LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 06 Οκτωβρίου 2019 21:42 | Ανανέωση: 07 Οκτωβρίου 2019 06:38

Ισχυροποιείται το μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Τα μηνύματα Πομπέο και η παρέμβαση της Ρωσίας. Στη Λευκωσία ο Δένδιας. Στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο.

Ερντογάν - Πορθητής - κυπριακή ΑΟΖ

Ισχυροποιείται το μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που ο Ερντογάν προαναγγέλλει την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου. Μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, ο Έλληνας ομόλογός του μεταβαίνει στη Λευκωσία, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απευθύνει έκκληση για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και ο Γάλλος Πρόεδρος καταδικάζει με τη σειρά του την τουρκική προκλητικότητα, μέσω επικοινωνίας του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Το θέμα της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της σταθερότητας που απαιτείται στην περιοχή, θα θέσει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου την Τρίτη. Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. «Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση», προσθέτει. Μάλιστα, δηλώνει πως «τουρκικές προκλήσεις -όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο- σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει».

Τα μηνύματα που εστάλησαν από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ από την Αθήνα ήταν ηχηρά, ωστόσο, το «αυτί» του Ερντογάν δεν «ίδρωσε». Ο Μάικ Πομπέο ήταν σαφής απέναντι στην Τουρκία, δηλώνοντας αφενός ότι «δε θα επιτρέψουμε στην Τουρκία παράνομες γεωτρήσεις», αφετέρου ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας στην περίπτωση επανάληψης σκηνικού Ιμίων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Σκοπός της επίσκεψης στη Λευκωσία είναι ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας – Κύπρου υπό την πίεση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ΣΕΥ που θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου.

Ο Ν. Δένδιας θα έχει συνάντηση αρχικά, στις 16:30 με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στη συνέχεια στις 18:30 θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τις συναντήσεις του ο Ν. Δένδιας θα ενημερώσει την κυπριακή πλευρά για το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στο πλευρό της Λευκωσίας η Γαλλία

Σε συνεχή επαφή συμφώνησαν να βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου, όπου θα τεθούν οι έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή, συζητήθηκαν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Μακρόν, προσθέτει ο κ. Προδρόμου, συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης μπροστά σε αυτές τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου.

Σημειώνει, τέλος, πως ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε τη γαλλική θέση, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις που εκφεύγουν του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τερματιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή, θα εγγράψει το θέμα των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο