LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΔημοσίευση: 03 Οκτωβρίου 2019 09:40

Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης: ο πολιούχος της Αθήνας

Πολιούχος της πόλης και προστάτης του Δικαστικού Σώματος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των πρώτων χριστιανικών χρόνων...

Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης

Ο τίτλος που συνοδεύει το όνομα του μπερδεύει συχνά πολλούς. Αρεοπαγίτης ή Αεροπαγίτης; Ο Άγιος Διονύσιος, πολιούχος της πόλης των Αθηνών αλλά και προστάτης του Δικαστικού Σώματος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των πρώτων χριστιανικών χρόνων και Επίσκοπος της Αθήνας.

Τα στοιχεία για την ζωή του είναι πολλά αλλά όχι όλα αξιόπιστα. Ας δούμε πρώτα όμως τον χαρακτηριστικό του τίτλο. Αρεοπαγίτης ή Αεροπαγίτης;

Ο Άγιος Διονύσιος απέκτησε το προσωνύμιο Αρεοπαγίτης και όχι Αεροπαγίτης, όπως αρκετοί μπερδεύουν, εξαιτίας της συμμετοχής του στο συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Υπήρξε εξέχων μέλος της αθηναϊκής κοινωνίας, ιδιαίτερα μορφωμένος και από τους πρώτους που πίστεψαν το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο.

Υπήρξε Επίσκοπος Αθηνών, μετά τον Άγιο Ιερόθεο, τον πρώτο Επίσκοπο Αθηνών, που χειροτόνησε ο Απόστολος Παύλος.

Η δράση του δεν επικεντρώθηκε όμως μόνο στην Αθήνα. Σύμφωνα με την παράδοση ταξίδεψε μέχρι την Γαλλία όπου δίδαξε τον χριστιανισμό. Κάποιοι αποδίδουν σε αυτόν την πρώτη χριστιανική Εκκλησία στο Παρίσι όπου τελικά ο ίδιος θανατώθηκε δι αποκεφαλισμού εξαιτίας της πίστης του.

Μια παράδοση θέλει τον ίδιο τον Αγιο Διονύσιο να παραδίδει την κεφαλή του αμέσως μετά τον αποκεφαλισμό του σε μια Χριστιανή που βρισκόταν στο σημείο. Η Κάρα του φυλάσσεται στην Μονή Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος.

Κατά μια δεύτερη παράδοση ο Διονύσιος βρέθηκε και στους Αγίους Τόπου προκειμένου να γνωρίσει την Παναγία. Μάλιστα σε αρκετές αγιογραφικές προσεγγίσεις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μαζί με τους Αποστόλους απεικονίζεται και ο Αρεοπαγίτης στον οποίο αποδίδεται η φράση πως «το παρουσιαστικό της, τα χαρακτηριστικά της, η όλη εμφάνιση της μαρτυρούν, ότι είναι πράγματι Μητέρα Θεού».

Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης

Στην Αθήνα υπάρχουν δυο Ναοί αφιερωμένοι στην μνήμη του. Ο ένας είναι ο ορθόδοξος Ναός στο Κολωνάκι, και ο άλλος είναι ο μητροπολιτικός Ναός των Ρωμαιοκαθολικών επί της οδού Πανεπιστημίου.

Ο Ορθόδοξος Ναός του Πολιούχου Αθηνών Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως «Καθεδρικός» Ναός Αθηνών εξαιτίας των εργασιών που πραγματοποιούνταν στη Μητρόπολη. Πλέον η Μητρόπολη επαναλειτουργεί κανονικά, αλλά παραμένει ένας όμορφος και σημαντικός ιστορικός ναός στο κέντρο της Αθήνας.

Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης

Ο Ρωμαιοκαθολικός Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών επίσης αφιερωμένος στον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη.

Εκτός από πολιούχος της Αθήνας, είναι και ο πολιούχος άγιος των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας, και του χωριού Διονύσι στα νότια του νομού Ηρακλείου. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον άγιο και είναι το μόνο χωριό της Κρήτης με εκκλησία προς τιμήν του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης

Πηγή: dogma.gr

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλή δολοφονία στην Καβάλα: Σκότωσε πρώτα το παιδί για να την τιμωρήσει

Ηλιούπολη: Ηδονοβλεψίας έκλεψε ζευγάρι

Κούγιας: ο Κόκοτας, ο Βοσκόπουλος και το... μουστάκι! (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν μετά από σχεδόν 3 χρόνιαΣήμερα 20:10 | Ειδήσεις

Την άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στον Ευρωπαίο ομόλογό του ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι συνέπεια της δυτικής πολιτικής.

Φωτιά στις φυλακές Βόλου: Στο Νοσοκομείο τέσσερα άτομα (εικόνες)Σήμερα 22:03 | Ειδήσεις

Η φωτιά προκάλεσε έντονη κινητοποίηση των αρχών, με τρεις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν άμεσα στο σημείο, επιχειρώντας να περιορίσουν τη φλόγα και να αποτρέψουν την εξάπλωσή της σε γειτονικούς θαλάμους.

Η παιδίατρος που έσωσε τον 65χρονο στο αεροδρόμιο της Ρόδου μιλά ζωντανά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)Σήμερα 19:46 | Ειδήσεις

Η παιδίατρος Όλγα Τζέτζη μίλησε στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου για το πώς με ψυχραιμία και πίστη έσωσε τη ζωή του τουρίστα

Καύσωνας στην Ιταλία: Μπλακ άουτ σε Μπέργκαμο και ΦλωρεντίαΣήμερα 21:42 | Ειδήσεις

Στο μεταξύ, τόσο η ευρύτερη περιοχή της Νάπολης όσο και η Καλαβρία αποφάσισαν να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων, λόγω της αύξησης των περιστατικών που συνδέονται με τις συνέπειες του καύσωνα, ιδίως τις τελευταίες ημέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα είναι "αυστηρός" με τον Νετανιάχου ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα 23:57Φωτιά στις φυλακές Βόλου: Στο Νοσοκομείο τέσσερα άτομα (εικόνες)23:45Θεσσαλονίκη: Βελτιωμένη εικόνα από τη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ωραιόκαστρο23:35Βουλή: Εγκρίθηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο - Στο επίκεντρο η τροπολογία για οικισμούς και οι τιμές ενέργειας23:21Ινδία: Έκρηξη σε εργοστάσιο με χημικά προϊόντα23:07Πέθανε ο Κωνσταντίνος Γιατράκος22:51Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρό ένα δίχρονο παιδί λόγω καύσωνα22:36Τένις - Wimbledon: Η Σάκκαρη πέρασε στον 2ο γύρο22:18Τραγωδία – Πάτρα: Νεκρή γυναίκα μετά από φωτιά σε διαμέρισμα22:02Καύσωνας στην Ιταλία: Μπλακ άουτ σε Μπέργκαμο και Φλωρεντία21:46Μωβ μέδουσες: Σε έξαρση στις ελληνικές θάλασσες - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"21:30Θεσσαλονίκη: Ξέσπασε δασική πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο– Στάλθηκε μήνυμα από το 11221:15Μαρκόπουλο: Υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο απορριμμάτων21:00Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν μετά από σχεδόν 3 χρόνια 20:46Η παιδίατρος που έσωσε τον 65χρονο στο αεροδρόμιο της Ρόδου μιλά ζωντανά στον ΑΝΤ1 (βίντεο) 20:30Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:05Τραγωδία στην Κατερίνη: Κατέληξε η 14χρονη που έπεσε από γέφυρα19:50Γερμανία: Διένυσε τη πιο ζεστή μέρα του χρόνου19:32Δήμος Μαρκοπούλου: Πυρκαγιά σε χώρο εναπόθεσης απορριμάτων19:14Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσαν 453 δενδρύλλια κάνναβης στον Λαγκαδά19:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο