LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 01 Οκτωβρίου 2019 10:39

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε παγόβουνο 15 φορές όσο το Παρίσι

«Ζαλίζουν» τα νούμερα του όγκου και της έκτασης του παγόβουνου. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ανταρκτική - παγόβουνο - λιώσιμο πάγων

Παγόβουνο μεγάλο όσο δεκαπέντε φορές το Παρίσι αποκολλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Ανταρκτική, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι το γεγονός εντάσσεται στον κανονικό κύκλο της ζωής των παγετώνων.

Το παγόβουνο, που ονομάσθηκε D28 αποκολλήθηκε από το φράγμα πάγου του Έιμερι, στο ανατολικό τμήμα της παγωμένης ηπείρου ανάμεσα στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που προέρχονται από δύο δορυφόρους, έναν ευρωπαϊκό και έναν αμερικανικό της Nasa.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, το παγόβουνο έχει έκταση 1.582 τετραγωνικών μέτρων. Είναι πάχους 210 μέτρων και αποτελείται από 315 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανίδας επιστήμονα Χέλεν Αμάντα Φράικερ.

Αυτά τα νούμερα μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά η παραγωγή παγόβουνων εντάσσεται στον φυσιολογικό κύκλο της ζωής των φραγμάτων πάγου που είναι η προέκταση των παγετώνων στο νερό, προειδοποιεί.

Ανταρκτική - παγόβουνο - λιώσιμο πάγων

«Τα φράγματα πάγου πρέπει να χάνουν μάζα διότι αυξάνουν συνεχώς την μάζα τους. Θέλουν να διατηρήσουν το μέγεθός τους», εξηγεί η Χέλεν Αμάντα Φράικερ, καθηγήτρια στο ωκεανογραφικό κέντρο Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Η αύξηση της μάζας προέρχεται από το χιόνι που πέφτει στην ήπειρο και τα ποτάμια πάγου που προωθούνται προς τις ακτές.

Είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι η ανατολική Ανταρκτική είναι διαφορετική από την δυτική Ανταρκτική και την Γροιλανδία. Οι δύο τελευταίες περιοχές θερμαίνονται με μεγάλη ταχύτητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ανταρκτική - παγόβουνο - λιώσιμο πάγων

«Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η σύγχυση του κοινού, δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή», σύμφωνα με την επιστήμονα.

Ανταρκτική - παγόβουνο - λιώσιμο πάγων

Τριπλάσιο σε μέγεθος παγόβουνο αποκολλήθηκε πριν από δύο χρόνια από την Ανταρκτική, υπενθυμίζει η επιστήμονας, γεγονός που εκείνη την εποχή δημιούργησε κάποιον πανικό.

«Ο παγετώνας πρέπει να χάσει μάζα, είναι φυσιολογικό. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί, διότι δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πιστέψουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Αλλά το γεγονός αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει η Χέλεν Αμάντα Φράικερ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κρήτη – Μεταναστευτικό: Νέες επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης τις τελευταίες ώρες08:39Γάζα: Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας08:25ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 19 Σεπτεμβρίου08:11Missing Alert για την εξαφάνιση 36χρονου07:58Πολωνία – Ναβρότσκι: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο07:44ΗΠΑ: Ο Τραμπ βγάζει την Εθνοφρουρά και στο Μέμφις07:31Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου07:17Φωτιά σε διαμέρισμα στην Ακαδημία Πλάτωνος07:04ΝΑΤΟ: Βρετανικά μαχητικά θα συμμετάσχουν στην αποστολή "Ανατολικός φρουρός"06:50Παιδιά στο αυτοκίνητο: Τι ισχύει με τον νέο ΚΟΚ και πώς κρατάω το παιδί μου ασφαλές;06:37ΔΕΗ myHome Plan: Νέο προϊόν σχεδιασμένο για τις ανάγκες των οικογενειών06:23Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:09Νεοχώρι Πάτρας: Στο νοσοκομείο ασθενής από τον ιό του Δυτικού Νείλου23:59UCL: Ο Ολυμπιακός και οι άλλοι 35...επιβάτες αξίας 18,33 δισεκατομμύρια ευρώ στο ταξίδι στ' αστέρια23:42Έφοδος ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού23:25Καραλής: Θέλω να εξαντλήσω όλα μου τα όρια και όταν τελειώσει η καριέρα μου στον αθλητισμό να ξέρω ότι τα έχω δοκιμάσει όλα23:11ΗΠΑ: Σε εξέλιξη η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο Τραμπ22:57Σοκ στην Πάτρα: 21χρονος βρέθηκε νεκρός πάνω στον υπολογιστή του22:43Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε και δεύτερη σορός άντρα22:29Novartis - Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Δουλειά της δικαιοσύνης είναι να βρει τους ηθικούς αυτουργούς22:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο