LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 01 Οκτωβρίου 2019 10:39

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε παγόβουνο 15 φορές όσο το Παρίσι

«Ζαλίζουν» τα νούμερα του όγκου και της έκτασης του παγόβουνου. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ανταρκτική - παγόβουνο - λιώσιμο πάγων

Παγόβουνο μεγάλο όσο δεκαπέντε φορές το Παρίσι αποκολλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Ανταρκτική, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι το γεγονός εντάσσεται στον κανονικό κύκλο της ζωής των παγετώνων.

Το παγόβουνο, που ονομάσθηκε D28 αποκολλήθηκε από το φράγμα πάγου του Έιμερι, στο ανατολικό τμήμα της παγωμένης ηπείρου ανάμεσα στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που προέρχονται από δύο δορυφόρους, έναν ευρωπαϊκό και έναν αμερικανικό της Nasa.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, το παγόβουνο έχει έκταση 1.582 τετραγωνικών μέτρων. Είναι πάχους 210 μέτρων και αποτελείται από 315 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανίδας επιστήμονα Χέλεν Αμάντα Φράικερ.

Αυτά τα νούμερα μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά η παραγωγή παγόβουνων εντάσσεται στον φυσιολογικό κύκλο της ζωής των φραγμάτων πάγου που είναι η προέκταση των παγετώνων στο νερό, προειδοποιεί.

Ανταρκτική - παγόβουνο - λιώσιμο πάγων

«Τα φράγματα πάγου πρέπει να χάνουν μάζα διότι αυξάνουν συνεχώς την μάζα τους. Θέλουν να διατηρήσουν το μέγεθός τους», εξηγεί η Χέλεν Αμάντα Φράικερ, καθηγήτρια στο ωκεανογραφικό κέντρο Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Η αύξηση της μάζας προέρχεται από το χιόνι που πέφτει στην ήπειρο και τα ποτάμια πάγου που προωθούνται προς τις ακτές.

Είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι η ανατολική Ανταρκτική είναι διαφορετική από την δυτική Ανταρκτική και την Γροιλανδία. Οι δύο τελευταίες περιοχές θερμαίνονται με μεγάλη ταχύτητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ανταρκτική - παγόβουνο - λιώσιμο πάγων

«Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η σύγχυση του κοινού, δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή», σύμφωνα με την επιστήμονα.

Ανταρκτική - παγόβουνο - λιώσιμο πάγων

Τριπλάσιο σε μέγεθος παγόβουνο αποκολλήθηκε πριν από δύο χρόνια από την Ανταρκτική, υπενθυμίζει η επιστήμονας, γεγονός που εκείνη την εποχή δημιούργησε κάποιον πανικό.

«Ο παγετώνας πρέπει να χάσει μάζα, είναι φυσιολογικό. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί, διότι δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πιστέψουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Αλλά το γεγονός αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει η Χέλεν Αμάντα Φράικερ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Έρχεται το πρώτο 24ωρο μετρό της Θεσσαλονίκης13:18Μητσοτάκης από Ροδόπη: Θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα13:08Euroleague: Η Μονακό τιμωρήθηκε με απαγόρευση μεταγραφών12:58Θεσσαλονίκη: Υπάλληλος βιντεοσκοπούσε πελάτισσα την ώρα που βρισκόταν στην τουαλέτα12:48Μυτιλήνη: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Καλλονή και Σκάλα (βίντεο)12:34Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει12:20Παναθηναϊκός: Με Κένεθ Φαρίντ στην αποστολή για τις αναμετρήσεις της Euroleague12:06Τα ΕΛΤΑ εξετάζουν συστέγαση με τα ΚΕΠ - Το μοντέλο "Shop in Shop"11:52Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων11:38Άγιος Παντελεήμονας: Καρέ - καρέ οι κινήσεις των δραστών μετά τη δολοφονία του 31χρονου (βίντεο)11:24Χατζηδάκης: Αυξάνονται κατά 50% τα όρια επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο11:10ΑΑΔΕ: Απάτη ΦΠΑ με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέσω βουλγαρικής εταιρείας–βιτρίνας10:56Κρήτη: Καρχαριοειδές ξεβράστηκε στα βράχια παραλίας - (βίντεο)10:42Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι - "Δεδομένο ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα στο δρόμο" (βίντεο)10:28Λέσβος: Δρόμοι "ποτάμια" - Κλειστά σχολεία 10:14Αλεξανδρούπολη: Μπλόκο αγροτών με τρακτέρ στο αεροδρόμιο για την άφιξη Μητσοτάκη10:00Εργατικό Ατύχημα - Θεσσαλονίκη: Υπάλληλος καθαριότητας έπεσε από απορριμματοφόρο09:47"Χαμόγελο του Παιδιού": Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την ίδρυσή του09:33Θρήνος στο NBA: Έφυγε από τη ζωή ο Λένι Γουίλκινς09:19ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε εβδομάδα «αντικομμουνισμού»09:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο