Φονικές οι διαδηλώσεις στον Ισημερινό (εικόνες)
Οι αρχές του Ισημερινού άρχισαν να συλλαμβάνουν καταστηματάρχες για αισχροκέρδεια, αυτόχθονες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ένας άνθρωπος, που πιστεύεται ότι ήταν διαδηλωτής, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και εξέπνευσε χθες Κυριακή, τέταρτη συναπτή ημέρα διαδηλώσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του προέδρου Λενίν Μορένο στον Ισημερινό.
Ένας άνδρας πέθανε στην κεντρική επαρχία Ασουάι, μετά τον τραυματισμό του από αυτοκίνητο, αφού τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί δεν επέτρεψαν να φθάσει στο σημείο ασθενοφόρο για να διακομιστεί σε νοσοκομείο. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν διαδηλωτής, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Πολλοί στον Ισημερινό εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία για την απότομη άνοδο των τιμών εξαιτίας της κατάργησης των επιδοτήσεων στα καύσιμα από την κυβέρνηση του Μορένο. Η εφαρμογή του μέτρου πυροδότησε τα πιο εκτεταμένα επεισόδια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής την τελευταία δεκαετία και πλέον.
«Όλοι ανεβάζουν τις τιμές με αφορμή την αύξηση της τιμής της βενζίνης», είπε ο συνταξιούχος Καμίλο Σαλασάρ, 65 ετών, σε αγορά τροφίμων στη Γουαγιακίλ, όπου οι τιμές βασικών αγαθών έχουν ανέβει κατά έως και 30% μέσα σε λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με τις αρχές στο Κίτο, 20 καταστηματάρχες συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο διότι χρέωναν υπερβολικές τιμές για διάφορα προϊόντα, όπως καλαμπόκι, κρεμμύδια, καρότα και πατάτες, στα οποία εφαρμόζεται όριο τιμών.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αύξηση των τιμών», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο σε ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες της.
Ο πληθωρισμός στη δολαριοποιημένη οικονομία του Ισημερινού ήταν μόλις 0,27% το 2018.
Έπειτα από τη διήμερη απεργία των συνδικάτων εργαζομένων στις μεταφορές, οργανώσεις αυτοχθόνων πήραν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων εναντίον των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του Μορένο. Απέκλεισαν δρόμους σε διάφορες περιοχές της χώρας με φλεγόμενα ελαστικά αυτοκινήτων, κορμούς δέντρων, βράχους και χώμα.
Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας, που αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Η οργάνωση των αυτοχθόνων CONAIE δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο εικονίζονται αυτόχθονες με ακόντια να κλείνουν έναν δρόμο και να φωνάζουν «κάτω η κυβέρνηση!».
Ο 66χρονος Μορένο αφότου κέρδισε τις εκλογές του 2017 υιοθέτησε κεντρώα πολιτική, ερχόμενος σε απόλυτη ρήξη την πολιτική του αριστερού προκατόχου του Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος τον αποκαλεί «προδότη».
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Ο Μορένο κήρυξε την Πέμπτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέτρο που βάσει του Συντάγματος έχει δίμηνη ισχύ.
Μολονότι χαίρει της στήριξης επιχειρηματικών κύκλων και της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων, ο πρόεδρος του Ισημερινού βλέπει τη δημοτικότητά του να βυθίζεται κάτω από το 30% — από το 70% όπου βρισκόταν μετά την ανάδειξή του στην εξουσία — και θυμάται πως οι μαζικές κινητοποιήσεις οδήγησαν στην ανατροπή τριών προέδρων τη δεκαετία πριν από το 2007, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Κορέα, του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος και προστατευόμενος. Ο Μορένο τόνισε την Πέμπτη ότι αυτές οι ημέρες έχουν «παρέλθει», επιμένοντας πως δεν θα πάρει πίσω τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στη Λάσο, νότια της πρωτεύουσας, αυτόχθονες αιχμαλώτισαν αρκετούς στρατιωτικούς έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις.
Αντιμέτωπο με μεγάλο εξωτερικό χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα, το Κίτο συνήψε φέτος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνία δανεισμού 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πέραν του τερματισμού των επιδοτήσεων των καυσίμων, η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο και σχεδιάζει κάποιες ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μορένο οι επιδοτήσεις στα καύσιμα, που ίσχυαν επί τέσσερις δεκαετίες, προκαλούσαν στρεβλώσεις στην οικονομία ενώ στοίχισαν στο Κράτος περί τα 60 δισεκ. δολάρια.
Μολονότι τα συνδικάτα των εργαζομένων στις μεταφορές ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους αφού τους επετράπη να αυξήσουν τα κόμιστρα, άλλοι τομείς διαμαρτύρονται έντονα και έχουν προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση μεθαύριο Τετάρτη.
Ο Μορένο ελπίζει ότι το Κράτος θα εξοικονομήσει περίπου 1,5 δισεκ. δολάρια σε ετήσια βάση με τον τερματισμό της επιδότησης της τιμής των καυσίμων και, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος, θα καταγράψει την μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 2,27 δισεκ. δολάρια τον χρόνο.
Η κατάργηση της επιδότησης οδήγησε σε άνοδο της τιμής των καυσίμων έως και κατά 123%. Το αμερικανικό γαλόνι (3,79 λίτρα) του πετρελαίου ντίζελ από 1,03 τιμάται πλέον 2,30 δολάρια, το γαλόνι απλής βενζίνης από τα 1,85 έφθασε τα 2,40 δολάρια.
Στις διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν φοιτητές και αντίπαλοι του προέδρου Μορένο, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 59 στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και έχουν συλληφθεί 379 πρόσωπα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό της κυβέρνησης, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.
Ο Μορένο ανέβαλε μια προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα επίσκεψή του στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Βαλένσια.