός εκτιμάται ο απολογισμός της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, καθώς οι πολίτες έσπευσαν μαζικά να υπαχθούν σε αυτή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπέβαλαν αιτήσεις ρύθμισης 722.109 οφειλέτες, για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Από αυτές, 217.276 αιτήσεις είναι ακόμη εκκρεμείς. Συνεπώς, 1 στους 3 οφειλέτες συμπολίτες μας έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού μεγαλύτερου των 1.500 ευρώ. 

Η επιτυχία αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι το 70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχεί σε μικροοφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ και οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και σε οφειλέτες με χρέη παλαιών ετών των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Για ρεκόρ που ξεπερνάει όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τόσο τον αριθμό των οφειλετών που εντάχθηκαν στην ρύθμιση όσο και το τελικό ρυθμισμένο ποσό.

"Επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι μέσα από ένα μίγμα διαφορετικής οικονομικής πολιτικής, μειωμένων φόρων και εισφορών, με μία οικονομία που αναπτύσσεται διαρκώς, με μία αγορά εργασίας που ενισχύεται, με την ανεργία συνεχώς να αποκλιμακώνεται και, κυρίως, με ένα δίκαιο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, να μην δημιουργούνται νέες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν. Η συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις του κάθε πολίτη και επιχείρησης προς το Κράτος αποτελεί τον καλύτερο και πιο ασφαλή οδηγό προς το μέλλον" τονίζει ο κ. Βρούτσης.

Πλέον, από σήμερα, οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς την εφορία μόνο μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 ή 24 δόσεων, ανάλογα με την κατηγορία της οφειλής τους. Διαφορετικά, θα έρθουν αντιμέτωποι με την εφορία, η οποία ξεκινά ένα "σαφάρι" κατασχέσεων, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη.

Συγκεκριμένα θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα:

Κατασχέσεις κινητών αξιών: Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους. Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ. Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα αναζητήσει ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.

Κατασχέσεις ακινήτων: Στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Μικροοφειλέτες: Το ΚΕΑΟ θα εφαρμόσει ειδικό μηχανισμό ώστε να εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, στους οποίους θα αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών τους οφειλών. Με την ψήφιση των τελευταίων αλλαγών στη Βουλή, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «πάγωμα» της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Με τη φραγή αυτής, το ΚΕΑΟ θα ενημερώνει την αρμόδια για τον έλεγχο του εργοδότη υπηρεσία του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης, την ύπαρξη τυχόν συνυπεύθυνων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, καθώς και για τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης και της τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη πραγματοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο