LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 04 Οκτωβρίου 2019 12:38

Πέτσας: “Φαρσοκωμωδία” η στάση του ΣΥΡΙΖΑ με τους υδρογονάνθρακες και τα ΕΛΠΕ

Αυτό ήταν το δεύτερο επεισόδιο της σειράς "Σοβαρότης μηδέν από τον ΣΥΡΙΖΑ", τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

Στέλιος Πέτσας

«Όλοι οι Έλληνες είδαν χθες μια φαρσοκωμωδία στη Βουλή, όπου άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών» και άλλοι καταψήφισαν τις συμβάσεις για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που οι ίδιοι είχαν υπογράψει!» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Αυτό ήταν το δεύτερο επεισόδιο της σειράς "Σοβαρότης μηδέν από τον ΣΥΡΙΖΑ", καθώς είχε προηγηθεί η δήλωση του βουλευτή του και τομεάρχη Οικονομίας Ν. Παππά που χαρακτήριζε σκάνδαλο "μια διαφαινόμενη πώληση" των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), "ξεχνώντας" ότι αυτή είχε αποφασιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ήταν υπουργός!» προσθέτει ο κ. Πέτσας και συμπληρώνει: «στο τρίτο επεισόδιο, κατά δήλωση του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σαρακιώτη στην εκπομπή Brainstorming του Action24, στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν "να παραμείνουν τα ΕΛΠΕ στο δημόσιο"!».

«Μαθαίνουν λοιπόν οι Έλληνες πολίτες και όλοι οι επενδυτές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραφε συμβάσεις που δεν ήθελε ποτέ να εφαρμόσει, ενώ διενεργούσε διαγωνισμούς, όπως αυτός για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ (18.04.2018, βλέπε σχετικά που ήταν προσχηματικοί» σημειώνει ο κ. Πέτσας.

Και καταλήγει: «Επομένως, τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο κυρίως ο κ. Τσίπρας, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη για την κοροϊδία. Επίσης, αναφορικά με τα ΕΛΠΕ, οφείλουν να απαντήσουν σήμερα πότε θα επιστρέψουν στους Έλληνες φορολογούμενους όλα τα έξοδα για την πρόσληψη και αποζημίωση νομικού, στρατηγικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ για την υποτιθέμενη, όπως αποδεικνύεται, ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ».

Σκουρλέτης: απαιτείται νέος εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός λόγω των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής

Επικαλούμενος έναν συνδυασμό δυσμενών παραγόντων, όπως την πρόθεση της κυβέρνησης να αποχωρήσει το Δημόσιο από τα ΕΛΠΕ, την επιδείνωση των φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, αλλά και την επικινδυνότητα της διαδικασίας εξόρυξης για το περιβάλλον, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης κατέδειξε την ανάγκη για έναν νέο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα αφορά και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9».

Πάνος Σκουρλέτης

«Υπάρχει μία κοινή οπτική και προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα. Και για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα, είναι γεγονός ότι δύο ζητήματα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας όταν μιλάμε, σήμερα, για το θέμα των εξορύξεων. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει η ουσιαστική παράμετρος της πλήρους αποχώρησης του δημοσίου από τα ΕΛΠΕ, όπως προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση». […] «Μακάρι να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι έχουμε μια επιχείρηση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταγάγει ρεκόρ κερδών. Μετά το 2015. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συνέπεσε με την αλλαγή της διοίκησης από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό λέει πάρα πολλά, έχουν γραφτεί πάρα πολλά και όσοι ξέρουν πράγματα από το εσωτερικό της λειτουργίας της επιχείρησης μπορούν να κατανοήσουν γιατί συνέβη αυτό. Εκεί, λοιπόν, που έχουμε το κράτος κατά 35% μέτοχο και κερδίζει από αυτή την υπόθεση, ερχόμαστε και λέμε ότι δεν τα θέλουμε αυτά και πάει να αποσυρθεί το Δημόσιο. Σε μια χώρα που έχει συγκεκριμένα προβλήματα όπως η δική μας και σε μια επιχείρηση που ελέγχει και τα στρατηγικά αποθέματα. Έχει μεγάλη σημασία ποια επιχείρηση ασκεί δικαιώματα» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Ο δεύτερος λόγος που κάνει πολλούς από εμάς και συνολικά τον χώρο μας να βλέπει με επιφύλαξη το θέμα, είναι ότι το τελευταίο διάστημα -δεν είναι καινούργιο αλλά νομίζω ότι γίνεται πια κατανοητό από έναν ευρύτερο κόσμο- βλέπουμε σε πόσο οριακή κατάσταση έχει φτάσει η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής». […] «Οκτώ στους δέκα ευρωπαίους πολίτες θα βρεθούν μέσα στα επόμενα χρόνια αντιμέτωποι με ακραία κλιματικά φαινόμενα, διακινδυνεύοντας και τη ζωή τους. Ίσως είμαστε στο “και 5”. Η συμβολή της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στο θέμα κλιματική κρίση και κλιματική αλλαγή. Άρα, εδώ τίθεται ένα ζήτημα: ως χώρα πρέπει να ξανασκεφτούμε τον εθνικό μας σχεδιασμό με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην συμβάλουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, στην επιβάρυνση της κατάστασης»; […] «Ένα μεγάλο μέρος των συμβάσεων ήταν από το ’13 και το ’14. Από τη στιγμή που είναι δρομολογημένη μια κατάσταση δεν μπορεί να υπάρχει ασυνέχεια στην αντιμετώπισή της διότι αυτό σημαίνει και κυρώσεις. Πληρώνεις. Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι να πάμε σε έναν νέο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα σε μία εντελώς νέα βάση». […] «Ο κ. Σταθάκης ήταν ο πρώτος υπουργός ο οποίος έκανε πράξη έναν νέο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, όταν αυτό ήταν μια άγνωστη έννοια τις προηγούμενες δεκαετίες (…) αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα νέα δεδομένα που σας ανέφερα».

«Οι εξορύξεις δεν σχετίζονται μόνο με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την χρήση του ορυκτού προς εκμετάλλευση. Είναι και η ζημιά και οι κίνδυνοι που αναλαμβάνεις όταν κάνεις την έρευνα. Με αβέβαιο αποτέλεσμα. Η περίπτωση, για παράδειγμα, ενός ατυχήματος στις δικές μας θάλασσες καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει και πόσο μπορεί να αντιστρατεύεται τον τουρισμό. Παρόλο ότι υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι προηγμένο και φιλικό προς το περιβάλλον. Η Ελλάδα, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, το έκανε και αυτό το βήμα της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου, παρόλα αυτά δεν παύει να υπάρχει μία τέτοια πιθανότητα, άρα και αυτή είναι μία παράμετρος. Έχουμε την πολυτέλεια σήμερα αυτά να τα αγνοούμε και να προχωρούμε όπως πριν από 20 και 30 χρόνια»;

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουρκία: σύλληψη συνεργάτη της γερμανικής πρεσβείας08:28Δήμαρχος αν. Σάμου στον ΑΝΤ1: Ζητάμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού (βίντεο)08:15Ο viral καπνιστής από τις Σέρρες μιλά για την πατέντα του στον ΑΝΤ1 (βίντεο)08:03Δεκάδες μετανάστες βρέθηκαν σε φορτηγό (βίντεο)07:51Μητσοτάκης: το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της ομιλία του στο ΕΛΚ07:37Κυψέλη: “Θρίλερ” με τους ληστές μετά την καταδίωξη07:24Τα Εισόδια της Θεοτόκου07:10Μια απέραντη λίμνη κάμπος της Καλαμάτας (βίντεο)06:57Εξωγήινα σάκχαρα, βασικά για τη ζωή, ανιχνεύθηκαν σε μετεωρίτες!06:43Εμπρησμοί σε ΑΤΜ σε Πατήσια και Νέα Σμύρνη06:30Ζώδια: οι προβλέψεις της Πέμπτης06:17Καιρός: φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού την Πέμπτη06:04Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: 4 μετάλλια για την ελληνική αποστολή (βίντεο)23:59Το σκάνδαλο Επστάιν οδηγεί σε παραίτηση τον Πρίγκιπα Άντριου23:50Κορινθίου: Έμαθα ότι “έπεσε δόντι” για να μη με πάρουν σε σήριαλ (βίντεο)23:41Θρίλερ στην Κυψέλη: Ληστές “ταμπουρώθηκαν” σε σχολείο23:33Ιθάκη: Ελεύθερος ο επιχειρηματίας για τον θάνατο του Βρετανού (βίντεο)23:22Δεν απέφυγε την ήττα το Περιστέρι στην έδρα της Μπάμπεργκ23:108χρονη με σύνδρομο Άσπεργκερ έχει IQ υψηλότερο από του Αϊνστάιν (βίντεο)22:59Συμπλοκή με τραυματίες στην Θεσσαλονίκη (εικόνες)22:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο